Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Plante medicinale și alimente care combat apatia

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este apatia?

Plante medicinale și alimente care combat apatia Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și constă în pierderea interesului față de ceea ce ne motiva în mod normal. Apatia este opusul entuziasmului, este acea atitudine pasivă de a privi cum trece viața fără a trăi vreun stimul sau interes semnificativ.

 Când o persoană este apatică, ea se simte distantă, fără o conexiune directă cu viața din jurul ei și nu dorește să participe la tumultul acesteia. Totuși, pentru a înfrunta această problemă, odată ce o recunoaștem, trebuie să fim neutri, adică este important să încercăm să lăsăm deoparte toate acele gânduri care ne pot afecta starea în mod negativ ca de exemplu “nimic nu are sens”. Procedând astfel cu perseverență și fiind tot mai conștienți de gândurile și de emoțiile noastre, ne vom putea îmbunătăți starea pe zi ce trece.

 De asemenea, anumite plante și o nutriție adecvată ne pot ajuta să ne recuperăm buna-dispoziție și dinamismul. Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturale care combat în mod eficient apatia.

   Plante medicinale contra apatiei

 Printre plantele medicinale se găsesc unele speciale pentru combaterea apatiei, care au un efect direct asupra stării noastre de dispoziție și care favorizează optimismul și buna-dispoziție. Următoarele plante ne pot ajuta să ne recuperăm motivația interioară de a ne bucura de viață și de tot ce ne înconjoară:

 Ginsengul: Foarte benefic pentru combaterea depresiei și a apatiei, ginsengul este ideal pentru cazurile de epuizare și de slăbiciune. Ginsengul crește vitalitatea atât fizică, cât și cea mentală. Totodată, fiind un stimulent general şi persistent, ginsengul alungă oboseala, măreşte rezistenţa la stres, creşte tonusul vital şi reîmprospătează capacitatea de muncă.

 Produsele din Ginseng sunt folosite în cadrul medicinii occidentale pentru capacitatea lor adaptogenică (cresc abilitatea organismului de a se adapta la diverse situaţii de stres), ca remedii tonice și stimulente ale funcției cognitive, în special în situațiile de activitate mentală și fizică solicitantă.

 Preparatele de Ginseng se pot administra zilnic, timp de câteva săptămâni, însă nu mai mult de trei luni. După o pauză de o lună, cura poate fi repetată. Ginsengul se poate găsi în farmacii sau în magazinele naturiste sub formă de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide sau sub formă de ceaiuri, pulbere uscată din rădăcină (din care se poate prepara și macerat la rece), etc.

 Ca și contraindicații, ginsengul nu este recomandat în cazuri de menstruații abundente, astm, sarcină și alăptare, cazuri particulare de diabet sau pentru bolnavii hipertensivi.

 Sunătoarea: Sunătoarea este o plantă foarte benefică pentru sănătate și care a fost utilizată încă din antichitate pentru tratarea anxietății și a depresiei. În cadrul medicinii naturiste, sunătoarea este foarte apreciată deoarece beneficiile sale sunt recunoscute deja de multe studii medicale, această plantă fiind foarte eficientă mai ales pentru reglarea inclusiv a tulburărilor afective sezoniere.

 Sunătoarea este cunoscută ca fiind planta bunei-dispoziții, favorizând secreția de serotonină și de noradrenalină, ceea ce permite să existe o comunicare optimă între neuroni. Sunătoarea ajută la reglarea și echilibrarea stării emoționale. Sunătoarea poate fi consumată sub formă de extract (ulei esențial sau capsule), care se poate găsi în farmacii sau magazine naturiste sub numele de hipericină. Cantitatea recomandată este între 200 și 300 de miligrame de sunătoare pe zi. Sunătoarea mai poate fi găsită sub formă de pliculețe de ceai, iar în acest caz se recomandă consumul a două infuzii pe zi.

 Se va evita utilizarea sunătoarei în timpul sarcinii și a alăptării. De asemenea, sunătoarea poate interacționa cu anumite medicamente, tocmai de aceea, dacă urmați un tratament medicamentos, se recomandă să consultați un medic pentru a afla care sunt medicamentele care interferează cu sunătoarea.

     Vitamine care combat apatia

 O nutriție bună este sinonimă cu o sănătate bună, de aceea consumul unor alimente nutritive este o recomandare bună pentru a evita apariția stărilor de apatie. Pentru combaterea apatiei, se remarcă următoarele vitamine datorită funcțiilor lor:

 Vitamina B1 (Tiamina): Vitamina B1 sau tiamina participă la metabolismul carbohidraților și este necesară pentru a obține energie din zaharuri. Dacă avem suficientă energie vom preîntâmpina starea de epuizare, ceea ce este indispensabil pentru a combate apatia. Vitamina B1 se găsește în drojdia de bere, cerealele integrale, gălbenușul de ou, germenii de grâu și în fructe precum piersicile și cireșele.

 Vitamina B3 (Niacina): Vitamina B3 sau niacina este implicată în metabolism și susține procesele de transmisie nervoasă.  Atunci când organismul are deficiență de niacină, pot apărea stările depresive, apatia, tristețea și/sau oboseala. Vitamina B3 se găsește în drojdia de bere, pește, cerealele integrale și arahide.

 Vitamina B6 (Piridoxina): Vitamina B6 sau piridoxina este necesară pentru metabolismul aminoacizilor și are efect asupra neurotransmițătorilor. Vitamina B6 combate stresul și stările depresive. Această vitamină se găsește în cerealele integrale, germenii de grâu și semințele oleaginoase (nuci, alune, arahide, caju, migdale, fistic, semințe de in, de dovleac, de floarea-soarelui, de susan și de cânepă).

 Vitamina B12 (Cobalamina): Vitamina B12 sau cobalamina combate stresul și epuizarea. Această vitamină  influențează pozitiv activitatea sistemului nervos și funcțiile psihice și ajută la formarea tecii de mielină ce învelește fibrele nervoase, care transmit impulsuri nervoase în întregul corp. Vitamina B12 participă la procesul de reînnoire celulară, regenerează țesuturile și contribuie la funcționarea normală a celulelor, în special a celor din măduva osoasă. Vitamina B12 este foarte importantă pentru organismul uman datorită acțiunii sale de încetinire a procesului de îmbătrânire și de prevenire sau de tratare a asteniei, a iritabilității, a insomniei, a depresiei și a tulburărilor de memorie. Vitamina B12 se găsește în: lapte, brânză, iaurt, smântână, ouă, drojdia de bere, polen, lăptișor de matcă, aloe vera, germeni de schinduf, grâu integral, algele marine precum spirulina și chlorella, somon, ton și fructele de mare.

    Alimente pentru a evita apariția apatiei

 Dieta este un factor esențial care poate influența în mare măsura starea noastră de dispoziție. Astfel, o alimentație adecvată este importantă pentru a ne ajuta să evităm stările depresive, de aceea trebuie să avem grijă să includem în alimentația zilnică proteine, grăsimi și carbohidrați în proporțiile adecvate pentru ca întregul nostru organism să funcționeze corespunzător.

 Proteinele sunt necesare în alimentație deoarece contribuie la menținerea unei stări bune, atât fizice, cât și emoționale și favorizează producerea de neurotransmițători precum noradrenalina și neuroepinefrina. În general se recomandă ca proteinele să reprezinte aproximativ 15% din dieta noastră zilnică.

 Carbohidrații, la rândul lor, sunt esențiali pentru ca corpul să obțină energia necesară, de aceea dietele sărace în carbohidrați, pot fi însoțite de oboseală, iritabilitate și stări depresive. Carbohidrații furnizează glucoză organismului, care este necesară pentru buna funcționare a organelor, precum și a creierului.

Ce alimente trebuie să evităm?

 Pentru a menține o stare de sănătate optimă și în particular pentru a evita apariția stărilor de apatie, anxietate sau depresie, se recomandă să evităm următoarele alimente nocive:

 - Carnea în exces

 - Grăsimile saturate

 - Aspartamul (îndulcitor artificial)

 - Coloranții artificiali

 - Zahărul alb

 - Produsele de patiserie

 - Băuturile carbogazoase artificiale

 - Alcoolul

 - Cafeaua

 - Ceaiul negru

Mai poti citi din Tratamente medicale

Tratamente naturiste î…

20-03-2014 Hits:501159 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratamente naturiste împotriva hemoroizilor  Hemoroizii reprezintă o afecțiune din ce î...

Mai mult

Colonul iritabil

04-03-2013 Hits:260772 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Cum se manifestă sindromul colonului iritabil?  Sindromul de colon iritabil constă în pe...

Mai mult

Tratează alergiile în…

19-03-2014 Hits:203574 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează alergiile în mod naturist Alergiile reprezintă afecțiuni destul de frecvente, c...

Mai mult

Tratează herpesul în …

25-03-2014 Hits:183972 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează herpesul în mod natural  Foarte mulți dintre noi cunoaștem neplăcutele efecte...

Mai mult

Menopauza, tratamente …

24-05-2014 Hits:172900 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este menopauza ?  Menopauza este o perioadă prin care trece fiecare femeie la un moment...

Mai mult

Scăderea colesterolulu…

25-03-2014 Hits:145663 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Scăderea colesterolului cu ajutorul plantelor Colesterolul reprezintă o parte extrem de im...

Mai mult

Depresia – cauze şi …

29-03-2013 Hits:127923 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Depresia – cauze şi remedii vindecătoare  Numită de către medici "boala secolului XXI...

Mai mult

Remedii pentru tratamen…

05-06-2013 Hits:116486 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii pentru tratamentul naturist  al negilor  Negii sau verucile sunt acele excrescenţe ...

Mai mult

Psoriazis

07-08-2013 Hits:82988 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Psoriazis: sfaturi pentru a-l învinge pe cale naturală În domeniul naturopatiei, psoriazi...

Mai mult

Atacurile de panică ş…

25-05-2013 Hits:79560 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Atacurile de panică și anxietatea Anxietatea este o tulburare care provoacă atacuri de pa...

Mai mult

Remedii naturale împot…

10-05-2013 Hits:45410 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva oboselii  Solicitările extrem de variate şi ritmul alert al v...

Mai mult

Tratează febra în mod…

25-03-2014 Hits:35915 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează febra în mod natural Febra este primul semnal de alarmă pe care organismul ni-l ...

Mai mult

Criza de vindecare (I)

17-06-2013 Hits:31336 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza de vindecare (I)   În sănătate nu există boală. Cancerul nu se instalează ...

Mai mult

Criza de vindecare (II)

18-06-2013 Hits:24762 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza de vindecare (II)   Extras din cartea Să Trăim Sănătos fără Toxine – Ghi...

Mai mult

5 sucuri anticancerigen…

30-09-2015 Hits:24000 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-...

Mai mult

Criza de vindecare (III…

19-06-2013 Hits:20650 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza vindecare (III) Extras din cartea Să Trăim Sănătos fără Toxine – Ghid fun...

Mai mult

Tratamentul naturist

15-04-2014 Hits:17587 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este tratamentul naturist?  Tratamentul naturist este tratamentul prin intermediul metod...

Mai mult

Alimentatia la premenop…

17-09-2014 Hits:17131 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Alimentația la premenopauză  Trebuie să considerăm hrana drept un medicament având un ...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

18-04-2015 Hits:15631 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Plantele și condimentele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți  Plantele și condimentel...

Mai mult

7 plante medicinale car…

28-05-2015 Hits:15437 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Plantele vindecătoare sunt folosite din cele mai vechi timpuri  Înainte să existe medicina...

Mai mult

Cinci sfaturi pentru s…

16-05-2015 Hits:15029 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului  Ficatul este un organ de mare importanță care p...

Mai mult

Insomnia

27-08-2013 Hits:14940 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Insomnia – remedii naturale  Pasagere sau cronice, insomniile sunt cel mai adesea legate ...

Mai mult

Remedii naturiste pent…

14-10-2013 Hits:14923 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru afecțiuni ale sexului frumos Reprezentantele sexului frumos, femei...

Mai mult

Remedii naturiste împo…

08-08-2013 Hits:12199 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva oboselii Există mai multe tipuri de oboseală – oboseala cro...

Mai mult

Plante medicinale și a…

09-03-2016 Hits:9418 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și co...

Mai mult

7 plante pentru sănăt…

02-06-2017 Hits:8399 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Natura care vindecă  Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în trat...

Mai mult

Programul 4R pentru să…

07-03-2018 Hits:5528 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Intestinele și sănătatea organismului  De mult timp se știe că microorganismele prezente...

Mai mult