Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde

Scris de Dr. Luca Catalin

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde Când ne este sete, apa pură este întotdeauna o bună opțiune, însă uneori probabil că dorim ceva diferit – o băutură răcoritoare și sănătoasă într-o zi călduroasă de vară sau o cană de ceai în sezonul rece. Ceaiul verde poate fi o alegere perfectă în ambele cazuri și în plus, oferă beneficii importante pentru sănătate. Ceaiul verde este o băutură de care ne putem bucura inclusiv de mai multe ori pe zi.

       Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde?

 1. Compușii bioactivi din ceaiul verde au proprietăți medicinale

 Ceaiul verde este bogat în compuși naturali numiți polifenoli, care pot reprezenta până la 30% din greutatea frunzelor uscate de ceai verde.

 În grupul polifenolilor se încadrează și flavonoidele, care conțin catechine. Una din catechinele cele mai puternice este epigalocatechina-3-galata (EGCG), care s-a demonstrat că are un impact pozitiv asupra multor boli și tulburări de sănătate.

 2. Ceaiul verde îmbunătățește funcția cerebrală

 Ceaiul verde conține L-teanină, un aminoacid care pătrunde bariera hematoencefalică și are proprietăți psihoactive. L-teanina crește nivelele de acido gamma-aminobutiric (GABA), serotonină, dopamină și activitatea undelor alfa și ajută la reducerea stresului mental și fizic și la instalarea relaxării.

 L-teanina are de asemenea un rol important în prevenirea pierderii memoriei relaționate cu vârsta și s-a demonstrat că afectează zonele din creier care participă la procesul atenției și rezolvării problemelor complexe.

 3. Ceaiul verde accelerează arderea grăsimii și pierderea în greutate

 Există numeroase studii care au confirmat că consumul pe termen lung al catechinelor din ceaiul verde este îndeosebi benefic pentru arderea grăsimilor și ajută de asemenea la creșterea nivelelor de oxidare a grăsimilor și a termogenezei.

 Într-un studiu recent, pacienții care au luat un supliment cu extract de ceai verde și-au redus grăsimea corporală cu un procent de 1.63% și și-au crescut nivelele de oxidare a grăsimilor cu 25% în comparație cu cei care au luat doar un remediu de gen placebo. Conform cercetătorilor care au publicat acest studiu în revista Phisiology & Behavior:

 "S-au demonstrat efectele pozitive asupra controlului greutății corporale ale ceaiului verde. Ceaiul verde, deoarece conține atât catechine cât și cafeină, poate acționa prin intermediul inhibării fosfodiesterazei.

 Un amestec de ceai verde fără cafeină ajută la menținerea greutății corporale, prin intermediul termogenezei și oxidării grăsimilor. Per ansamblu, aceste ingrediente funcționale au potențialul de a produce efecte semnificative asupra obiectivelor metabolice precum termogeneza și oxidarea grăsimilor".

 4. Ceaiul verde scade riscul de cancer

 Cercetătorii au arătat că componentele din ceaiul verde reglează expresia proteinelor implicate în procesul inflamației, motilității celulare și angiogenezei și de asemenea s-a demonstrat asocierea dintre consumul de ceai verde și o reducere a riscului de cancer (inclusiv cel ovarian și de sân).

 Femeile care au băut mai mult de trei căni de ceai verde pe zi au avut un risc mai mic de recurență a cancerului de sân, iar o cercetare recentă a demonstrat că polifenolii din ceaiul verde acționează asupra căilor moleculare care inhibă producerea și dezvoltarea celulelor tumorale.

 EGCG din ceaiul verde acționează inclusiv ca un agent antiangiogenic și antitumoral și ajută la modularea răspunsului celulelor tumorale în chimioterapie.

 5. Ceaiul verde reduce riscul de Alzheimer și Parkinson

 Într-un studiu prezentat în cadrul Conferinței Internaționale despre bolile degenerative Alzheimer și Parkinson în 2015, persoanele monitorizate care băuseră ceai verde între una și șase zile pe săptămână au avut mai puține deteriorări mentale decât persoanele care nu au băut deloc ceai verde. În plus, cercetătorii au arătat că băutorii de ceai verde aveau un risc mai mic de a suferi de demență decât persoanele care nu obișnuiesc să consume ceai verde.

 În cadrul altui studiu efectuat pe 12 voluntari sănătoși, cei care au primit o mostră de băutură care conținea 27.5 grame de extract de ceai verde au avut o mai bună conectivitate între scoarța cerebrală parietală și cea frontală în comparație cu cei care au consumat o altă băutură care nu conținea deloc ceai verde.

 Această activitate ridicată a fost relaționată cu un randament mai bun la testele de memorie efectuate, iar cercetătorii consideră că rezultatele obținute evidențiază faptul că ceaiul verde poate fi util în tratarea tulburărilor cognitive, inclusiv a demenței.

 Polifenolii din ceaiul verde par să aibă de asemenea un efect inhibator asupra mecanismelor implicate în apariția bolii Parkinson, ceea ce a determinat cercetătorii să sugereze faptul că ceaiul verde poate fi util atât în procesul de prevenire a acestei boli cât și ca tratament.

 6. Ceaiul verde îmbunătățește sănătatea dinților

 Medicii stomatologi consideră că ceaiul verde ameliorează sănătatea periodontală prin reducerea inflamației, prevenirea resorbției osoase și limitarea dezvoltării anumitor bacterii asociate cu anumite boli dentare. Cercetătorii au semnalat faptul că "cu cât se consumă mai frecvent ceai verde, cu atât este mai bună sănătatea periodontală". Ceaiul verde poate ajuta inclusiv la prevenirea halenei (respirația cu miros neplăcut).

 Cercetătorii au concluzionat că "ceaiul verde este foarte eficient pentru reducerea temporară a halenei, datorită acțiunii sale dezinfectante". Atât în China cât și în Japonia există tradiția să se consume puțin ceai verde după fiecare masă, un obicei despre care se crede că menține sănătatea gurii.

 Cel mai important aspect este acela că ceaiul verde inhibă dezvoltarea bacterii S. Mutans și a altor bacterii asociate cu placa dentară. Cercetătorii chinezi din domeniul stomatologiei au relatat în Jurnalul chinez de stomatologie că dezvoltarea bacteriei S. Mutans a fost complet inhibată după numai cinci minute de la contactul co u concentrație suficientă de polifenoli din ceaiul verde. Iată un motiv în plus de a consuma zilnic minim o cană de ceai verde!

 7. Ceaiul verde reduce riscul de diabet zaharat de tip 2

 Ceaiul verde îmbunătățește metabolismul lipidelor și a glucozei, ajutând astfel la evitarea creșterilor bruște a nivelelor de zahăr din sânge și are un efect de echilibrare a ratei metabolice. Un studiu recent a arătat că persoanele care consumă aproximativ șase căni de ceai verde pe zi au un risc cu 33% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 decât persoanele care beau mai puțin de o cană pe săptămână.

 8. Ceaiul verde reduce riscul de boli cardiace și atac cerebral

 Ceaiul verde îmbunătățește circulația sanguină și capacitatea arterelor de a se relaxa, iar studiile efectuate în acest sens sugerează că 3-4 căni de ceai verde pe zi pot ajuta la prevenirea bolilor cardiace.

 Rezultatele studiilor au arătat de asemenea că EGCG poate fi utilă pentru prevenirea aterosclerozei, a trombozei cerebrale, a atacului cardiac și a tulburărilor cerebrale - în parte datorită capacității sale de a relaxa arterele și de a ameliora fluxul sanguin.

 În plus, ceaiul verde pare să inhibe oxidarea colesterolului LDL din fluxul sanguin. Colesterolul oxidat este mai dăunător decât colesterolul LDL normal care nu este oxidat deoarece acesta este mai mic și mai dens. Această caracteristică îi permite să pătrundă învelișul arterelor, unde stimulează formarea plăcii asociate cu bolile cardiace.

 În cadrul unei meta-analize realizate asupra efectelor ceaiului verde în cazul accidentelor vasculare cerebral, s-a descoperit că un consum de cel puțin trei căni pe zi scade riscul un accident vascular cerebral cu un procent de 21%. Cercetătorii au evidențiat că "a consuma ceai verde în mod regulat poate fi o schimbare foarte practică în stilul de viață cu scopul de a reduce în mod semnificativ riscul de a suferi un accident vascular. "

 9. Ceaiul verde crește longevitatea

 Un consum regulat ceai verde (preferabil zilnic) este relaționat cu reducerea ratei de mortalitate din orice cauză, precum și cu reducerea mortalității din cauza bolilor cardiace. Într-un studiu realizat asupra femeilor japoneze, s-a constatat că cele care consumau cinci sau mai multe căni de ceai verde pe zi erau cu 23% mai puțin predispuse la deces prematur pe o perioadă de 11 ani.

 O altă cercetare a arătat că persoanele de vârstă înaintată (între 65 și 84 de ani) care beau zilnic ceai verde erau cu 76% mai puțin predispuse la un deces prematur în timpul perioadei de studiu de șase ani. Acestă cercetare a mai subliniat beneficiile holistice ale consumului de ceai verde, inclusiv asupra tensiunii arteriale, stresului oxidativ și inflamației cronice.

Ceaiul verde proaspăt preparat este mai bun pentru sănătate

 Cu toate că poate fi tentant să cumpărăm ceai verde îmbuteliat, mai ales vara, trebuie să știm faptul că acesta nu conține același nivel de flavonoide care aduce beneficii sănătății, în comparație cu ceaiul proaspăt preparat. În plus, ceaiurile îmbuteliate pot să conțină zahăr, îndulcitori sau amelioratori de gust care nu sunt deloc recomandate.

 Un analiză care s-a realizat asupra purității din aproximativ 20 de produse de acest gen care conțineau ceai verde a arătat că nivelele de EGCG din ceaiul verde îmbuteliat pot varia între 4 miligrame (mg) per cană și 47 mg, în timp ce ceaiul verde proaspăt făcut conținea nivele între 25 mg și 86 mg per porție (semnificativ mai mult).

 Din fericire, prepararea ceaiului verde acasă este ușoară și poate deveni în timp un obicei zilnic sănătos. Fiecare tip de ceai are un timp de infuzare diferit, iar acest lucru trebuie luat în considerare pentru a prepara un ceai care să ne încânte cu gustul și aroma sa caracteristică. În general, pe ambalajul oricărui tip de ceai, se specifică timpul de infuzare și cantitatea necesară pentru o porție.

 Iată câteva recomandări simple pentru a prepara o porție delicioasă de ceai verde:

 1. Ceaiul verde sub formă de frunze este alegerea cea mai bună. Cel mai recomandat și mai sănătos este ceaiul verde sub formă de frunze, vărsat, decât ceaiul verde la pliculețe, care nu este așa intens.

 2. Folosiți apă pură pentru prepararea ceaiului verde. Apa este un ingredient fundamental pentru ca ceaiul să fie corect preparat. Este important să se folosească o apă curată și fără calcar, ideal ar fi apă de izvor sau apă filtrată pentru pregătirea oricărui tip de ceai sau infuzie de plante, dar cu atât mai mult în cazul pregătirii unui ceai puțin procesat cum este ceaiul verde.

 3. Apa se încălzește până atinge o temperatură în jur de 80ºC/185ºF, înainte să atingă punctul de fierbere. Astfel, apa nu își pierde tot oxigenul, iar frunzele de ceai verde își vor lăsa întreaga aromă. Este bine de știut că temperatura ideală a apei pentru ceai variază în funcție de tipul de ceai care se va prepara:

 - Pentru ceaiul alb sau verde (frunze): Chiar înainte de fierbere (170-185°F sau 76-85°C). Odată ce apa a atins punctul de fierbere, luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească timp de 30 de secunde pentru ceaiul alb și 60 de secunde pentru ceaiul verde înainte de a se adăuga frunzele.

 - Pentru ceaiul Oolong (frunze): temperatura trebuie să fie 185-210°F sau 85-98°C, iar pentru ceaiul negru (frunze) și ceaiul Pu Erh: apa se fierbe (212°F sau 100°C).

 4. Apoi se încălzește ceainicul turnând în el puțină apă fierbinte, care ulterior se va vărsa. În continuare se pune în filtrul sau sita ceainicului o linguriță de ceai verde pentru o ceașcă, aproximativ 2 grame. Se varsă apa aflată la temperatura indicată peste frunzele de ceai și se acoperă imediat ceainicul. În cazul în care se folosește un ceainic fără filtru, frunzele de ceai se vor lăsa în interior și se vor strecura înainte de a servi ceaiul.

 5. Folosiți întotdeauna același ceainic pentru ceaiul verde. Este preferabil să se folosească întotdeauna același ceainic care să nu se spele cu produse abrazive și nici cu detergent după folosire. Este suficient să se clătească ușor la robinet, iar astfel, ceainicul se va impregna cu aroma ceaiului, ceea ce va aduce la următoarele ceaiuri, o aromă și mai intensă.

 6. Timpul de infuzare aduce savoare ceaiului verde. Una din etapele cele mai importante când se prepară orice tip de ceai sau de infuzie este timpul de infuzare căruia trebuie să i se acorde atenția necesară. De acesta depinde în mare parte, gustul, aroma și caracteristicile finale ale plantei. În cazul în care doriți să savurați un ceai verde delicat și ușor, trebuie să lăsați frunzele la infuzat 2, maxim 3 minute, acoperite. Apoi se varsă conținutul în cești și este gata pentru a fi degustat un ceai verde fin și cu o aromă suavă. Dacă însă doriți să obțineți un ceai cu o aromă mai intensă și implicit mai amară, dar și cu proprietăți mai sănătoase, va trebui să se aducă apa la punctul de fierbere, să se verse imediat peste frunzele de ceai verde și să se lase la infuzat între 5 și 10 minute.

 Timpul de infuzare recomandat este următorul: ceaiul verde: 2-3 minute; ceaiul negru: 3-5 minute; ceaiul Oolong: 4 -7 minute.

 Dacă este vară și preferați să vă bucurați de un ceai rece, puteți să lăsați ceaiul verde preparat la frigider să se răcească sau adăugați cuburi de gheață (aveți însă grijă să nu-l diluați prea mult).

Sfaturi pentru a obține cele mai bune beneficii de la ceaiul verde

 Există mai multe variabile care pot afecta calitatea ceaiului verde. Un semn al calității sale este chiar culoarea verde pe care ceaiul trebuie să o aibă după preparare. Dacă ceaiul este în schimb maro în loc de verde, aceasta arată că ceaiul este oxidat și că s-au deteriorat mulți din compușii săi cei mai valoroși.

 Cel mai bine este să se folosească pentru preparare frunzele de ceai care oferă mai mulți antioxidanți (și în același timp se evită posibilele toxine prezente în pliculețele de ceai). Alte sfaturi pentru a beneficia de proprietățile ceaiului verde sunt:

 - Adăugați lămâie: Pentru a crește beneficiile ceaiului verde, adăugați la servire o feliuță sau câteva picături de suc de lămâie. Cercetătorii au demonstrat că vitamina C crește în mod semnificativ cantitatea de catechine disponibile pentru ca corpul să le absoarbă în mod eficient. De fapt, sucul de lămâie a crescut nivelele de catechine disponibile cu cinci ori mai mult, ceea ce a determinat ca 80% din catechinele din ceai să aibă un real efect asupra organismului.

 - Excludeți laptele: Proteinele din lapte se pot uni cu ceaiul și neutraliza antioxidanții din acesta, ceea ce îi reduce în mod semnificativ beneficiile pentru sănătate. Un studiu realizat în acest sens a remarcat că "toate efectele binefăcătoare (vaso-protectoare) ale ceaiului verde au fost complet inhibate prin adăugarea laptelui în ceai." Atât în cazul ceaiului verde cât și a celui alb, acestea fiind ceaiuri mai fine, este recomandabil să nu se adauge nimic în ele pentru a putea aprecia în totalitate senzațiile și aromele lor specifice.

 - Dacă aveți posibilitatea, alegeți variantele organice de ceai, cultivate într-un mediu lipsit de substanțe contaminante: Frunzele de ceai verde sunt cunoscute îndeosebi pentru că absorb cu ușurință plumbul din sol. Zonele care au o contaminare industrială excesivă, precum China (unde se produce aproximativ 90% din cantitatea de ceai verde din întreaga lume), pot conține cantități considerabile de plumb.

 Când alegeți un ceai de orice tip, este preferabil ca acesta să fie organic (pentru a evita pesticidele) și cultivat într-un mediu lipsit de toxine, deoarece, așa cum am menționat anterior, ceaiul acumulează fluoruri, metale grele și alte toxine din sol și din apă. Un mediu curat este esențial pentru producerea unui ceai de calitate și de asemenea apa care se folosește la preparare trebuie să nu conțină fluor.

Mai poti citi din Alimente remediu

Polenul crud, unul dint…

08-01-2013 Hits:229437 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Polenul crud, unul dintre cele mai valoroase daruri ale naturii               ...

Mai mult

Uleiul din seminţe de …

08-05-2013 Hits:170337 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Uleiul din semințe de cânepă Cânepa este una din cele mai vechi plante cultivate în ța...

Mai mult

Mierea de albine

01-06-2013 Hits:107379 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mierea de albine – alimentul zeilor  Despre mierea de albine se spune că, în vremurile ...

Mai mult

Otetul de mere

23-05-2014 Hits:68308 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile magice ale oțetului de mere  Pe vremuri, oțetul de mere era folosit pentr...

Mai mult

Ceapa, medicamentul din…

09-11-2013 Hits:65289 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceapa, medicamentul din grădină  Ceapa este una din legumele cele mai des folosite de că...

Mai mult

Lista alimentelor Yang

21-10-2013 Hits:54621 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang, adaptată la dieta complet vegetariană ...

Mai mult

Beneficiile uleiului de…

28-05-2014 Hits:46749 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cunoști beneficiile uleiului de susan?  Beneficiile semințelor de susan asupra sănătă...

Mai mult

Curcumina din turmeric …

16-03-2015 Hits:45681 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este turmericul?  Turmericul (Curcuma longa) este o plantă din familia zingiberacea. Acea...

Mai mult

Nucile

07-01-2014 Hits:37142 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Nucile: tratamente şi reţete  Nucul (denumirea latină: Juglans regia) este un arbore nat...

Mai mult

5 motive pentru a consu…

27-09-2015 Hits:35074 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Strugurii negri – o comoară pentru sănătate  Struguri albi sau struguri negri? Care sunt...

Mai mult

Gutuile

22-10-2013 Hits:27332 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Gutuile: remedii şi reţete  Gutuile sunt unul din fructele asociate anotimpului de toamn...

Mai mult

Prazul

03-08-2013 Hits:27056 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Prazul și efectele sale benefice  Prazul face partea din aceeași familie botanică cu cea...

Mai mult

15 beneficii al piperul…

08-03-2017 Hits:26336 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este piperul de Cayenne?  Piperul de Cayenne, denumit astfel datorită orașului Cayenne d...

Mai mult

Bananele

13-01-2013 Hits:26227 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Bananele asigură un nivel optim de energizare a organismului   Bananele sunt bogate în fib...

Mai mult

Citricele: izvor de să…

08-01-2013 Hits:26073 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Citricele: izvor de sănătate și bună-dispoziție   Celebrul medic oftalmolog american, Dr...

Mai mult

Fructele usate

27-05-2013 Hits:24128 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructele uscate: proprietăți și beneficii pentru sănătate  Fructele uscate sunt unul d...

Mai mult

Beneficiile sucului de …

15-12-2014 Hits:23978 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucul de rodie și beneficiile sale pentru sănătate  Rodia, acest fruct exotic, este boga...

Mai mult

Migdalele dulci

22-10-2013 Hits:21578 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Migdalele dulci: tratamente şi reţete  Migdalul este un pom fructifer originar din Orient...

Mai mult

Țelina

14-12-2013 Hits:21333 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Consumul de țelină și beneficiile sale asupra sănătății  Țelina este o rădăcinoas...

Mai mult

Beneficii ale ceaiul al…

29-11-2014 Hits:19524 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

4 beneficii pe care le aduce ceaiul alb sănătății  Ceaiul alb provine din mugurii cei m...

Mai mult

Cele 8 beneficii pentru…

21-04-2015 Hits:19092 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Conopida este o sursă excelentă de nutrienți valoroși  Conopida este un membru al familie...

Mai mult

18 alimente care luptă…

25-02-2015 Hits:18033 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente miracol pentru sănătate  Conform Institutului American de Investigare a Cancerului...

Mai mult

Ciocolata neagră și b…

24-07-2015 Hits:17744 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciocolata neagră de calitate este benefică pentru sănătate  Un număr considerabil de stu...

Mai mult

Beneficiile morcovului

18-09-2014 Hits:17397 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile morcovului  Morcovul este cu siguranță una din legumele cele mai calitative, ...

Mai mult

Iarba de grâu: benefic…

11-09-2016 Hits:17148 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este iarba de grâu?  Iarba de grâu crește din semințele de grâu comun (triticum aesti...

Mai mult

Beneficiile kefirului p…

27-06-2016 Hits:16198 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid ș...

Mai mult

Uleiul de cocos pentru …

01-11-2015 Hits:14549 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Alimente antiinflamator…

25-01-2016 Hits:14480 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popu...

Mai mult

Mango, regele fructelor…

05-03-2015 Hits:14097 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mango, regele fructelor și prietenul sănătății  Sunt delicioase, dulci, nu îngrașă ș...

Mai mult

8 beneficii ale orezulu…

02-06-2017 Hits:13776 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Orezul negru oferă incredibile beneficii pentru sănătate  Orezul negru a fost folosit de m...

Mai mult

Iaurtul – un aliment …

13-05-2013 Hits:12871 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Iaurtul – un aliment binefăcător  Produsele lactate sunt binecunoscute pentru valoarea lo...

Mai mult

Seminte cu valoare nutr…

18-09-2014 Hits:12725 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Topul celor mai nutritive semințe  Adesea avem tendința să uităm de ele sau să nu le i...

Mai mult

Germenii din plante, o …

10-03-2015 Hits:12105 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Includerea germenilor în alimentație este o modalitate simplă de a vă îmbunătăți dieta ...

Mai mult

Semințele de cânepă:…

05-10-2016 Hits:11770 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Semințele de cânepă: proprietăți și beneficii  În prezent, cânepa este considerată d...

Mai mult

Alimentația antistres

02-12-2014 Hits:11581 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentația antistres este o sursă de energie și relaxare  Pastele, cerealele precum ore...

Mai mult

7 alimente care scad co…

04-07-2015 Hits:11472 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Colesterolul bun protejează inima  Următoarele alimente conțin grăsimi bune care cresc ni...

Mai mult

Ciresele, remediul natu…

10-06-2014 Hits:10798 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cireșele, remediul naturist de sezon  Putini sunt cei care cunosc efectele miraculoase ale...

Mai mult

11 beneficii ale smochi…

04-03-2016 Hits:10766 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru s...

Mai mult

Beneficiile surprinzato…

02-10-2014 Hits:10668 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 beneficii surprinzătoare ale algelor  Algele, consumate mai ales în Asia până acum ce...

Mai mult

Beneficiile extraordina…

29-11-2015 Hits:10200 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe...

Mai mult

Fructe cu indice glicem…

18-09-2017 Hits:10124 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructe benefice în caz de diabet  Fructele, alături de legume și cereale ne oferă mari ca...

Mai mult

Beneficiile cruditatilo…

18-06-2014 Hits:10112 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile fizice, mentale și spirituale ale crudităților și alimentelor vii   În ca...

Mai mult

Bromelina din ananas di…

20-04-2015 Hits:10085 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce este atât de nocivă chimioterapia?  Unul din motivele pentru care tratamentul conven...

Mai mult

Varza de Bruxelles și …

22-12-2015 Hits:10082 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este...

Mai mult

6 motive ca să incluzi…

19-03-2015 Hits:9931 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele amare: 6 motive ca să le incluzi în dietă  În cultura gustului dulce și a cel...

Mai mult

Mierea crudă - eficien…

02-06-2015 Hits:9905 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mierea cea vindecătoare  Mierea a fost considerată și apreciată încă din vremuri străv...

Mai mult

9 alimente care combat …

19-10-2015 Hits:9834 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tensiunea arterială, rezultatul dintre sodiu și potasiu  Tensiunea arterială este rezultat...

Mai mult

9 beneficii extraordina…

21-09-2015 Hits:9793 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde  Când ne este sete, apa pură este întotdeauna...

Mai mult

Avocado este benefic pe…

25-05-2015 Hits:9048 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Avocado este un energizant perfect natural  Fructul de avocado este o sursă excelentă de gr...

Mai mult

Beneficiile legumelor c…

28-11-2016 Hits:8944 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Despre beneficiile generale ale legumelor  Legumele sunt sărace în calorii, însă sunt bog...

Mai mult

Alimente cu putere anti…

18-11-2015 Hits:8894 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, e...

Mai mult

10 alimente pentru a ev…

19-12-2014 Hits:8756 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentația te ajută să eviți un atac cardiac   Pentru a avea o inimă puternică și ...

Mai mult

5 remedii naturale cu a…

22-03-2016 Hits:8734 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai...

Mai mult

Lămâile – propriet…

03-09-2015 Hits:8209 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Lămâile – proprietăți și beneficii  Având numele botanic Citrus limon, binecunoscutel...

Mai mult

Ouăle de prepeliță: …

29-11-2017 Hits:8056 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile ouălor de prepeliță  Ouăle de prepeliță sunt apreciate ca fiind un alim...

Mai mult

Sucul de sfeclă și s…

10-05-2017 Hits:7958 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucul de sfeclă: un aliat pentru creier  Sfecla roșie este o legumă foarte bogată în a...

Mai mult

Beneficiile modestului …

03-03-2015 Hits:7810 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile modestului pătrunjel  Pătrunjelul este o plantă aromatică des întâlnită ș...

Mai mult

Cele mai bune legume an…

22-01-2016 Hits:7806 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cele mai bune legume anticancer  Cancerul este o boală care se caracterizează prin dezvolta...

Mai mult

10 alimente pentru a pr…

20-04-2015 Hits:7723 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Recomandările unei femei, de profesie medic, care a învins cancerul  În prezent există mu...

Mai mult

Cartofii dulci: proprie…

06-10-2017 Hits:7678 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cartofii dulci, benefici pentru ficat  Cartoful dulce este un aliment originar din America de...

Mai mult

4 sucuri excelente pent…

08-01-2016 Hits:7670 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile pentru sănătate ale sucurilor naturale  Sucurile naturale au devenit în ultima...

Mai mult

5 beneficii ale fructel…

18-01-2017 Hits:7613 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructele goji sunt utilizate de mii de ani  Fructele goji sunt considerate un superaliment in...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

21-07-2015 Hits:7533 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cele mai bune alimente pentru perioada verii  Alimentele răcoritoare tind să existe din abu...

Mai mult

8 beneficii pentru săn…

03-09-2015 Hits:7447 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților  Castraveții aparțin aceleiași familii de...

Mai mult

Brocoli are proprietă…

22-07-2015 Hits:7157 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Brocoli poate preveni anumite probleme de sănătate  S-a demonstrat în repetate rânduri c...

Mai mult

Roșiile, un aliment re…

05-09-2016 Hits:7133 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Roșiile, un aliment remediu  În prezent, există sute de varietăți de roșii. Roșiile (S...

Mai mult

Alimente bogate în pro…

26-09-2016 Hits:7072 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Importanța proteinelor pentru sănătate   Proteinele participă la numeroase funcții în i...

Mai mult

Mango poate preveni can…

28-12-2015 Hits:6621 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

Mai mult

Alimente pentru oase ș…

02-11-2016 Hits:6301 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente bogate în calciu pentru oase și dinți puternici  Dacă doriți să aveți oase ș...

Mai mult

Mandarinele ajută la p…

07-03-2016 Hits:5843 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mandarinele și prevenirea cancerului  Consumul acestui fruct delicios pe care îl găsim cu ...

Mai mult

10 proprietăți și be…

02-07-2018 Hits:5329 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Afinele: beneficii nutriționale  În general, fructele de pădure sunt unele dintre cele mai...

Mai mult

15 alimente pentru comb…

12-05-2018 Hits:5145 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce apare constipația?  Constipația este dintre cele mai frecvente tulburări ale sistemu...

Mai mult

Gutuile: proprietăți …

06-10-2017 Hits:4904 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile nutriționale ale gutuilor  Gutuile sunt fructe specifice toamnei și au un...

Mai mult

8 alimente care echilib…

14-05-2021 Hits:4765 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele care reglează hormonii  Cu ajutorul alimentației putem reduce estrogenii și reg...

Mai mult

Alimentația ideală pe…

04-06-2018 Hits:4422 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este alergia?  Alergia este o reacție a organismului nostru împotriva substanțelor ...

Mai mult

Caracteristicile și pr…

25-07-2018 Hits:4058 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Vinetele – date generale  Vinetele sunt fructele plantei Solanun melongena, o plantă erbac...

Mai mult

Tofu: 12 beneficii și …

28-10-2019 Hits:3779 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tofu, un aliment foarte sănătos  Tofu este un aliment de origine orientală cu beneficii su...

Mai mult

Nucile, adevărate alim…

11-11-2018 Hits:3712 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Nucile, o alegere pentru sănătate  Deși mulți consideră că fructele cu coajă lemnoasă...

Mai mult

5 motive pentru a consu…

15-06-2020 Hits:3519 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Semințele de in au multiple beneficii pentru sănătate  Semințele de in ar putea fi acel a...

Mai mult

7 beneficii esențiale …

03-06-2019 Hits:3474 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Usturoiul, efecte de excepție asupra sănătății  Usturoiul este extrem de aromat și gust...

Mai mult

Salata de alge, benefic…

25-01-2022 Hits:1858 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Algele marine, o alegere sănătoasă  În timp ce mulți oameni se bucură de gustul legumel...

Mai mult