Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Mini-dicționar a celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I)

Scris de Dr. Luca Catalin

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I)

D

Drăgaica (Galium mollugo)

Dragaica Galium mollugoCe folosim și cum se administrează Drăgaica?

 Drăgaica este una din cele mai cunoscute plante de la noi din țară mai ales datorită tradițiilor și obiceiurilor ce trenează în jurul ei. De la drăgaică folosim partea aeriană pentru a prepara infuzia de drăgaică (o lingură de flori la o cană de apă clocotită), tinctura, maceratul sau unguentul de drăgaică.

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Drăgaica

 Drăgaica poate trata cu succes epilepsia, leucemia, cistita, guta, reumatismul, impotența, diareea, enterocolita, febra, infecțiile urinare sau afecțiunile tiroidei.

 

E

Echinacea (Echinacea augustifolia)
Echinacea Echinacea augustifolia

Ce folosim și cum se administrează Echinacea?

 Echinacea este foarte cunoscută pentru proprietățile sale de întărire a sistemului imunitar. De la echinacea folosim partea aeriană cu florile pentru a prepara tinctura, ceaiul sau unguentul, precum și diverse preparate pentru a ne întări sistemul imunitar.

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Echinacea

Echinacea este cea mai cunoscută plantă folosită pentru întărirea sistemului imunitar, tratând cu succes infecțiile respiratorii prin consumul a 20 de picături de tinctură pe zi, la nevoie. De asemenea, echinacea combate gripa, regenerează celulele și vindecă afecțiuni destul de grave precum otitele, sinuzita, durerile de gât, dar și vaginita ori urticaria.

 

Eucalipt (Eucalyptus globulus)
Eucalipt Eucalyptus globulus

Ce folosim și cum se administrează Eucaliptul?

 Eucaliptul este mai puțin cunoscut la noi, fiind originar din Australia și cultivat în România doar în condiții speciale. Eucaliptul se folosește sub formă de pulbere, tinctură, ulei și comprese, pe care le putem găsi în farmacii sau plafaruri.

Proprietățile tămăduitoare ale Eucaliptului

 Tot ce ține de sistemul respirator poate fi tratat sau ameliorat cu ajutorul preparatelor pe bază de eucalipt, așa că, astmul bronșic, bronșita acută, guturaiul, faringita, gripa ori laringita pot fi tratate cu ajutorul picăturilor de ulei de eucalipt, care mai este bun și pentru a trata infecțiile urinare și durerile de dinți (o bucată de vată înmuiată în ulei de eucalipt diluat în apă).

 

F

Fierea pământului (Centaurium erythraea)Fierea pamantului Centaurium erythraea

Ce folosim și cum se administrează Fierea pământului?

 Fierea pământului este o plantă cunoscută de sute de ani pentru proprietățile sale tămăduitoare. De la fierea pământului folosim partea aeriană și rădăcina pentru a prepara tinctura, siropul ori ceaiul (trei fire de plantă uscată la o cană de apă clocotită, lăsate la infuzat vreme de câteva minute).

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Fierea pământului

 Fierea pământului are proprietatea de a trata gripa și stările febrile ce o însoțesc, (jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină pe stomacul gol), dar și balonarea (cu ajutorul tincturii), paraziții intestinali și afecțiuni ale ficatului (ceai de fierea pământului consumat zilnic).

 

G

Ginkgo Biloba (Gingko Biloba)
Ginkgo biloba Gingko biloba

Ce folosim și cum se administrează Ginkgo Biloba?

 Ginkgo Biloba nu este foarte cunoscut la noi în țară și este o plantă destul de disputată. Ginkgo Biloba se folosește îndeosebi sub formă de produse medicamentoase ce se găsesc la farmaciile naturiste și la plafaruri. La noi în țară, spre exemplu, există zeci de produse pe bază de Ginkgo Biloba, spre exemplu tincturi, capsule, siropuri, etc. Comprimatele ce au la bază Ginkgo Biloba sunt cele mai des folosite, sub formă de amestec, și se fac cure de trei luni, timp în care se ia câte un comprimat de trei ori pe zi înaintea meselor principale.

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Ginkgo Biloba

 Ginkgo Biloba îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare. Ginkgo Biloba acționează asupra memoriei, dar și asupra capacității de concentrare și de combatere a stresului zilnic. Așadar, extractul de Ginkgo Biloba îmbunătățește circulația sângelui la nivel cerebral și ne ajută să ne oxigenăm celulele nervoase. Depresia cronică poate fi combătută și în mod natural, prin curele cu Ginkgo Biloba, deoarece această plantă are capacitatea de a ne face mai optimiști, mai tonici, de a ne spori atenția și de a ne menține atenția trează și ne energizează. Problemele cardiace pot fi rezolvate cu ajutorul acestei plante deoarece Ginkgo Biloba are efecte minunate vasodilatatoare și reduce astfel presiunea arterială și riscul de infarct.

 

Gălbenele (Calendula officinalis)

Galbenele Calendula officinalis

Ce folosim și cum se administrează Galbenelele?

 Gălbenelele pot fi folosite atât pe plan intern cât și pe plan extern. Gălbenelele se pot folosi sub formă de decoct, infuzie, pulbere, tinctură, cremă, comprese, măști dar pot fi găsite în numeroase produse cosmetice, chiar și pentru bebeluși. Ceaiul de gălbenele se obține prin infuzarea florilor de gălbenele, în general o lingură de gălbenele la o cană cu apă și se lasă la infuzat vreme de 10 minute cel mult, după care se strecoară și se servește. De asemenea, se mai poate prepara și infuzia combinată sau decoctul de gălbenele. Gălbenelele cresc capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor deoarece substanțele conținute au acțiune antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană și antifungică.

Proprietățile tămăduitoare ale Gălbenelelor

 La nivel intern, gălbenelele tratează multe din afecțiunile sistemului digestiv și aici vorbim de crampele abdominale, gastrita, ulcerul gastric, constipație, colite, etc. Pentru a trata arsurile stomacale de exemplu putem folosi ceaiul de gălbenele (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut). Gastrita și ulcerul gastric se pot trata de asemenea cu ajutorul gălbenelelor, așadar se administrează câte un litru de infuzie combinată de gălbenele, vreme de două luni. La nivel extern, gălbenelele tratează rănile la sâni, acneea, arsurile solare, ridurile și diverse răni. Crema de gălbenele este ideală mai ales pentru tenul uscat. Aceasta se poate aplica și în sezonul rece, mai ales pentru protejarea buzelor pe care le va înmuia și hidrata intens. Coșurile, acneea, alte boli ale pielii pot fi tratate cu crea de gălbenele deoarece aceasta are rol antiseptic, cicatrizant și antibacterian.

 

Ghimbir (Zingiber officinale)

Ce folosim și cum se administrează Ghimbirul?Ghimbir Zingiber officinale

 Ghimbirul, denumit și „rădăcina iubirii„ are proprietăți afrodisiace puternice și nu numai. De la ghimbir folosim numai rădăcina și se folosește ca și condiment, fiind unul din cele mai valoroase condimente din întreaga lume. De asemenea, ghimbirul este folosit sub formă de felii sau ras, în stare naturală, proaspătă, având o aromă bogată, dar ghimbirul poate fi găsit și sub formă uscată, de pulbere maronie sau albă.

Proprietățile tămăduitoare ale Ghimbirului

 Ghimbirul este de un real ajutor persoanelor ce suferă de tulburări sexuale sau de afecțiuni ale aparatului genital. Mai mult decât atât, ghimbirul îmbunătățește circulația sanguină a organelor sexuale. Ceaiul de ghimbir este foarte util în tratarea afecțiunilor aparatului genital sau afecțiunilor sexuale. Ceaiul de ghimbir se prepară din câteva feliuțe de ghimbir peste care se toarnă apă clocotită, sub formă de infuzie și se poate îndulci cu un pic de miere. Ghimbirul tratează și tusea seacă și bronșitele, având proprietăți expectorante, dar și durerile de dinți, balonările, indigestiile și problemele de circulație.

 

Grâu (Triticum aestivum)

Ce folosim și cum se administrează Grâul?Grau Triticum aestivum

 Grâul este un remediu foarte cunoscut pentru o cură de remineralizare, fiind bogat în enzime, săruri minerale și vitamine. De la grâu folosim semințele sub formă de germeni sau apa de tărâțe. Pentru a obține germenii de grâu, aveți nevoie de grâu din ultima recoltă, pe care trebuie să îl cerneți de impurități. Spălați-l în mai multe ape, apoi, puneți la încolțit, într-o oală cu capacitate de cinci litri, un kilogram de grâu și lăsați-l la loc ferit câteva ore. Spălați grâul în mod repetat și apoi lăsați-l la încolțit. În câteva zile aceste încolțește și poate fi consumat. Grâul astfel obținut se pune în borcane de sticlă și se bagă la frigider.

Proprietățile tămăduitoare ale Grâului

 Germenii de grâu sunt folosiți și pentru tratarea întârzierilor de creștere la copii din cauză că aceștia sunt o sursă veritabilă de vitamine și minerale, ce contribuie la eliminarea toxinelor din corp. Germenii de grâu pot trata tulburările hormonale, tuberculoza pulmonară, anemia și laringitele.

 

H

Hrean (Armoracia rusticana)
Hrean Armoracia rusticana

Ce folosim și cum se administrează Hreanul?

 Fiind cunoscut și sub denumirea de „trusa medicală completă„, de la hrean folosim rădăcina. Hreanul se poate administra crud, ras, în salate sau diverse preparate, sub formă de tinctură sau oțet din hrean.

Proprietățile tămăduitoare ale Hreanului

 Hreanul este ideal pentru tratarea paraziților intestinali, a anemiei, a astmului și bronșitelor. Sinuzitele sunt complet vindecate, chiar și în cele mai grave forme după o cură cu inhalații de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane. Radeți o cantitate cât mai mare de hrean și sinusurile se vor desfunda. De asemenea, mestecați lent o bucățică de hrean zilnic pentru a preveni parodontoza și pentru a o trata, dar și pentru a avea poftă de mâncare.

 

I

Iarba mare (Inula helenium)
Iarba mare Inula helenium

Ce folosim și cum se administrează Iarba mare?

 Iarba mare are o rădăcină ce miroase foarte frumos datorită uleiului cu proprietăți antibiotice și antibacteriene pe care îl conține. Iarba mare poate fi găsită în fânețele umede alpine și folosim doar rădăcina de la iarba mare. Preparatele din iarba mare sunt – decoctul (20 de grame de rădăcină pusă la fiert în două căni cu apă vreme de 10 minute), vinul de iarbă mare, dar se mai pot face și băi cu iarba mare.

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Iarba mare

 Iarba mare este folosită pentru a trata bronșita acută, astmul și tusea uscată datorită proprietăților ei expectorante, de asemenea aceasta poate trata guta, urticaria, reumatismul, stările de nervozitate și aciditatea gastrică, precum și lipsa poftei de mâncare.

 

Ienupar Juniperus communis

Ienupăr (Juniperus communis)

Ce folosim și cum se administrează Ienupărul?

 Ienupărul este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri datorită modului eficient prin care luptă împotriva infecțiilor. De la ienupăr folosim fructele pentru a prepara alifie, ulei, ori pentru a face o cură de boabe (vreme de 2 săptămâni se mănâncă câte cinci boabe pe stomacul gol).

Proprietățile tămăduitoare ale Ienupărului

 Uleiul esențial de ienupăr tratează bronșita acută, anorexia, cistita (cinci lingurițe de tinctură de ienupăr la zi vreme de 2 săptămâni), dar și obezitatea și retenția de apă.

 

In (Linum usitatissimum)

Ce folosim și cum se administrează Inul?In Linum usitatissimum

 Inul nu este numai o plantă textilă cunoscută și folosită pe întreg globul, ci și un medicament excepțional. Inul este bun pentru uz extern și pentru uz intern și se folosesc semințele pentru a prepara maceratul de semințe, cataplasmele de semințe, dar și semințele crude.

Proprietățile tămăduitoare ale Inului

 O linguriță de semințe de in mestecate pe stomacul gol tratează cu succes constipația acută, iar maceratul de semințe poate trata cu succes inflamațiile intestinale și colonul iritabil, dar și obezitatea și gastrita. Băile de șezut cu decoct din semințe de in pot trata cistita.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptom...

Mai mult