Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților
Termenul de detoxifiere a organismului este unul din ce în ce mai des întâlnit în ziua de azi și este oarecum foarte la modă printre adolescenți, tineri, adulți și chiar vârstnici. Periodic, organismul are nevoie de detoxifiere și mulți dintre noi apelăm fie la curele cu legume, fructe, sucuri naturale și supe, ceaiuri, sau diverse plante și medicamente. Cert este că organismul are nevoie de o perioadă de repaus de la un stil de viață nu tocmai sănătos. De aceea, organismul trebuie ajutat să se curețe, să se detoxifice de substanțele extrem de dăunătoare pe care le găsim în grăsimea animală, în produsele tip fast-food, junk-food, în sucurile acidulate, în consumul excesiv de alcool, de tutun, în consumul de cafea, etc. Nu putem evita toxinele în totalitate, dar trebuie să ne ajutăm corpul să scape de ele cât mai ușor cu putință.
Cum începem detoxifierea?
O detoxifiere a organismului începe cu renunțarea la zahăr și produse care conțin zahăr în exces, precum băuturile energizante, răcoritoare, dulciurile, etc. De asemenea, este indicat să renunțăm în totalitate la grăsimile de origine animală, iar carnea de porc și preparatele din carne de porc, mâncărurile grele precum sarmalele, friptura, dar și produsele fast-food trebuie eliminate din alimentație. De asemenea, se recomandă un consum ridicat de lichide (îndeosebi apă și ceaiuri) zilnic.
Organismul uman are mai multe semnale și semne de avertizare prin care ne face conștienți de faptul că este nevoie de o schimbare. Așadar, insomniile, migrenele, constipația, lipsa energiei, celulita, balonarea, acneea, părul mat, tenul cu probleme, toate sunt semnale de alarmă prin care organismul nostru cere detoxifiere. Cantitatea de toxine acumulată depășește capacitatea plămânilor, a colonului, a ficatului, a rinichilor și a pielii de a detoxifia organismul în mod natural, așadar este nevoie de intervenția omului. Ce trebuie să evităm atunci când începem cura de detoxifiere? Alimentele pline de E-uri, legumele și fructele cu pesticide, carnea cu hormoni, medicamentele, tutunul, alcoolul, cafeaua, apa de la robinet, produsele fast-food, junk-food, băuturile acidulate, produse cosmetice, etc.
Postul - cea mai veche cură de detoxifiere a organismului
Postul ținut vreme de patruzeci de zile, spre exemplu, este nu numai un excelent liant în relația cu Dumnezeu, ci este o metodă ideală de a scăpa de kilograme în exces, de a regla nivelul colesterolului din organism, de a purifica organismul într-un cuvânt. Postul reprezintă în primul rând o dietă echilibrată, prin evitarea mâncărurilor „de dulce„ precum carnea, ouăle, laptele, brânza, și toate produsele derivate. De cele mai multe ori, uităm să înlocuim carnea cu soia, din când în când, pe parcursul anului, așadar postul ne readuce în prim-plan acest aliment deosebit de important. Avem o gamă foarte variată de produse de soia, iar beneficiile consumului de soia pe perioada postului sunt faptul că aceasta are proprietăți antitumorale, scade colesterolul și tensiunea arterială și reglează nivelul glicemiei în sânge, precum și creștere sistemul imunitar, ajutând la detoxifierea organismului. În perioada postului consumul de alcool este interzis, precum și cel de tutun, un motiv în plus pentru detoxifierea organismului. Stoparea consumului de carne, de abuz de alcool, de tutun și abstinența sexuală fac minuni pentru organismul nostru. Consumul excesiv de alcool afectează foarte tare ficatul și poate cauza cancer în diverse forme. Mai mult decât atât, ficatul nu se poate curăța dacă este în permanență bombardat de alcool, iar plămânul nu se poate curăța dacă este alimentat cu tutun. Așadar, postul poate fi considerat o perioadă de detoxifiere a organismului.
Cura cu ceaiuri
Detoxifierea organismului se poate face cu ajutorul ceaiurilor naturale din plante. Foarte multe dintre plantele cu care ne întâlnim zilnic poate, au un mare efect benefic asupra organismului și procesului de detoxifiere. Acestea trebuie băute fără zahăr sau alte adaosuri, precum mierea, pentru a obține un efect benefic de detoxifiere a organismului. Infuziile din plante sunt cunoscute de-a lungul timpului de către oameni ca și remedii pentru diverse afecțiuni și metode de detoxifiere a organismului.
Ceaiul verde. Ceaiul verde este considerat a fi elixirul sănătății. Acesta este un remediu naturist de detoxifiere a organismului, cunoscut de peste 4000 de ani și este o băutură ce poate fi savurată din plin pentru efectele sale benefice. Cura de detoxifiere cu ceai verde durează o lună, după care se face pauză și se consumă trei cești de ceai pe zi. Acesta poate fi procurat cu ușurință de la magazinele naturiste, de la plafaruri, este la îndemâna oricui și conține o cantitate foarte mare de antioxidanți naturali care neutralizează radicalii liberi. Acesta are proprietatea de a ajuta la reglarea nivelului de colesterol din organism.
Ceaiul din flori de salcâm. Floarea de salcâm are efecte calmante și ne ajută să trecem peste greutățile de peste zi, să dormim mai bine, să ne detoxifiem corpul și să ne alinăm durerile de stomac sau tusea în mod natural. Vreme de o lună, se face o cură cu infuzie de floare de salcâm pentru detoxifierea organismului. Puteți prepara o infuzie de flori de salcâm, turnând circa 200 de mililitri de apă fierbinte, clocotită peste o linguriță de flori de salcâm uscate. Acoperiți ceașca timp de 5-10 minute, strecurați și beți lichidul obținut.
Ceaiul de urzică. Urzica este o plantă medicinală și o plantă comestibilă deopotrivă, ce aduce numeroase beneficii organismului uman. Fie că este consumată in mâncare, ciorbă sau ceai, urzica are proprietăți mai mult decât benefice pentru organismul uman. Ceaiul de urzică se obține prin infuzarea plantei proaspete și anume o ceașcă de urzică proaspătă, mărunțită la un litru de apă clocotită vreme de 15 minute și ajută la detoxifierea organismului.
Ceaiul de busuioc. Puțini dintre noi știm faptul că busuiocul induce o stare fizică și psihică foarte bună și că această plantă conține uleiuri esențiale, taninuri și vitamine care ajută la detoxifierea corpului uman. Se recomandă o cură de o lună cu ceai de busuioc.
Cura cu crudități
Consumul de fructe și legume este mai mult decât indicat în curele de detoxifiere. Însă este indicat ca acestea să fie consumate crude, fără a fi procesate, sau sub formă de sucuri proaspete. Să vedem ce legume și fructe ne ajută să ne detoxifiem organismul.
Sfecla roșie. Sfecla roșie este un adevărat aliment minune consumat în cantități moderate și preparată întocmai așa cum ne recomandă specialiștii. Sfecla roșie conține tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie. Sucul de sfeclă roșie poate fi consumat de către orice persoană, fără niciun fel de restricție. Este metoda cea mai simplă de a prepara sfecla roșie și de a ne bucura de toate beneficiile pe care aceasta le aduce sănătății noastre. Sucul de sfeclă roșie se poate combina și cu suc din alte rădăcinoase, precum morcov și țelină sau cu suc de măr. O cură cu sfeclă roșie ține trei săptămâni. Sucul de sfeclă roșie se consumă cu precauție, nu mai mult de un pahar pe zi și veți vedea diferența. Organismul va fi detoxifiat și protejat împotriva răcelilor și a altor boli. În anotimpul rece și nu numai, puteți prepara o salată de sfeclă roșie, împreună cu alte rădăcinoase. Salata se sfeclă roșie se poate prepara în multiple feluri, și anume – sfecla roșie crudă, dată pe răzătoare sau tăiată cubulețe sau fiartă, se amestecă cu morcov, țelină, măr, usturoi, hrean, după preferințele dumneavoastră, un strop de ulei de măsline și un praf de sare. O cură cu salată de sfeclă roșie ajută la detoxifierea organismului, astfel că toxinele vor fi eliminate prin urină, transpirație, vor fi eliminate prin colon, iar detoxifierea este un proces foarte intens.
Varza. Zeama de varză murată ajută la detoxifierea organismului și la prevenirea infecțiilor respiratorii pe timp de iarnă, contribuind la vitaminizarea și mineralizarea organismului. De asemenea și sucul de varză sau salata de varză crudă ajută la detoxifierea organismului. Varza este bogată în vitamina C, conține o cantitate mult mai mare a acestei vitamine decât portocalele și, în plus, conține potasiu, calciu, vitamina A, vitamina K, vitamina B2, B3, B5, iod, cobalt, fitonutrienți și magneziu. Salata de varză se consumă proaspătă, iar pentru o cură de succes, se recomandă consumarea acesteia timp de minimum patru săptămâni. Sucul de varză se consumă și el în stare proaspătă, prin stoarcerea frunzelor spălate și tocate într-un storcător universal. Puteți bea până la un litru de suc de varză zilnic, în cure de două luni cu pauze de o lună.
Merele. Merele sunt un alt aliat pentru detoxifierea organismului nostru, iar avantajul este că acestea pot fi găsite pe tot parcursul anului în piețe și în magazine. Merele sunt un aliment ideal și pentru curele de detoxifiere a organismului. Așadar, acestea pot fi consumate ca atare, în salate, sau sub formă de suc pentru rezultate bune în detoxifierea organismului.