Lactate vegetale pentru dieta complet vegetariană
Vă prezentăm în continuare câteva reţete de lactate vegetale ce pot fi consumate şi utilizate cu succes la prepararea mâncărurilor în dieta complet vegetariană (vegană). Vă urăm „Poftă bună”!
Lapte de migdale
Pentru a prepara lapte de migdale se utilizează 50 g migdale şi 50 g miere de albine la un litru de apă. Se înmoaie migdalele timp de câteva minute în apă călduţă şi apoi se curăță de coajă. Se pisează cu puțină apă rece, până se obţine o pastă; se diluează pasta în apa rămasă şi se adaugă mierea de albine.
Laptele de migdale astfel preparat se recomandă contra spasmelor şi inflamaţiilor stomacului, intestinului, căilor urinare, în palpitaţii, în tuse cu accese violente. Este indicat mai ales convalescenţilor şi copiilor.
Lapte de cocos
Se pun într-un castron 2 căni nucă de cocos, de preferinţă proaspăt rasă şi 2 căni apă fierbinte. Se lasă să se răcească. Se strecoară apoi printr-un tifon, care se strânge astfel încât să se scurgă tot laptele. Se obţine astfel un lapte de cocos mai gros. Nuca de cocos rasă se pune apoi din nou în castron împreună cu o cană de apă fierbinte, după care se repetă operaţiunea. Se obţine astfel un lapte mai subţire şi mai puţin aromat, care poate fi folosit la gătit în loc de apă. Primul lapte, mai gros, poate fi întrebuinţat, în loc de smântână, la dregerea şi îndulcirea mâncărurilor.
Laptele de cocos are efect calmant şi întăritor.
Lapte de Caju
Se înmoaie 1 cană nuci de Caju crude în apă timp de cel puţin 4 ore. Se scurg şi se spală până ce apa rămâne curată. Se pun nucile de Caju şi 2 căni apă într-un mixer. Se mixează mai întâi încet, apoi mai repede, până ce nucile de Caju devin pulbere. Se mai adaugă 2 căni apă, puţină miere, puţină sare şi, dacă se doreşte, scorţişoară măcinată. Se mixează din nou. Dacă mixerul nu reuşeşte să pulverizeze în totalitate nucile de Caju, atunci laptele poate fi strecurat printr-un tifon.
Unt de Caju
Se pun în mixer 2 căni nuci de Caju crude. Se macină, din ce în ce mai fin, apoi se mixează până ce se obţine un unt cremos de Caju.
Lapte de soia
Se pun 500 g de soia într-un vas şi se adaugă apă cât să acopere soia. Se lasă la înmuiat 12 ore. Apoi se spală bine, se adaugă apă proaspătă şi se pune la fiert, dar nu într-un vas de aluminiu. Se schimbă apa în timpul fiertului de 2 ori. După ce a fiert cel puţin 2 ore la foc mic, se strecoară şi se dă prin maşina de tocat carne. Se pune într-un sac de tifon, iar sacul se pune într-un vas mare în care se adaugă 2 l de apă călduţă. Se frământă bine sacul cu soia de mai multe ori. Lichidul obţinut se pune într-un alt vas. Se mai adaugă 2 l de apă călduţă peste pasta rămasă şi se repetă procedeul de strecurare. Apoi se amestecă lichidul rezultat cu cel obţinut prima dată. Se fierbe acest lichid 20 de minute amestecând continuu cu o lingură de lemn. Se ia de pe foc. Se serveşte ca laptele obişnuit.
Lapte de soia (varianta 2)
Se înmoaie ½ cană boabe de soia în 2 căni apă, peste noapte, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurge apa, se spală bine boabele de soia, apoi se pun într-un mixer împreună cu 2 căni apă. Se mixează până ce boabele de soia devin un terci, apoi se adaugă încă 4 căni apă. În lipsa unui mixer, se pot pisa boabele de soia, după care se adaugă 6 căni de apă. Se pune amestecul rezultat într-o cratiţă (dar nu din aluminiu) de două ori mai mare decât volumul amestecului şi se aduce la fierbere, la foc mic. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 10 minute, amestecând din când în când. Se strecoară laptele printr-un tifon dublu. Se serveşte ca laptele obişnuit; se pot adăuga miere (după ce s-a mai răcit un pic) şi puţină sare, după gust.
Partea solidă rămasă în tifon se numeşte okara şi poate fi folosită la gătit, ca adaos la pâinea de casă, sau la prepararea budincilor.
Tofu (brânză tofu, brânză de soia)
Pentru a transforma laptele de soia în brânză tofu, puteţi folosi, ca şi coagulant, fie sulfat de calciu natural (2 linguriţe amestecate în ½ cană apă fierbinte), fie sare amară (sulfat de magneziu; 1 linguriţă amestecată în ½ cană apă fierbinte), fie oţet de mere (1 lingură). Se toarnă soluţia coagulantă, gata preparată, încet, peste laptele de soia fierbinte, amestecând încetişor. Dacă mai rămâne vreo zonă lăptoasă după ce a fost adăugată toată soluţia coagulantă, se mai prepară puţină soluţie pentru a fi adăugată. Lichidul ar trebui să aibă culoarea ambrei (a chihlimbarului) atunci când este suficient coagulant adăugat, dar nu trebuie totuşi exagerat. După ce tot laptele de soia s-a separat în bucăţele mici albe de brânză şi un lichid de culoarea ambrei (zerul), se transferă într-o sită în care am pus tifon. Se acoperă vasul respectiv cu un capac. Se pune o greutate mică peste capac şi se lasă să stea aproximativ 20 minute. Pentru a păstra brânza tofu la rece, se pune într-un vas, se acoperă cu apă rece şi se schimbă apa zilnic.
Frişcă de soia
Se pun într-un mixer brânză tofu cu 3 linguri ulei presat la rece (dacă dorim ca frişca să fie mai cremoasă), 1 linguriţă miere sau sirop natural, zeama de la o lămâie şi puţină sare (½ linguriţă). Se mixează până ce compoziţia devine cremoasă. Dacă nu avem mixer, se amestecă compoziţia astfel rezultată până ce devine cremoasă.
Brânză cremoasă de soia
Se scurge brânza tofu de apă; se pune brânza tofu într-un prosop, se unesc marginile, apoi se răsucesc şi se presează pentru câteva minute pentru a extrage cât mai multă apă. Se pun într-un mixer brânza tofu, 3 linguri unt de Caju sau 5 linguri de Caju măcinat, 4 linguriţe zeamă de lămâie, 1 linguriţă sare, puţină miere după gust. Se mixează până ce compoziţia devine cremoasă. Se poate servi imediat sau se poate păstra la rece într-un vas acoperit. La rece se întăreşte.
Brânză cremoasă de soia cu verdeaţă
La brânza cremoasă de soia, preparată după reţeta de mai sus, se adaugă, după gust, 1 căţel de usturoi tocat, mărar şi pătrunjel tocate mărunt, rozmarin, cimbru. Se omogenizează.
Brânză cremoasă de soia cu nuci şi curmale
La brânza cremoasă de soia se adaugă ¼ cană nuci măcinate şi ¼ cană curmale fără sâmburi tăiate mărunt. Se amestecă până la omogenizare.
Brânză cremoasă de soia cu legume
La brânza cremoasă de soia se adaugă 1 ceapă tocată mărunt, 1 căţel de usturoi zdrobit, 1 morcov mic ras fin, ¼ ceaşcă ardei gras tocat, pătrunjel proaspăt tocat. Se omogenizează.
Brânză cremoasă de soia cu roşii şi verdeaţă
La brânza cremoasă de soia se adaugă pastă de tomate după gust, pudră de usturoi, pudră de ceapă, cimbru uscat, puţin ardei iute, seminţe de mărar. Se amestecă bine.
Unt de soia
Se amestecă 1 de cană apă cu 2 linguri făină de soia într-un vas şi se fierbe până se obţine o pastă. Se ia de pe foc şi se pune la răcit, apoi se adaugă sare şi ulei presat la rece, foarte încet, amestecând continuu ca pentru pregătirea unei maioneze.