10 recomandări pentru a crește rezistența față de virusul Covid-19
Pandemia cauzată la nivel mondial de virusul Covid-19 este încă în derulare. Un sistem imunitar puternic este cea mai bună apărare împotriva virusurilor respiratorii, inclusiv împotriva coronavirusului Covid-19. În acest sens, vă pot fi de ajutor obiceiurile sănătoase, alimentația și plantele medicinale.
Imunitatea constă dintr-un set interacțional de celule, organe și țesuturi care ne apără împotriva agenților patogeni din toate părțile corpului. Dacă sistemul imunitar slăbește, virusurile se înmulțesc mai ușor. În acest articol vă explicăm cum să vă consolidați imunitatea urmând aceste zece recomandări simple:
1. Pentru sistemul imunitar este important să dormim suficient
Corpul se regenerează în timpul somnului, metabolismul este stimulat și hormonii de creștere sunt eliberați. O singură noapte cu puțin somn are efecte negative și slăbește sistemul imunitar. Adulții ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Mergeți la culcare devreme și urmați o rutină de odihnă nocturnă, ceea ce vă poate ajuta să aveți un somn relaxat și o imunitate activă.
2. Exercițiile în aer liber întăresc imunitatea
Când faceți exerciții fizice, celulele corpului, inclusiv cele ale sistemului imunitar, sunt activate. În același timp, se reduce stresul. Dacă faceți exerciții în aer liber, veți avea, de asemenea, beneficii suplimentare, cum ar fi sintetizarea a mai multă vitamina D, datorită expunerii pielii la soare. Această vitamină este esențială pentru imunitate.
De asemenea, aerul proaspăt crește circulația sângelui, care la rândul său sprijină apărarea organismului.
În perioadele de carantină acasă, puteți face exerciții fizice pe terasă sau balcon. Dacă nu aveți această posibilitate, vă puteți exersa rutina de exerciții fizice în fața ferestrei deschise. Puteți profita de cele 15 minute obligatorii de ventilație a camerei pentru a reduce concentrația de virusuri, bacterii și contaminanți din spațiile închise.
3. Sucul de lămâie trezește sistemul imunitar
Dacă beți un pahar cu apă caldă cu suc de lămâie proaspăt stors după ce v-ați trezit, ați făcut deja ceva bun pentru sănătatea dumneavoastră. Apa caldă stimulează digestia și reumple rezervele de lichid care au fost golite peste noapte.
Datorită lămâii, începeți și ziua cu o doză de nutrienți: calciu, potasiu, vitamina C, precum și fier și vitamina A. Nu numai că aceștia vă întăresc sistemul imunitar, ci și ficatul, care este responsabil pentru detoxifierea corpului. Încercați să beți apă cu suc de lămâie printr-un pai pentru a evita deteriorarea smalțului dinților. O dietă pe bază de legume pentru restul zilei va completa cantitățile de care aveți nevoie de antioxidanți și alți nutrienți.
4. Întăriți-vă imunitatea cu alimentația adecvată
70% din celulele imune care ne protejează de boli se află în intestin. Pentru a le consolida, ar trebui să acordați atenția cuvenită unei diete sănătoase și echilibrate. Este deosebit de important să consumați destule fructe și legume, de preferință locale, organice și de sezon. Sunt cele mai ieftine și cele mai bogate în nutrienți. De asemenea, este important să mâncați în mod regulat leguminoase, cereale integrale și oleaginoase (nuci, semințe, fistic, migdale, caju etc.). În plus, evitați zahărul rafinat pe cât posibil, deoarece, printre alte daune, vă poate deteriora flora intestinală și, odată cu aceasta, capacitatea imunitară.
5. Reduceți nivelurile de stres
Indiferent dacă este vorba despre locul de muncă sau de viața privată, stresul pe termen lung vă testează sistemul imunitar și îl slăbește. Așa încât faceți pauze între sarcinile de lucru și odihniți-vă cât puteți mai mult. Este, de asemenea, o idee bună să includeți niște tehnici de relaxare și meditație în rutina dumneavoastră zilnică. Puteți începe cu puțin timp și creșteți treptat. Este important să rămâneți la curent cu situația creată de Covid-19, dar să nu exagerați, să nu deveniți dependenți de știri care vă pot crea anxietate. Alegeți câteva surse de informații fiabile și nu vă panicați.
6. Beți suficiente lichide sănătoase pentru un sistem imunitar puternic
Prin consumul de apă suficientă, vă ajutați organismul să elimine toxinele cauzatoare de boli. Dacă funcționarea organismului este împiedicată de toxine, acesta are o capacitate mai mică de a se apăra împotriva virusurilor. Este mai bine să beți în mod regulat lichide sănătoase, decât să ajungeți la punctul în care vă este deja foarte sete, pentru că atunci corpul este deja deshidratat. Trebuie să beți cel puțin doi litri de lichid pe zi, de exemplu apă, sucuri diluate de fructe și legume proaspete, infuzii și macerate din plante medicinale.
7. Râsul vă menține sănătoși
Psihicul are un impact major asupra sistemului imunitar, mai ales dacă vă afectează grijile mari și stresul. Coronavirusul a creat situații complicate și este normal ca în multe momente să vă simțiți îngrijorați și chiar să aveți motive să fiți triști. Dar, cât de repede puteți, găsiți motive să râdeți și să vă bucurați conștient de tot ceea ce aveți. Râsul întărește celulele imunitare, ameliorează stresul și eliberează hormonul fericirii, serotonina. Cu cât râsul este mai frecvent și sincer, cu atât efectul pozitiv asupra sistemului imunitar crește. Puteți viziona filme sau clipuri amuzante sau puteți vorbi cu acel prieten care vă face mereu să râdeți.
8. Nu uitați de antioxidanții valoroși din fructe și legume
Antioxidanții ne protejează celulele de radicalii liberi nocivi și, prin urmare, susțin sistemul imunitar. Antioxidanții includ vitamine, minerale și fitochimice pe care le consumăm prin alimente. Afinele și alte fructe de pădure, roșiile, merele, morcovii, cerealele integrale, uleiul extravirgin de măsline, ceaiul verde, portocalele și mandarinele sunt deosebit de bogate în antioxidanți, care nu numai că întăresc imunitatea, dar totodată previn extinderea mai multor boli și previn îmbătrânirea prematură.
9. Un sistem imunitar puternic datorită plantelor aromatice și medicinale
Plantele medicinale și aromatice conțin multe substanțe fitochimice și minerale care susțin sistemul imunitar datorită efectului lor antibacterian. Puteți adăuga oregano, piper, usturoi, busuioc, mentă și multe alte mirodenii și plante în preparatele dumneavoastră culinare. Contribuția acestor plante medicinale și a condimentelor la întărirea sistemului imunitar este foarte semnificativă. De asemenea, puteți prepara și consuma zilnic infuzii calde sau macerate la rece de ghimbir, busuioc, mentă, salvie, soc, ceai verde, cimbru sau eucalipt.
10. Beți mai puțin alcool (sau deloc)
Știați că consumul unei băuturi alcoolice vă oprește sistemul imunitar timp de 24 de ore și vă face mai susceptibili la agenții patogeni? Alcoolul încetinește producția de molecule care avertizează sistemul imunitar în cazul unei infecții iminente. Pentru a evita acest efect, ar trebui să consumați alcool doar ocazional și cu moderație, sau mai bine, totuși, nu să renunțați la acest obicei nociv pentru sănătate.