Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

5 modalități de a detoxifia corpul

Scris de Dr. Luca Catalin

De ce apare necesitatea unei detoxifieri?

5 modalități de a detoxifia corpul O detoxifiere completă a corpului este un proces care se concentrează asupra fiecărui organ implicat în eliberarea corpului de toxine. Un program de detoxifiere se concentrează pe eliminarea organismelor dăunătoare, a substanțelor chimice și a metalelor toxice în timp ce curăță colonul, ficatul și rinichii. O detoxifiere corporală completă este un proces lung pe care trebuie să-l urmați, dar care poate fi deosebit de satisfăcător.

 De fapt, curățarea și detoxifierea regulată a corpului este un principiu de bază pentru menținerea sănătății organismului. Ce este detoxifierea? Pe scurt, o detoxifiere este un proces prin care o persoană face anumite schimbări ale stilului de viață pentru a-și curăța corpul de toxine. Aceste schimbări ale stilului de viață implică de obicei renunțarea la anumite lucruri dăunătoare și optimizarea proceselor corporale. Unele schimbări sunt temporare, cum ar fi o dietă de purificare, iar altele sunt permanente.

 De asemenea, trebuie să explicăm utilizarea termenului de "toxine". Toxinele sunt orice substanță care poate fi otrăvitoare sau care poate provoca efecte negative asupra sănătății. "Toxina" se referă la toate metalele, substanțele chimice, contaminanții, ingredientele alimentare artificiale, pesticidele și otrăvurile care pot provoca daune corporale. Termenul "toxină" este foarte amplu, iar anumite produse chimice create artificial pot fi toxine, dar și unele substanțe de origine naturală pot fi, de asemenea, toxice.

 Arsenicul este o toxină naturală. Din punct de vedere tehnic, arsenicul este otrava unei cobre (dar este mai puțin probabil să găsiți acest contaminant în aprovizionarea locală cu apă). Suntem în contact permanent cu organisme și cu poluanți nocivi. Ele sunt în apa noastră, în mâncare, în aerul pe care îl respirăm ... este foarte greu să le evităm complet. Cauza multor probleme medicale sunt toxinele care s-au acumulat în corpul nostru în ultimii ani. Nu există nicio modalitate practică de a ne proteja de toate toxinele din mediul înconjurător.

 Din fericire, există unele modalități de a contracara unele toxine și poluanți. Procesele naturale de detoxifiere ale organismului există pentru a face față acelora pe care nu le putem evita. Vă puteți ajuta organismul să efectueze aceste procese prin detoxifieri regulate.

Corpul uman și procesul de detoxifiere

 Corpul uman are o capacitate naturală de a se detoxifia. De fapt, organismul are mai multe sisteme pentru a elimina deșeurile nocive. Sistemul excretor joacă cel mai important rol în procesul de detoxifiere. Consecința cea mai evidentă a acestui sistem este defecarea și urinarea. Organele principale care alcătuiesc sistemul excretor sunt pielea, ficatul, plămânii, intestinul gros și rinichii.

 Pielea ajută la eliminarea toxinelor din corp prin intermediul glandelor sudoripare. Principala sarcină a transpirației este aceea de a regla temperatura corpului, dar este un sistem multifuncțional. Când transpirația trece prin glandele sudoripare, ia și toxinele. Funcțiile celorlalte organe sunt la fel de importante. Funcția ficatului este aceea de a filtra și de a elimina deșeurile, hormonii, medicamentele și alte substanțe străine. Plămânii ajută la eliminarea dioxidului de carbon (gazul rezidual rezultat din respirație).

 Intestinul gros are câteva funcții importante cum ar fi absorbția apei și a nutrienților din alimente. De asemenea, intestinul gros transformă deșeurile în fecale pentru a le elimina din corp prin defecare. Rinichii filtrează sângele și ajută la eliminarea deșeurilor din organism prin urină. Întregul organism se bazează pe acest sistem pentru a avea o viață sănătoasă. Corpul uman se detoxifică tot timpul, toată ziua, 24 de ore pe zi. Chiar și creierul elimină toxine în timpul somnului. Așadar este esențial să avem grijă de aceste organe și să le lăsăm să-și facă munca.

 

               5 moduri practice de a detoxifia corpul

1. Alegeți alimentele corecte

 Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a sprijini procesul de detoxifiere al corpului dumneavoastră este de a-i ușura sarcina și de a reduce, în primul rând, toxinele pe care le aduceți în corpul dumneavoastră prin alimentație. Alegeți legumele și fructele proaspete în loc de alimentele de tip fast-food și alte alimente prelucrate. Alimentele contaminate cu produse transgenice și pesticide adaugă toxine dăunătoare dietei dumneavoastră.

2. Practicați exerciții fizice și meditație

 Exercițiile fizice și meditația ajută la menținerea unui corp sănătos. Exercițiul fizic vă ajută să transpirați, iar transpirația ajută la eliberarea toxinelor prin piele. Studiile au descoperit urme de arsenic, cadmiu, plumb și mercur în transpirație. La rândul său, meditația ajută la curățarea minții și la reducerea stresului. Stresul poate fi la fel de toxic pentru sănătatea noastră ca și produsele chimice, iar o minte agitată poate face ca corpul fizic să funcționeze defectuos.

3. Optați pentru o dietă preponderent alcalină

 Pentru a vă detoxifia corpul trebuie să evitați anumite alimente, dar trebuie să țineți cont și de ceea ce consumați. Urmărirea unei alimentații sănătoase poate ajuta foarte mult. Există multe alimente care ajută la detoxifierea organismului, precum: usturoiul, lămâile, broccoli, fasolea mung și legumele crude. Multe diete vă pot ajuta să vă curățați și să vă detoxifiați corpul. De asemenea, puteți încerca și următoarele variante:

 - Dieta crudă/alcalină: este o curățare temporară a organismului constând în consumul de fructe și legume crude, împreună cu nuci, semințe și germeni de cereale. Aceasta dietă ajută la detoxifierea colonului și a ficatului.

 - Sucurile de crudități: consumați sucuri naturale din fructe și legume. Amintiți-vă că trebuie să alegeți ingrediente ecologice pentru a evita adăugarea de toxine în corpul dumneavoastră. Acestea sunt doar două din numeroasele opțiuni care există pentru detoxifierea corpului.

4. Purificați aerul pe care îl respirați

 Respirarea aerului curat este un alt mod de a reduce expunerea la toxine. Deși nu puteți controla întregul mediu ambiant, puteți avea un anumit control în zona dumneavoastră de acasă și de la lucru. Ventilația adecvată este importantă pentru o casă sănătoasă. Fumul, părul animalelor de casă, mucegaiul, ciupercile și microorganismele pot face aerul din casă mai toxic decât aerul de afară.

 Un dispozitiv de purificare a calității aerului este cel mai bun mod de a menține aerul în stare proaspătă și fără toxine. Nu vă puteți permite un dispozitiv de purificare a calității aerului? Optați pentru câteva plante de interior, deoarece ele sunt odorizante naturale și ajută la filtrarea aerului și la eliminarea toxinelor.

5. Purificați corpul cu apă

 Apa este posibil instrumentul cel mai valoros pentru a vă detoxifia corpul. Majoritatea funcțiilor de bază ale corpului necesită apă. Corpul are nevoie de apă pentru a produce saliva, eliminarea transpirației și a deșeurilor nocive. Când este vorba de consumul de apă, nu înseamnă cafea, băuturi sportive sau sucuri din comerț. Dacă sunteți una dintre acele persoane care crede că gustul apei este plictisitor, încercați să adăugați puțin suc de lămâie sau castravete în apă.