Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Alimentația ideală pentru prevenirea și tratarea alergiilor

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este alergia?

Alimentația ideală pentru prevenirea și tratarea alergiilor Alergia este o reacție a organismului nostru împotriva substanțelor externe, care sunt cunoscute sub denumirea de alergeni; alergia nu este de obicei ereditară, dar tendința de a dezvolta alergii poate fi transmisă de la părinți la copii. Sistemul imunitar al unei persoane alergice percepe ca ceva ciudat ceea ce este normal pentru o altă persoană, iar pentru a se apăra împotriva acestui alergen, răspunsul organismului este de a produce anticorpi numiți imunoglobuline E (IgE) în sânge.

 Acestea, la rândul lor, provoacă celulele numite celule mastocite și bazofile să elibereze anumite substanțe chimice, inclusiv histamina, în fluxul sanguin pentru a se apăra împotriva alergenului "invadator".

Această eliberare a substanțelor în sânge este responsabilă de senzația de iritație, nas înfundat, mâncărime, inflamații ale mucoasei, rinită, lăcrimare, tuse, etc. Aproximativ 10% dintre copiii care nu au istoric familial de alergie sunt alergici, iar un procent de 20- 30% dintre cei cu antecedente familiale au boli alergice în copilărie, cum ar fi astmul, rinoconjunctivita, eczeme sau diverse alergii. Există tot mai multe cazuri de boli alergice, iar un procent de 5-10% dintre preșcolari au o alergie alimentară.

 În acest articol vom vorbi despre alergie, una dintre cele mai "incomode" boli și a căror frecvență este în creștere în ultimii ani, datorită în parte unei dietei dezechilibrate.
Vom examina relația dintre alimentație și alergie, în special în copilărie, iar apoi vom vedea ce alimente trebuie să includem în dietă pentru a combate simptomele alergiilor.

Ce factori influențează apariția alergiei?

 1. Factorii genetici;

 2. Factorii ambientali: poluarea ambientală, agricultura convențională;

 3. Factorii nutriționali: nutriția poate afecta dezvoltarea alergiilor încă din perioada intrauterină, în timpul alăptării și când se introduce hrana complementară.

 Alimentele pot fi un instrument pentru prevenirea alergiilor alimentare și pentru tratarea acestora.

 Primele 1000 de zile de viață sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copiilor. S-a dovedit că atunci când dieta mamei este bogată în grăsimi de tip omega-3, în special în pește albastru, alimente probiotice și prebiotice (chefir, iaurturi, murături, banane, usturoi, ceapă), acest lucru are un efect protector pentru apariția alergiilor. Aportul de suplimente cu acid folic poate fi relaționat cu creșterea riscului de alergie, așadar atenție, nu luați mai multe suplimente decât vă recomandă medicul dumneavoastră în timpul sarcinii.

 S-a constatat de asemenea, că copiii alăptați cu lapte matern prezintă un risc mai mic de a dezvolta alergii. Copiii care au alergie sau sunt intoleranți la laptele de vacă ar trebui să fie hrăniți cu formule hidrolizate pentru a preveni reacțiile alergice.

Flora intestinală și alergiile în primii ani de viață

 Flora intestinală joacă, de asemenea, un rol important în apariția sau nu a riscului de alergie. Atunci când dieta copiilor este bogată în oligozaharide nedigerabile, prezente în laptele matern, când dieta lor este bogată în fibre (leguminoase, cereale integrale, fructe și legume) și consumă alimente probiotice (iaurt, kefir, murături, oțet de mere, etc.), riscul de eczeme scade considerabil.

Alimentația și alergiile

 Când dieta este bogată în legume, fructe și acizi grași sănătoși, cum ar fi omega-3 și omega-9, incidența alergiilor este scăzută. În schimb, când dieta este bogată în alimente ultra-procesate, riscul de alergie crește. Consumul alimentelor nesănătoase de tip fast-food sau junk-food poate explica creșterea numărului de cazuri de alergii.

 În ceea ce privește vârsta la care ar trebui introdusă hrana pentru a se reduce riscul de alergii, studiile indică faptul că aceasta ar trebui să se facă după 6 luni și nu trebuie să așteptați în mod special pentru a introduce alimente (cu excepția algelor și a peștilor albaștri mari).

 Există alimente cu efect antihistaminic, precum și alimente care au un conținut ridicat de histamine care agravează simptomele de alergii. Dacă anticipăm sezonul de alergie și începem să creștem doza de alimente antihistaminice și să eliminăm complet substanțele care eliberează histamină, putem preveni sau ameliora simptomele alergiilor. Până de curând, alergiille au fost limitate aproape exclusiv la lunile mai și iunie, care coincid cu polenizarea ierburilor și a copacilor. Cu toate acestea, există din ce în ce mai multe alergii la diferite plante, iar uneori simptomele încep înainte de lunile menționate anterior.

Dieta pentru combaterea simptomelor de alergie

 În anul 2007, un studiu pregătit după monitorizarea dietei a 460 de copii din Statele Unite a arătat că consumul de fructe, legume și pești ar putea influența apariția alergiilor. Deși cauzele nu au fost cunoscute, autorii studiului au confirmat existența unei relații statistice între consumul de fructe, legume și pești și un raport mai mic de alergii, ceea ce nu s-a întâmplat cu alte tipuri de alimente incluse în studiu, cum ar fi carnea de pui, de vită, produsele lactate sau pâinea.

Produsele alimentare care agravează alergiile:

 Există alimente care înrăutățesc sau agravează simptomele alergiilor. Acestea sunt:

 - Alimentele care provoacă eliberarea de histamine în fluxul sanguin: ouăle, alcoolul și muștarul.

 - Alimentele bogate în histamină: brânzeturi, cârnați, spanac, roșii.

 - Alimentele bogate în tiramină: brânzeturi, peștele afumat, cârnații, ciocolata.

Alimentele benefice în caz de alergie:

 - Alimentele bogate in vitamina C: vitamina C are o acțiune puternică antihistaminică. Consumați în fiecare zi, în special la micul dejun și cină, alimente bogate în vitamina C, care vă vor ajuta să scăpați de alergie; cele mai bogate în vitamina C sunt fructele citrice, căpșunile, pătrunjelul, soia, legumele cu frunze verzi, varza, broccoli, ardeii grași.

 - Alimentele bogate în vitamina E: acestea au efecte antioxidante și antiinflamatorii. Cele mai bogate alimente în vitamina E sunt uleiul de măsline extravirgin, fructul de avocado, sparanghelul, spanacul, nucile, germenii de grâu, migdalele, uleiurile vegetale presate la rece, etc.

 - Probioticele: iaurturile naturale și fermentate fără adaos de zahăr sau chefirul sunt o sursă de bacterii vii de tip Lactobacillus și Acidophillus, care contribuie la menținerea sănătății florei intestinale și a unui sistem imunitar puternic și sunt foarte utile pentru echilibrul nivelelor de imunoglobuline IgE și pentru a reduce simptomele alergice. Din categoria alimentelor probiotice fac parte de asemenea, murăturile, măslinele condimentate, pasta miso (miso este o pastă obținută din amestecul boabelor de soia cu orez, orz, drojdie, sare și apă), tempeh (care este un amestec de boabe intregi de soia, cu diferite cereale întregi, cum ar fi mei, grâu sau orez, care sunt fermentate și presate într-un baton), sosul de soia, varza murată și oțetul de mere.

 - Alimentele bogate în Omega 3: acestea întăresc sistemul imunitar și au proprietăți antiinflamatorii. Din această categorie fac parte: peștele albastru, algele marine, semințele de in și semințele de chia, laptele matern. Evitați peștele conservat deoarece poate conține niște substanțe numite amine care au fost relaționate cu apariția alergiilor.

 - Usturoiul și ceapa: aceste legume sunt surse bogate de quercetina, un flavonoid care este prezent în multe alte legume și fructe (de asemenea în mere) și care are proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante. Usturoiul și ceapa sunt alimente antihistaminice și sunt recomandate persoanelor predispuse la alergii, datorită proprietăților lor puternic antiinflamatorii.