Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Ciupercile combat și tratează cancerul

Scris de Dr. Luca Catalin

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?

Ciupercile combat și tratează cancerul Ciupercile au fost prețuite pentru proprietățile lor medicinale de secole. De exemplu, în vechiul Egipt, se considera că ciupercile ajută la menținerea unei vieți îndelungate, iar în prezent, în secolul 21, cercetătorii descoperă mecanismele proprietățile vindecătoare ale ciupercilor, inclusiv potențialul acestora în lupta uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa omului modern – cancerul.

Proprietățile ciupercilor care combat cancerul

 Aproximativ 100 de specii de ciuperci sunt studiate pentru beneficiile pe care le oferă sănătății, iar aproximativ o duzină dintre acestea se evidențiază datorită capacității lor de a oferi un impuls puternic sistemului imunitar. De fapt, unii din agenții cei mai puternici care întăresc sistemul imunitar provin din ciuperci, iar acesta este motivul pentru care ciupercile pot ajuta foarte mult pentru prevenirea și tratarea cancerului.

 Polizaharidele cu lanț lung, în mod particular moleculele alfa și beta-glucanul, sunt principalii responsabili de efectele benefice ale ciupercilor pentru întărirea sistemului imunitar. Într-un studiu recent, s-a evidențiat faptul că adăugarea uneia sau a două porții de ciuperci shiitake uscate într-o mâncare gătită are un efect benefic direct asupra modulării funcției sistemului imunitar.

 Alți compuși de origine naturală din ciuperci, precum proteinele, lectinele, peptidele și alții, au avut de asemenea efecte semnificative asupra funcției imunologice. Un extract de polizaharide împreună cu proteinele dintr-un anumit tip de ciuperci (mai exact ciuperca denumită “coadă de curcan”) se utilizează de asemenea pentru stimularea funcției imunologice în cazul pacienților cu cancer din țări precum Japonia sau China.

 S-a demonstrat de asemenea că extractul din ciupercile maitake stimulează sistemul imunitar la pacientele având cancer de sân. Există multe alte cercetări care demonstrează efectele directe anti-cancer ale ciupercilor. De exemplu:

  •  Într-un studiu japonez efectuat pe animale, cobailor care sufereau de sarcom li s-a dat extract de ciupercă shiitake, astfel șase din zece cobai au prezentat o regresie completă a tumorii. Când li s-au dat concentrații mai mari din acest extras, toți cei zece cobai au prezentat o regresie completă a tumorii;
  •  S-a descoperit că compusul lentinan din ciupercile shiitake crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancer;
  •  Atunci când extractul din ciupercile maitake, a fost combinat cu vitamina C, s-a demonstrat că s-a redus creșterea celulelor din cancerul de vezică cu un procent de 90%;
  •  În Japonia, cele două forme principale de medicină alternativă pe care le folosesc pacienții având cancer sunt o ciupercă numită Agaricus Subrufescens (sau Agaricus blazei și Agaricus brasiliensis) și extractul de ciupercă shiitake;
  • Acidul ganoderic din ciupercile Reishi poate fi util în tratarea cancerului de plămâni.

 O ciupercă cu adevărat unică, Cordyceps, numită de asemenea ciuperca omidă sau Tochukasu, are de asemenea proprietăți anti-tumorale. Această ciupercă este unică și a fost utilizată de mult timp de către medicina tradițională chineză și tibetană. Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au studiat cordycepinul, unul dintre compușii medicinali activi care se găsesc în aceste ciuperci, ca fiind un medicament potențial contra cancerului.

Ce alte beneficii mai au ciupercile?

 Am văzut că ciupercile sunt capabile să întărească funcția imunitară și mai ales să lupte contra cancerului. Ciupercile sunt bogate în proteine, fibre, vitamina C, vitamine din complexul B, calciu și minerale, ciupercile sunt o sursă excelentă de antioxidanți.

 Acestea conțin de asemenea și polifenoli și seleniu, care sunt comune în lumea vegetală, precum și antioxidanți. Unul dintre acești antioxidanți este ergotioneina, pe care cercetătorii au început să-l recunoască precum un "antioxidant maestru."

 Un studiu publicat în revista Nature1 discută despre importanța ergotioneinei, care este destul de exclusivă în cazul ciupercilor (ergotioneina este produsă doar de ciuperci și de anumite micobacterii) și a fost descrisă ca fiind "un derivat neobișnuit din aminoacizi care conține sulf, histidina," care se pare că are un rol foarte specific pentru protejarea ADN-ului de daunele oxidative.

 Reflectând la toate aceste informații utile, este ușor să observăm că ciupercile pot fi o parte importantă a unei alimentații optime. Dacă nu vă place să le consumați ca atare, întregi, le puteți găsi și sub formă de supliment, fie sub formă de extract sau supliment alimentar complet. FASEB Journal a publicat de asemenea nouă studii asupra ciupercilor care detaliau o amplă varietate de beneficii asupra sănătății, incluzând:

  •  Controlul greutății: Un studiu a demonstrat că înlocuirea cărnii roșii cu ciuperci champinion poate ajuta la pierderii surplusului de greutate corporală;
  •  Îmbunătățesc nutriția: O analiză alimentară a evidențiat faptul că consumul de ciuperci a fost asociată cu o mai bună calitate a alimentației și o nutriție vizibil îmbunătățită.
  •  Creșterea nivelelor de vitamina D prin intermediul alimentației: s-a descoperit că consumul de extract din ciuperci este la fel de eficient precum folosirea vitaminei D2 sau D3 pentru creșterea vitaminei D (nivelele de 25-hidroxivitamina D). Expunerea ciupercilor la lumina solară sau ultravioletă (UV) transformă compusul bioactiv din ciuperci numit ergosterol în cantități semnificative de vitamina D2. Unele specii de ciuperci conțin de asemenea vitaminele D3 și D4.

Misteriosul miceliu

 Miceliul poate fi asemănat cu o fascinantă pânză de păianjen care se regăsește în aproape toate peisajele. Prin intermediul miceliului ciupercile absorb nutrienții din mediul înconjurător. Atunci când două micelii compatibile se combină, miceliul care rezultă formează ocazional corpuri fructifere numite ciuperci. Ciupercile au spori care se răspândesc în natură pentru a forma noi colonii de miceliu, și astfel se completează ciclul lor de viață.

 Componentele miceliului pot fi destul de mici pentru a putea fi văzute sau pentru a acoperi întinderi mari de pământ. Tenacitatea lor extremă face ca solul să devină spongios și capabil să suporte de 30.000 de ori greutatea lor. Un centimetru cub de sol poate avea opt kilometri de celule de miceliu. Organismul viu cel mai mare de pe Pământ este un miceliu din partea de est a Statului Oregon care acoperă 2.200 de hectare, este O celulă având grosimea unui perete și o vechime de 2.000 de ani. Paul Stamets, micolog de renume mondial, consideră că miceliile ciupercilor și rețeaua lor de ramificație au o funcție precum "internetul", deoarece sunt o cale de comunicare complexă care este un soi de rețea nervoasă a mamei natură.

 Miceliile - nu doar ciupercile – conțin multe componente vindecătoare pentru care erau venerate de popoarele antice. Unele suplimente din extracte de ciuperci includ și miceliul datorită beneficiilor sale suplimentare, inclusiv beneficiul de a crește nivelul de energie și de concentrare.

 Unele produse care conțin miceliu sunt realizate printr-un proces cunoscut sub denumirea de "fermentație în stare solidă" conțin și anumiți compuși protectori (adică secretată prin peretele celular și în mediul înconjurător) extracelulari pe care miceliul îi produce pentru a se proteja de atacatori și factori patogeni. Aceștia pot conține de asemenea și un cocktail de enzime digestive extracelulare pe care ciupercile îl produc cu scopul de a absorbi nutrienții lichefiați prin peretele celular.

Cum să profităm mai mult de beneficiile ciupercilor prin alimentație?

 În primul rând, se recomandă să se adauge o varietate de ciuperci în alimentație. Acestea pot fi adaos excelent la orice salată și se potrivesc foarte bine cu legumele. Dacă culegeți dumneavoastră ciupercile, asigurați-vă întotdeauna că sunteți absolut siguri de faptul că ciupercile respective nu sunt dăunătoare. Există o serie de ciuperci toxice care pot fi confundate ușor dacă nu aveți experiența necesară.

 În general ciupercile, în special ciupercile champinion, sunt mai bune gătite.

 Pulberea deshidratată și măcinată fin obținută din ciuperci este excelentă și poate fi adăugată în diverse sucuri de legume. Adăugând una sau două lingurițe într-un suc proaspăt stors de legume sau fructe poate fi o modalitate facilă și convenabilă de a aduce un plus zilnic de sănătate. Pulberile obținute din ciuperci deshidratate nu necesită păstrarea la frigider și pot fi folosite pe termen lung, iar în ceea ce privește suplimentele obținute din ciuperci, există două tipuri principale:

  •  Concentrate sau extracte de ciuperci – Produsul final este o formă concentrată de gliconutrienți (zaharuri complexe) și se consideră că oferă multe beneficii sănătății, în particular datorită proprietăților imuno-modulatoare ale ciupercilor.
  •  Alimente întregi/ciuperci crude – Consumarea ciupercilor crude sau utilizarea unui produs realizat din ciuperci întregi este în general cea mai bună alternativă pentru menținerea unei sănătăți optime, deoarece ajută la funcționarea ideală a diferitelor sisteme din organism. Ciupercile au fost cele mai studiate în cadrul medicinii tradiționale chineze, unde ciupercile sunt considerate ca fiind tonice și energizante.

 Dacă decideți să consumați preponderent ciuperci crude, cel mai indicat este să folosiți ciuperci organice, deoarece acestea absorb cu ușurință contaminanții din aer și din sol. Pe lângă nutrienții valoroși pe care îi conțin, ciupercile întregi oferă de asemenea fibre dietetice sănătoase care acționează ca o platformă prebiotică favorabilă dezvoltării organismelor probiotice benefice în intestin, care are un rol foarte important pentru sănătatea digestivă.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult