Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Stresul, anxietatea și bolile cardiovasculare

Scris de Dr. Luca Catalin

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare

Stresul, anxietatea și bolile cardiovasculare Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile cardiovasculare sunt în prezent principala cauză a mortalității în întreaga lume. Bolile cardiovasculare sunt o grupă de boli care afectează inima și vasele de sânge, iar printre acestea se numără cardiopatia coronariană (care afectează vasele de sânge ce irigă mușchiul cardiac), bolile cerebrovasculare (care afectează vasele de sânge ce irigă creierul) și altele, precum cardiopatiile congenitale, trombozele venoase profunde și emboliile pulmonare. Stilul de viață și alimentația sunt doi factori fundamentali care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

 Știați că stresul și anxietatea sunt două tulburări relaționate cu bolile cardiovasculare? În prezent, din ce în ce mai multe studii medicale au relaționat stresul și anxietatea cu anumite boli și probleme de sănătate cum ar fi nivele ridicate de colesterol, hipertensiune arterială sau diabet.

 Se afirmă pe bună-dreptate că persoanele optimiste care tind să-și trăiască viața cu bucurie și încredere trăiesc mai mulți ani decât persoanele care sunt negative și mai ales, care trăiesc zi de zi suprasolicitate, stresate și anxioase.

 De asemenea, tot mai mulți medici și psihoterapeuți subliniază cât de important este să trăim o viață optimistă, senină și mai ales relaxată. În acest scop, este important să-i dăm vieții o altă turnură, evitând preocupările pentru lucrurile care în realitate sunt lipsite de importanță și încercând întotdeauna să soluționăm problemele în mod echilibrat și nu preocupându-ne de acestea în exces.

 Referitor la bolile cardiovasculare, în prezent există multe studii științifice care au demonstrat că persoanele stresate sau anxioase au o probabilitate mai mare de a suferi de atacuri cardiace, hipertensiune sau inclusiv cancer.

 Hipertensiunea arterială este în mod cert o problemă de sănătate care afectează un număr tot mai mare de persoane, în principal datorită faptului că este o boală care în mod obișnuit este asociată cu tulburări precum supragreutatea, obezitatea sau diabetul.

 Chiar dacă există mai multe simptome ale hipertensiunii și diferite cauze ale apariției acesteia, există totuși o cauză principală care poate provoca creșterea tensiunii arteriale. În mod evident, este vorba despre stres, care determină în corp un exces în producerea de catecolamine (substanțe asemănătoare cu adrenalina), provocând astfel o creștere a frecvenței cardiace. Aceasta se traduce la rândul său printr-o creștere atât a nivelelor de grăsimi, cât și a celor de zaharuri, având consecințe în mod clar negative asupra organismului.

 De fapt, este binecunoscut faptul că situațiile continuate de stres (cunoscute sub denumirea de stres cronic), pot determina apariția aritmiei cardiace, care împreună cu tensiunea arterială ridicată este un factor foarte periculos, putând cauza chiar un infarct.

Cum se poate preveni hipertensiunea cauzată de stres?

 În acest sens, una dintre recomandările de bază este aceea de a opta pentru un stil de viață pe cât posibil liniștit și relaxat, adoptând unele obiceiuri sănătoase de viață.

 Nu este normal să ne simțim zilnic stresați, deoarece stresul se datorează unei situații personale de incertitudine care ne generează nesiguranță și teamă. Uneori, a ne odihni la momentul potrivit și necesar este o opțiune infinit mai bună decât a fi într-o agitație continuă. Dacă vom învăța să ascultăm limbajele corpului în ceea ce privește odihna, relaxarea și alimentația vom deveni chiar mult mai eficienți în toate activitățile noastre zilnice.

 Infarctul de miocard (atacul cardiac) precum și accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt fenomene acute care se declanșează datorită întreruperii fluxului sanguin către inimă sau către creier. Cauza cea mai frecventă este obstrucția acestor vase de sânge datorită formării depozitelor de grăsime. Printre factorii de risc cei mai importanți se numără obezitatea, hipertensiunea, diabetul și dislipemia, precum și fumatul, inactivitatea fizică și obiceiurile alimentare nesănătoase. Din fericire, există unele alimente care împreună cu alte măsuri de prevenție, precum exercițiile fizice și renunțatul la alcool și tutun pot preveni în mare măsură bolile cardiace. Iată 5 dintre alimentele care ajută la prevenirea acestora:

1. Fructele și legumele proaspete

 În prezent, toate societățile științifice relaționate cu nutriția au căzut de acord asupra necesității de a crește consumul fructelor și legumelor proaspete în societățile occidentale. Recomandările actuale indică faptul că este necesar să se consume cinci porții pe zi din aceste alimente (de exemplu, două porții de legume și trei de fructe). Fructele și legumele sunt alimente bogate în fibre, vitamine, minerale și multiple substanțe fitochimice care au un conținut caloric scăzut și foarte puține grăsimi.

 Conform experților, aceste alimente ne oferă o bună protecție cardiovasculară, deoarece conțin micronutrienți importanți cum este folatul, vitamine antioxidante și potasiu, care se găsesc în toate legumele cu frunze. În cazul folatului, acesta reduce nivelele de homocisteină din sânge, această substanță fiind cea care crește riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară, prin deteriorarea pereților arteriali.

 Consumați câte cinci porții de fructe și legume zilnic? Dacă nu este așa, încercați să includeți legume sau verdețuri la cină și cel puțin două fructe dimineața sau ca gustare între mese. Puteți introduce un aperitiv de salată sau legume gătite ușor la aburi, un piure lejer sau o supă-cremă de legume, pe lângă paste, orez sau cartofi.

2. Peștele

 Peștele este un aliment predominant proteic și în general, conține un amestec de grăsimi saturate, mononesaturate și polinesaturate, chiar dacă se remarcă conținutul său de grăsimi polinesaturate de tip omega 3 (EPA și DHA, printre altele). Medicii cardiologi afirmă că acest tip de grăsimi ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge, astfel încât consumul său este relaționat cu o reducere a afecțiunilor cardiovasculare. Din acest motiv, se recomandă consumul de trei ori pe săptămână a unor sortimente de pește precum anșoa, ton, păstrăv, somon sau sardine.

3. Fructele uscate

 În prezent există numeroase dovezi medicale pentru a afirma că un consum echilibrat de fructe uscate produce o reducere a nivelelor de colesterol total și implicit o diminuare a riscului de boli cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale. Factorii responsabili de acest efect sunt conținutul lor scăzut de grăsimi saturate și pe de altă parte, conținutul lor ridicat de grăsimi mono și polinesaturate, pe lângă cel de fibre dietetice, vitamine, minerale și alți compuși fitochimici importanți.

 Alunele de pădure, migdalele, nucile românești, nucile de macadamia și nucile caju sunt fructele uscate cele mai utilizate în cadrul studiilor de intervenție. Recomandările nutriționale actuale indică faptul că este necesar să se consume fructe uscate între trei și șapte ori pe săptămână, fiind de preferat chiar un consum zilnic al acestor alimente pentru a reduce riscul cardiovascular. Puteți să consumați fructele uscate ca gustări între mese sau între micul dejun și prânz de cel puțin trei ori pe săptămână.

4. Cerealele integrale

 Consumul actual de cereale rafinate este excesiv. Tocmai de aceea, tot mai mulți nutriționiști recomandă consumul cerealelor integrale precum grâul și derivatele sale integrale (pâine, paste și alte derivate), ovăzul, porumbul, secara, quinoa sau orezul integral. În cazul cerealelor integrale, acestea nu au trecut printr-un proces de rafinare și conțin vitamine precum cele din grupa B, vitamina E, minerale și acizi esențiali. Cerealele integrale au o acțiune antioxidantă asupra corpului, luptând contra radicalilor liberi, datorită conținutului lor bogat de vitamina E, protejează inima și sistemul nervos și de asemenea, oferă protecție față de bolile cancerigene.

 Consumați în mod frecvent pâine, paste sau orez alb? Dacă da, încercați pe viitor să alegeți alte produse similare, dar integrale; puteți încerca să includeți pâinea integrală în dieta de zi cu zi și să consumați paste și orez integral. Introduceți în dieta dumneavoastră o varietate de cereale sănătoase cum sunt de exemplu quinoa, ovăzul sau meiul.

5. Uleiul extravirgin de măsline

 Cercetările medicale recente efectuate asupra dietei mediteraneene, cum este de exemplu studiul intitulat PREDIMED, au evidențiat importanța utilizării uleiului extravirgin de măsline pentru reducerea riscului apariției bolilor cardiovasculare. Astfel, uleiul de măsline extravirgin este o foarte bună alegere alimentară pentru a preveni aceste boli, fiind recomandat atât ca dressing pentru salate, cât și la gătit.

 Un alt studiu realizat recent a arătat că persoanele care consumă ulei extravirgin de măsline și legume sunt în mod semnificativ mai puțin predispuse să dezvolte o boală cardiacă. Inclusiv simplul fapt de a consuma cel puțin o porție de legume cu frunze verzi zilnic ne ajută să avem cu 40% mai puține posibilități de a dezvolta această boală. Studiul amintit anterior a indicat că persoanele care includeau zilnic cel puțin trei linguri de ulei de măsline, ca dressing la salate, obțineau același beneficiu.

Faceți mai multă activitate fizică și renunțați la tutun

 În cadrul unui stil de viață sănătos nu trebuie să fie deloc neglijat efectul pe care îl are activitatea fizică și eliminarea tutunului pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

 Renunțarea la consumul tutunului ar trebui să fie una dintre primele măsuri dacă doriți într-adevăr să aveți un stil de viață mai sănătos. Pe lângă faptul că provoacă multe afecțiuni și probleme de sănătate, tutunul este și un binecunoscut factor cancerigen pentru organism.

 De asemenea, inactivitatea fizică este alta dintre epidemiile lumii moderne, cu efecte periculoase pentru sănătatea noastră, conform numeroaselor studii realizate de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta recomandă ca adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 ani să dedice minim 150 minute pe săptămână practicii unei activități fizice aerobice cu intensitate moderată sau 75 minute de activitate fizică aerobică intensă pe săptămână.

 Alte boli și probleme de sănătate cauzate de stres:

 - Boli coronariene: stresul crește tensiunea sanguină, amplificând riscul de a suferi un atac cardiac. De asemenea, stresul combinat cu alți factori de risc cum sunt consumul de tutun, alcool și excesul de greutate care pot determina apariția unei boli coronariene.

 - Probleme digestive: stresul cronic poate influența apariția gastritei (mai ales a gastritei nervoase), a diareei, a inflamației digestive, a colonului iritabil, a durerilor abdominale și a grețurilor.

 - Tulburări menstruale: în cazul femeilor stresul poate altera ciclurile menstruale, cauzând absența permanentă a perioadei menstruale sau a amenoreei, a perioadelor menstruale neregulate, a sterilității sau infertilității.

 - Probleme sexuale: acestea pot apărea atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților. În cazul bărbaților, de exemplu, acestea pot cauza o diminuare a dorinței sexuale și o calitate/cantitate scăzută de spermă.

 - Probleme la nivelul pielii: pot apărea probleme cutanate, cum este acneea, transpirație excesivă, rozaceea, urticarie, descuamare a pielii, psoriazis, uscăciunea și iritarea pielii. Stresul poate cauza de asemenea fragilizarea și ruperea unghiilor.

 - Probleme și tulburări mentale: cum sunt insomnia, anxietatea, atacurile de panică, nevroze, etc.

 Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare faptul că stresul poate cauza o slăbire considerabilă a sistemului imunitar, crescând riscul apariției infecțiilor, a gripei și a răcelilor.

Remedii contra stresului cronic și pentru calmarea corpului

 Remediile naturiste pentru combaterea stresului cronic pot ameliora simptomele specifice și totodată relaxează corpul, ajutând la prevenirea unor boli grave cum sunt atacurile cardiace, dat fiind faptul că probabilitățile cresc în cazul persoanelor care au tipare constante de stres. De asemenea, remediile naturiste pot preveni și alte complicații care pot apărea cum sunt durerile de cap, iritabilitate crescută, obezitate, gastrită, dureri musculare și probleme cu vederea.

 Plantele medicinale sunt și în acest caz opțiuni foarte eficiente și accesibile pentru tratarea stresului cronic, iar un exemplu în acest sens este mușețelul. Această plantă ușor de găsit se caracterizează prin proprietățile sale de a ameliora stările febrile, nervozitatea, anxietatea, indigestia, durerile de cap și insomniile. Mușețelul are capacitatea de a relaxa corpul și de a amplifica senzația de bună-dispoziție, tocmai de aceea se recomandă să se consume zilnic câte 2 căni de ceai de mușețel.

 Un alt remediu natural contra stresului cronic se prepară din rozmarin, un arbust care are o aromă unică și specială și care oferă o aromă deosebită mâncărurilor. Dintre proprietățile terapeutice ale rozmarinului se evidențiază capacitatea acestuia de a stimula fluxul de sânge către creier, de a relaxa mușchii și de a combate stresul, fiind în plus, o sursă bogată de vitamine și de minerale. Pentru a ne bucura de proprietățile sale, putem consuma zilnic infuzie de rozmarin sau putem adăuga această plantă sub formă de condiment în diverse preparate culinare.

 De asemenea, sucurile naturale preparate în casă pot ajuta la controlul stresului, iar o rețetă recomandată se prepară dintr-o jumătate de pară, o banană, o lingură de drojdie de bere și cinci căpșuni. Fructele se spală, se curăță și se procesează cu ajutorul blenderului, iar la final se adaugă drojdia de bere și se consumă imediat. Această băutură naturală are un efect tonifiant și energizant asupra organismului.

 Pe de altă parte, băile calde sunt o opțiune relaxantă care ajută la combaterea stresului cronic, fiind recomandată baia cu adaos de lavandă. Pentru aceasta, se toarnă în cadă 5 litri de apă fierbinte, se adaugă 100 grame de flori de lavandă, 100 grame de mentă și 100 grame de melisa sau roiniță, se lasă astfel timp de 15 minute, apoi se face baie, dar nu mai mult de 15 minute.

Tehnici de relaxare pentru combaterea stresului cronic

 Dacă nu se tratează din timp problemele cauzate de stres, acesta poate deveni o problemă gravă, în zilele noastre tot mai multe persoane fiind afectate de efectele sale nocive. În acest sens, se recomandă includerea unor tehnici de relaxare, pe lângă remediile naturiste contra stresului cronic, deoarece acestea liniștesc mintea și se obține echilibrarea organismului.

 Respirația profundă este o tehnică foarte eficientă și simplă, aceasta putând fi practicată în orice loc și poate fi combinată de asemenea cu muzică sau aromoterapie. Pentru a realiza această tehnică este indicat să se respire de la nivel abdominal pentru ca aerul proaspăt să ajungă la plămâni, astfel se inhalează mai mult oxigen și se reduc tensiunile și anxietatea. Ne vom așeza comod având spatele drept, plasăm o mână pe piept și cealaltă pe stomac, respirăm pe nas, mâna de pe stomac ridicându-se ușor și se expiră lent pe gură. Acest exercițiu se realizează de 7-10 ori pe zi.

 O altă tehnică eficientă constă în relaxarea musculară progresivă, care implică să ne așezăm comod, să avem o îmbrăcăminte lejeră și să fim desculți. Vom respira lent și profund, ne vom centra atenția asupra piciorului drept, se tensionează treptat mușchii de la piciorul drept, se strânge puternic timp de 10 secunde; apoi se relaxează piciorul drept și ne vom concentra asupra eliminării tensiunii musculare. Se menține starea de relaxare, iar apoi se procedează la fel și cu piciorul stâng.

 Practicate în mod regulat, ambele tehnici sunt foarte eficiente pentru combaterea stresului cronic și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult