Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang
Aperitive şi salate
Continuăm prezentarea reţetelor complet vegetariene, adaptate regimului alimentar predominant Yang şi vă invităm la aperitive şi salate, delicioase şi sănătoase.
În ceea ce priveşte salatele, am ales în special salate de crudităţi, pe care le puteţi îmbogăţi după cum doriţi (după ce aţi consultat lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang, lista adaptată dietei complet vegetariene).
Gomasio
Se pregătesc seminţe de susan şi sare grunjoasă. Se prăjesc uşor seminţele de susan, se macină şi se adaugă 10% sare grunjoasă. Acest amestec este bine să fie consumat cât mai des posibil, pe pâine făcută în casă din făină integrală sau cu grâu sau orez fiert. Acest amestec trebuie păstrat în anumite condiţii, într-un recipient închis ermetic şi la întuneric. Gomasio implică o preparare atentă, deoarece seminţele de susan nu trebuie să fie foarte prăjite şi este bine să fie măcinate doar pe jumătate (să fie doar zdrobite). Amestecul astfel obţinut nu se păstrează mai mult de 8 zile: după acest interval de timp îşi pierde din calităţile binefăcătoare. Gomasio are ca efect eliminarea gradată a acidităţii sângelui şi este recomandat în tratarea diverselor boli care decurg din aceasta.
Unt de soia
Untul de soia se prepară din făină se soia, apă, sare şi ulei presat la rece. Se amestecă 250 ml apă cu 2 linguri făină de soia într-un vas şi se fierbe până se obţine o pastă. Se ia de pe foc şi se pune la răcit, apoi se adaugă puţină sare şi ulei presat la rece, foarte încet, amestecând continuu ca pentru pregătirea unei maioneze.
Legume pané
Se curăţă, se spală şi se taie morcovi, ţelină, dovlecei, gulii, conopidă şi haşmă bucăţi. Se trec bucăţile printr-o pastă de clătite (făină de grâu integral diluată cu apă şi sare). Se sărează moderat şi se prăjesc întocmai precum clătitele, sau precum şniţelele. Se pot servi cu sos de soia.
Crochete de orez
Se amestecă morcovi, haşmă, ceapă, tocate mărunt, cu orez aproape fiert şi se adaugă puţină făină integrală de grâu şi 2 gălbenuşuri de ouă de ţară. Se fac bastonaşe lungi şi subţiri, care se prăjesc apoi în ulei presat la rece pe ambele părţi, întocmai precum cartofii.
Triunghiuri de orez prăjite
Se iau două linguri pline cu orez fiert şi se presează cu mâna, dându-li-se o formă triunghiulară. Se presară cu seminţe de susan. Se pun la prăjit în ulei presat la rece fierbinte şi se rumenesc pe ambele părţi până ce devin suficient de crocante.
Seminţe de dovleac prăjite
Se pun seminţele la prăjit într-un ceaun împreună cu puţin ulei presat la rece şi sare. Se prăjesc la foc rapid, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Seminţele de dovleac astfel preparate pot fi consumate şi ca desert. Ele sunt un excelent remediu împotriva viermilor intestinali, în special împotriva teniei.
Clătite de năut
Se spală bine năutul şi se pune la înmuiat de cu seară în apă cu bicarbonat. Se fierbe şi se zdrobesc apoi boabele. Se amestecă cu făină integrală de grâu, 3 linguri de ulei de măsline presat la rece şi se diluează cu apă. Se obţine o pastă moale din care se prepară clătite într-o tigaie cu ulei fierbinte. Se umplu cu brânză de soia sau cu cremă din spanac sau din urzici.
Cremă de spanac sau urzici
Spanacul sau urzicile se spală bine şi se călesc într-un amestec de ulei, apă şi puţină sare timp de 10 minute. Se adaugă o lingură de făină integrală de grâu diluată cu puţină apă şi se lasă să se îngroaşe compoziţia. Se pot umple clătite cu această cremă.
Chiftele de soia
Soia se spală şi se pune la înmuiat minim 12 ore. Se spală, se fierbe bine, schimbându-i apa o dată (se adaugă doar apă clocotită, altfel rămâne crudă). După ce se mai răceşte puţin, se dau boabele de soia fierte prin maşina de tocat. Se adaugă o ceapă tăiată fin, morcov ras, mărar tocat, usturoi pisat, 5 linguri făină de grâu integrală, sare, condimente după gust. Din compoziţia rezultată se fac chiftele care se prăjesc în ulei încins.
Chiftele falafel
Se pune năutul la înmuiat de cu seara în apă caldă cu o linguriţă de bicarbonat. A doua zi se spală bine şi apoi se pune la fiert. După ce a fiert, se dă năutul prin maşina de tocat. Se adaugă puţină sare, condimente după gust, usturoi, 5 linguri făină integrală de grâu. Din compoziţia rezultată se fac chiftele rotunde care se prăjesc în ulei încins.
Perişoare de lotus
Se dau prin răzătoare rădăcini de lotus care se amestecă cu ceapă tocată mărunt şi cu făină integrală de grâu. Se adaugă puţină sare şi condimente după gust. Se fac perişoare din pasta obţinută, apoi se coc în ulei încins. Perişoarele de lotus astfel preparate sunt recomandate în caz de astm, poliartrită, diabet, etc. Se pot servi cu sos de soia.
Chiftele de hrişcă
Se prepară o pastă din făină de hrişcă şi făină de grâu complet. Se adaugă puţină sare şi se formează chiftele care se prăjesc în ulei.
Chiftele de hrişcă şi ovăz
Se prepară o pastă din făină de hrişcă, ovăz şi grâu complet, apă, sare şi condimente după gust. Se formează chiftele care se prăjesc în ulei încins. Se poate folosi o lingură pentru a forma chiftelele.
Tartă de legume
Se călesc într-un amestec de ulei presat la rece şi puţină apă morcovi, ceapă, conopidă, iar apoi se mai adaugă apă şi se fierb. Se face un aluat din făină integrală de grâu, apă şi puţină sare, apoi se întinde într-o formă de tartă. Deasupra se aşează legumele. Separat se înmoaie 4 linguri de făină integrală de grâu cu o partea din zeama în care au fiert legumele; se face astfel un sos, care se toarnă peste legume. Se dă la cuptor aproximativ 25 de minute.
Salată de năut
Se spală bine năutul, apoi se înmoaie timp de 8 ore în apă caldă cu o linguriţă de bicarbonat. Se spală din nou bine năutul şi se pune la fiert aproximativ o oră. După ce bobul devine sfărâmicios se ia de pe foc, se scurge de apă, se adaugă zeama de la o lămâie mare, sare, ulei de măsline presat la rece, ceapă verde tocată mărunt, pătrunjel verde tocat şi alte condimente Yang după gust.
Salată de soia
Soia se ţine la înmuiat minim 12 ore, se spală şi se fierbe în apă cu sare. Se strecoară zeama, se lasă să se răcească şi se adaugă ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie, ceapă tocată mărunt, un morcov ras, verdeaţă, susan şi condimente.
Salată de hrişcă
Se spală bine hrişca şi se lasă la înmuiat 5-6 ore. Se curăţă, se spală şi se toacă mărunt morcovi şi ceapă, care apoi se amestecă cu hrişca scursă de apă. Se adaugă seminţe de susan, ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie, pătrunjel verde tocat şi alte condimente Yang după gust. Se poate servi cu brânză de soia.
Salată de hrean
Hreanul se dă prin răzătoarea mică, se pune într-un castron şi se adaugă pătrunjel verde tocat, sare, ulei de măsline presat la rece şi zeamă de lămâie după gust. Se poate servi cu seminţe de susan, crude sau coapte, împreună cu o garnitură din orez fiert sau năut fiert.
Salată de andive
Se aleg andivele albe (cele cu frunze verzi sunt amare), se taie rădăcina, se desfac frunzele şi se curăţă cu vârful unui cuţit eventualele puncte negre, după care se spală în apă rece. După ce se scurg de apă, se taie în lung sau în bucăţi, se adaugă ulei de măsline presat la rece, sare, zeamă de lămâie, toate după gust şi se amestecă bine. Atenţie! La spălare andivele nu se ţin în apă pentru că devin amare. Se serveşte imediat. Se poate pune şi pătrunjel tocat.
Salată de crudități
Se dau pe răzătoare gulii, mere, morcovi şi ridichi. Se adaugă măsline, ceapă, pătrunjel sau mărar tocat mărunt, ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie şi sare după gust. Se pot presăra seminţe de susan.
Salată de leurdă cu ridichi
Se spală bine leurda, ridichile de lună şi ceapa verde, se taie şi se amestecă. Se adaugă ulei presat la rece şi zeamă de lămâie după gust.
Salată de ridichi şi brânză de soia
Se spală ridichile, se taie rondele; se taie brânza de soia; se amestecă. Se mai pot adăuga frunze de spanac şi leurdă. Se adaugă ulei de măsline, tarhon, pătrunjel tocat şi alte condimente după gust.
Salată de ridichi
Se spală ridichile şi un morcov şi se dau prin răzătoare. Se adaugă ceapă verde tăiată, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi condimente după gust.
Salată de ridiche albă şi ţelină
Se spală, se curăţă şi se dau prin răzătoarea mare o ridiche mare albă şi ţelină. Se amestecă şi se adaugă brânză de soia, ulei presat la rece, sare şi condimente după gust.
Salată de ţelină şi morcovi
Se curăţă şi se spală ţelina, morcovii şi un măr; se dau prin răzătoarea mare, apoi se amestecă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare după gust, ulei de măsline presat la rece, pătrunjel verde tocat mărunt şi alte condimente Yang după preferinţă.
Salată de morcovi
Morcovii se curăţă şi se dau prin răzătoarea mare. Se adaugă un măr ras, ceapă şi pătrunjel verde tocate mărunt, precum şi sare, ulei de susan presat la rece şi zeamă de lămâie după gust. După preferinţe, se mai pot adăuga chimen, seminţe de susan crude şi mărar tocat. Se poate adăuga şi ceapă tocată mărunt.
Salată de morcovi în stil persan
Se spală, se curăţă şi se dau prin răzătoare ½ kg de morcovi şi 200 g mere. Se amestecă şi se adaugă 90 g stafide şi 60 g migdale decojite şi uşor prăjite. Se amestecă 2 linguri ulei de măsline cu 2 linguri zeamă de lămâie, 1 linguriţă chimion măcinat, ½ linguriţă scorţişoară măcinată şi ½ linguriţă miere de albine. Se adaugă la salată. Salata se dă la rece pentru aproximativ o oră, apoi se serveşte.
Salată de urzici
Salata de urzici se prepară din vârfurile urzicilor foarte tinere, care se spală bine şi amestecă cu sare. Se adaugă ceapă verde tocată, ridichi de lună, mărar şi pătrunjel verde tocat, ulei de măsline presat la rece şi alte condimente Yang, după gust. Se poate servi şi cu măsline.
Salată de varză albă sau roşie
Se taie varza fideluţă, se freacă cu puţină sare şi se lasă 10-15 minute. Se scurge zeama şi se adaugă ulei de măsline presat la rece, sare, zeamă de lămâie după gust. După preferinţe, se pot adăuga chimen, seminţe de susan (crude sau coapte) şi mărar tocat. Se poate adăuga şi ceapă tocată mărunt.
Lahanosalata (Salată de varză: reţetă grecească)
Se spală varza, se curăţă, apoi se toacă cât se poate de fin, suficient de multă încât să umple un bol mare. Se adaugă frunze de ţelină şi 2-3 căţei de usturoi tocate mărunt şi se amestecă. Se mai pot adăuga şi 2 morcovi daţi prin răzătoare. Se sărează cu sare marină grunjoasă, apoi se lasă să mai stea câteva minute. Înainte de servire se adaugă zeamă de lămâie proaspăt stoarsă şi ulei de măsline după gust; se amestecă.
Salată de spanac cu brânză de soia
Se spală bine frunzele de spanac cu apă rece, se scurg cât mai bine de apă, apoi se taie (dacă e cazul). Se adaugă brânză de soia, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi condimente după gust. Se poate servi cu seminţe de susan crude sau coapte.