Ce este iarba de grâu?
Iarba de grâu crește din semințele de grâu comun (triticum aestivum), iar în prezent se bucură de o mare popularitate și este considerată un extraordinar supliment alimentar datorită conținutului său nutrițional. Iarba de grâu este una dintre cele mai bune surse naturale de clorofilă, alcalinizează organismul și previne apariția bolilor grave, inclusiv a cancerului.
Câteva dintre proprietățile cele mai cunoscute ale ierbii de grâu sunt eliminarea toxinelor, îmbunătățirea aspectului pielii și a părului, combaterea alergiilor și a tusei, accelerarea metabolismului, stimularea digestiei și creșterea nivelelor de energie. Iarba de grâu este o sursă excepțională de minerale importante pentru sănătate precum magneziu, calciu, sodiu și potasiu. În plus, iarba de grâu conține 19 aminoacizi diferiți și este bogată în vitamina C.
Vă prezint în acest articol proprietățile și beneficiile sale pentru sănătate, precum și 10 pași necesari pentru a o cultiva acasă.
Iarba de grâu, un miracol pentru sănătate
Iarba de grâu conține foarte multă clorofilă și este o sursă excelentă de magneziu. Consumul de iarbă de grâu în diverse sucuri contribuie la accelerarea metabolismului și la stimularea circulației sanguine, la controlarea tensiunii arteriale și la alcalinizarea sângelui.
Iarba de grâu are puternice proprietăți detoxifiante, ajutând corpul să elimine substanțele nocive și toxinele. Nutriționiștii afirmă că datorită faptului că este foarte concentrată în nutrienți, această plantă poate fi consumată în mod regulat pentru suplimentarea unei diete dezechilibrate și săracă în alimente vegetale.
De asemenea, iarba de grâu este foarte bogată în elemente și nutrienți antioxidanți, cum ar fi vitamina C, E și caroten care combat efectele nocive ale radicalilor liberi, ceea ce favorizează atât sănătatea noastră generală, dar și îmbunătățește aspectul și sănătatea pielii.
Pe de altă parte, iarba de grâu este bogată în saponină, o substanță care are proprietăți depurative și ajută la eliminarea toxinelor din întregul organism.
Sucul proaspăt obținut din iarba de grâu este considerat un superaliment complet deoarece conține toate vitaminele și majoritatea mineralelor necesare pentru menținerea sănătății și vitalității organismului. Datorită faptului că sucul din iarbă de grâu conține 19 aminoacizi esențiali, acesta este considerat un aliment de trei ori mai proteic decât carnea. Iarba de grâu conține aproximativ 30 enzime și este un puternic remediu antioxidant care inhibă formarea radicalilor liberi.
Iarba de grâu: proprietăți
Iarba de grâu este un remediu natural: antitumoral, antioxidant, antibacterian, antianemic, antitoxic, antiviral, detoxifiant, hepatoprotector, hipoglicemiant, stimulent imunitar, tonic.
Indicații terapeutice pentru iarba de grâu
Ann Wigmore, cea care a studiat îndeaproape toate proprietățile și beneficiile acestui remediu miraculos, iarba de grâu, a oferit următoarea listă de indicații terapeutice:
- Iarba de grâu purifică și curăță sângele, alcalinizează și detoxifică întregul organism, de aceea este indicată în caz de artrită, osteoartrită, prevenirea și tratarea cancerului.
- Iarba de grâu restructurează compoziția sângelui și are un efect puternic de stimulare a sistemului circulator și a oxigenării țesuturilor și organelor. Clorofila pe care o conține iarba de grâu și hemoglobina (globulele roșii din sânge) sunt similare din punct de vedere molecular. Singura diferență reală dintre acestea este că elementul central al clorofilei este magneziul, iar în cazul hemoglobinei este fierul. Clorofila are proprietatea de a descompune dioxidul de carbon toxic și de a elibera în schimb oxigen liber. Oxigenul suficient din țesuturi inhibă și reduce acțiunea nocivă a bacteriilor anaerobe. S-a demonstrat științific că iarba de grâu produce globule roșii foarte repede după consumul său.
- În combinație cu alte alimente vii, iarba de grâu este foarte recomandată contra bolilor de sânge de orice tip, inclusiv anemie.
- Iarba de grâu ajută la detoxifierea și regenerarea ficatului și ajută la eliminarea metalelor grele din corp.
- Iarba de grâu este un puternic remediu antibacterian și antiviral, previne și combate răcelile, gripa și infecțiile respiratorii.
- Iarba de grâu hrănește creierul și întărește sistemul imunitar.
- Iarba de grâu reglează metabolismul și stimulează arderea depunerilor de grăsime din organism.
- Iarba de grâu previne bolile degenerative precum boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă, ateroscleroza, osteoporoza, distrofia musculară, poliartrita reumatoidă.
- Iarba de grâu curăță și purifică intestinele. Iarba de grâu este recomandată pentru curățarea și vindecarea pereților colonului, dar și pentru detoxifierea organelor interne. De asemenea, iarba de grâu combate constipație și menține intestinele active.
- Iarba de grâu drenează sistemul limfatic, favorizând eliminarea toxinelor din corp.
- Iarba de grâu este un puternic remediu contra îmbătrânirii premature. Iarba de grâu stimulează dezvoltarea celulelor sănătoase și previne căderea sau albirea prematură a părului. De asemenea, iarba de grâu reduce petele de pe piele și previne apariția ridurilor.
- Iarba de grâu ajută la combaterea obezității și a dependențelor alimentare nesănătoase.
- Iarba de grâu protejează dantura și combate durerile de dinți. Pentru aceasta se clătește gura cu puțin suc din iarbă de grâu după fiecare masă sau atunci când vă confruntați cu neplăcutele dureri de dinți.
- Iarba de grâu ameliorează durerile cauzate de artrită și reumatism. Atunci când există un dezechilibru sau o leziune la nivelul tendoanelor sau articulațiilor, boli degenerative, etc., aceasta arată că există o acumulare naturală de mucoasă în limfa particulară a zonei. Această mucoasă se încapsulează, obturând fluxul adecvat de lichid limfatic. Iarba de grâu ajută la descompunerea acestei mucoase și permite drenarea acesteia, ușurând presiunea din aceste zone.
- Iarba de grâu reduce tensiunea arterială ridicată și nivelele de colesterol din sânge.
- Iarba de grâu reduce și calmează iritațiile de pe piele produse de psoriazis și eczeme.
- Iarba de grâu este un remediu puternic energizant și vitalizant, susține capacitatea de memorare și de învățare, efortul fizic intens și se recomandă mai ales în perioadele stresante sau solicitante. Consumați dimineața pe stomacul gol un suc proaspăt de iarbă de grâu. Acesta se asimilează în sânge în aproximativ 20 minute, iar energizarea și vitalitatea se vor menține la cote maxime întreaga zi.
- Iarba de grâu previne și elimină candidoza.
Alte afecțiuni și tulburări de sănătate în care se recomandă iarba de grâu sunt: colita, bolile de piele, durerile de gât, bronșita, laringita, infecțiile căilor urinare, calculii renali și tumorile benigne sau maligne.
Cum se consumă iarba de grâu?
Iarba de grâu se consumă sub formă de supliment alimentar sau sub formă de suc, de preferat dimineața sau între mese, întotdeauna pe stomacul gol.
De asemenea, iarba de grâu poate fi consumată ca atare în salate de crudități, însă trebuie luat în considerare faptul că are un gust amar. Sucul din iarbă de grâu poate fi consumat simplu sau în amestec cu suc de portocale proaspăt stors.
Iarba de grâu poate fi cultivată în casă, de preferat din semințe organice, necesită o îngrijire minimă. Este necesar să fie menținută umiditatea semințelor și trebuie să fie protejată de frig. Când atinge o lungime de 15 cm iarba de grâu poate fi tăiată și consumată. De regulă procesul său de creștere durează mai puțin de o săptămână, deoarece grâul crește foarte repede.
10 pași pentru a cultiva acasă iarbă de grâu
Cultivarea ierbii de grâu este un procedeu foarte simplu care necesită doar puțin pământ, semințe de grâu și lumina soarelui. Iată câteva instrucțiuni simple pentru a cultiva acasă iarba de grâu:
1. Folosiți ¼ de cană de grâu dur pentru a germina semințele. Mai întâi spălați bine semințele, apoi lăsați-le la înmuiat acoperite cu o jumătate sau o cană de apă rece (într-un borcan sau o carafă) și lăsați-le astfel timp de 8-12 ore.
2. După acest timp, spălați și strecurați semințele foarte bine, iar în continuare lăsați-le la lumină solară directă, la temperatura ambiantă.
3. În următoarele 12 ore, verificați dacă au apărut muguri mici. Dacă încă nu au ieșit, mai lăsați semințele la soare pentru încă 8-12 ore.
4. După aceea clătiți din nou semințele și întindeți-le în mod uniform pe pământul pe care l-ați plasat în prealabil într-o tavă pătrată de aproximativ 15 x 15 cm sau într-un alt recipient având o mărime similară (o caserolă sau o cutie de plastic).
5. Semințele se vor suprapune între ele și nu este necesar să le acoperiți cu pământ. Este ideal ca tava sau recipientul în care le-ați pus să aibă orificii de scurgere a apei.
6. Lăsați semințele expuse la lumină moderată, la temperatura ambiantă și acoperiți tava respectivă pentru a menține lumina la exterior și umiditatea în interior. Udați semințele o dată sau de două ori pe zi.
7. În 3-4 zile iarba de grâu va avea cam 5 cm înălțime, dar încă nu va fi verde. Mutați tava într-un loc cu multă lumină solară directă pentru a susține procesul de fotosinteză.
8. Continuați să udați semințele zilnic, iar în 8-9 zile iarba de grâu va avea aproximativ 15 cm înălțime și va avea o culoare verde strălucitoare.
9. Când iarba de grâu are această înălțime puteți să o colectați, tăind firele cu o foarfecă. Spălați-o bine și extrageți sucul sau folosiți-o la prepararea unui smoothie verde. Iarba de grâu proaspătă este cea mai bună, însă poate fi păstrată și frigider într- un recipient închis ermetic timp de maxim 5 zile.
10. Continuați să udați semințele pentru a obține o a doua sau chiar a treia recoltă de iarbă de grâu.