Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

7 beneficii esențiale ale usturoiului

Scris de Dr. Luca Catalin

Usturoiul, efecte de excepție asupra sănătății

7 beneficii esențiale ale usturoiului Usturoiul este extrem de aromat și gustos și este folosit în aproape fiecare bucătărie din lume. Când este consumat crud, usturoiul are o aromă puternică și picantă, care combină cu adevărat beneficiile sale puternice. Usturoiul este deosebit de bogat în anumiți compuși ai sulfului care sunt considerați responsabili pentru aroma sa specifică, precum și pentru efectele sale pozitive asupra sănătății umane.

 În acest articol, vă prezint cele mai importante 7 beneficii medicinale ale usturoiului:

1. Alzheimer și demență

 Boala Alzheimer este o formă de demență care poate priva oamenii de capacitatea de gândi în mod clar, de a îndeplini sarcinile cotidiene și, nu în ultimă instanță, să-și amintească cine sunt. Usturoiul conține antioxidanți care pot susține mecanismele de protecție a organismului împotriva deteriorării oxidative care pot contribui la aceste boli cognitive.

 Un studiu publicat în revista Journal of Neurochemistry (Revista de Neurochimie) a găsit "proprietăți neuroprotective și neurorecognitive semnificative" ale extractului de usturoi și ale compusului său activ S-alil-L-cisteină (SAC) pentru persoanele în vârstă. Cercetătorii au concluzionat din constatările lor că extractul de usturoi poate fi folosit pentru a se crea medicamente pentru a trata boala Alzheimer.

2. Tensiunea arterială

 Un alt aspect interesant referitor la usturoi este faptul că s-a dovedit că ajută la controlul tensiunii arteriale. Un studiu a analizat efectul extractului de usturoi în vârstă ca tratament complementar pentru persoanele în vârstă care iau deja medicamente antihipertensive și încă mai au hipertensiune arterială necontrolată.

 Usturoiul s-a dovedit a fi foarte eficient pentru această problemă de sănătate. Studiul, care a fost publicat în revista științifică Maturitas, a evaluat 50 de persoane cu tensiune arterială "necontrolabilă". S-a descoperit astfel că prin administrarea a doar patru capsule de extracte de usturoi (960 miligrame) pe zi timp de trei luni, tensiunea arterială a scăzut cu o medie de 10 puncte.

3. Răceli și gripă

 Cercetările au arătat că usturoiul este foarte eficient pentru distrugerea nenumăratelor microorganisme responsabile pentru unele dintre cele mai frecvente și mai rare infecții, inclusiv răcelile comun. Usturoiul ajută într-adevăr la prevenirea răcelilor și a altor infecții, deoarece proprietățile antimicrobiene, antivirale și antifungice ale usturoiului pot ajuta la ameliorarea răcelii comune și a altor infecții. Alicina din usturoi, în special, joacă un rol important în ceea ce privește proprietățile antimicrobiene ale acestei legume.

4. Alopecie și calviție

 A fost efectuat un studiu clinic pentru a se testa ceea ce s-a dovedit a fi o practică eficientă în Turcia: utilizarea usturoiului pentru a trata alopecia (căderea părului). De asemenea, cercetătorii din Iran de la Universitatea Mazandaran de Științe Medicale au testat modul în care extractul de usturoi aplicat pe scalp de două ori pe zi timp de trei luni ar putea afecta favorabil persoanele care iau corticosteroizi pentru alopecie. Alopecia este o boală autoimună a pielii, care determină căderea părului de pe scalp, de pe față și, uneori, de pe alte părți ale corpului. Diferite tratamente sunt disponibile în prezent, dar nu este încă cunoscut un tratament total pentru această problemă.

5. Boli cardiace

 În conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, bolile cardiace sunt principala cauză a decesului în Statele Unite, urmate fiind de cancer. Usturoiul a fost recunoscut pe scară largă ca un agent preventiv și ajută în tratamentul multor boli cardiovasculare și metabolice, incluzând ateroscleroza, hiperlipidemia, tromboza, hipertensiunea și diabetul.

 O analiză științifică a studiilor experimentale și clinice privind beneficiile usturoiului a constatat că, în general, consumul de usturoi are efecte cardioprotective semnificative în studiile realizate la om și la animale.

6. Cancer

 Specialiștii consideră că unele legume, cum ar fi usturoiul și ceapa, datorită compușilor lor cu conținut de sulf bioactiv, au efecte la fiecare etapă de formare a cancerului și afectează multe procese biologice care modifică riscul de cancer.

 Potrivit Institutului Național al Cancerului NIH din Maryland, Statele Unite, mai multe studii de populație au arătat o asociere între creșterea consumului de usturoi și reducerea riscului de apariție a anumitor forme de cancer, inclusiv cancere ale stomacului, colonului, esofagului, pancreasului și sânului.

 De asemenea, acest lucru include un răspuns la o întrebare foarte importantă: cum poate acționa usturoiul pentru prevenirea cancerului? Institutul Național al Cancerului explică faptul că "efectele protectoare ale usturoiului pot apărea datorită proprietăților sale antibacteriene sau capacității sale de a bloca formarea de substanțe cancerigene, de a opri activarea substanțelor cancerigene, de a îmbunătăți repararea ADN-ului, de a reduce proliferarea celulelor și de a induce moartea celulară".

7. Diabet

 Usturoiul și-a dovedit capacitatea de a ajuta persoanele diagnosticate cu diabet. Astfel, consumul regulat de usturoi ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, la oprirea sau diminuarea efectelor unor complicații ale diabetului zaharat, precum și la combaterea infecțiilor, reducerea colesterolului LDL și stimularea circulației.

 Un studiu efectuat pe cobai de laborator a arătat că usturoiul poate fi foarte util pentru îmbunătățirea sănătății generale a diabeticilor, inclusiv pentru atenuarea complicațiilor diabetice comune, cum ar fi ateroscleroza și nefropatia (o boală renală). În cazul acestor cobai, care au primit un extract zilnic de usturoi brut timp de șapte săptămâni, s-a constatat reducerea semnificativă a nivelurilor de glucoză serică (nivelul zahărului din sânge), a colesterolului și trigliceridelor.

 Un alt studiu a arătat, de asemenea, că pentru pacienții diagnosticați cu diabet zaharat tip II, usturoiul a îmbunătățit semnificativ nivelul colesterolului din sânge. În mod specific, consumul de usturoi a redus colesterolul total și colesterolul LDL (rău) și colesterolul HDL moderat, comparativ cu placebo.