Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Plante și suplimente alimentare pentru diabet (II)

Scris de Dr. Luca Catalin

Nutrienți care combat diabetul în mod natural

Plante și suplimente alimentare pentru diabet (II) Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și mineralele sunt nutrienți de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa și pentru a-și îndeplini în mod adecvat toate funcțiile. Acești nutrienți au fost cercetați ca agenți preventivi și potențiale tratamente pentru diabetul de tipul 1 și tipul 2 și complicațiile comune ale acestora.

 Aceștia se diferențiază de plantele sau de suplimentele alimentare prin faptul că sunt nutrienți izolați, iar în cazul în care nu sunt sintetici, ci sunt 100% naturali, atunci nu au efecte secundare, decât dacă se iau în cantități exagerate.

Minerale recomandate în diabet

 Anumite minerale exercită unele funcții care ne ajută să combatem bolile metabolice precum diabetul. Toate elementele sunt relaționate cu mai multe funcții chimice în corp decât ne putem imagina. De exemplu, medicina tradițională indiană Ayurveda are o ramură care se ocupă cu studiul detaliat al mineralelor și efectelor pe care acestea le au asupra corpului.

 Crom. Acest mineral este implicat (ca și co-factor) în toate activitățile care reglează insulina în corp. Principalele sale beneficii pentru persoanele diabetice sunt menținerea în parametri normali a metabolismului glucozei, precum și ameliorarea sensibilității la insulină. Cromul este benefic în tratarea diabetului, precum și a bolilor cardiovasculare, contribuie la reducerea depozitelor adipoase și la transformarea acestora în masă musculară. Cromul se găsește în următoarele surse alimentare: drojdie de bere, salată verde, năsturel, păstârnac, cartofi, fasole, orez brun, ceapă, ciuperci, morcovi, căpșuni, uleiuri vegetale presate la rece.

 Magneziu. Un co-factor în funcționarea a mai mult de 300 enzime, magneziul este unul dintre mineralele care este cel mai adesea deficient din organism în cazul persoanelor care suferă de diabet (în procent de 80%). Tocmai de aceea, nivelele adecvate de magneziu sunt recomandate pentru combaterea acestei boli. Cele mai bune surse naturale de magneziu și care se recomandă să fie incluse în dieta zilnică sunt următoarele: legume cu frunze verzi, morcovi, ceapă, usturoi, migdale, banane, nucă de cocos, mere, cacao, ciocolată neagră, mei, orez, grâu, ovăz, soia, spanac, porumb.

 Vanadiu. Vanadiul este un oligoelement ce poate fi întâlnit în multe alimente și joacă un rol important în prevenirea sensibilității la insulină. Vanadiul ajută în cazul diabetului de tip 1 și 2, doza recomandată fiind de 100 mg/zi pentru a profita de aceste beneficii. Vanadiul are efecte benefice asupra sistemului osos, scade glicemia și nivelele de colesterol de tip LDL în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2. Totuși, este important să menționăm că aceste rezultate au fost obținute prin utilizarea unor doze de vanadiu mult mai mari decât doza maximă admisă. Cele mai bune surse alimentare de vanadiu sunt următoarele: ciupercile, pătrunjelul, mărarul, drojdia de bere, cerealele, vinul roșu, orezul, untul de arahide, ouăle.

Vitamina B3 (niacina)

 Vitamina B3 sau niacina este necesară pentru funcționarea normală a sute de enzime și pentru metabolismul normal al carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, mai exact a tuturor surselor principale de nutriție din corp. Vitamina B3 este mai eficientă în cazul persoanelor care sunt diagnosticate cu diabet de tip 1 după perioada pubertății, deoarece acestea răspund mai bine la tratamentul cu vitamina B3.

 Studiile medicinale au indicat faptul că acest nutrient ajută la menținea funcției celulelor beta (celule din pancreas care produc, depozitează și eliberează hormonul insulină). Surse alimentare de niacină sau vitamina B3 sunt oleaginoasele, alunele de pădure, mazărea, lintea, legumele cu frunze verzi, ouăle, cerealele integrale, fructele și produsele lactate.

Vitamina E

 Vitamina E nu oferă beneficii directe în diabet, însă este un puternic antioxidant (persoanele care suferă de diabet au nivele scăzute de antioxidanți) și protejează inima.

 În cadrul unui studiu în care participanții erau exclusiv persoane diabetice, s-a constatat că administrarea a 400 UI de vitamina E pe zi a redus riscurile de accident cerebrovascular, infarct de miocard și moarte cardiovasculară cu un procent de 50%.

 Vitamina E se găsește în multe alimente, în principal în semințe, fructe uscate și uleiuri vegetale (de preferat, cele presate la rece). Sursa principală de vitamina E este uleiul din germeni de grâu. O singură linguriță din acest ulei conține 20,3 mg, ceea ce acoperă necesarul zilnic de această vitamină. Urmează, în ordinea descrescătoare conform conținutului de vitamina E, următoarele alimente: semințele de floarea soarelui, migdalele, uleiul de floarea soarelui, alunele de pădure, arahidele, uleiul de porumb, uleiul de măsline, spanacul, brocoli, uleiul de soia, kiwi, mango, roșiile.

Vitamina C

 Vitamina C ajută la prevenirea diabetului de tip 2 mai ales în cazul persoanelor care consumă carne care conține nitriți. Se știe că nitritul (NO2-) este transformat de acidul din stomac în compuși de nitrozamină care pot cauza rezistență la insulină și cancer de colon. Crearea nitrozaminei se produce de asemenea atunci când alimentele se gătesc la temperaturi ridicate. Un studiu medical recent a arătat că persoanele care au un consum crescut de nitriți de origine animală au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, mai ales în cazul subiecților care au un consum scăzut de vitamina C.

 În schimb, un consum crescut de vitamina C a fost asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, inclusiv în cazul persoanelor care consumau alimente cu nitriți. Sursele vegetale de nitriți nu au cauzat o creștere a riscului de diabet de tip 2, însă studiul menționat a evidențiat faptul că nitriții din carnea procesată sunt un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Vitamina C se găsește în mod natural în fructele și în legumele intens colorate. Alimentele cele mai bogate în această vitamină (cu mai mult de 50 mg pentru fiecare 100 grame de aliment) sunt: cătina, brocoli, conopida, varza creață, spanacul, roșiile, mazărea, ridichile, căpșunii, portocalele, lămâile, lămâile verzi (limesurile), pomelo, mandarinele. Este recomandat si administrarea de vitamina C sub forma de supliment, dintre acestea cea mai indicata fiind Vitamina C alcalina forte ( se recomanda doza de 3 g de 2 ori pe zi ).

Acizii grași de tip omega-3

 Acizii grași de tip omega-3 combat inflamația care este relaționată cu aproape toate bolile cronice și degenerative care există, ceea ce ajută la prevenirea și la protejarea contra acestora. De asemenea, acizii grași de tip omega-3 susțin buna funcționare a sistemului imunitar, ceea ce este de dorit în cazul persoanelor care suferă de diabet.

 Un studiu medical realizat în cadrul Universității din Maryland (Australia) a indicat că persoanele care au diabet și care consumă în mod regulat pește bogat în grăsimi sănătoase (care sunt o sursă naturală de omega-3), pot pierde mai ușor în greutate, pot îmbunătăți controlul glucozei și pot echilibra tensiunea arterială.

Acidul alfa lipoic (ALA)

 Acidul alfa lipic este un puternic antioxidant, îmbunătățește capacitatea corpului de a absorbi și de a transforma zahărul (glucoza) în energie (86% în cadrul unui studiu) și crește sensibilitatea la insulină (62% în cazul aceluiași studiu) în comparație cu grupul de control. Doza recomandată este de 1200 mg (600 mg de două ori pe zi).

 Observație: Adoptarea următoarelor schimbări în stilul de viață poate crește cu mult eficiența plantelor și nutrienților menționați în acest articol. De exemplu, se recomandă pentru prevenirea acestei boli, cât și în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet să:

 - Realizeze exerciții fizice, fie alergat sau mers pe jos în ritm alert, important este ca aceste exerciții să stimuleze procesul de transpirație și să fie efectuate de 3 ori pe săptămână timp de minim 15-30 minute.

 - Reducă sau chiar să elimine consumul alimentelor procesate, în special a carbohidraților simpli cum sunt pastele, pâinea, cerealele rafinate și alte produse derivate din făină (există însă versiuni integrale care sunt mult mai bune, deoarece păstrează nutrienții intacți).

 - Expună pielea la lumina solară timp de 10-20 minute zilnic.

 - Renunțe la consumul de alcool și de tutun.

Alte suplimente alimentare pentru tratarea diabetului de tip 1

 Spre deosebire de diabetul de tip 2, în cazul căruia corpul devine rezistent la propria sa insulină, diabetul de tip 1 se caracterizează prin incapacitatea corpului de a produce suficientă insulină, deoarece celulele beta din pancreas care sunt responsabile de producerea insulinei (și a proinsulinei din care este făcută) sunt distruse sau deteriorate în mod serios. Acest lucru poate fi cauzat de anumite probleme autoimune, infecții bacteriene sau virale, alimente incompatibile din dietă și expunerea la unele substanțe chimice sau o combinație dintre unul sau mai mulți dintre acești factori.

 În prezent, numeroase cercetări științifice publicate de experți indică faptul că unii compuși din plante, inclusiv mulți care se găsesc în alimentele care se consumă în mod obișnuit sunt capabili să stimuleze regenerarea celulelor beta din pancreas.

 În cadrul unui studiu preclinic despre această temă, publicat în Canadian Journal Physiology and Pharmacology în anul 2013, o fracțiune activă din semințele de in, pe care cercetătorii au numit-o fracțiune activă Linun usitassimum (LU6), s-a descoperit că generează o amplă gamă de beneficii pe un model animal de diabet de tip 1, inclusiv următoarele:

 - Ameliorează utilizarea glucozei în ficat;

 - Sprijină normalizarea glucogenezei (acțiunea formării glucozei) în ficat și în țesutul muscular;

 - Reduce activitatea inhibitorie a glucozidazei pancreetice și intestinale, ceea ce se înseamnă creșteri echilibrate a nivelelor de zahăr din sânge după mese;

 - De asemenea, acest compus din semințele de in a normalizat nivelele de insulină din plasmă și peptida-C (un indicator direct al cantității de insulină care este produsă de celulele beta din corp), un indiciu clar al faptului că funcționarea celulelor beta a fost restaurată într-un mod eficient.

 În plus, există o amplă gamă de substanțe naturale confirmate din punct de vedere experimental și care sunt recomandate pentru stimularea regenerării celulelor beta. Iată în continuare 10 dintre acestea:

 1. Arginina: În cadrul unui studiu din 2007 s-a evidențiat că aminoacidul L-arginina este capabil să stimuleze geneza celulelor beta pe un model animal cu diabet indus.

 2. Avocado: Un alt studiu medical efectuat tot în 2007 a indicat faptul că extractul din semințele de avocado a redus nivelele de zahăr din sânge în cazul cobailor cu diabet. Cercetătorii au observat un efect regenerant și protector asupra celulelor pancreatice din grupul tratat.

 3. Berberina: Un studiu realizat în 2009 a descoperit că acest compus care se găsește în planta numită goldenseal, dar și în agrișe, a indus regenerarea celulelor beta în cazul cobailor diabetici, ceea ce explică de ce aceste plante sunt utilizate de mai bine de 1400 ani în China pentru tratarea diabetului.

 4. Sfecla furajeră: Un studiu realizat în anul 2000 a arătat că extractul de sfeclă furajeră a stimulat în cazul cobailor diabetici regenerarea celulelor beta deteriorate.

 5. Mătasea de porumb: Un studiu medical efectuat în 2009 a arătat că mătasea de porumb poate reduce nivelele de zahăr din sânge și stimulează regenerarea celulelor beta în cazul cobailor cu diabet de tip 1.

 6. Curcumina (din turmeric): Un studiu din 2010 a indicat că curcumina stimulează regenerarea celulelor beta în cazul cobailor cu diabet de tip 1. De asemenea, un alt studiu realizat în 2008 a descoperit că curcumina ajută la supraviețuirea celulelor din insulele pancreatice și crește eficiența în cazul transplanturilor.

 7. Genisteina (din soia și trifoi roșu): Un studiu din anul 2010 pe cobai a indicat faptul că genisteina induce proliferarea celulelor beta din pancreas prin intermediul activării multiplelor căi de semnalizare și previne diabetul insulino-deficient.

 8. Mierea: Un studiu realizat pe pacienți umani în 2010 a evidențiat că consumul pe termen lung al mierii naturale de albine poate avea efecte pozitive asupra alterărilor metabolice în cazul diabetului de tip 1, inclusiv asupra regenerării celulelor beta.

 9. Nigella sativa (chimen negru sau negrilică): Un studiu realizat în anul 2003 pe animale a arătat că consumul semințelor de negrilică conduce la regenerarea/proliferarea parțială a celulelor beta. Un alt studiu realizat pe pacienți umani în anul 2010 a indicat că consumul unui gram de semințe de negrilică zilnic, timp de maxim 12 săptămâni, are o amplă gamă de efecte benefice în cazul persoanelor diabetice, incluzând aici stimularea funcției celulelor beta.

 10. Stevia: Un studiu efectuat pe pacienți umani în anul 2011 a demonstrat că stevia are proprietăți anti-diabetice, ajutând inclusiv la revitalizarea celulelor beta deteriorate și este comparată în mod favorabil cu medicamentul numit glibenclamida, însă fără a avea efecte adverse.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult