Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Nucile

Scris de Dr. Luca Catalin

Nucile: tratamente şi reţete

nucile

 Nucul (denumirea latină: Juglans regia) este un arbore nativ din continentul Eurasiei, fiind întâlnit cu precădere în zona centrală a continentului, cele mai întinse păduri de nuc la ora actuală fiind cele din Kârgâztan. Este un arbore ce are nevoie de multă lumină pentru a creşte şi a se dezvolta armonios şi este de asemenea, cunoscut nu numai pentru proprietăţile sale terapeutice, dar şi pentru lemnul său de bună calitate. Ca arbore, nucul este considerat a fi unul dintre cei mai puternici arbori, apropierea de un astfel de arbore ajutând omul să devină mai rezistent în faţa greutăţilor, mai stabil şi mai harnic, dar ajutându-l totodată şi prin întărirea imunităţii şi prin curarisirea diferitelor afecţiuni.
 În prezentarea care urmează ne vom referi în mod special la fructele acestui arbore, la miezul fructelor sale (miezul de nucă), dar şi la cojile acestora (cojile de nucă), precum şi la frunzele sale, frunzele de nuc.

Conţinutul şi proprietăţile nucilor:

 Miezul de nucă conţine într-o proporţie mare grăsimi (63%), în special omega 3 şi sunt totodată bogaţi în proteine. Nucile au de asemenea un conţinut bogat în săruri de potasiu, fosfor, calciu, săruri de sodiu, fier, magneziu, cupru. Nucile sunt bogate in vitamina E, dar conţin într-o proporţie mai mică şi vitaminele A, B1, B2, B3, C şi F. Nucile conţin, de asemenea, antioxidanţi prețioși pentru organism.

Frunzele de nuc au proprietăţi antibiotice, antiinfecţioase, depurative, digestive, sunt stimulente ale circulaţiei, ale respiraţiei, stimulente generale şi sudorifice. Cojile de nuci verzi au proprietăţi aperitive şi tonice generale, în timp de uleiul de nuci este un foarte bun vermifug şi tenifug. Nucile au de asemenea proprietăţi analeptice, antialergice, antianemice, antidiareice, antifungicide, antihelmintice, antiinflamatoare, antirahitice, antireumatice, antiscorbutice, antiscrofuloase, antiseptice gastro-intestinale, antiseptice locale şi antiseptice urinare, antitumorale.

Nucul este de asemenea astringent, cheratinizant, cicatrizant, dietetic, diuretic şi totodată energizant. Printre proprietăţile nucului se mai numără şi proprietăţi drenoare cutanate şi limfatice, febrifuge, hipoglicemiante, hipotensoare, insecticide, laxative, nutritive, sedative, stomahice, tonice şi tonice amare, tonice stomahice, tuberculostatice şi vitaminizante.

Utilizările terapeutice ale nucilor:

 Nucile sunt indicate în afecţiuni ale cavităţii bucale, în afecţiuni ale sistemului limfatic şi în afecţiuni dermatologice, în afecţiuni gastrice, hepatice, intestinale, renale, precum şi în afecţiuni oculare, în afecţiuni pulmonare şi în afecţiuni uterine. Este de asemenea recomandat în cazuri de afte, afte atone, amigdalită, antrax, artroze, ascaridioză, atonii, avitaminoză, boli de piept, bube dulci, catar gastro-intestinal, căderea părului, cistită, conjunctivită, dureri dentare, dureri cardiace, dureri de ficat, dureri gastrice şi dureri intestinale, eczeme, edem renal, enterită şi enterită acută, enterocolită, furunculoză, guşă, hemoragie, hepatită, hidropizie, hiperhidroză, hipertensiune arterială, hipertiroidie, icter, impetigo, inflamaţii ale tractului gastro-intestinal, litiază urinară, malarie, metrită, nefrită, nevroză, palpitaţii, parazitoze intestinale, pecingine, pielo-nefrită, piodermită, poliurie, răceală, rinofaringită, scabie, seboree, slăbiciune, surditate, tricofiţie, tuberculoză şi tuberculoză osoasă, ulceraţii.

Frunzele de nuc sunt recomandate în cazuri de albuminurie, anemie, angină, anxietate, arterioscleroză, ateroscleroză, blefarită, degerături, diabet zaharat, diaree, dispepsii, edem, epuizare, faringită, afecţiuni ale ficatului, înţepături de insecte şi păianjeni, leucoree, limfatism, afecţiuni ale muşchilor, afecţiuni ale pielii, plăgi, prurit, afecţiuni ale prostatei, psoriazis, scrofuloză, afecţiuni ale sângelui, afecţiuni ale stomacului, gastralgie, stomatită, ulcer cutanat, ulcer varicos, afecţiuni ale urechii, afecţiuni ale uterului.

Atât frunzele cât şi uleiul de nuci sunt indicate în cazurile de rahitism, iar frunzele de nuc, împreună cu mâţişorii şi cojile de nucă sunt recomandate în caz de reumatism. Mugurii, uleiul şi frunzele de nuc sunt de un mare folos în anemii. Mugurii de nuc sunt indicaţi şi în anorexie, precum şi în cazul tulburărilor limfatice. Uleiul de nuci este foarte util în caz de arsuri solare, dar şi în dermatoze, enurezis, litiază renală, teniază. Cojile verzi de nucă sunt indicate în cazurile de oxiuroză, chelbe şi sifilis, iar sucul de coji verzi de nucă este de un real folos în caz de negi şi pentru îngrijirea părului. Nucul este de asemenea util pentru uz cosmetic, în cazul tenurilor grase şi pentru întreţinerea frumuseţii.

S-a dovedit ştiinţific: nucile sunt foarte utile pentru prevenirea şi chiar pentru tratarea cancerului

 S-a dovedit în urma unor studii ştiinţifice că nucile joacă un rol important atât în prevenirea cât şi în vindecarea cancerului. Un astfel de  studiu, publicat în revista internaţională de medicină Nutriţie şi Cancer (în limba engleză: Nutrition and Cancer) (rezultatele acestui studiu, în limba engleză, le puteţi găsi la adresa http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01635580802065302#.UnZI4HC8Bq_ ), a arătat că proliferarea celulelor canceroase este scăzută în mod semnificativ prin consumul zilnic de miezi de nucă, datorită compoziţiei lor bogate în substanţe benefice pentru organism, ce includ acizii graşi de tip omega 3, fitosterolii, polifenolii, carotenoizii şi melatonina.

 Câteva utilizări interne ale nucilor:

 Miezii de nucă, sau sâmburii de nucă, pot fi consumaţi ca atare, de preferinţă proaspeţi sau hidrataţi, sau în diferite preparate culinare, care de care mai apetisante şi mai delicioase. Nucile ca atare sunt o foarte bună sursă de protide şi grăsimi şi sunt recomandate în curele de revenire după repaos alimentar sau după perioade lungi de post negru.
 Nucile sunt foarte bogate în grăsimi şi săruri minerale şi, de aceea, sunt un aliment de bază în regimurile lacto-vegetariene şi complet vegetariene. Nucile sunt un foarte bun înlocuitor al cărnii şi al proteinelor de origine animală, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi din punct de vedere al calităţii.
 Nucile, consumate ca atare, sunt foarte eficiente pentru expulzarea viermilor intestinali. În asemenea cazuri, de regulă, este suficient să se consume zilnic câte 50 – 60 g de nuci.

Câteva utilizări interne ale uleiului de nucă:

ulei de nuca indicatii terapeutice

 Uleiul de nucă are foarte bune proprietăţi anticolesterolitice, fiind de aceea recomandat pentru reducerea colesterolului rău. În comparaţie cu uleiul de soia şi uleiul de floarea soarelui, uleiul de nuci conţine într-o proporţie mai mare acizi graşi polinesaturaţi (73 - 84 %). Uleiul de nuci mai conţine acid linoleic, acid linolenic, acid oleic (mononesaturat) şi acizi saturaţi.
 În cazurile de teniază, se recomandă consumarea a 50 – 60 g ulei de nucă / zi, în salată (de exemplu în salata de cartofi), seara, timp de 3 zile.
 În cazurile de enurezis nocturn, se recomandă consumarea unei felii de pâine integrală, preparată acasă, îmbibată cu ulei de nucă, în fiecare seară, timp de 15 zile.
 Uleiul de nucă se asociază foarte bine cu uleiul de migdale dulci şi cu maceratul din paie de ovăz în apă (filtrat în prealabil), în cadrul unor tratamente ce vizează vindecarea litiazei renale.

Alte utilizări interne ale nucului

 Mugurii de nuc maceraţi în miere sunt foarte utili împotriva anemiei, contra anorexiei şi în cazurile de tulburări limfatice.
Tinctura din frunze de nuc este foarte eficientă în tratamentul diabetului. În astfel de cazuri se recomandă consumul a 30 - 50 de picături de tinctură de frunze de nuc, de două sau de trei ori pe zi, diluate în apă de izvor.
 În cazuri de afecţiuni ale ficatului (inclusiv în caz de hepatită acută), este indicat consumul zilnic, timp de două săptămâni, a unei căni de decoct din coji de nuci verzi. Modul de preparare a decoctului de coji de nuci verzi va fi prezentat într-o altă rubrică.

Câteva utilizări externe ale nucului

 Uleiul de nucă este foarte bun pentru frecţionarea corpului, în mod special în cazurile de anemie, în dermatoze, precum şi la copiii rahitici.
 Sucul de nucă proaspătă este util împotriva pecinginilor (boli de piele contagioase). Pentru îndepărtarea negilor, aceştia se freacă uşor, cu suc de nucă verde, de 3 ori pe zi, timp de 3 - 4 zile.
 Pentru vindecarea rănilor se prepară şi se foloseşte o alifie din frunze de nuc. Alifia respectivă se prepară după reţeta prezentată în rubrica următoare.
 Frunzele de nuc sunt foarte bune nu numai pentru utilizare cosmetică, pentru îngrijirea părului şi a tenului, dar şi în caz de leucoree, precum şi pentru combaterea transpiraţiei, aceasta mai ales datorită proprietăţilor lor tonifiante, astringente şi depurative.

                  Reţete pe bază de nuci:

Nuci hidratate

Se pune la înmuiat în apă de izvor miezul a 10 - 12 nuci. După câteva ore, după ce s-a hidratat bine miezul de nucă, se curăţă de pieliţă, apoi se consumă. Nucile hidratate, pregătite şi consumate astfel, sunt de un real folos atât pentru reducerea colesterolului rău, cât şi pentru reducerea cantităţii de grăsimi rele din sânge.

Băutură energizantă cu nuci

 Se prepară la mixer un pahar de suc de fructe, la care se adaugă o mână de miez de nucă măcinat şi o linguriţă de miere. Se amestecă şi se consumă.

Infuzie de frunze de nuc

 Se pune la fiert o cană de apă. Când dă în clocot, se ia de pe foc şi se adaugă peste câteva frunze uscate de nuc. Se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Dacă se doreşte prepararea infuziei pentru utilizare cosmetică, se poate folosi o cantitate mai mare de frunze uscate de nuc.

Decoct din coji de nuci verzi

nucile tratamente retete

 Se pun la fiert cojile de la 5 – 6 nuci verzi, într-un litru de apă. Se lasă la foc mic până începe să clocotească. După aproximativ un sfert de oră de dat în clocot, se ia de pe foc. Se lasă la răcit, apoi se consumă. Decoctul din coji de nuci verzi este recomandat pentru tratarea afecţiunilor ficatului, inclusiv a hepatitei cronice, dar şi pentru tratarea afecţiunilor bucale, inclusiv a bolilor gingiilor.

Alifie naturală din frunze de nuc

 Se macerează la temperatura camerei 15 grame de frunze de nuc mărunţite, în 100 grame de ulei de floarea soarelui presat la rece. Se lasă la macerat 7 zile, după care se strecoară şi se adaugă ceară de albine. Se omogenizează şi se obţine astfel o alifie naturală şi sănătoasă, recomandată pentru uz extern. Alifia din frunze de nuc este foarte utilă pentru vindecarea rănilor.

 Mai multe reţete ce folosesc nucile, fie ca remediu, fie ca aliment, fie şi ca remediu şi ca aliment, găsiţi în articolele din subcategoria Reţete cu proteine vegetale: Reţete cu nuci.

Mai poti citi din Alimente remediu

Polenul crud, unul dint…

08-01-2013 Hits:229439 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Polenul crud, unul dintre cele mai valoroase daruri ale naturii               ...

Mai mult

Uleiul din seminţe de …

08-05-2013 Hits:170337 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Uleiul din semințe de cânepă Cânepa este una din cele mai vechi plante cultivate în ța...

Mai mult

Mierea de albine

01-06-2013 Hits:107380 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mierea de albine – alimentul zeilor  Despre mierea de albine se spune că, în vremurile ...

Mai mult

Otetul de mere

23-05-2014 Hits:68308 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile magice ale oțetului de mere  Pe vremuri, oțetul de mere era folosit pentr...

Mai mult

Ceapa, medicamentul din…

09-11-2013 Hits:65289 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceapa, medicamentul din grădină  Ceapa este una din legumele cele mai des folosite de că...

Mai mult

Lista alimentelor Yang

21-10-2013 Hits:54621 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang, adaptată la dieta complet vegetariană ...

Mai mult

Beneficiile uleiului de…

28-05-2014 Hits:46749 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cunoști beneficiile uleiului de susan?  Beneficiile semințelor de susan asupra sănătă...

Mai mult

Curcumina din turmeric …

16-03-2015 Hits:45681 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este turmericul?  Turmericul (Curcuma longa) este o plantă din familia zingiberacea. Acea...

Mai mult

Nucile

07-01-2014 Hits:37143 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Nucile: tratamente şi reţete  Nucul (denumirea latină: Juglans regia) este un arbore nat...

Mai mult

5 motive pentru a consu…

27-09-2015 Hits:35075 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Strugurii negri – o comoară pentru sănătate  Struguri albi sau struguri negri? Care sunt...

Mai mult

Gutuile

22-10-2013 Hits:27332 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Gutuile: remedii şi reţete  Gutuile sunt unul din fructele asociate anotimpului de toamn...

Mai mult

Prazul

03-08-2013 Hits:27056 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Prazul și efectele sale benefice  Prazul face partea din aceeași familie botanică cu cea...

Mai mult

15 beneficii al piperul…

08-03-2017 Hits:26337 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este piperul de Cayenne?  Piperul de Cayenne, denumit astfel datorită orașului Cayenne d...

Mai mult

Bananele

13-01-2013 Hits:26228 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Bananele asigură un nivel optim de energizare a organismului   Bananele sunt bogate în fib...

Mai mult

Citricele: izvor de să…

08-01-2013 Hits:26073 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Citricele: izvor de sănătate și bună-dispoziție   Celebrul medic oftalmolog american, Dr...

Mai mult

Fructele usate

27-05-2013 Hits:24128 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructele uscate: proprietăți și beneficii pentru sănătate  Fructele uscate sunt unul d...

Mai mult

Beneficiile sucului de …

15-12-2014 Hits:23978 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucul de rodie și beneficiile sale pentru sănătate  Rodia, acest fruct exotic, este boga...

Mai mult

Migdalele dulci

22-10-2013 Hits:21578 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Migdalele dulci: tratamente şi reţete  Migdalul este un pom fructifer originar din Orient...

Mai mult

Țelina

14-12-2013 Hits:21334 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Consumul de țelină și beneficiile sale asupra sănătății  Țelina este o rădăcinoas...

Mai mult

Beneficii ale ceaiul al…

29-11-2014 Hits:19525 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

4 beneficii pe care le aduce ceaiul alb sănătății  Ceaiul alb provine din mugurii cei m...

Mai mult

Cele 8 beneficii pentru…

21-04-2015 Hits:19092 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Conopida este o sursă excelentă de nutrienți valoroși  Conopida este un membru al familie...

Mai mult

18 alimente care luptă…

25-02-2015 Hits:18034 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente miracol pentru sănătate  Conform Institutului American de Investigare a Cancerului...

Mai mult

Ciocolata neagră și b…

24-07-2015 Hits:17744 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciocolata neagră de calitate este benefică pentru sănătate  Un număr considerabil de stu...

Mai mult

Beneficiile morcovului

18-09-2014 Hits:17397 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile morcovului  Morcovul este cu siguranță una din legumele cele mai calitative, ...

Mai mult

Iarba de grâu: benefic…

11-09-2016 Hits:17149 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este iarba de grâu?  Iarba de grâu crește din semințele de grâu comun (triticum aesti...

Mai mult

Beneficiile kefirului p…

27-06-2016 Hits:16198 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid ș...

Mai mult

Uleiul de cocos pentru …

01-11-2015 Hits:14550 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Alimente antiinflamator…

25-01-2016 Hits:14480 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popu...

Mai mult

Mango, regele fructelor…

05-03-2015 Hits:14097 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mango, regele fructelor și prietenul sănătății  Sunt delicioase, dulci, nu îngrașă ș...

Mai mult

8 beneficii ale orezulu…

02-06-2017 Hits:13777 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Orezul negru oferă incredibile beneficii pentru sănătate  Orezul negru a fost folosit de m...

Mai mult

Iaurtul – un aliment …

13-05-2013 Hits:12871 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Iaurtul – un aliment binefăcător  Produsele lactate sunt binecunoscute pentru valoarea lo...

Mai mult

Seminte cu valoare nutr…

18-09-2014 Hits:12725 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Topul celor mai nutritive semințe  Adesea avem tendința să uităm de ele sau să nu le i...

Mai mult

Germenii din plante, o …

10-03-2015 Hits:12106 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Includerea germenilor în alimentație este o modalitate simplă de a vă îmbunătăți dieta ...

Mai mult

Semințele de cânepă:…

05-10-2016 Hits:11771 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Semințele de cânepă: proprietăți și beneficii  În prezent, cânepa este considerată d...

Mai mult

Alimentația antistres

02-12-2014 Hits:11581 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentația antistres este o sursă de energie și relaxare  Pastele, cerealele precum ore...

Mai mult

7 alimente care scad co…

04-07-2015 Hits:11472 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Colesterolul bun protejează inima  Următoarele alimente conțin grăsimi bune care cresc ni...

Mai mult

Ciresele, remediul natu…

10-06-2014 Hits:10799 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cireșele, remediul naturist de sezon  Putini sunt cei care cunosc efectele miraculoase ale...

Mai mult

11 beneficii ale smochi…

04-03-2016 Hits:10766 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru s...

Mai mult

Beneficiile surprinzato…

02-10-2014 Hits:10670 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 beneficii surprinzătoare ale algelor  Algele, consumate mai ales în Asia până acum ce...

Mai mult

Beneficiile extraordina…

29-11-2015 Hits:10200 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe...

Mai mult

Fructe cu indice glicem…

18-09-2017 Hits:10124 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructe benefice în caz de diabet  Fructele, alături de legume și cereale ne oferă mari ca...

Mai mult

Beneficiile cruditatilo…

18-06-2014 Hits:10112 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile fizice, mentale și spirituale ale crudităților și alimentelor vii   În ca...

Mai mult

Bromelina din ananas di…

20-04-2015 Hits:10085 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce este atât de nocivă chimioterapia?  Unul din motivele pentru care tratamentul conven...

Mai mult

Varza de Bruxelles și …

22-12-2015 Hits:10082 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este...

Mai mult

6 motive ca să incluzi…

19-03-2015 Hits:9932 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele amare: 6 motive ca să le incluzi în dietă  În cultura gustului dulce și a cel...

Mai mult

Mierea crudă - eficien…

02-06-2015 Hits:9905 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mierea cea vindecătoare  Mierea a fost considerată și apreciată încă din vremuri străv...

Mai mult

9 alimente care combat …

19-10-2015 Hits:9834 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tensiunea arterială, rezultatul dintre sodiu și potasiu  Tensiunea arterială este rezultat...

Mai mult

9 beneficii extraordina…

21-09-2015 Hits:9793 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde  Când ne este sete, apa pură este întotdeauna...

Mai mult

Avocado este benefic pe…

25-05-2015 Hits:9048 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Avocado este un energizant perfect natural  Fructul de avocado este o sursă excelentă de gr...

Mai mult

Beneficiile legumelor c…

28-11-2016 Hits:8944 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Despre beneficiile generale ale legumelor  Legumele sunt sărace în calorii, însă sunt bog...

Mai mult

Alimente cu putere anti…

18-11-2015 Hits:8894 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, e...

Mai mult

10 alimente pentru a ev…

19-12-2014 Hits:8756 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentația te ajută să eviți un atac cardiac   Pentru a avea o inimă puternică și ...

Mai mult

5 remedii naturale cu a…

22-03-2016 Hits:8734 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai...

Mai mult

Lămâile – propriet…

03-09-2015 Hits:8209 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Lămâile – proprietăți și beneficii  Având numele botanic Citrus limon, binecunoscutel...

Mai mult

Ouăle de prepeliță: …

29-11-2017 Hits:8056 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile ouălor de prepeliță  Ouăle de prepeliță sunt apreciate ca fiind un alim...

Mai mult

Sucul de sfeclă și s…

10-05-2017 Hits:7958 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucul de sfeclă: un aliat pentru creier  Sfecla roșie este o legumă foarte bogată în a...

Mai mult

Beneficiile modestului …

03-03-2015 Hits:7810 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile modestului pătrunjel  Pătrunjelul este o plantă aromatică des întâlnită ș...

Mai mult

Cele mai bune legume an…

22-01-2016 Hits:7807 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cele mai bune legume anticancer  Cancerul este o boală care se caracterizează prin dezvolta...

Mai mult

10 alimente pentru a pr…

20-04-2015 Hits:7723 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Recomandările unei femei, de profesie medic, care a învins cancerul  În prezent există mu...

Mai mult

Cartofii dulci: proprie…

06-10-2017 Hits:7679 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cartofii dulci, benefici pentru ficat  Cartoful dulce este un aliment originar din America de...

Mai mult

4 sucuri excelente pent…

08-01-2016 Hits:7670 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile pentru sănătate ale sucurilor naturale  Sucurile naturale au devenit în ultima...

Mai mult

5 beneficii ale fructel…

18-01-2017 Hits:7613 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructele goji sunt utilizate de mii de ani  Fructele goji sunt considerate un superaliment in...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

21-07-2015 Hits:7533 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cele mai bune alimente pentru perioada verii  Alimentele răcoritoare tind să existe din abu...

Mai mult

8 beneficii pentru săn…

03-09-2015 Hits:7449 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților  Castraveții aparțin aceleiași familii de...

Mai mult

Brocoli are proprietă…

22-07-2015 Hits:7158 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Brocoli poate preveni anumite probleme de sănătate  S-a demonstrat în repetate rânduri c...

Mai mult

Roșiile, un aliment re…

05-09-2016 Hits:7133 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Roșiile, un aliment remediu  În prezent, există sute de varietăți de roșii. Roșiile (S...

Mai mult

Alimente bogate în pro…

26-09-2016 Hits:7073 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Importanța proteinelor pentru sănătate   Proteinele participă la numeroase funcții în i...

Mai mult

Mango poate preveni can…

28-12-2015 Hits:6621 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

Mai mult

Alimente pentru oase ș…

02-11-2016 Hits:6301 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente bogate în calciu pentru oase și dinți puternici  Dacă doriți să aveți oase ș...

Mai mult

Mandarinele ajută la p…

07-03-2016 Hits:5843 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mandarinele și prevenirea cancerului  Consumul acestui fruct delicios pe care îl găsim cu ...

Mai mult

10 proprietăți și be…

02-07-2018 Hits:5329 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Afinele: beneficii nutriționale  În general, fructele de pădure sunt unele dintre cele mai...

Mai mult

15 alimente pentru comb…

12-05-2018 Hits:5145 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce apare constipația?  Constipația este dintre cele mai frecvente tulburări ale sistemu...

Mai mult

Gutuile: proprietăți …

06-10-2017 Hits:4904 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile nutriționale ale gutuilor  Gutuile sunt fructe specifice toamnei și au un...

Mai mult

8 alimente care echilib…

14-05-2021 Hits:4767 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele care reglează hormonii  Cu ajutorul alimentației putem reduce estrogenii și reg...

Mai mult

Alimentația ideală pe…

04-06-2018 Hits:4422 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este alergia?  Alergia este o reacție a organismului nostru împotriva substanțelor ...

Mai mult

Caracteristicile și pr…

25-07-2018 Hits:4058 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Vinetele – date generale  Vinetele sunt fructele plantei Solanun melongena, o plantă erbac...

Mai mult

Tofu: 12 beneficii și …

28-10-2019 Hits:3779 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tofu, un aliment foarte sănătos  Tofu este un aliment de origine orientală cu beneficii su...

Mai mult

Nucile, adevărate alim…

11-11-2018 Hits:3712 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Nucile, o alegere pentru sănătate  Deși mulți consideră că fructele cu coajă lemnoasă...

Mai mult

5 motive pentru a consu…

15-06-2020 Hits:3519 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Semințele de in au multiple beneficii pentru sănătate  Semințele de in ar putea fi acel a...

Mai mult

7 beneficii esențiale …

03-06-2019 Hits:3474 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Usturoiul, efecte de excepție asupra sănătății  Usturoiul este extrem de aromat și gust...

Mai mult

Salata de alge, benefic…

25-01-2022 Hits:1858 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Algele marine, o alegere sănătoasă  În timp ce mulți oameni se bucură de gustul legumel...

Mai mult