Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)

Scris de Dr. Luca Catalin

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și tetraiodotironină sau T4) și triodotironină (T3), ambele având un rol important pentru modul în care funcționează întregul organism. Însă, dacă glanda tiroidă produce prea mulți hormonii T4 și T3, aceasta se definește ca hipertiroidism (tiroidă hiperactivă).

 Vă prezentăm în continuare care sunt cele mai bune suplimente naturale și nutrienți recomandați în cazul persoanelor care suferă de hipertiroidism.  Se recomandă ca acestea să fie administrate doar sub îndrumarea unui medic specialist, în urma unor analize de specialitate efectuate.

Minerale: seleniu, iod, zinc, magneziu și calciu

 Seleniul. O deficiență de seleniu poate conduce la hipertiroidism. Acest mineral funcționează sinergic cu iodul și are proprietăți antioxidante și de protecție a sistemului imunitar. Principala sursă de acest element esențial sunt nucile de Brazilia, care pot ajuta la întărirea imunității corpului. Multe studii medicale au confirmat importanța seleniului pentru a combate hipertiroidismul.

 Iodul. Iodul este un oligoelement vital pentru sănătatea glandei tiroide. Iodul nu este necesar doar pentru glanda tiroidă, ci fiecare celulă din corp necesită iod pentru buna sa funcționare, de fapt, cantitățile adecvate din acest mineral în corp înseamnă o protecție importantă contra dezvoltării cancerului. În plus, iodul ajută la eliminarea metalelor grele și a altor toxine din corp și combate infecțiile cauzate de ciuperci precum candida, virusuri, paraziți și bacterii anaerobe. Iodul și seleniul sunt în mod particular eficiente pentru a contracara un exces de activitate al glandei tiroidiene.

 Iodul poate fi utilizat pentru a întârzia eliberarea hormonilor tiroidieni. Iodura de potasiu, prezentă în soluția Logol (un supliment cu o istorie mai veche de 100 ani și cu o utilizare sigură și eficientă) se poate utiliza pentru a obține acest efect.

 Cu toate că excesul de iod poate cauza hipertiroidism, rareori se întâmplă aceasta, însă dacă consumați alge marine cum este alga kelp, suplimente cu iod sau medicamente cu iod, nu este necesar să consumați acest nutrient deoarece este puțin probabil să aveți vreo deficiență.

 Zincul. Cercetările medicale au demonstrat că atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot determina apariția unei deficiențe de zinc. Zincul este necesar pentru a transforma hormonul T4 în T3, iată de ce acest mineral este o necesitate. Zincul joacă de asemenea un rol important în funcționarea sistemului imunitar, fapt care este un element esențial în tratarea hipertiroidismului.

 Magneziul. Acest mineral important poate fi foarte eficient pentru tratarea hipertiroidismului, deoarece magneziul este necesar pentru transformarea lui T4 în T3. Conform datelor oferite de studiile medicale, magneziul are un rol esențial în secretarea calcitoninei care este un hormon care se produce în mod natural de către celulele parafoliculare ale glandei tiroide. Atunci când acest component se eliberează în organism în mod dezechilibrat, se reduc nivelele de calciu din sânge, putând apărea diverse boli și tulburări de sănătate. Deficiența de magneziu poate fi un un factor determinant în acest proces. Din păcate, se stabilește un teribil cerc vicios, deoarece pe de o parte nivelele scăzute ale acestui mineral pot determina ca glanda tiroidiană să nu funcționeze corect, putând cauza astfel apariția hipertiroidismului.

 Calciul. Calciul este la rândul său un mineral necesar pentru a se evita pierderea densității osoase pe care o cauzează hipertiroidismul. Institutul European de Medicină recomandă 1.000 mg de calciu zilnic pentru femeile cu vârste cuprinse între 19 și 50 ani și bărbați între 51 și 70 ani. Recomandarea de calciu crește la 1.200 mg zilnic pentru femeile mai în vârstă de 51 ani și pentru bărbații mai în vârstă de 71 ani. De asemenea, Institutul European de Medicină recomandă câte 600 unități internaționale (UI) de vitamina D zilnic pentru adulții cu vârste cuprinse între 19 și 70 ani și 800 UI zilnic pentru adulții cu vârsta peste 71 ani. Dacă însă consumați nivelele ridicate de vitamina D din produsele lactate, este puțin probabil să aveți nevoie de acest supliment. În schimb, dacă nu consumați produse lactate sau alte surse naturale de calciu și doriți un supliment, optați pentru orotatul de calciu, alginatul sau aspartatul de calciu, care sunt formele comerciale de calciu cele mai biodisponibile pentru celulele corpului uman.

Enzimele digestive în hipertiroidism

 Capacitatea corpului de a digera în mod adecvat și de a absorbi nutrienții din dietă se poate reduce în cazul persoanele care suferă de hipertiroidism. Astfel încât se recomandă schimbarea alimentației și luarea unor suplimente cu enzime digestive. Enzimele digestive mențin o digestie sănătoasă și îmbunătățesc absorbția nutrienților. Ca beneficiu suplimentar, dacă aceste enzime se iau pe stomacul gol pot ajuta la combaterea inflamației.

Probioticele în hipertiroidism

 La fel ca în cazul enzimelor digestive, flora intestinală este importantă în procesul de digestie (și în transformarea lui T4 în T3). De asemenea, probioticele ajută la absorbția nutrienților și stimulează producerea naturală în intestine a vitaminelor din complexul B. În același timp, probioticele ne protejează contra diferitelor tipuri de microbi și susțin buna funcționare a sistemului imunitar.

 Conexiunea dintre intestine și bacteriile care se găsesc la nivelul acestora este cu mult mai complexă și mai amplă decât poate descrie paragraful anterior, însă este necesar să subliniem faptul că funcția unui supliment cu probiotice este foarte importantă. Aceste bacterii benefice se pot obține de asemenea și prin consumarea alimentelor fermentate.

Glutamina și hipertiroidismul

 Glutamina, aminoacidul cel mai abundent din fluxul sanguin nu combate hipertiroidismul în mod direct, însă deoarece hipertiroidismul este relaționat adeseori cu probleme de digestie, intestinale, imunologice și de intoxicare, glutamina poate fi de mare ajutor.

 Studiile medicale au demonstrat că glutamina oferă următoarele beneficii corpului uman:

 - Îmbunătățește sănătatea gastrointestinală, deoarece este un nutrient vital pentru reconstrucția și repararea intestinelor;

 - Ajută la vindecarea ulcerelor și a intestinului permeabil, acționând ca un bandaj care protejează de daune majore;

 - Ameliorează sindromul intestinului iritabil (SII) și diareea prin intermediul echilibrării producerii de mucus, ceea ce are ca rezultat mișcări intestinale normale;

 - Stimulează metabolismul și detoxifierea celulară.

Uleiurile esențiale și hipertiroidismul

 Anumite uleiuri esențiale cum sunt cele de tămâie și smirnă reduc stresul în corp și pot îmbunătăți funcția tiroidei. Aplicați câte două picături de ulei esențial de tămâie sau trei picături de ulei de smirnă direct pe zona tiroidei de două ori pe zi.

Fitoterapie pentru tratarea hipertiroidismului

 Următoarele plante ajută la ameliorarea simptomelor hipertiroidismului și ajută la tratarea acestei afecțiuni în mod 100% natural:

 - Vinerița (Ajuga reptans). Vinerița este considerată una dintre principalele plante pentru tratarea naturală a hipertiroidismului. Această plantă medicinală acționează ca un medicament natural anti-hipertiroidism prin inhibarea producerii de T4. În același timp, vinerița reduce nivelele de T3 prin intermediul prevenirii conversiei lui T4 în T3. Vinerița este în special utilă pentru acele persoane care au tremur, lipsă de aer și palpitații ca simptome comune ale hipertiroidismului. Vinerița conține acid litospermic care reduce nivelele hormonului numit tiroxină. Acest acid litospermic împiedică anticorpii să se unească cu glanda tiroidă. Acțiunile vasoconstrictoare ale vineriței ameliorează starea de tensiune, precum și iritabilitatea cauzată de durerile asociate cu hipertiroidismul. În același timp, vinerița crește cantitatea de absorbție a iodului și reduce volumul tiroidei. Doza recomandată de tinctură de vineriță este de 2 ml de 3 ori pe zi.

 - Roinița / Melisa (Melissa officinalis). Această plantă aparține familiei mentei, roinița fiind folosită încă din antichitate ca remediu curativ pentru hipertensiune, migrene, nervozitate și hipertiroidism. Această plantă medicinală acționează ca un agent calmant și se unește cu hormonul stimulent al tiroidei, astfel încât ameliorează simptomele hipertiroidismului. Prin intermediul inhibării hormonului stimulent al tiroidei, roinița reduce secrețiile excesive ale hormonului tiroidian. Pe lângă faptul că detoxifică corpul și stimulează sistemul imunitar, roinița blochează totodată anticorpii care stimulează hormonii tiroidieni. Roinița combate insomniile, îmbunătățește starea de dispoziție și reduce anxietatea, acestea fiind toate simptome prezente în cazul hipertiroidismului. Doza recomandată este de 300 - 500 mg pe zi.

 - Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus). Această plantă medicinală nu acționează în mod direct asupra glandei tiroide, însă ajută persoanele diagnosticate cu această afecțiune să gestioneze mai bine stresul care apare în cazul hipertiroidismului. În plus, ginsengul siberian stimulează sistemul imunitar și este benefic pentru glandele suprarenale. Această plantă medicinală nu trebuie să fie administrată pe o perioadă mai lungă de timp. Doza recomandată este de 100 – 200 mg de 3 ori pe zi.

 - Echinaceea (Echinacea purpurea). Așa cum se știe, echinaceea stimulează sistemul imunitar și ajută persoanele care au această afecțiune să gestioneze mai bine simptomele hipertiroidismului. Un sistem imunitar puternic ajută corpul să lupte contra factorilor care cauzează hipertiroidismul. Echinaceea este recomandată pentru persoanele care suferă de boala Basedow-Grave, însă poate să nu funcționeze sau chiar să înrăutățească simptomele persoanelor diagnosticate cu tiroidita Hashimoto. Tocmai de aceea, înainte de a începe un tratament specific cu plante se recomandă să să apeleze la un medic fitoterapeut avizat.

 - Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca). Uneori, o persoană care suferă de hipertiroidism și ia vineriță ca remediu, poate avea palpitații. Într-o astfel de situație, vinerița se poate combina cu talpa-gâștei pentru a elimina complet palpitațiile. De fapt, talpa-gâștei este folosită încă din vremea civilizațiilor greacă și romană ca un remediu eficient pentru combaterea palpitațiilor cardiace (tahicardie). De asemenea, talpa-gâștei mai este un remediu foarte bun pentru combaterea depresiei.

Plante de evitat în hipertiroidism

 Conform unui studiu realizat pe animale, planta numită ashwagandha poate determina creșterea nivelelor de hormoni tiroidieni. Datorită acestui fapt, această plantă nu trebuie să fie utilizată de către persoanele care au tiroida hiperactivă. De asemenea, trebuie evitate produsele care conțin ceai verde cu cafeină și ginsengul chinezesc sau coreean (Panax ginseng), deoarece au un efect prea stimulent. Totodată, a consuma în exces algele kelp, fucus sau alte forme de alge marine poate cauza hipertiroidism datorită unei supraîncărcări de iod în corp.

Recomandări importante în hipertiroidism

 Dacă sunteți începător în domeniul administrării de suplimente și plante medicinale pentru a trata bolile într-un mod cât mai natural, probabil nu știți de unde anume să începeți, ce suplimente să luați, în ce doză, care este cea mai bună marcă, etc. Toate aceste întrebări sunt firești atunci când se începe un tratament naturist.

 Pasul cel mai important este ca după diagnosticare să vă adresați unui medic fitoterapeut specialist care vă va indica tratamentul cel mai adecvat pentru dumneavoastră. De asemenea, în urma unor analize complete de sânge, medicul vă poate recomanda un supliment multivitaminic, vitamina D, vitamine din complexul B, seleniu și enzime digestive. De regulă, aceste suplimente se administrează timp de câteva săptămâni, iar în funcție de rezultatele obținute se va lua în calcul următorul pas de urmat.

 La rândul lor, superalimentele sunt o modalitate ușoară de a obține vitaminele și mineralele care sunt necesare corpului fără necesitatea de a mai consuma un supliment multivitaminic. Dintre acestea, cele mai indicate sunt algele spirulina și chlorella, polenul de albine, fructele goji, cacaua pură și sarea marină sau sarea de Himalaya.

 În ceea ce privește dozele, se recomandă să se înceapă cu doze mai mici și să se observe cum reacționează corpul. Puteți începe cu doza minimă posibilă, pentru că adeseori chiar și aceasta dă rezultate. Când observați cum reacționează corpul și îi acordați timpul necesar să se adapteze, atunci puteți crește dozele până când ajungeți la cele recomandate.

 Modalitatea cea mai ușoară de a începe este pas cu pas, făcând schimbările necesare și în ceea ce privește stilul de viață. În primul rând se recomandă să se elimine alimentele procesate și cele de timp fast-food sau junk-food din dietă, în schimb se va crește consumul de apă și de sucuri proaspete din crudități. De asemenea, alcoolul și tutunul vor trebui să fie eliminate complet. Alimentele procesate se vor înlocui cu cât mai multe legume și fructe proaspete, cu nuci, oleaginoase și superalimente.

 Bineînțeles că puteți urma toți acești pași în același timp, respectiv renunțarea la obiceiurile alimentare nocive și adoptarea unei rutine de suplimente. Această metodă produce rezultate rapide, însă concomitent poate apărea – mai ales în cazul persoanelor care nu au avut un stil de viață sănătos – ceea ce se cunoaște sub denumirea de criză de vindecare (în cazul căreia apar anumite simptome specifice de detoxifiere profundă a organismului), deoarece acesta va începe să elimine mari cantități de toxine și să regenereze țesuturile într-o perioadă scurtă de timp. În acest caz se necesită îndrumarea unui medic specialist și lecturarea unor informații referitoare la criza de vindecare pentru a înțelege cum anume acționează aceasta.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult