Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Coada-calului: proprietăți și beneficii

Scris de Dr. Luca Catalin

Coada-calului: descriere generală

Coada-calului: proprietăți și beneficii

 Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și este o plantă perenă cu o tulpină care seamănă cu coada unui cal sau a unei păsări. Această plantă se reproduce prin spori în loc de semințe; crește în soluri umede și fertile. Coada-calului este o plantă medicinală care se găsește în plafaruri și în magazinele naturiste sub formă de plantă uscată pentru ceai, pulbere sau capsule sau poate fi consumată sub formă lichidă (extract lichid sau tinctură) pentru a aduce mai multe beneficii sănătății. În scop terapeutic se utilizează părțile aeriene ale plantei. Odată uscate, tulpinile pot fi folosite doar dacă îşi păstrează culoarea verde.

 Coada-calului este o plantă medicinală având numeroase proprietăți pentru sănătate, printre care se remarcă eliminarea retenției de lichide. Datorită acestui lucru, infuziile și maceratele la rece de coada-calului sunt recomandate în curele de slăbire. În plus, coada-calului este un excelent remediu pentru îmbunătățirea aspectului pielii, unghiilor și părului. Datorită proprietăților sale depurative, această plantă ne ajută să eliminăm din organism toxinele, bacteriile și ciupercile, ajutând astfel la prevenirea apariției acneei și a eczemelor.

Coada-calului: compoziție

 Coada-calului este bogată în siliciu, un mineral care are efecte antiartritice şi de tonifiere a ţesutului conjunctiv. Coada-calului este o sursă bună de nutrienți precum calciu, zinc, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, seleniu, tiamină, riboflavină, niacină și vitamina E.

 Tulpina de coada-calului conţine flavonoide având un efect antioxidant şi diuretic, dar și acizi organici, oxid salicilic, gluteolină, palustrină, fitosterină, beta-sitosterol, acid oxalic, acid malic, gliceride ale acidului stearic, acid linoleic, acid linolic, acid oleic, dimetil sulfone, uleiuri volatile, vitamina C și săruri de potasiu.

Coada-calului: acţiune specifică

 Această plantă medicinală are următoarele acțiuni specifice:

 - antiacidă

 - antiseptică

 - antimicrobiană

 - antiinflamatorie

 - cicatrizantă

 - diuretică

 - depurativă

 - mărește rezistenţa ţesutului conjunctiv

 - stimulează circulaţia locală

 - întărește oasele şi dinţii

Coada-calului: indicaţii terapeutice

 Coada-calului este recomandată în următoarele afecțiuni și tulburări de sănătate:

 - abcese

 - acnee

 - afecţiuni reumatice

 - afecțiuni ale prostatei

 - artrită

 - ateroscleroză

 - boli renale

 - căderea părului

 - celulită

 - cistită

 - colagenoză

 - contuzii

 - crampe musculare

 - degerături

 - demineralizări

 - diabet de tip 2

 - eczeme

 - edeme ale picioarelor

 - fracturi osoase

 - gingivită

 - hipocalcemie

 - incontinență urinară

 - infecţii genito-urinare

 - hemoragii interne şi externe

 - litiază renală

 - nefrită

 - neuro-dermite

 - obezitate

 - osteoporoză

 - prolaps uterin

 - răni

 - retenție de lichide

 - scurgeri vaginale

 - tetanie

 - transpiraţie excesivă a picioarelor

 - tuberculoză

 - ulcer gastro-duodenal

 - ulcere hemoragice

 - ulcer varicos

 - unghii friabile

Coada-calului: proprietăți terapeutice

 Să vedem în continuare care sunt principalele proprietăți terapeutice ale plantei coada-calului sau Equisetum arvense:

 - Coada-calului este diuretică: această plantă medicinală este una dintre cele mai cunoscute care ajută la eliminarea excesului de lichide din organism, datorită conținutului său bogat în potasiu, flavonoide și saponine. Coada-calului poate crește cu până 30% cantitatea de urină, tocmai de aceea este recomandată pentru a combate retenția de lichide, edemele, reumatita, guta, calculii renali și infecțiile urinare.

 - Coada-calului este depurativă: capacitatea sa de a elimina excesul de lichide este însoțită și de aceea de eliminare a toxinelor. Această plantă, combinată și cu alte plante medicinale cum sunt de exemplu armurariul, urzica, păpădia sau brusturele, ne permite eliminarea din organism a elementelor toxice. Putem realiza o cură depurativă de câteva ori pe an, în special toamna și primăvara, consumând zilnic infuzii din aceste plante medicinale.

 - Coada-calului este remineralizantă: conținutul său bogat în minerale recomandă această plantă ca un puternic remediu remineralizant, fiind ideală pentru menținerea sănătății oaselor și pentru prevenirea fragilizării acestora, așa cum se petrece în cazul osteoporozei sau a cariilor dentare sau pentru a accelera vindecarea leziunilor osoase. De asemenea, această plantă este recomandată în perioadele de stres, epuizare, oboseală, convalescență, și anemie, printre altele.

 - Coada-calului este recomandată în diabetul de tip 2: Un studiu medical realizat pe pacienți diagnosticați cu diabet de tip 2 a demonstrat că o singură doză de coada-calului, administrată pe stomacul gol determină o scădere semnificativă a glicemiei, după aproximativ 90-120 de minute după administrarea acesteia. În cazul diabetului de tip 2 sunt indicate curele cu o durată de 4 săptămâni, timp în care se ia cu 10 minute înainte de fiecare masă o linguriță de pulbere măcinată de coada-calului.

 - Coada-calului ameliorează starea pielii și a unghiilor: datorită conținutului său bogat în siliciu, care ajută la formarea colagenului, coada-calului hrănește în profunzime pielea și unghiile, iar datorită proprietăților sale depurative specifice ne ajută să le menținem fără toxine, bacterii și fungi. Astfel, coada-calului ajută la prevenirea apariția acneei, eczemelor, ridurilor și poate atenua inclusiv vergeturile.

 - Coada-calului ameliorează sănătatea părului: conținutul său de siliciu oferă beneficii părului, stimulându-i creșterea și îmbunătățindu-i textura. De asemenea, coada-calului poate combate încărunțirea prematură a părului, calviția sau mătreața.

 - Coada-calului ajută la slăbit: datorită proprietăților sale diuretice, această plantă ne ajută să slăbim, însă trebuie luat în considerare faptul că această plantă elimină excesul de lichide din organism și nu depozitele de grăsime.

 - Coada-calului este regenerantă și cicatrizantă: este un puternic regenerator celular și contribuie la accelerarea cicatrizării rănilor de pe piele.

 - Coada-calului controlează hemoragiile: datorită proprietăților sale astringente, coada-calului poate ajuta la controlul și inclusiv la vindecarea hemoragiilor. Această plantă este recomandată în cazul rănilor care sângerează, a hemoragiilor nazale, ulcerelor cutanate sau menstruațiilor abundente.

 - Coada-calului îmbunătățește flexibilitatea tendoanelor, fiind foarte utilă pentru persoanele care realizează exerciții fizice intense sau celor care se confruntă cu dureri la nivelul tendoanelor.

Coada-calului: beneficii pentru sănătate

 Coada-calului conține siliciu în cea mai mare cantitate dintre toate plantele medicinale și într-o formă care poate fi ușor de absorbit de către corp. Siliciul este un mineral esențial pentru sănătatea corpului uman, pe lângă faptul că este cel de-al doilea element cel mai abundent, după oxigen, din scoarța terestră.

 În corpul uman siliciul este fundamental pentru menținerea sănătății arterelor, organelor, părului, pielii și oaselor. Siliciul contribuie de asemenea la menținerea formei, rezistenței și flexibilității tuturor țesuturilor conjunctive.

 Ruptura țesuturilor conjunctive este cea care cauzează deteriorarea și îmbătrânirea pielii, pierderea elasticității și apariția ridurilor. Atunci când întărim prin diferite metode țesuturile conjunctive, ajutăm pielea să-și păstreze aspectul tânăr. Diverse studii au indicat că siliciul poate îmbunătăți textura și rezistența pielii, reducând în același timp apariția ridurilor. Unul dintre beneficiile acestei plante medicinale – coada-calului – este acela că ajută la restabilirea elasticității pielii, oferindu-i un aspect tânăr. Un alt beneficiu al acestei plante este conținutul său bogat în antioxidanți care protejează organismul de deteriorările produse de radicalii liberi.

 De asemenea, datorită conținutului său bogat în siliciu, coada-calului ajută la creșterea sănătoasă a părului, fiind folosită pentru aceasta atât intern, cât și extern. De exemplu, consumul zilnic al infuziei sau maceratului la rece de coada-calului este recomandat pentru stimularea creșterii părului. Totodată, infuzia rece sau călduță de coada-calului poate fi aplicată direct pe păr, clătindu-se părul cu aceasta după spălarea sa obișnuită.

 Siliciul din coada-calului este excelent și pentru întărirea unghiilor, iar infuzia de coada-calului consumată în mod regulat menține sănătatea unghiilor din interiorul către exteriorul organismului. Se poate prepara de asemenea un unguent pentru îngrijirea unghiilor folosind o jumătate de cană de ceai de coada-calului și o linguriță de miere, aplicându-se pe unghii acest amestec zilnic, timp de două săptămâni.

Cum se administrează coada-calului?

 Modalitatea cea mai obișnuită este ca această plantă medicinală să se administreze sub formă de infuzie. Dacă dorim să tratăm concret o afecțiune de sănătate se recomandă să se consume trei căni de infuzie zilnic, timp de o lună și jumătate, apoi se face pauză două săptămâni. Tratamentul poate fi reluat de câteva ori de-a lungul anului, după caz. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbinte care se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se consumă.

 Cu această infuzie se poate face și gargară (în cazul durerilor în gât, problemelor gingivale sau ulcerelor) sau poate fi aplicată extern, deoarece acționează ca un antiinflamator și este utilă în caz de infecții vaginale, hemoroizi, herpes, eczeme, glaucom, etc.

 Maceratul la rece de coada-calului: se obține prin adaosul la un litru de apă a 4-6 linguri de pulbere de plantă care se lasă la infuzat de seara până a doua zi dimineața. Maceratul astfel obținut se strecoară, iar apoi se consumă pe parcursul întregii zile; are acţiune diuretică, eliminând excesul de lichide din țesuturi și detoxifică întregul organism. Maceratul la rece are avantajul că păstrează intacte toate substanțele active ale plantei.

 Pulberea de coada-calului se obţine prin măcinarea plantei uscate și se administrează sublingual, câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, fiind indicată pentru tratamente de lungă durată pentru următoarele afecțiuni: hemoragii, anemii posthemoragice, întărirea oaselor şi dinţilor, prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare. Pulberea se menține sublingual timp de 15-20 minute, fiind umezită în prealabil cu puțină apă, apoi se înghite cu apă sau infuzie.

 Sucul de coada-calului: se obține din planta proaspată, care se spală bine și se toacă mărunt. Aproximativ 30 g de plantă tocată se lasă într-un bol de sticlă cu 30 ml de apă și se lasă la macerat timp de 30 de minute. Preparatul se stoarce apoi cu ajutorul unui tifon și se obține un lichid verzui ce se poate folosi atât intern, cât și extern.

 Decoctul de coada-calului: este un preparat mai concentrat și se obține dintr-o lingură cu vârf de plantă la o cană de apă care se fierbe timp de 10 minute. Amestecul se strecoară, iar apoi se foloseşte pentru comprese cu uz extern.
Compresele externe sunt recomandate în caz de: abcese, eczeme, hemoragii nazale și transpiraţie abundentă a picioarelor. Tot pentru uz extern se recomandă și extractul la rece din plantă, combinat cu cel cald, care se prepară astfel: patru sau șase lingurițe de pulbere de coada-calului se lasă la macerat timp de 8 ore, într-un sfert de litru de apă, apoi se strecoară, iar preparatul astfel obținut se lasă deoparte. Planta rămasă dupa filtrare se opărește cu încă un sfert de litru de apă, apoi se lasă să se racească și se strecoară. Ulterior, se combină cele două preparate, respectiv maceratul și infuzia, iar preparatul rezultat se folosește mai ales extern, pentru comprese și spălături. Acest preparat este un remediu diuretic, antiseptic, care inhibă dezvoltarea unor bacterii și totodată cicatrizează și tonifică țesuturile.

 Întotdeauna se recomandă consultarea unui medic fitoterapeut competent înainte de aplicarea oricăror tratamente cu plante medicinale.

Precauții pentru administrarea de coada-calului

 Administrarea de coada-calului nu este recomandată în cazul copiilor. De asemenea, nu este indicat ca un tratament cu coada-calului să se realizeze cu cantități mari de plantă sau pe o perioadă de timp prelungită. O cură de coada-calului nu trebuie să dureze mai mult de 6 săptămâni.

 De asemenea, administrarea de coada-calului pe termen lung poate cauza deficiență de tiamină (vitamina B1), iar riscul crește mai ales dacă se consumă alcool în mod regulat. Coada-calului nu este recomandată în sarcină şi alăptare și este bine să fie evitată dacă suferiţi de boli cardiace sau renale.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult