5 beneficii surprinzătoare ale algelor
Algele, consumate mai ales în Asia până acum ceva timp, își fac încet-încet un loc bine meritat și la noi în tară. Algele sunt foarte apreciate datorită beneficiilor extraordinare pentru sănătate, dar și datorita savorii, texturii cat și gustului lor. Iată cinci motive pentru a consuma mai des algele.
Algele sunt bogate în vitamine și în clorofilă
Surse de vitaminele A, B, C şi K, algele vin și cu virtuți în ceea ce privește detoxifierea mai ales datorită unui nivel ridicat de clorofilă.
Algele sunt o mină prețioasă de oligoelemente și de minerale
Algele pot să conțină până de opt ori mai mult calciu decât orice alt alimente. Dar și de 10 ori mai mult decât laptele. Algele sunt bogate în iod, în fier (mai ales lăptuca de mare), dar și în magneziu.
Algele conțin anti-oxidanți super puternici
Bogăția algelor în anti-oxidanți contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii și a colesterolului.
Algele sunt bogate în fibre solubile
Fibrele conținute de alge sunt bune nu numai pentru reglarea tranzitului intestinal dar au și un efect benefic asupra controlului diabetului dar și a apetitului.
Algele pot lupta împotriva cancerului
Studiile au demonstrat faptul că diferiții compuși ai algelor au capacitatea de a lupta împotriva tumorilor, mai ales în cazul cancerului la sân. Popoarele care consumă des alge, mai ales japonezii au un procent mai scăzut de persoane care suferă din cauza cancerului. Motivul ar putea fi o puternică concentrație de iod, dar și de seleniu.
Cum poți folosi algele în bucătărie?
Pune-ți în valoare felurile de mâncare cu câteva note de alge, profitând în același timp de toate beneficiile lor.
- algele nori se consumă uscate și prăjite la aperitiv sub formă de chipsuri sau în sushi preparate în casă;
- algele kombu se pot adăuga în apa în care consumi leguminoasele pentru a veni cu un gust minunat și pentru a accelera fierberea lor. Algele kombu le poți folosi și pentru a aromatiza supele de legume. Sunt ideale alături de tăiețeii chinezești;
- lăptuca de mare se poate amesteca cu brânza proaspătă. Gustul său ne duce cu gândul la pătrunjel. Lăptuca de mare o mai poți folosi la sosuri sau pentru a o tartina pe pâine;
- algele wakame se pot folosi în supe de legume sau în salate.