Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Care sunt efectele endorfinelor și cum să le amplificăm

Scris de Dr. Luca Catalin

Endorfinele, moleculele fericirii

Endorfinele, moleculele fericirii Endorfinele mai sunt numite de oamenii de știință și moleculele fericirii, deoarece sunt cele care ajută persoanele să se bucure de viață, să fie încântate de multe lucruri și le ajută totodată să iasă cu ușurință din crizele personale fără prea multe cicatrici emoționale.

 Gândește-te la ceva care realmente îți face plăcere, iar când acest gând îți va aduce un zâmbet pe față vei știi că endorfinele acționează.

 Nervii din piele pot elibera endorfine, de aceea masajele blânde, mângâierile, un duș cald sau expunerea la soare te ajută să te simți mai bine, precum și îmbrățișările, cuvintele plăcute sau inclusiv mângâierea animalului tău de casă preferat.

Simptome care indică un nivel scăzut de endorfine:

 Dacă îți este greu să te bucuri de viață, să găsești plăcere în viața ta de zi cu zi și să te simți fericit sau dacă observi că inclusiv veștile bune te bucură doar pe moment sau sunt de slabă intensitate, este posibil ca nivelele tale de endorfine să fie scăzute.

 De fapt, dacă vom priva complet o persoană de endorfine, aceasta nu va mai simți plăcere pentru nimic, nici pentru mâncare, nici în actul sexual, nici în activitățile plăcute și nici măcar văzând persoanele dragi.

 Persoanele care au un nivel scăzut de endorfine sunt în mod special sensibile, sunt foarte afectate de greutățile vieții și nu pot depăși cu ușurință decepțiile sau traumele, ci sunt influențate de acestea pentru mult timp. Sunt persoane care plâng des pentru că se simt depășite de situații foarte ușor. Se simte adeseori triste sau au perioade de tristețe care apare fără a avea un motiv aparent. Loviturile inerente vieții sunt resimțite foarte dureros de acestea deoarece în multe cazuri nu au în organism suficiente endorfine ca să depășească și să înfrunte aceste situații cu rapiditate.

 Persoanele care au un nivel scăzut de endorfine obișnuiesc să evite intimitatea sau confruntarea deoarece le este teamă de durerea care îi poate afecta și de multe ori acestea caută confort în alimente precum ciocolata, alcoolul, drogurile sau anumite activități dar care vor crește doar pe moment nivelele de endorfine din corp.

 Activitățile precum meditația și rugăciunea sau sportul realizat în mod regulat ajută la creșterea nivelelor endorfinelor într-un mod sănătos. Plimbările regulate în zone pitorești din natură pot fi de asemenea de mare folos în amplificarea nivelului de endorfine.

De ce pot fi scăzute nivelele endorfinelor?

 Alimentația are în acest caz o influență fundamentală. De exemplu, dacă nu consumi suficiente proteine, nu vei dispune de suficienți aminoacizi pentru a produce endorfinele.

 În alte cazuri, stresul excesiv și prelungit poate să-ți epuizeze rezervele de endorfine. Endorfinele sunt folosite de organism de fiecare dată când te simți abătut, speriat, rănit, bolnav și inclusiv dacă ești un sportiv profesionist care face mult efort fizic. În timpul unei crize fizice sau emoționale foarte intense, nivelul endorfinelor poate crește pentru a calma durerea și pentrua te ajuta să te liniștești după o experiență negativă.

 După un eveniment traumatic, precum pierderea unei ființe iubite, nivelele endorfinelor cresc și se mențin crescute o perioadă de timp care variază de la o persoană la alta. În timpul acestei faze inițiale nu simți deloc durerea celor petrecute. Însă după un timp, nivelele endorfinelor scad; atunci, persoana în cauză este deja mai pregătită să înfrunte durerea pierderii, pentru că are un nivel de endorfine suficient pentru a se putea recupera. Totuși, când o persoană are nivele scăzute de endorfine, ea simte o durere emoțională (sau fizică) mult mai intensă și îi este mult mai dificil să se recupereze fără acest "anestezic emoțional" natural care sunt endorfinele.

Cum să-ți crești nivelul de endorfine?

 O modalitate bună de a-ți crește nivelul de endorfine constă în a lua suplimente DLPA. Este vorba de o combinație a formelor D și L a aminoacidului numit fenilalanină. O poți găsi în magazinele naturiste și acționează rapid. Fenilalanina este implicată în producerea endorfinelor. Ea crește nivelele de energie din corp, ajută la diminuarea depresiei sau tristeții, amplifică senzația de plăcere și fericire și te ajută să devii mai rezistent în situații dificile.

 O investigație medicală recentă a arătat cum nivelele endorfinelor s-au amplificat de trei ori, la nouăzeci de minute după ce s-a luat o doză de DLPA și s-au menținut astfel timp de șase zile.

 S-a demonstrat de asemenea că DLPA este eficient și pentru a alina durerea în cazuri de artrită, cancer, migrene sau diverse tipuri de dureri cronice.

 Atunci când atât nivelele de energie precum și toleranța ta la durerea emoțională (sau fizică) sunt scăzute, poți lua DLPA (capsule de 500 mg), însă dacă în general ești o persoană cu un nivel ridicat de energie, se poate să te simți mai bine luând doar varianta D a acestui aminoacid (D-fenilalanina sau DPA), care este în special implicată în creșterea nivelului de endorfine.

 Dacă ai vrea să ai mai multă energie dimineața însă ai probleme cu somnul, poți să iei una sau două capsule de DLPA când te trezești dimineața și la prânz dacă crezi că e cazul, însă nu ar trebui să le iei după-masa.

 Ia în considerare faptul că orice supliment trebuie luat cu precauție și pe o perioadă limitată de timp. Cel mai bine este să consulți un medic specialist care îți va recomanda varianta cea mai potrivită pentru tine.

 Odată ce te simți mai bine, ai grijă să ai o alimentație sănătoasă și cât mai diversă pentru a-ți menține ridicate în organism nivelul de endorfine.

Surse alimentare pentru eliberarea de endorfine

 Fenilalanina, precum restul aminoacizilor se găsește în alimentele bogate în proteine. Consumul de legume și de grăsimi sănătoase este de asemenea important pentru a avea nutrienții necesari pentru a sintetiza endorfinele. Grăsimile bune stimulează eliberarea endorfinelor, astfel încât trebuie să ai grijă cu dietele cu un nivel scăzut de grăsimi.

Mai poti citi din Anatomie si fiziologie

Deficiența de serotoni…

31-01-2015 Hits:72607 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Deficiența de serotonină: depresie, iritabilitate și obsesii  Deficiența unui neurotransm...

Mai mult

Creatinina ridicată: c…

11-09-2017 Hits:32104 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce este creatinina și care sunt cauzele unei creatinine ridicate?  Creatinina este un para...

Mai mult

Alimente și suplimente…

31-03-2017 Hits:16512 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce este serotonina?  Serotonina este un neurotransmițător care joacă un rol important pent...

Mai mult

Care sunt efectele endo…

03-02-2015 Hits:15261 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Endorfinele, moleculele fericirii  Endorfinele mai sunt numite de oamenii de știință și m...

Mai mult

Ce este stresul oxidati…

22-07-2015 Hits:13870 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce este stresul oxidativ?  Se știe că stresul oxidativ este un dezechilibru care este rela...

Mai mult

Progesteronul: funcții…

18-01-2017 Hits:12302 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce este progesteronul?  Progesteronul este unul dintre hormonii cei mai importanți pentru s...

Mai mult

Beneficiile triptofanul…

02-12-2015 Hits:11609 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut d...

Mai mult

Melatonina- factor de p…

15-06-2015 Hits:10533 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Melatonina- factor de prevenire a cancerului  Melatonina are un rol important în prevenirea ...

Mai mult

Dopamina și rolul său…

10-05-2017 Hits:8302 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce este dopamina?  Neurotransmițătorul cerebral numit dopamină activează metabolismul, ...

Mai mult

Suplimente nutrițional…

04-09-2017 Hits:5161 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce este de fapt memoria?  Complexă și fascinantă, memoria ne revelează secretele sale t...

Mai mult

Telomerii contra îmbă…

01-03-2020 Hits:4276 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce sunt telomerii?  În interiorul nucleului unei celule, genele noastre sunt aranjate de-a l...

Mai mult

Totul despre cortizol (…

17-01-2020 Hits:3638 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce este cortizolul?  Deși în general cortizolului nu i se acordă foarte mare atenție, ace...

Mai mult

Endorfinele (neurotrans…

12-07-2020 Hits:3051 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce funcție au endorfinele în sistemul nervos?  Neurotransmițătorii precum dopamina, serot...

Mai mult

Adrenalina, hormonul ca…

07-02-2020 Hits:2779 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce procese psihice și fiziologice reglează adrenalina?  Adrenalina, cunoscută și sub denu...

Mai mult

Mitocondriile: motorul …

05-04-2021 Hits:2545 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Rolul mitocondriilor asupra sănătății umane  Oboseala, migrenele, stresul sau depresia se...

Mai mult

Cum afectează virusul …

17-04-2020 Hits:2536 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Cum pătrunde coronavirusul în organism?  Deși COVID-19 a apărut în urmă cu doar trei lu...

Mai mult

Hormonul de creștere I…

05-10-2021 Hits:2225 Anatomie si fiziologie Dr. Luca Catalin

Ce este hormonul de creștere IGF-1?  Hormonul IGF-1, cunoscut și sub numele de factor de cr...

Mai mult