O alimentație greșită favorizează apariția bolii Alzheimer
Boala Alzheimer, o formă gravă de demență, afectează aproximativ 5,2 milioane de persoane în Statele Unite, conform statisticilor din anul 2013.
Unul din nouă adulți de peste 65 de ani are Alzheimer, iar în prezent această boală este a treia cauză principală de deces din Statele Unite, plasată chiar după bolile cardiace și cancer. Tot mai multe cercetări medicale sugerează faptul că există o puternică legătură între alimentație și riscul apariției bolii Alzheimer, prin intermediul cauzelor similare celor care provoacă și diabetul de tip 2.
Contrar credințelor populare, creierul nu are nevoie doar de glucoză, ci de fapt el funcționează mai bine utilizând combustibili alternativi, în special cetone, care sunt produse de corp ca răspuns la digestia grăsimilor sănătoase. Conform opiniei unor experți, precum Dr. Ron Rosedale, boala Alzheimer și alte tulburări cerebrale ar putea fi cauzate în mare parte de arderea constantă a glucozei ca și combustibil pentru creier.
Boala Alzheimer a fost denumită în mod provizoriu “diabet de tip 3” la începutul anului 2005, atunci când cercetătorii au descoperit că în afară de pancreas, creierul produce și el insulină, iar această insulină produsă de creier este necesară pentru supraviețuirea celulelor cerebrale.
Zahărul dăunează structurii și funcției cerebrale
În interiorul creierului, insulina ajută la absorbția glucozei de către neuroni, precum și la reglarea neurotransmițătorilor, precum acetilcolina, care sunt cruciale pentru procesele de memorare și de învățare.
Cercetările din acest domeniu au demonstrat de asemenea că persoanele diabetice de tip 2 pierd mai mult volum cerebral pe măsură ce înaintează în vârstă - în particular materie cenușie. Acest tip de atrofie cerebrală este un alt factor care contribuie la apariția demenței.
Studiile medicale au arătat că persoanele având nivele mai scăzute de insulină și receptori de insulină în creier, în general suferă de Alzheimer. Însă conform unei investigații recente publicată în revista Neurology, zahărul și alți carbohidrați pot altera funcția cerebrală inclusiv dacă nu sunteți diabetic sau nu aveți semne de demență.
Pentru a-și proba teoria, au fost evaluați marcatori de glucoză pe termen scurt și pe termen lung la 141 de adulți de vârstă înaintată, fără diabet sau demență. S-au aplicat probe de memorie și s-au făcut radiografii ale creierului pentru a se evalua funcția cerebrală și structura reală a hipocampului. Iată o parte din prezentarea apărută în Scientific American:
“Nivelele cele mai ridicate ale glucozei au fost relaționate cu o memorie scăzută, dar și cu un hipocamp mai mic și cu o structură compromisă a hipocampului.
Cercetătorii au aflat de asemenea că schimburile structurale sunt parțial estimate prin intermediul relației statistice dintre glucoză și memorie. Conform co-autorului acestui studiu, Agnes Flöel, un neurolog din Charité, rezultatele oferă evidența faptului că glucoza ar putea contribui în mod direct la atrofia hipocampului.”
Rezultatele sugerează faptul că inclusiv dacă nu sunteți diabetic sau rezistent la insulină (aproximativ 80% dintre persoanele din Statele Unite intră în această categorie), consumul de zahăr vă poate altera memoria.
Pe termen lung, consumul excesiv de zahăr poate contribui la reducerea hipocampului, care este un simptom caracteristic bolii Alzheimer (hipocampul este implicat în formarea, organizarea și păstrarea amintirilor).
Autorii studiului sugerează că “strategiile care au ca scop reducerea nivelelor de glucoză inclusiv dacă acestea se încadrează în nivelele normale, ar putea influența în mod benefic procesele cognitive în cazul populației având vârste înaintate.”
Nivelele “normale” de zahăr ar putea fi suficient de ridicate pentru a cauza probleme
În mod normal, un nivel de zahăr pe stomacul gol, care se situează între 100-125 mg/dl este diagnosticat ca fiind stare diabetică, iar un nivel de zahăr pe stomacul gol care se situează între 90-100 mg/dl este considerat ca fiind “normal”. Însă, în plus față de cercetarea prezentată și alte studii au arătat că atrofia cerebrală apare inclusiv la acest nivel de zahăr în sânge considerat ca fiind “normal.”
Tocmai din această cauză, neurologul Dr. David Perlmutter insistă asupra faptului că limitarea strictă a consumului de zahăr și de carbohidrați non-vegetali este măsura cea mai importantă pe care o puteți lua pentru a preveni boala Alzheimer.
Dr. David Perlmutter citează un studiu efectuat de celebra Mayo Clinic din Statele Unite, care a evidențiat faptul că o alimentație bogată în carbohidrați este relaționată cu o creștere de 89% a riscului de demență, în timp ce o alimentație bogată în grăsimi sănătoase este relaționată cu o reducere de 44% a acestui risc.
Industria zahărului amenință organizații și ascunde adevărul despre efectele sale nocive asupra sănătății
Investigații medicale convingătoare demonstrează faptul că creierul are o mare plasticitate, care se controlează cu ajutorul alimentației și a stilului de viață. Din păcate însă, publicul din Statele Unite consideră în mod eronat că zahărul este un “nutrient” perfect rezonabil și care trebuie să facă parte dintr-o alimentație sănătoasă.
Fără a avea informații precise, cu siguranță este mai dificil să se ia decizii în privința sănătății. Recent, revista americană Newsweek a publicat un articol care dă în vileag cât de departe a ajuns industria zahărului pentru a-și apăra câștigurile de pe piață:
Conform unui nou raport al Center for Science and Democracy (Centrul pentru Știință și Deomocrație), grupurile industriale care reprezintă companiile care vând îndulcitori, precum Sugar Association și Corn Refiners Association au investit milioane de dolari contra științei care dezvăluie consecințele negative asupra sănătății relaționate cu aceste produse dăunătoare sănătății.
De exemplu, atunci când studiul de la Universitatea de Sud din California realizat în anull 2013 a demonstrat faptul că conținutul de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză din băuturile răcoritoare “variază în mod semnificativ” conținutul de zahăr prezentat pe etichetele acestor băuturi, Corn Refiners Association a decis să-și plătească propriile investigații.
Un consultant a sugerat faptul că cercetarea ar trebui să fie publicată doar dacă rezultatele ar folosi la combaterea studiului efectuat de USC: “Dacă dintr-un anumit motiv rezultatele confirmă celelalte rezultate (studiul de la Universitatea de Sud din California), am putea pur și simplu să ardem datele,” a scris consultantul, conform raportului.”
Conform raportului efectuat de Center for Science, Sugar Association a recurs chiar la amenințarea directorului general al Organizației Mondiale de Sănătate (OMS). OMS publicase un articol despre zahăr, recomandând o limită de 10% pentru zahărul adăugat, afirmând că zahărul adăugat “amenință calitatea nutrițională a alimentației.”
Sugar Association a trimis o scrisoare directorului general, avertizându-l pe acesta că, dacă OMS nu își retrage acel studiu, Sugar Association va convinge Congresul Statelor Unite să le retragă finanțarea federală. În anul următor, când OMS a publicat strategia de sănătate globală despre alimentație și sănătate, nu s-a mai menționat nimic despre studiul referitor la zahăr.
Amenințările industriei zahărului contribuie la creșterea epidemiei bolilor cronice
De fapt, în ciuda oricărei evidențe care demonstrează că zahărul și fructoza procesată în particular, este una din cauzele principale ale obezității și a epidemiei de boli cronice, amenințările industriei zahărului au avut succes în ascunderea impactului acestei evidențe, astfel încât încă nu există un consens între agenții asupra pericolelor “reale” ale zahărului…
Conform informației oferite de Centrele de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), 13% din totalul alimentației din Statele Unite este zahăr. În Marea Britanie, un raport publicat recent de Scientific Advisory Committee on Nutrition – Comitetul Științific de Nutriție (SACN) recomandă limitarea consumului de zaharuri adăugate la 5%, cu scopul de a evita obezitatea și diabetul de tip 2. Acesta ar fi echivalentul a 25 de grame de zahăr (5-6 lingurițe) spe zi pentru femei și 35 de grame (7-8 lingurițe) pentru bărbați.
Recomandări alimentare pentru menținerea unei funcții cerebrale sănătoase și pentru evitarea bolii Alzheimer
Este tot mai clar faptul că același proces patologic care determină rezistența la insulină și la diabetul de tip 2 ar putea avea loc și în creier. Atunci când consumați mult zahăr și cereale, creierul va fi afectat de nivelele ridicate de glucoză și insulină care alterează semnalizarea insulinei, cauzând alte efecte asupra abilităților de gândire și de memorare, ceea ce în timp cauzează daune cerebrale permanente.
În plus, când ficatul este ocupat cu procesarea fructozei (care este transformată în grăsime în ficat), se îngreunează capacitatea sa de a produce colesterol, care este un element crucial pentru o funcționare cerebrală optimă. De fapt, este tot mai evidentă noțiunea că reducerea semnificativă a consumului de fructoză este un pas important pentru prevenirea bolii Alzheimer.
Datorită faptului că tratamentele pentru această boală sunt foarte limitate și nu există vindecare pentru aceasta deocamdată, singura soluție este prevenirea apariției bolii Alzheimer. Așa cum a explicat neurologul Dr. Davod Perlmutter, Alzheimer este o boală care este în mare parte determinată de stilul de viață, cei doi vinovați principali fiind excesul de zahăr și consumul de gluten.
Unul din cei doi factori principali este dezvoltarea și consumul excesiv de cereale transgenice (GM), care în prezent se găsesc în majoritatea alimentelor procesate vândute în Statele Unite. Cartea doctorului Perlmutter, Grain Brain, oferă de asemenea numeroase argumente pentru a elimina cerealele procesate din alimentație, în particular dacă doriți să vă protejați sănătatea creierului. În termeni de alimentație, următoarele sugestii ar putea fi cele mai importante referitor la prevenirea bolii Alzheimer:
- Evitați cât mai mult posibil zahărul și fructoza rafinată. Ideal ar fi să mențineți consumul total de zahăr și fructoză sub 25 de grame pe zi sau până la 15 grame pe zi dacă suferiți de rezistență la insulină sau de tulburări relaționate cu aceasta. Într-un studiu recent efectuat pe animale, o alimentație pe bază de mâncare tip fast-food și plină de zahăr a cauzat o alterare a memoriei într-o singură săptămână. De exemplu, recunoașterea locurilor, în mod specific, a fost afectată în mod evident.
Ca regulă generală, trebuie să vă mențineți nivelele de insulină pe nemâncate sub 3, ceea ce este direct relaționat cu fructoza, deoarece aceasta este una din cauzele principale ale rezistenței la insulină. Totuși și alte zaharuri (de exemplu zaharoza este 50% fructoză), cereale și lipsa exercițiului fizic sunt de asemenea factori importanți. Reducerea nivelului de insulină va ajuta de asemenea la reducerea nivelelor de leptină care este un alt factor declanșator al bolii Alzheimer.
- Evitați glutenul și caseina (în principal grâul și produsele lactate pasteurizate, însă nu și grăsimea extrasă din produsele lactate, precum untul). Cercetările medicale au arătat că bariera hematoencefalică, cea care elimină factorii care nu aparțin creierului, este afectată în mod negativ de gluten. Glutenul determină de asmenea și ca intestinele să fie mai permeabile, ceea ce permite ca proteinele să intre în fluxul sanguin, unde nu este locul lor. Aceasta sensibilizează sistemul imunitar și provoacă inflamația în corp, care are și ea un rol foarte important în declanșarea bolii Alzheimer.
- Recurgeți la o alimentație bogată în folați, iar vegetalele, fără îndoială, sunt cea mai bună sursă de folați. Este foarte important să consumați vegetale crude și proaspete. Evitați suplimentele de acid folic, care sunt o versiune sintetică inferioară de folați.
- Creșteți consumul grăsimilor sănătoase, inclusiv grăsimile omega-3 de origine animală. Surse de grăsimi benefice pentru sănătate și care sunt necesare pentru funcționarea optimă a creierului includ untul organic obținut din lapte crud, untul clarifiat numit ghee, măsline, ulei virgin de măsline și ulei de cocos, nuci pecan și macadamia, ouă organice, avocado.
Contrar credinței populare, combustibilul ideal pentru creier nu este glucoza, ci cetonele. Cetonele sunt rezultatul a ceea ce corpul produce atunci când transformă grăsimea (și nu glucoza) în energie. Trigliceridele cu lanț mediu (MCT) care se găsesc în uleiul de cocos sunt o sursă excelentă de corpuri cetonice, deoarece uleiul de cocos este compus din 66% de MCT.
- Îmbunătățiți-vă flora intestinală consumând în mod regulat alimente fermentate sau luați un supliment de probiotice de bună calitate și eficiente. Mâncați mure albastră. Murea albastră este foarte bogată în antocianină și antioxidanți și este foarte recomandată pentru a proteja împotriva bolii Alzheimer și a altor boli neurologice.
Alte sfaturi alimentare și suplimente pentru sănătate
Alt sfat util este reducerea consumului de calorii în general, precum și practicarea postului. Așa cum am menționat anterior, cetonele se mobilizează când se înlocuiesc carbohidrații cu ulei de cocos și alte surse de grăsimi sănătoase. O zi de post vă poate ajuta corpul pentru ca acesta să înceapă să ardă grăsimi în loc de zahăr.
Conform Doctorului Perlmutter, cercetările au demonstrat că persoanele în vârstă având nivele mai scăzute de colesterol prezintă un risc mai mare de a suferi de Alzheimer și implicit un risc mai mare de deces.
În fine, există o listă scurtă de suplimente pe care merită să le menționăm datorită beneficiilor lor specifice pentru prevenirea și tratarea demenței. Cu toate că strategiile fundamentale ar trebui să implice o focalizare asupra stilului de viață, acordați atenție următoarelor suplimente. Aceste trei suplimente naturale pot ajuta la prevenirea tulburărilor cognitive relaționate cu vârsta:
1. Ginko biloba: Multe studii științifice au arătat că Ginko biloba are efecte pozitive în cazul demenței. Un studiu realizat în 1997 de JAMA, a demonstrat evidența clară a faptului că Ginko îmbunătățește procesele cognitive și funcția socială la persoanele care suferă de demență. Alt studiu realizat în 2006 a arătat că Ginko este la fel de eficient ca Aricept (donepzil), un medicament pentru tratarea demenței ușoară sau moderată și chiar Alzheimer. O analiză realizată în 2010 a demonstrat de asemenea că Ginko biloba este eficient pentru tratarea unei mari varietăți de demență.
2. Acidul alfa-linolenic (ALA): S-a demonstrat că ALA ajută la stabilizarea funcțiilor cognitive în cazul pacienților cu Alzheimer și că ar putea diminua progresul acestei boli.
3. Vitamina B12: Un mic studiu finlandez publicat în revista Neurology a subliniat faptul că în cazul persoanelor care consumă alimente bogate în vitamina B12 s-ar putea reduce riscul de Alzheimer în ultimii ani de viață. Pentru fiecare creștere de unitate a marcatorului de vitamina B12, riscul de Alzheimer s-redus cu 2%.
Strategii pentru un stil de viață care pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
Expunerea regulată la soare și exercițiile fizice, împreună cu evitarea toxinelor, sunt de asemenea factori importanți atunci când este vorba despre menținerea unei sănătăți cerebrale optime. Iată câteva sugestii referitoare la un stil de viață preventiv pentru instalarea bolii Alzheimer:
- Optimizați-vă nivelele de vitamina D prin intermediul expunerii la soare. Există o legătură directă între nivelele scăzute de vitamina D la pacienții cu Alzheimer și rezultatele slabe obținute de aceștia la testele cognitive. Cercetătorii consideră că nivelele optime de vitamina D ar putea îmbunătăți cantitatea de substanțe chimice importante din creier și ar putea proteja celulele cerebrale crescând eficiența celulelor gliale tratând neuronii afectați pentru a se regenera.
Vitamina D ar putea exercita de asemenea unele efecte benefice în cazul bolii Alzheimer datorită proprietăților sale antiinflamatorii și care întăresc sistemul imunitar. A avea nivele adecvate de vitamina D este un aspect îndeosebi important pentru funcționarea adecvată a sistemului imunitar pentru combaterea inflamației care este relaționată cu Alzheimer.
- Faceți exerciții fizice în mod regulat. Exercițiile fizice pot cauza o modificare a modalității prin care se metabolizează proteina beta-amiloid, de aceea, reduc apariția și dezvoltarea bolii Alzheimer. Exercițiile fizice cresc de asemenea nivelele proteinei PGC-1 alfa. Cercetările au demonstrat de asemenea că persoanele având Alzheimer au mai puțină PGC-1 alfa în corp.
- Evitați sau și mai bine, eliminați mercurul din corp. Amalgamul dentar, din a cărui compoziție 50% este mercur, este una din principalele surse de toxicitate din cazuza metalelor grele. Totuși, trebuie să fiți sănătos înainte de a face o extracție dentară. Puteți căuta un dentist care să vă extragă amalgamele și să le înlocuiască cu o variantă netoxică. De asemenea, zeolitul chelează din corp metalele grele și-l puteți folosi cu succes într-o cură de dezintoxicare a organismului de metale grele.
- Evitați aluminiul, care este conținut de majoritatea produselor antiperspirante de pe piață, în anumite vaccinuri, ustensile antiaderente, etc.
- Evitați vaccinurile antigripale deoarece majoritatea conțin mercur și aluminiu, substanțe neurotoxice și agenți imunotoxici.
- Evitați substanțele anticolinergice și medicamentele pe bază de statine. S-a demonstrat că medicamentele care blochează acetilcolina, un neurotransmițător al sistemului nervos cresc riscul apariției demenței. Aceste medicamente includ anumite analgezice pentru durerea nocturnă, antihistaminicele, pastilele pentru dormit, anumite antidepresive, medicamentele pentru controlul incontinenței urinare și anumite analgezice narcotice.
Medicamentele pe bază de statine sunt în mod particular problematice deoarece suprimă sinteza colesterolului, epuizează creierul de coenzima Q10 și neurotransmițători și previn de asmenea furnizarea adecvată de acizi grași esențiali și antioxidanți solubili în grăsime pentru creier, inhibând producerea de biomolecule indispensabile cunoscute ca lipoproteine de densitate scăzută.
- Antrenați-vă mintea în fiecare zi. Stimularea mentală, în special învățarea a ceva nou, precum cântatul la un instrument sau o limbă străină, este relaționată cu o scădere a riscului de Alzheimer. Cercetătorii subliniază faptul că provocarea mentală ajută la fortifierea creierului, făcându-l mai puțin susceptibil la leziuni relaționate cu boala Alzheimer.
(Traducerea și adaptarea articolului scris de Dr. Mercola)