Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil

Scris de Dr. Luca Catalin

Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil

Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil Se estimează că mai mult de 25% din populație suferă de sindromul de colon iritabil. Colonul iritabil este o perturbare a funcțiilor colice cu dureri și senzația de flatulență. Înainte de a recurge la automedicație pentru a ameliora durerile și inflamația internă cauzate de sindromul colonului iritabil, cereți sfatul unui medic specialist și consumați alimentele adecvate pentru a combate această tulburare de sănătate.

 Cheia constă în recuperarea echilibrului intern al acestei părți atât de delicate a sistemului nostru digestiv. Vă oferim în acest articol o serie de alimente care vă vor fi de ajutor dacă vă confruntați cu sindromul colonului iritabil:

Legumele cu frunze verzi

 Spanacul, rucola, salata verde, guliile, brocoli sunt alimente care nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră. În plus, consumul legumelor cu frunze verzi este un mod natural de a trata și evita inflamația. Iată ce alte beneficii ne mai oferă legumele cu frunze verzi:

 - Legumele cu frunze verzi sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi;

 - Legumele cu frunze verzi sunt o sursă foarte bună de vitamina A, vitamina C și vitamina K, care sunt esențiale pentru optimizarea funcțiilor de bază ale colonului;

 - Legumele cu frunze verzi au un nivel adecvat și echilibrat de fibre. Cel mai recomandat este să oferim corpului un nivel de fibre între 20 și 25 grame de fibre zilnic;

 - Fibrele solubile conținute de legumele cu frunze verzi protejează mucoasa intestinului, înlătură agenții nocivi din organism și reglează tranzitul intestinal.

Țelina

 Țelina este o sursă naturală de potasiu care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Țelina are grijă de echilibrul intern al celulelor hrănindu-le și eliminând totodată toxinele.

 Majoritatea mâncărurilor procesate, precum cele de patiserie industrială și băuturile răcoritoare conțin un nivel ridicat de sodiu, un component care provoacă inflamație în corp și ne predispune la apariția colonului iritabil.

 Dacă veți introduce țelina în mod regulat în dietă, fie în salate sau în sucuri proaspete, sistemul digestiv va fi menținut într-o stare optimă de echilibru.

Fructul de avocado

 Grăsimile conținute în fructul de avocado sunt sănătoase pentru organism și în plus, favorizează sănătatea sistemului digestiv, a celui nervos și cardiovascular. Conform Comisiei pentru Avocado din California, un avocado mediu conține aproximativ 22.5 grame de grăsime, dintre care două sferturi este grăsime mononesaturată. Avocado oferă de asemenea aproape 20 de nutrienți esențiali binefăcători pentru sănătate, inclusiv: fibre, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, potasiu (cantitate dublă decât cea care se găsește în banană) și care este de o importanță vitală pentru organism. Totodată:

 - Consumul regulat de avocado ne ajută în tratarea colonului iritabil datorită conținutului său ridicat de fibre solubile, potasiu, vitamine din complexul B și calciu;

 - Toate aceste componente au grijă de sănătatea colonului, combat inflamațiile și mențin echilibrul natural al organismului prin îmbunătățirea florei intestinale;

 - Fructul de avocado ne oferă de asemenea o doză adecvată de electroliți, care sunt esențiali dacă suferim de diaree, de exemplu.

Uleiul de cocos

 Conform cercetărilor efectuate la Clinica Mayo, din Statele Unite, uleiul de cocos este o sursă foarte bună de fibre și de nutrienți ideali pentru tratarea inflamației colonului.

 Spre deosebire de alte tipuri de uleiuri, componenții esențiali ai uleiului de cocos ne oferă toate aceste beneficii:

 - Uleiul de cocos este bogat în trigliceride de lanț mediu sau acizi grași de lanț mediu, spre deosebire de trigliceridele de lanț mare din alte tipuri de uleiuri;

 - Uleiul de cocos are o mare putere antimicrobiană capabilă să regleze și să combată creșterea excesivă a bacteriilor nocive și a altor tipuri de infecții;

 - Uleiul de cocos ne ajută la purificarea colonului, la evitarea inflamațiilor și la îmbunătățirea absorbției nutrienților în timpul procesului de digestie.

 Se recomandă pentru consum doar uleiul de cocos nerafinat, organic, care păstrează intacte toate proprietățile sale benefice.

Kefirul

 Chiar dacă este adevărat că în general, produsele lactate amplifică inflamația în cazul sistemului digestiv, din kefir s-a eliminat acel acid lactic care favorizează unele procese alergice. De asemenea:

 - Kefirul este un aliment foarte sănătos care conține bacterii și drojdii digestive care au grijă de sănătatea intestinală;

 - Consumând kefir în mod regulat, colonul primește microorganisme care susțin sănătatea florei intestinale datorită lactobacililor;

 - Dacă aveți intoleranță la lactoză puteți consuma kefir pentru a menține sănătatea colonului.

Fulgii de ovăz

 Consumul fibrelor solubile este recomandat pentru a ameliora durerile și inflamația în cazul colonului iritabil. Un alt aliment care nu ar trebuie să lipsească din dietă în cazul în care vă confruntați cu această afecțiune sunt fulgii de ovăz. În plus:

 - Ovăzul este una dintre cerealele cele mai complete pe care le putem găsi, este considerat un superaliment, iar un mic dejun compus din fulgi de ovăz în combinație cu lapte vegetal este o modalitate foarte bună de a ne începe ziua;

 - Fulgii de ovăz ne oferă hidrați de carbon cu ardere lentă care ne conferă sațietate timp de câteva ore; 

 - Ovăzul și fulgii de ovăz au grijă de sănătatea florei intestinale și ne oferă un nivel ridicat de vitamine și proteine.

Bananele

 Bananele, împreună cu merele și papaya, sunt unele dintre cele mai bune fructe care se pot consuma dacă suferiți de colon iritabil. Bananele fac parte dintre alimentele cele mai recomandate în caz de colon iritabil datorită conținutului lor bogat în potasiu, magneziu și vitamine din complexul B.

 Bananele ne relaxează datorită triptofanului, un aminoacid esențial, stimulează sistemul digestiv și în plus, previne tulburările precum colita ulceroasă. Se recomandă consumul unei banane în primele ore ale dimineții.