Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

8 beneficii ale orezului negru

Scris de Dr. Luca Catalin

Orezul negru oferă incredibile beneficii pentru sănătate

 Orezul negru a fost folosit de mii de ani ca bază a alimentației în diverse culturi, în special în cea asiatică. Orezul negru oferă incredibile beneficii pentru sănătate, fiind apreciat mai ales de vechii nobili din China antică. Gustul său special, având o ușoară aromă de nucă este acompaniat de o textură mai aparte decât cea a orezului alb. În prezent, popularitatea sa este în creștere datorită valorii sale nutritive ridicate.

Originea orezului negru

 Orezul negru, numit și “orezul longevității”, este o varietate de orez exotic care provine din China, iar consumul său era interzis săracilor, doar nobilii aveau dreptul să îl consume; tocmai de aceea, acest tip de orez a mai fost denumit și “orezul interzis”.

 Orezul negru se caracterizează atât prin culoarea sa specifică, cât și prin aroma sa distinctă, care este similară cu aroma de nucă. Culoarea sa neagră se datorează conținutului bogat în antocianine, care sunt antioxidanți de tip betacarotenoid și care se găsesc de asemenea în alimentele de culoare violet (vinete, struguri, coacăze, mure, ceapa roșie, varza roșie, sfecla roșie, etc.). Acest orez, prin gătire își intensifică nuanța, de aici provenind de fapt denumirea de orez negru.

 În prezent, persoane de toate vârstele se pot bucura de aroma sa bogată, de valoarea sa nutritivă ridicată și de toate beneficiile sale pentru sănătate. În comparație cu orezul alb, care este unul dintre cele mai consumate alimente la nivel mondial, orezul negru are mai puțini carbohidrați simpli, însă un aport mai mare de nutrienți, ceea ce înseamnă că orezul negru ajută la menținerea valorilor de zahăr din sânge și oferă o bogăție de nutrienți.

 Cu toate că nutriționiștii recomandă mult mai mult consumul orezului integral (care poate fi găsit mai ușor), orezul negru este cu siguranță o opțiune excelentă pentru o dietă sănătoasă. Vă prezint în acest articol 8 beneficii ale orezului negru pentru sănătate:

1. Valoarea nutrițională a orezului negru

 Orezul negru este un aliment foarte nutritiv, 1 cană de orez negru gătit oferă aproximativ 160 calorii și chiar dacă valoarea sa calorică este foarte similară cu cea a orezului integral, orezul negru se remarcă deoarece este sortimentul de orez cu cantitatea cea mai mică de calorii per porție, dar și cea mai mare cantitate de fibre și de proteine; de asemenea, orezul negru este bogat în betacaroten, precum și în vitaminele B1 și B2, fosfor, potasiu, fier și calciu.

 O cană de orez negru negătit conține:

 - 160 calorii

 - 5 g de grăsime – aproximativ 2% din cantitatea zilnică recomandată

 - 34 g carbohidrați - aproximativ 11% din cantitatea zilnică recomandată

 - 2 g de fibre – aproximativ 8% din cantitatea zilnică recomandată

 - 1 g de zahăr

 - 5 g de proteine

 Datorită acestei bogății de nutrienți, orezul negru este o opțiune excelentă și pentru o dietă de control a greutății corporale, datorită aportului său caloric scăzut, pentru o dietă de formare a masei musculare, datorită aportului său proteic ridicat, dar și pentru o dietă de combatere a constipației, datorită conținutului său bogat în fibre alimentare.

2. Orezul negru este bogat în antioxidanți

 Orezul negru, printre alte beneficii pe care le aduce sănătății, este și o sursă bună de antocianine, antioxidanți de tip betacarotenoid; orezul negru are mai mulți antioxidanți inclusiv decât orezul alb sau cel integral.

 Cantitatea de antocianine pe care o are orezul negru poate fi comparată cu cea pe care o conțin fructele de pădure precum coacăzele negre. Antocianinele ajută în principal la prevenirea bolilor cum sunt cele cardiace și inclusiv a cancerului, precum și la regenerarea celulară și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

3. Orezul negru are proprietăți antiinflamatorii

 Adăugarea orezului negru în alimentație este cu siguranță o decizie inteligentă, deoarece dacă este consumat în mod frecvent, ajută la prevenirea și combaterea bolilor inflamatorii, aceasta datorită antocianinelor.

 Cu toate că inflamația este un răspuns corporal natural, dacă aceasta iese de sub control poate provoca deteriorări serioase și alterări ale funcțiilor corporale, determinând inclusiv inflamația cronică.

 Bineînțeles că niciun aliment nu înlocuiește un tratament medical de specialitate, însă cu siguranță poate ajuta la prevenirea unor boli sau la ameliorarea unor simptome deja existente. Câteva exemple de boli inflamatorii în care se recomandă consumul orezului negru sunt artrita, ateroscleroza, cancerul, etc.

4. Orezul negru este protector cardiovascular

 Așa cum am menționat anterior, orezul negru are proprietăți antioxidante, iar dacă este consumat în mod frecvent poate ajuta la buna funcționare a organismului, ceea ce favorizează o stare mai bună de sănătate.

 Compoziția nutrițională a orezului negru îl recomandă ca un excelent cardioprotector, în special datorită conținutului său ridicat de antocianine, care sunt substanțe antiinflamatorii, dar care ajută de asemenea la reducerea nivelelor de colesterol din sânge, reducând riscul apariției bolilor cardiovasculare precum ateroscleroza, arteroscleroza, cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, etc.

 Numeroase studii medicale au arătat că bolile cardiace sunt unele dintre principalele cauze de deces din lume, atât la femei, cât și la bărbați. Pentru a avea o inimă sănătoasă, pe lângă faptul că este necesar să se includă în dietă alimente sănătoase cum este și orezul negru, este necesar de asemenea să să realizeze exerciții fizice în mod regulat și să se reducă nivelul de stres.

5. Orezul negru este protector hepatic

 Așa cum se știe, ficatul, la fel ca inima, este considerat un organ vital, iar acesta participă la multiple funcții, atât la cea de detoxifiere, cât și la cea de reglare hormonală. Totodată, ficatul este o parte importantă în digestia alimentelor pe care le consumăm zilnic și ajută corpul pentru a le putea utiliza.

 Studiile medicale au mai demonstrat că consumul frecvent de orez negru ajută la reducerea nivelelor de lipide din sânge și la reducerea riscului de ficat gras. Astfel, consumul orezului negru susține o bună sănătate hepatică și implicit, o bună sănătate corporală.

6. Orezul negru este un agent anticancerigen

 Datorită concentrației ridicate de antioxidanți de tip carotenoid din orezul negru, acesta poate proteja corpul de efectele negative ale radicalilor liberi. Așa cum se știe deja, efectele nocive ale radicalilor liberi favorizează apariția și dezvoltarea tumorilor.

 Câteva studii medicale realizate recent au analizat capacitatea antocianinelor de a stopa metastazele tumorale. Astfel, cercetătorii au descoperit că acestea pot ajuta la combaterea propagării anumitor celule canceroase. Chiar dacă mai sunt necesare și alte cercetări de specialitate pentru a se putea afirma că orezul negru are puternice efecte anticancerigene, putem afirma că includerea sa în alimentație ne oferă un maxim de beneficii antioxidante.

7. Orezul negru este un excelent aliment nutritiv

 Nu degeaba vechii împărați chinezi consumau în mod regulat acest aliment, care în prezent este considerat ca făcând parte din categoria superalimentelor, fiind bogat în fibre, proteine, vitamine și minerale.

 Aroma sa unică și bogăția nutrițională e care o conține, recomandă orezul negru ca pe unul dintre cele mai speciale alimente. Deoarece antioxidanții pe care îi conține ajută la combaterea radicalilor liberi care cauzează stresul oxidativ, acest aliment poate fi considerat ideal ca remediu antiîmbătrânire, dar și pentru îmbunătățirea proceselor mentale cum sunt concentrarea și memoria.

8. Orezul negru poate îmbunătăți funcția cognitivă a creierului

 Orezul negru poate ajuta la îmbunătățirea memoriei. În prezent există multe studii care relaționează antioxidanții, respectiv antocianinele ca fiind agenți care ajută la stimularea funcției cerebrale.

 Un studiu care a avut o durată de șase ani și care a fost efectuat pe mai mult de 16.000 pacienți, a evidențiat că un consum regulat al alimentelor bogate în antocianine poate încetini procesul de îmbătrânire mentală cu aproximativ doi ani și jumătate. Rezultatele obținute în urma acestui studiu au demonstrat că dacă se consumă mai multe antocianine și mai mulți flavonoizi se poate stopa deteriorarea cognitivă.

 Acești antioxidanți nu doar încetinesc procesul de îmbătrânire mentală, ci ajută totodată la îmbunătățirea proceselor de învățare și de memorare.

 Un alt studiu realizat în anul 2009 a demonstrat că pacienții tratați cu antocianine au îmbunătățit procesele de învățare și de memorare față de pacienții care nu au consumat antocianine.

Cum se prepară orezul negru?

 Orezul negru trebuie să fie gătit luând în considerare faptul că timpul de gătire este mai mare decât în cazul orezului alb, acest timp este similar cu cel necesar pentru prepararea orezului integral. Timpul de gătire pentru orezul negru este între 45 și 55 minute.

 De asemenea, pentru a facilita gătirea acestuia, este necesar să se lase la înmuiat cu o noapte înainte. Ideal este să se gătească în proporția de trei măsuri de apă cu una de orez.

Câteva recomandări pentru prepararea orezului negru:

 - Dacă se lasă la înmuiat peste noapte, orezul negru va fi mai ușor de gătit, iar procesul va fi mai rapid.

 - Acest orez poate fi consumat simplu, cu sare și puțin ulei sau unt, dar poate fi și o bază pentru prepararea și altor mâncăruri sau salate.

 - Cu toate că orezul negru provine din China, acesta a început să fie comercializeze în alte țări și poate fi găsit cu ușurință și la noi.