Plante utile în perioada de primăvară
Primăvară este un anotimp în care organismul are nevoie să scape de surplusurile acumulate peste iarnă; în plus, stările de slăbiciune, ameţeală, astenie care pot apărea sunt semne că acum este momentul potrivit să-i acordăm acestuia un surplus de vitamine, din surse naturale, care sunt cel mai rapid şi mai uşor asimilabile.
De altfel, natura însăşi, în generozitatea ei, ne arată aceasta, prin bogăţia de verdeţuri pe care ni le oferă în acest sezon.
Prezentăm în continuare câteva plante pe care le găsiţi în această perioadă din abundenţă în pieţe, sau pe care le puteţi culege chiar dumneavoastră din pădure sau grădini.
Ele se pot folosi şi gătite, dar cel mai bine este să fie folosite în stare crudă, pentru a beneficia de întreg complexul de vitamine şi minerale pe care îl conţin.
Leurda sau usturoiul sălbatic
Leurda este o plantă cu efecte detoxifiante deosebite, fiind un agent eficient de curăţare a tractului gastro-intestinal şi a întregului organismului. Purifică sângele, reglează activitatea rinichilor, este antiscorbutică, diuretică, tonică, are efecte puternice în cazul răcelilor, stărilor depresive şi pe lângă toate acestea, este un ingredient care dă o aromă intensă salatelor de sezon.
Leurda conţine adenozină, o substanţă care reduce colesterolul şi este utilă pentru tratarea bolilor cardiace.
Urzica
Urzica această adevărată farmacie vegetală, fluidifică sângele, vitaminizează şi remineralizează organismul, fiind un puternic antianemic, stimulează metabolismul şi scade nivelul glucozei din sânge; având un puternic efect diuretic, urzica favorizează eliminarea masivă a acidului uric din organism.
Urzica este foarte benefică pentru articulaţii, fiind indicată în tratamentul gutei şi reumatismului. Stimulează secreţia biliară, peristaltismul intestinal şi digestia. Favorizează scăderea temperaturii în stările febrile. Este fluidifiant pentru secreţiile bronşice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie. Stimulează imunitatea, are acţiune bactericidă şi antiparazitară (elimină viermii intestinalei).
Grâuşorul sau untişorul
Frunzele tinere şi proaspete de grâuşor combat astenia de primăvară şi ajută la refacerea calitativă şi cantitativă a sângelui, drenându-l în acelaşi timp de toxine. Acestea sunt antiscorbutice, antiastenice şi depurative. De asemenea, curele cu frunze ameliorează circulaţia venoasă, fiind folositoare în tratamentul varicelor, hemoroizilor şi a bolilor de piele. Se utilizează frunzele înainte de înflorire; după ce înfloreşte planta, frunzele devin amare şi sunt uşor toxice.
Stevia
Stevia este una dintre cele mai importante plante pentru tratarea anemiei. În plus, contribuie la detoxifierea ficatului şi la curăţarea sângelui. Este o plantă bogată în săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, calciu, fier, zinc) şi vitaminele B, C şi K.
Stevia reglează nivelul de zahăr din sânge, stimulând producţia de insulină; de aceea este utilă pentru prevenirea şi tratarea formelor uşoare de diabet.
Stevia inhibă pofta pentru alimentele care conţin zahăr, fiind în acelaşi timp un îndulcitor natural (în acest scop se folosesc frunzele uscate). Scade tensiunea arterială, stimulează imunitatea, îmbunătăţeşte memoria şi concentrarea mentală. Are efect anticancerigen şi este foarte eficientă împotriva constipaţiei şi în curele de slăbire.
Spanacul
Spanacul conţine nutrienţi care nu pot fi regăsiţi uşor din alte legume sau fructe: fier, calciu, zinc, magneziu, potasiu, fosfor şi vitaminele A , C, K şi E, acid folic şi luteină, fiind un ajutor important în creşterea imunităţii organismului, în lupta cu diverse tipuri de cancer şi îmbunatatirea funcţionării sistemului cardio-vascular.
Spanacul este tonifiant, vitaminizant şi stimulent al metabolismului.
Spanacul conţine flavonoizi care neutralizează radicalii liberi şi previn apariţia cancerului de colon sau ovarian; protejează ochii împotriva degenerării maculare. Conţine antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi şi încetineşte îmbătrânirea.
Loboda
Este o altă plantă pe care ar fi bine să nu o ocolim, întrucât abundă de vitamina C, fiind foarte recomandată în salate. Are proprietăţi diuretice şi laxative, curăţă sângele şi conţine pigmenţi antioxidanţi cu rol de regenerare a organismului. Loboda se aseamănă în ceea ce priveşte compoziţia chimică cu spanacul, având şi o cantitate mare de vitamina K (reduce riscul de accident vascular) şi de fier.
Salata verde
Este diuretică şi ameliorează problemele digestive. Frunzele de salată au un conţinut caloric redus şi sunt bogate în minerale şi vitamine. Studiile au arătat că persoanele care consumă salată verde au un nivel considerabil mai mare de vitamina C, E, B6 si acid folic, nutrienţi-cheie care menţin un sistem imunitar sănătos şi reduc riscul de obezitate, boli cardiace şi alte boli cronice.