Soarele îmbătrânește pielea?
Doriți să vă protejați pielea de soare? Există unele suplimente nutritive care vă pot ajuta să reduceți sau să preveniți petele, uscăciunea și îmbătrânirea prematură a pielii.
Pielea este bariera care protejează corpul de agresiunile mediului. Vara, este mai expusă radiațiilor solare și substanțelor chimice, cum ar fi clorul din piscine sau săpunurile iritante. Acest lucru poate provoca modificări ale metabolismului hidric și a structurii stratului cornos al pielii, care se manifestă prin uscăciune, riduri, roșeață și pete.
De-a lungul anilor, procesul de keratinizare este modificat și substanțele de bază pentru piele nu mai sunt sintetizate, cum ar fi factorul natural de hidratare, unii acizi grași și secrețiile sebacee. Toate acestea determină ca pielea să fie mai vulnerabilă la soare. În plus, acești factori cresc pierderea de apă, delipidizarea, hiperpigmentarea și chiar crearea de organisme patogene. La rândul lor, radicalii liberi generați de radiațiile solare deteriorează colagenul și elastina și provoacă daune celulare care accelerează îmbătrânirea.
Suplimente naturale care combat efectele radiațiilor solare asupra pielii
Atât pentru a atenua, cât și pentru a preveni efectele nocive ale soarelui asupra pielii, puteți lua anumite suplimente nutritive care ajută organismul să consolideze bariera pielii.
În aest scop:
1. Se evidențiază acizii grași, în special omega-7 (doza recomandată ar fi de aproximativ 600 mg pe zi). Aceștia au o acțiune antiinflamatoare, regenerativă și antioxidantă asupra pielii și mucoasei, în cazul cărora crește hidratarea și elasticitatea. În suplimentele naturale, acești acizi grași sunt de obicei extrași din cătină.
2. De asemenea, este important beta-carotenul (15 până la 30 mg zilnic), precursor al vitaminei A, care protejează epiderma de daunele solare prin neutralizarea radicalilor liberi și promovarea sintezei melaninei. Beta-carotenul se găsete din abundență în legumele galbene și portocalii.
3. Beta-carotenul acționează în sinergie cu vitaminele E (400 ui) și C (500-1.000 mg), care păstrează sănătatea membranelor celulare și stimulează sinteza de colagen în derm.
4. Un alt supliment bun este siliciul organic (10 până la 30 ml pe zi), care se pierde odată cu vârsta și este vital pentru a păstra structura pielii. Puteți obține siliciu din unele alimente și plante, cum ar fi meiul sau planta coada-calului.
5. Nu în cele din urmă se recomandă polifenolii (125-250 mg pe zi) care au o acțiune fotoprotectoare, previn eritemul cutanat cauzat de soare și mutațiile celulare. Polifenolii pot fi obținuți în mod natural dintr-o mare varietate de fructe și legume proaspete.