Care sunt simptomele și cauzele miasteniei?
Miastenia sau slăbiciunea musculară se manifestă atunci când există o oboseală musculară rapidă care nu este justificată prin faptul că s-a realizat un efort susținut sau un exercițiu fizic excesiv. Intensitatea acestor simptome poate fi foarte variabilă în funcție de multe cauze.
Apariția slăbiciunii musculare, cunoscută din punct de vedere medical drept miastenie, poate fi normală după exerciții fizice prea intense. În aceste cazuri, mușchii se recuperează după o perioadă de odihnă sau repaus. Însă problema poate fi mai serioasă dacă suferiți în mod constant de slăbiciune musculară, fără a fi vorba de o muncă excesivă sau de un sport obositor. Slăbiciunea musculară sau miastenia apare atunci când, după efortul pe care l-ați realizat pentru a îndeplini o acțiune, corpul nu mai este capabil să contracteze în mod normal un mușchi sau nu puteți efectua o mișcare normală deoarece mușchii nu răspund corect.
Alte simptome care pot apărea în aceste cazuri sunt apariția unei senzații de arsură într-o anumită parte a corpului, căderi frecvente, pierderea coordonării musculare, spasme musculare, dureri musculare, senzația de înțepătură și contracții musculare involuntare, printre altele.
Motivele care declanșează această boală pot fi foarte variate, de la o dietă săracă în vitamine și minerale, până la anumite infecții sau inflamații ale nervilor și mușchilor. Declanșarea slăbiciunii musculare, fără o cauză aparentă, poate dezvălui existența unei probleme de sănătate mai grave, cum ar fi: sindromul de oboseală cronică, distrofia musculară, hipotonia, neuropatia, hipotiroidismul, febra reumatică sau botulismul, printre altele.
Întotdeauna trebuie să consultați un medic pentru a avea un diagnostic adecvat, pentru că odată ce cauza este determinată, se poate urma cel mai potrivit tratament. Dar, în plus, puteți opta pentru unele remedii naturiste simple, dar eficiente, care vă vor ajuta să combateți slăbiciunea musculară într-un mod natural. Să vedem în continuare care sunt acestea:
Remedii naturiste contra miasteniei
1. Băile cu săruri Epsom
Unul dintre motivele pentru care poate apărea slăbiciunea musculară este o dietă inadecvată din care lipsește magneziu. Acest nutrient facilitează resorbția calciului, care vă ajută la menținerea unor mușchi puternici și la prevenirea crampelor musculare. În același timp, crește absorbția de potasiu, favorizând funcția musculară adecvată și ajutând la reducerea durerii musculare.
Prin urmare, o modalitate eficientă de a combate slăbiciunea musculară este să vă bucurați de o baie cu săruri Epsom o dată pe săptămână, acestea fiind bogate în magneziu și ajută mușchii să funcționeze corect. Pentru a vă bucura de aceste proprietăți și pentru a vă relaxa și recupera mușchii, puteți să pregătiți această baie completând cada cu apă fierbinte și adăugând două cești de săruri Epsom. Amestecați bine să se dizolve și vă puteți scufunda apoi în cadă, rămânând între 15 și 20 de minute.
2. Faceți exerciții fizice
Unele persoane cred că atunci când simt slăbiciune musculară, cel mai bine este să se odihnească, dar acest lucru nu numai că nu favorizează recuperarea, ci este și o eroare. Practicarea unui exercițiu fizic ușor, dar în mod regulat, vă ajută să vă simțiți bine și să îmbunătățiți funcționarea diferitelor organe și sisteme ale corpului, consolidând inima și sistemul respirator în timp ce dezvoltați forța musculară.
Unul dintre cele mai bune exerciții pe care le puteți face în fiecare zi este să mergeți pe jos. O plimbare de cel puțin 30 de minute, de 5 ori pe săptămână, vă va ajuta să atingeți acest obiectiv. Alte exerciții care vă pot favoriza în acest caz sunt înotul, alergatul, ciclismul, drumețiile și în general orice activitate care vă ajută să vă consolidați mușchii. Nu uitați de exercițiile de yoga, care în acest caz vă va ajuta să vă mențineți nivelul de energie într-o stare optimă.
3. Masaje cu uleiuri vegetale
Masajele regulate cu un ulei vegetal pot contribui la îmbunătățirea fluxului de sânge spre suprafața pielii, îmbunătățind circulația și permițând să ajungă mai mulți nutrienți la mușchi, fiind de mare ajutor în cazurile de slăbiciune musculară. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, puteți efectua masaje pe zonele corpului în care suferiți cel mai mult din această problemă, în special la picioare.
Puteți alege un ulei precum cel de măsline, nucă de cocos sau migdale și încălziți-l ușor pentru a avea un efect mai bun. Aplicați puțin ulei pe care l-ați ales și masați ușor timp de cel puțin 15 minute. Începeți prin efectuarea masajului de mai multe ori pe zi în primele zile, iar când simptomele dispar, faceți masaj de cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a continua să beneficiați de proprietățile acestuia.
4. Beți mai multă apă
Iată un alt motiv pentru a bea apa de care corpul are nevoie, deoarece deshidratarea poate fi o altă cauză a slăbiciunii musculare. Când corpul este rehidratat, mușchii se recuperează și se întăresc. Amintiți-vă că trebuie să beți între 8 și 10 pahare de apă pe zi pentru a evita deshidratarea, iar în același timp puteți crește consumul de fructe și legume, care au un conținut ridicat de apă. Din contră, evitați abuzul de băuturi cum ar fi ceaiul sau cafeaua, deoarece acestea pot produce deshidratare.
5. Vitamina D
Deficitul de vitamina D este, de asemenea, asociat cu slăbiciunea musculară, deci, dacă este cazul dvs., este important să remediați această problemă. Această vitamină ajută la reglarea calciului, un alt mineral care este foarte important pentru a menține mușchii într-o stare bună și puternici, evitând astfel slăbiciunea.
Cea mai bună modalitate de a vă face corpul să producă această vitamină este să rămâneți puțin timp în lumina soarelui. Pur și simplu, expunându-vă între 10 și 15 minute la lumina soarelui, de preferință dimineața, corpul dumneavoastră va fi capabil să producă această vitamină de la sine. Desigur, încercați să evitați cele mai dăunătoare raze ultraviolete care sunt cele în orele centrale ale zilei. În plus, puteți crește consumul de alimente care conțin această vitamină, cum ar fi somonul, sardinele, macroul, sucul de portocale proaspăt stors și cerealele. De asemenea, puteți alege să luați suplimente de această vitamină, dar consultați întotdeauna un medic specialist.
6. Melasa de trestie
Melasa din trestie de zahăr este, de asemenea, cunoscută sub denumirea de miere din trestie de zahăr și este rezultatul fierberii sucului de trestie de zahăr până când apa se evaporă, obținându-se o textură foarte asemănătoare cu cea a mierii, de culoare mai închisă. Printre substanțele nutritive care contează cel mai mult în acest caz, menționăm conținutul de fier și calciu, care furnizează energie musculară, de magneziu, care favorizează absorbția de calciu și potasiu, ceea ce va contribui la menținerea echilibrului electrolitic în corp, ajutând la evitarea slăbiciunilor musculare și păstrând mușchii în stare bună.
Pentru a beneficia de aceste proprietăți, puteți amesteca o linguriță de trestie de melasă într-o ceașcă de lapte cald. O altă opțiune este să amestecați două lingurițe de melasă de trestie de zahăr împreună cu alte două lingurițe de oțet organic de mere într-o ceașcă de apă fierbinte și să beți o dată pe zi.
7. Bananele
Bananele sunt o sursă bună de potasiu, care vă ajută să vă mențineți mușchii puternici, buna funcționare a acestora, evitând astfel slăbiciunea. De fapt, dacă suferiți de deficit de potasiu, acesta poate fi un motiv pentru apariția slăbiciunii musculare, a oboselii și a crampelor musculare frecvente.
Pentru a evita această deficiență, puteți mânca una sau două banane pe zi, eventual cu o linguriță de miere pentru a asigura organismului o aprovizionare corespunzătoare cu acest mineral. O altă modalitate excelentă de a consuma aceste fructe este de a prepara zilnic un smoothie cu banane și lapte vegetal, după preferințe, pentru a acoperi necesarul de potasiu și de calciu.
8. Laptele
Laptele conține multe substanțe nutritive și este considerat una dintre cele mai bune surse de vitamina B, care este vitală pentru menținerea sănătății musculare și a calciului, ceea ce ajută la menținerea lor puternică, evitând slăbiciunea musculară.
Pentru a beneficia de toate proprietățile sale, consumați 1 sau 2 pahare de lapte zilnic pentru a asigura contribuția corectă a tuturor substanțelor nutritive necesare mușchilor. Un alt mod de a vă asigura această contribuție este să încălziți un pahar de lapte, la care puteți adăuga o linguriță de miere și una de lemn-dulce, amestecați bine înainte de a consuma o dată sau de două ori pe zi.
9. Amla
Acest fruct este, de asemenea, cunoscut sub numele de coacăz indian și în compoziția sa are nutrienți cum ar fi proteine, calciu, fier și vitamina C, printre altele, care sunt foarte bune pentru ca mușchii să funcționeze corect evitând slăbiciunea musculară.
Pentru a beneficia de aceste proprietăți și pentru a îmbunătăți sănătatea mușchilor, puteți amesteca două linguri de suc de Amla cu aceeași cantitate de miere și consumați acest preparat de două sau trei ori pe zi. În plus, consumând acest preparat vă puteți întări sistemul imunitar într-un mod remarcabil, ajutând corpul să fie mai pregătit pentru a lupta împotriva bolilor.
10. Digitopresiunea
Digitopresiunea sau acupresura, asa cum este de asemenea cunoscută, constă în exercitarea unei presiuni profunde și constante în anumite locuri cheie ale corpului, având ca efect îmbunătățirea circulației sanguine, facilitând astfel oxigenarea și transportul nutrienților către toate celulele corpului. Ca urmare a acestei îmbunătățiri a circulației sanguine, acest lucru vă poate ajuta să reduceți slăbiciunea musculară. Cel mai indicat este să consultați un specialist în acest domeniu și să aplicați cea mai bună tehnică în cazul dvs. În câteva sesiuni de acupresură, se observă de obicei rezultate bune.
Prin apăsarea unor puncte cheie de pe corp, acupresura stimulează de fapt abilitățile de autovindecare ale organismului. Digitopresiunea sau acupresura are la baza combinația dintre principiile acupuncturii și alte ramuri ale medicinei chineze. Tehnicile de acupresură se bazează pe principiul acupuncturii, mai exact activarea unor terminații nervoase sau a stimulării meridianelor pentru reglarea energiilor corpului, doar că acest lucru nu se realizează cu ajutorul acelor, ci prin masaj.