Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I)
D
Drăgaica (Galium mollugo)
Ce folosim și cum se administrează Drăgaica?
Drăgaica este una din cele mai cunoscute plante de la noi din țară mai ales datorită tradițiilor și obiceiurilor ce trenează în jurul ei. De la drăgaică folosim partea aeriană pentru a prepara infuzia de drăgaică (o lingură de flori la o cană de apă clocotită), tinctura, maceratul sau unguentul de drăgaică.
Proprietățile tămăduitoare ale plantei Drăgaica
Drăgaica poate trata cu succes epilepsia, leucemia, cistita, guta, reumatismul, impotența, diareea, enterocolita, febra, infecțiile urinare sau afecțiunile tiroidei.
E
Echinacea (Echinacea augustifolia)
Ce folosim și cum se administrează Echinacea?
Echinacea este foarte cunoscută pentru proprietățile sale de întărire a sistemului imunitar. De la echinacea folosim partea aeriană cu florile pentru a prepara tinctura, ceaiul sau unguentul, precum și diverse preparate pentru a ne întări sistemul imunitar.
Proprietățile tămăduitoare ale plantei Echinacea
Echinacea este cea mai cunoscută plantă folosită pentru întărirea sistemului imunitar, tratând cu succes infecțiile respiratorii prin consumul a 20 de picături de tinctură pe zi, la nevoie. De asemenea, echinacea combate gripa, regenerează celulele și vindecă afecțiuni destul de grave precum otitele, sinuzita, durerile de gât, dar și vaginita ori urticaria.
Eucalipt (Eucalyptus globulus)
Ce folosim și cum se administrează Eucaliptul?
Eucaliptul este mai puțin cunoscut la noi, fiind originar din Australia și cultivat în România doar în condiții speciale. Eucaliptul se folosește sub formă de pulbere, tinctură, ulei și comprese, pe care le putem găsi în farmacii sau plafaruri.
Proprietățile tămăduitoare ale Eucaliptului
Tot ce ține de sistemul respirator poate fi tratat sau ameliorat cu ajutorul preparatelor pe bază de eucalipt, așa că, astmul bronșic, bronșita acută, guturaiul, faringita, gripa ori laringita pot fi tratate cu ajutorul picăturilor de ulei de eucalipt, care mai este bun și pentru a trata infecțiile urinare și durerile de dinți (o bucată de vată înmuiată în ulei de eucalipt diluat în apă).
F
Fierea pământului (Centaurium erythraea)
Ce folosim și cum se administrează Fierea pământului?
Fierea pământului este o plantă cunoscută de sute de ani pentru proprietățile sale tămăduitoare. De la fierea pământului folosim partea aeriană și rădăcina pentru a prepara tinctura, siropul ori ceaiul (trei fire de plantă uscată la o cană de apă clocotită, lăsate la infuzat vreme de câteva minute).
Proprietățile tămăduitoare ale plantei Fierea pământului
Fierea pământului are proprietatea de a trata gripa și stările febrile ce o însoțesc, (jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină pe stomacul gol), dar și balonarea (cu ajutorul tincturii), paraziții intestinali și afecțiuni ale ficatului (ceai de fierea pământului consumat zilnic).
G
Ginkgo Biloba (Gingko Biloba)
Ce folosim și cum se administrează Ginkgo Biloba?
Ginkgo Biloba nu este foarte cunoscut la noi în țară și este o plantă destul de disputată. Ginkgo Biloba se folosește îndeosebi sub formă de produse medicamentoase ce se găsesc la farmaciile naturiste și la plafaruri. La noi în țară, spre exemplu, există zeci de produse pe bază de Ginkgo Biloba, spre exemplu tincturi, capsule, siropuri, etc. Comprimatele ce au la bază Ginkgo Biloba sunt cele mai des folosite, sub formă de amestec, și se fac cure de trei luni, timp în care se ia câte un comprimat de trei ori pe zi înaintea meselor principale.
Proprietățile tămăduitoare ale plantei Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare. Ginkgo Biloba acționează asupra memoriei, dar și asupra capacității de concentrare și de combatere a stresului zilnic. Așadar, extractul de Ginkgo Biloba îmbunătățește circulația sângelui la nivel cerebral și ne ajută să ne oxigenăm celulele nervoase. Depresia cronică poate fi combătută și în mod natural, prin curele cu Ginkgo Biloba, deoarece această plantă are capacitatea de a ne face mai optimiști, mai tonici, de a ne spori atenția și de a ne menține atenția trează și ne energizează. Problemele cardiace pot fi rezolvate cu ajutorul acestei plante deoarece Ginkgo Biloba are efecte minunate vasodilatatoare și reduce astfel presiunea arterială și riscul de infarct.
Gălbenele (Calendula officinalis)
Ce folosim și cum se administrează Galbenelele?
Gălbenelele pot fi folosite atât pe plan intern cât și pe plan extern. Gălbenelele se pot folosi sub formă de decoct, infuzie, pulbere, tinctură, cremă, comprese, măști dar pot fi găsite în numeroase produse cosmetice, chiar și pentru bebeluși. Ceaiul de gălbenele se obține prin infuzarea florilor de gălbenele, în general o lingură de gălbenele la o cană cu apă și se lasă la infuzat vreme de 10 minute cel mult, după care se strecoară și se servește. De asemenea, se mai poate prepara și infuzia combinată sau decoctul de gălbenele. Gălbenelele cresc capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor deoarece substanțele conținute au acțiune antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană și antifungică.
Proprietățile tămăduitoare ale Gălbenelelor
La nivel intern, gălbenelele tratează multe din afecțiunile sistemului digestiv și aici vorbim de crampele abdominale, gastrita, ulcerul gastric, constipație, colite, etc. Pentru a trata arsurile stomacale de exemplu putem folosi ceaiul de gălbenele (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut). Gastrita și ulcerul gastric se pot trata de asemenea cu ajutorul gălbenelelor, așadar se administrează câte un litru de infuzie combinată de gălbenele, vreme de două luni. La nivel extern, gălbenelele tratează rănile la sâni, acneea, arsurile solare, ridurile și diverse răni. Crema de gălbenele este ideală mai ales pentru tenul uscat. Aceasta se poate aplica și în sezonul rece, mai ales pentru protejarea buzelor pe care le va înmuia și hidrata intens. Coșurile, acneea, alte boli ale pielii pot fi tratate cu crea de gălbenele deoarece aceasta are rol antiseptic, cicatrizant și antibacterian.
Ghimbir (Zingiber officinale)
Ce folosim și cum se administrează Ghimbirul?
Ghimbirul, denumit și „rădăcina iubirii„ are proprietăți afrodisiace puternice și nu numai. De la ghimbir folosim numai rădăcina și se folosește ca și condiment, fiind unul din cele mai valoroase condimente din întreaga lume. De asemenea, ghimbirul este folosit sub formă de felii sau ras, în stare naturală, proaspătă, având o aromă bogată, dar ghimbirul poate fi găsit și sub formă uscată, de pulbere maronie sau albă.
Proprietățile tămăduitoare ale Ghimbirului
Ghimbirul este de un real ajutor persoanelor ce suferă de tulburări sexuale sau de afecțiuni ale aparatului genital. Mai mult decât atât, ghimbirul îmbunătățește circulația sanguină a organelor sexuale. Ceaiul de ghimbir este foarte util în tratarea afecțiunilor aparatului genital sau afecțiunilor sexuale. Ceaiul de ghimbir se prepară din câteva feliuțe de ghimbir peste care se toarnă apă clocotită, sub formă de infuzie și se poate îndulci cu un pic de miere. Ghimbirul tratează și tusea seacă și bronșitele, având proprietăți expectorante, dar și durerile de dinți, balonările, indigestiile și problemele de circulație.
Grâu (Triticum aestivum)
Ce folosim și cum se administrează Grâul?
Grâul este un remediu foarte cunoscut pentru o cură de remineralizare, fiind bogat în enzime, săruri minerale și vitamine. De la grâu folosim semințele sub formă de germeni sau apa de tărâțe. Pentru a obține germenii de grâu, aveți nevoie de grâu din ultima recoltă, pe care trebuie să îl cerneți de impurități. Spălați-l în mai multe ape, apoi, puneți la încolțit, într-o oală cu capacitate de cinci litri, un kilogram de grâu și lăsați-l la loc ferit câteva ore. Spălați grâul în mod repetat și apoi lăsați-l la încolțit. În câteva zile aceste încolțește și poate fi consumat. Grâul astfel obținut se pune în borcane de sticlă și se bagă la frigider.
Proprietățile tămăduitoare ale Grâului
Germenii de grâu sunt folosiți și pentru tratarea întârzierilor de creștere la copii din cauză că aceștia sunt o sursă veritabilă de vitamine și minerale, ce contribuie la eliminarea toxinelor din corp. Germenii de grâu pot trata tulburările hormonale, tuberculoza pulmonară, anemia și laringitele.
H
Hrean (Armoracia rusticana)
Ce folosim și cum se administrează Hreanul?
Fiind cunoscut și sub denumirea de „trusa medicală completă„, de la hrean folosim rădăcina. Hreanul se poate administra crud, ras, în salate sau diverse preparate, sub formă de tinctură sau oțet din hrean.
Proprietățile tămăduitoare ale Hreanului
Hreanul este ideal pentru tratarea paraziților intestinali, a anemiei, a astmului și bronșitelor. Sinuzitele sunt complet vindecate, chiar și în cele mai grave forme după o cură cu inhalații de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane. Radeți o cantitate cât mai mare de hrean și sinusurile se vor desfunda. De asemenea, mestecați lent o bucățică de hrean zilnic pentru a preveni parodontoza și pentru a o trata, dar și pentru a avea poftă de mâncare.
I
Iarba mare (Inula helenium)
Ce folosim și cum se administrează Iarba mare?
Iarba mare are o rădăcină ce miroase foarte frumos datorită uleiului cu proprietăți antibiotice și antibacteriene pe care îl conține. Iarba mare poate fi găsită în fânețele umede alpine și folosim doar rădăcina de la iarba mare. Preparatele din iarba mare sunt – decoctul (20 de grame de rădăcină pusă la fiert în două căni cu apă vreme de 10 minute), vinul de iarbă mare, dar se mai pot face și băi cu iarba mare.
Proprietățile tămăduitoare ale plantei Iarba mare
Iarba mare este folosită pentru a trata bronșita acută, astmul și tusea uscată datorită proprietăților ei expectorante, de asemenea aceasta poate trata guta, urticaria, reumatismul, stările de nervozitate și aciditatea gastrică, precum și lipsa poftei de mâncare.
Ienupăr (Juniperus communis)
Ce folosim și cum se administrează Ienupărul?
Ienupărul este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri datorită modului eficient prin care luptă împotriva infecțiilor. De la ienupăr folosim fructele pentru a prepara alifie, ulei, ori pentru a face o cură de boabe (vreme de 2 săptămâni se mănâncă câte cinci boabe pe stomacul gol).
Proprietățile tămăduitoare ale Ienupărului
Uleiul esențial de ienupăr tratează bronșita acută, anorexia, cistita (cinci lingurițe de tinctură de ienupăr la zi vreme de 2 săptămâni), dar și obezitatea și retenția de apă.
In (Linum usitatissimum)
Ce folosim și cum se administrează Inul?
Inul nu este numai o plantă textilă cunoscută și folosită pe întreg globul, ci și un medicament excepțional. Inul este bun pentru uz extern și pentru uz intern și se folosesc semințele pentru a prepara maceratul de semințe, cataplasmele de semințe, dar și semințele crude.
Proprietățile tămăduitoare ale Inului
O linguriță de semințe de in mestecate pe stomacul gol tratează cu succes constipația acută, iar maceratul de semințe poate trata cu succes inflamațiile intestinale și colonul iritabil, dar și obezitatea și gastrita. Băile de șezut cu decoct din semințe de in pot trata cistita.