Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Detoxifierea picioarelor: beneficii și rețete (I)

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este o detoxifiere?

Detoxifierea picioarelor: beneficii și rețete (I) Detoxifierea este un procedeu care ajută la eliminarea sau neutralizarea toxinelor din organism. Toxinele sunt practic peste tot, chiar și în produsele alimentare pe care le consumăm, apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm și produsele obișnuite pentru casă.

 Există aproximativ 85.000 de substanțe chimice reglementate de Legea privind controlul substanțelor toxice din SUA (TSCA), dar Agenția de Protecție a Mediului a interzis sau a restricționat utilizarea a doar câteva substanțe chimice, inclusiv azbest, radon, clorofluorocarburi, plumb și crom hexavalent.

 Din păcate, multe dintre aceste substanțe sunt poluanți organici persistenți care rămân în mediu mult timp după întreruperea utilizării lor. Astfel, toxinele se acumulează în ficat și colon, dar din fericire există multe tehnici de detoxifiere care pot neutraliza și ajuta la eliminarea acestora din corp. Toxinele se elimină prin căile naturale de eliminare din organism, cum ar fi transpirația, respirația, urina, materiile fecale și în timpul menstruației.

Ce este o detoxifiere a picioarelor?

 Când vă gândiți la detoxifiere, probabil că vă gândiți la diete de detoxifiere, la curățarea colonului sau la post. Dar, în ultimii ani, detoxifierea picioarelor a câștigat popularitate. Susținătorii acesteia afirmă că terapia de detoxifiere a picioarelor elimina toxinele din organism, crește nivelul de energie, stimulează sistemul imunitar și îmbunătățește sănătatea și starea de dispoziție.

 Detoxifierea picioarelor este concepută pentru a elimina toxinele și metalele grele din organism prin eliminarea acestora prin picioare. Există o varietate de tehnici de detoxifiere a picioarelor, care includ măști și exfolianți, plasturi pentru detoxifiere, tehnici de acupresură și băi de picioare ionice.

 Mulți medici naturiști consideră că o detoxifiere a piciorelor ajută pH-ul corpului să fie mai alcalin. De asemenea, se consideră că detoxifierea picioarelor dezactivează o varietate de organisme dăunătoare.

Beneficiile unei detoxifieri a picioarelor

 - Ajută la eliminarea toxinelor

 - Reduce inflamația

 - Calmează corpul

 - Stimulează sistemul imunitar

 - Îmbunătățește starea de dispoziție

 - Arde caloriile

 - Menține nivele normale de zahăr în sânge

 - Susține sănătatea cardiovasculară

 Deoarece picioarele conțin multe terminații nervoase și glande sudoripare, se pare că sunt o zonă ideală a corpului pentru detoxifiere și eliminarea stresului. Nu există nicio îndoială că înmuierea corpului sau pur și simplu a picioarelor în apă fierbinte sau caldă este relaxantă. Dar băile calde ale picioarelor pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației, la stimularea sistemului imunitar și la îmbunătățirea stării generale de sănătate și a dispoziției dumneavoastră. Un studiu recent a constatat că exercițiile fizice, dar și băile fierbinți pot ajuta la arderea caloriilor, la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la stimularea nivelurilor normale de zahăr din sânge.

 De asemenea, detoxifierea regulată a picioarelor poate ajuta la combaterea stresului emoțional și la îmbunătățirea calității somnului. În plus, producătorii unor băi ionice de picioare afirmă că produsele lor elimină din corp alcoolul, acizii, bazele, detergenții, emulgatorii, coloranții sintetici și aromele, metalele toxice, pesticidele, produsele petrochimice, conservanții și compuși organici volatili (COV ). Detoxifierea picioarelor cu tipul corect de plasturi poate avea, de asemenea, beneficii unice. Cei mai buni plasturi de detoxifiere stimulează punctul de acupresie renală pentru a elibera tensiunea și pentru a susține sănătatea generală a organismului.

Chiar funcționează detoxifierea picioarelor?

 Au existat anumite controverse cu privire la anumite tipuri de metode de detoxifiere a picioarelor, în special în cazul băilor ionice de picioare și a plasturilor de detoxifiere, care într-adevăr funcționează.

 Un studiu realizat în anul 2012 și publicat în Jurnalul Mediului și al Sănătății Publice, a analizat probele de urină și de păr a persoanelor care au folosit o baie de detoxifiere pentru picioare și a constatat că utilizarea regulată a băii de picioare ionice a redus cantitatea de aluminiu și de arsenic prezent în organism.

 De asemenea, un specialist în medicina tradițională chineză a afirmat că băile de picioare ionice au făcut corpul mai puțin acid și mai alcalin, după o singură utilizare. În plus, această stare alcalină a organismului a durat 48 de ore după utilizare.

Există contraindicații pentru detoxifierea picioarelor?

 Terapeuții care indică detoxifierea picioarelor, în special băile ionice pentru picioare și spa-urile de detox, avertizează că unele persoane ar trebui să fie precaute și să consulte un medic înainte de a utiliza aceste terapii, printre care:

 - Copiii sub 5 ani

 - Femeile însărcinate și cele care alăptează

 - Persoanele care au stimulatoare cardiace, implanturi electrice și transplanturi de organe

 - Persoanele care suferă de diabet, insuficiență cardiacă congestivă sau care fac dializă

 - Persoanele cu leziuni deschise pe picioare.

 Este posibil să apară o "criză de vindecare" ca în cazul oricărui proces de detoxifiere, inclusiv la detoxifierea picioarelor. Când corpul eliberează toxinele acumulate, este posibil să simțiți oboseală, cefalee, greață, amețeli, vărsături și simptome de gripă. O criză de vindecare nu durează de obicei mai mult de trei zile.

 Dacă aveți aceste simptome pe o perioadă mai lungă sau dacă simptomele sunt deosebit de deranjante, consultați imediat un medic. Singurul efect secundar ar putea fi o mică șansă de reacție alergică care se manifestă la anumite persoane, ca și în cazul oricărui produs. Dacă aveți o afecțiune gravă sau dacă sunteți îngrijorați pentru sănătatea dumneavoastră, adresați-vă medicului.