Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

10 remedii pentru a combate miastenia

Scris de Dr. Luca Catalin

Care sunt simptomele și cauzele miasteniei?

10 remedii pentru a combate miastenia Miastenia sau slăbiciunea musculară se manifestă atunci când există o oboseală musculară rapidă care nu este justificată prin faptul că s-a realizat un efort susținut sau un exercițiu fizic excesiv. Intensitatea acestor simptome poate fi foarte variabilă în funcție de multe cauze.

 Apariția slăbiciunii musculare, cunoscută din punct de vedere medical drept miastenie, poate fi normală după exerciții fizice prea intense. În aceste cazuri, mușchii se recuperează după o perioadă de odihnă sau repaus. Însă problema poate fi mai serioasă dacă suferiți în mod constant de slăbiciune musculară, fără a fi vorba de o muncă excesivă sau de un sport obositor. Slăbiciunea musculară sau miastenia apare atunci când, după efortul pe care l-ați realizat pentru a îndeplini o acțiune, corpul nu mai este capabil să contracteze în mod normal un mușchi sau nu puteți efectua o mișcare normală deoarece mușchii nu răspund corect.

 Alte simptome care pot apărea în aceste cazuri sunt apariția unei senzații de arsură într-o anumită parte a corpului, căderi frecvente, pierderea coordonării musculare, spasme musculare, dureri musculare, senzația de înțepătură și contracții musculare involuntare, printre altele.

 Motivele care declanșează această boală pot fi foarte variate, de la o dietă săracă în vitamine și minerale, până la anumite infecții sau inflamații ale nervilor și mușchilor. Declanșarea slăbiciunii musculare, fără o cauză aparentă, poate dezvălui existența unei probleme de sănătate mai grave, cum ar fi: sindromul de oboseală cronică, distrofia musculară, hipotonia, neuropatia, hipotiroidismul, febra reumatică sau botulismul, printre altele.

 Întotdeauna trebuie să consultați un medic pentru a avea un diagnostic adecvat, pentru că odată ce cauza este determinată, se poate urma cel mai potrivit tratament. Dar, în plus, puteți opta pentru unele remedii naturiste simple, dar eficiente, care vă vor ajuta să combateți slăbiciunea musculară într-un mod natural. Să vedem în continuare care sunt acestea:

Remedii naturiste contra miasteniei

1. Băile cu săruri Epsom

 Unul dintre motivele pentru care poate apărea slăbiciunea musculară este o dietă inadecvată din care lipsește magneziu. Acest nutrient facilitează resorbția calciului, care vă ajută la menținerea unor mușchi puternici și la prevenirea crampelor musculare. În același timp, crește absorbția de potasiu, favorizând funcția musculară adecvată și ajutând la reducerea durerii musculare.

 Prin urmare, o modalitate eficientă de a combate slăbiciunea musculară este să vă bucurați de o baie cu săruri Epsom o dată pe săptămână, acestea fiind bogate în magneziu și ajută mușchii să funcționeze corect. Pentru a vă bucura de aceste proprietăți și pentru a vă relaxa și recupera mușchii, puteți să pregătiți această baie completând cada cu apă fierbinte și adăugând două cești de săruri Epsom. Amestecați bine să se dizolve și vă puteți scufunda apoi în cadă, rămânând între 15 și 20 de minute.

2. Faceți exerciții fizice

 Unele persoane cred că atunci când simt slăbiciune musculară, cel mai bine este să se odihnească, dar acest lucru nu numai că nu favorizează recuperarea, ci este și o eroare. Practicarea unui exercițiu fizic ușor, dar în mod regulat, vă ajută să vă simțiți bine și să îmbunătățiți funcționarea diferitelor organe și sisteme ale corpului, consolidând inima și sistemul respirator în timp ce dezvoltați forța musculară.

 Unul dintre cele mai bune exerciții pe care le puteți face în fiecare zi este să mergeți pe jos. O plimbare de cel puțin 30 de minute, de 5 ori pe săptămână, vă va ajuta să atingeți acest obiectiv. Alte exerciții care vă pot favoriza în acest caz sunt înotul, alergatul, ciclismul, drumețiile și în general orice activitate care vă ajută să vă consolidați mușchii. Nu uitați de exercițiile de yoga, care în acest caz vă va ajuta să vă mențineți nivelul de energie într-o stare optimă.

3. Masaje cu uleiuri vegetale

 Masajele regulate cu un ulei vegetal pot contribui la îmbunătățirea fluxului de sânge spre suprafața pielii, îmbunătățind circulația și permițând să ajungă mai mulți nutrienți la mușchi, fiind de mare ajutor în cazurile de slăbiciune musculară. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, puteți efectua masaje pe zonele corpului în care suferiți cel mai mult din această problemă, în special la picioare.

 Puteți alege un ulei precum cel de măsline, nucă de cocos sau migdale și încălziți-l ușor pentru a avea un efect mai bun. Aplicați puțin ulei pe care l-ați ales și masați ușor timp de cel puțin 15 minute. Începeți prin efectuarea masajului de mai multe ori pe zi în primele zile, iar când simptomele dispar, faceți masaj de cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a continua să beneficiați de proprietățile acestuia.

4. Beți mai multă apă

 Iată un alt motiv pentru a bea apa de care corpul are nevoie, deoarece deshidratarea poate fi o altă cauză a slăbiciunii musculare. Când corpul este rehidratat, mușchii se recuperează și se întăresc. Amintiți-vă că trebuie să beți între 8 și 10 pahare de apă pe zi pentru a evita deshidratarea, iar în același timp puteți crește consumul de fructe și legume, care au un conținut ridicat de apă. Din contră, evitați abuzul de băuturi cum ar fi ceaiul sau cafeaua, deoarece acestea pot produce deshidratare.

5. Vitamina D

 Deficitul de vitamina D este, de asemenea, asociat cu slăbiciunea musculară, deci, dacă este cazul dvs., este important să remediați această problemă. Această vitamină ajută la reglarea calciului, un alt mineral care este foarte important pentru a menține mușchii într-o stare bună și puternici, evitând astfel slăbiciunea.

 Cea mai bună modalitate de a vă face corpul să producă această vitamină este să rămâneți puțin timp în lumina soarelui. Pur și simplu, expunându-vă între 10 și 15 minute la lumina soarelui, de preferință dimineața, corpul dumneavoastră va fi capabil să producă această vitamină de la sine. Desigur, încercați să evitați cele mai dăunătoare raze ultraviolete care sunt cele în orele centrale ale zilei. În plus, puteți crește consumul de alimente care conțin această vitamină, cum ar fi somonul, sardinele, macroul, sucul de portocale proaspăt stors și cerealele. De asemenea, puteți alege să luați suplimente de această vitamină, dar consultați întotdeauna un medic specialist.

6. Melasa de trestie

 Melasa din trestie de zahăr este, de asemenea, cunoscută sub denumirea de miere din trestie de zahăr și este rezultatul fierberii sucului de trestie de zahăr până când apa se evaporă, obținându-se o textură foarte asemănătoare cu cea a mierii, de culoare mai închisă. Printre substanțele nutritive care contează cel mai mult în acest caz, menționăm conținutul de fier și calciu, care furnizează energie musculară, de magneziu, care favorizează absorbția de calciu și potasiu, ceea ce va contribui la menținerea echilibrului electrolitic în corp, ajutând la evitarea slăbiciunilor musculare și păstrând mușchii în stare bună.

 Pentru a beneficia de aceste proprietăți, puteți amesteca o linguriță de trestie de melasă într-o ceașcă de lapte cald. O altă opțiune este să amestecați două lingurițe de melasă de trestie de zahăr împreună cu alte două lingurițe de oțet organic de mere într-o ceașcă de apă fierbinte și să beți o dată pe zi.

7. Bananele

 Bananele sunt o sursă bună de potasiu, care vă ajută să vă mențineți mușchii puternici, buna funcționare a acestora, evitând astfel slăbiciunea. De fapt, dacă suferiți de deficit de potasiu, acesta poate fi un motiv pentru apariția slăbiciunii musculare, a oboselii și a crampelor musculare frecvente.

 Pentru a evita această deficiență, puteți mânca una sau două banane pe zi, eventual cu o linguriță de miere pentru a asigura organismului o aprovizionare corespunzătoare cu acest mineral. O altă modalitate excelentă de a consuma aceste fructe este de a prepara zilnic un smoothie cu banane și lapte vegetal, după preferințe, pentru a acoperi necesarul de potasiu și de calciu.

8. Laptele

 Laptele conține multe substanțe nutritive și este considerat una dintre cele mai bune surse de vitamina B, care este vitală pentru menținerea sănătății musculare și a calciului, ceea ce ajută la menținerea lor puternică, evitând slăbiciunea musculară.

 Pentru a beneficia de toate proprietățile sale, consumați 1 sau 2 pahare de lapte zilnic pentru a asigura contribuția corectă a tuturor substanțelor nutritive necesare mușchilor. Un alt mod de a vă asigura această contribuție este să încălziți un pahar de lapte, la care puteți adăuga o linguriță de miere și una de lemn-dulce, amestecați bine înainte de a consuma o dată sau de două ori pe zi.

9. Amla

 Acest fruct este, de asemenea, cunoscut sub numele de coacăz indian și în compoziția sa are nutrienți cum ar fi proteine, calciu, fier și vitamina C, printre altele, care sunt foarte bune pentru ca mușchii să funcționeze corect evitând slăbiciunea musculară.

 Pentru a beneficia de aceste proprietăți și pentru a îmbunătăți sănătatea mușchilor, puteți amesteca două linguri de suc de Amla cu aceeași cantitate de miere și consumați acest preparat de două sau trei ori pe zi. În plus, consumând acest preparat vă puteți întări sistemul imunitar într-un mod remarcabil, ajutând corpul să fie mai pregătit pentru a lupta împotriva bolilor.

10. Digitopresiunea

 Digitopresiunea sau acupresura, asa cum este de asemenea cunoscută, constă în exercitarea unei presiuni profunde și constante în anumite locuri cheie ale corpului, având ca efect îmbunătățirea circulației sanguine, facilitând astfel oxigenarea și transportul nutrienților către toate celulele corpului. Ca urmare a acestei îmbunătățiri a circulației sanguine, acest lucru vă poate ajuta să reduceți slăbiciunea musculară. Cel mai indicat este să consultați un specialist în acest domeniu și să aplicați cea mai bună tehnică în cazul dvs. În câteva sesiuni de acupresură, se observă de obicei rezultate bune.

 Prin apăsarea unor puncte cheie de pe corp, acupresura stimulează de fapt abilitățile de autovindecare ale organismului. Digitopresiunea sau acupresura are la baza combinația dintre principiile acupuncturii și alte ramuri ale medicinei chineze. Tehnicile de acupresură se bazează pe principiul acupuncturii, mai exact activarea unor terminații nervoase sau a stimulării meridianelor pentru reglarea energiilor corpului, doar că acest lucru nu se realizează cu ajutorul acelor, ci prin masaj.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult