Proprietățile nutriționale ale spirulinei
Spirulina este foarte bogată în nutrienți benefici pentru sănătate, această microalgă conținând proteine vegetale, vitamina A, vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B6), C, E, minerale precum magneziu, zinc, cupru, fier, seleniu, acizi grași (acidul gamalinoleic), pigmenți și antioxidanți.
Spirulina conține cantități reduse de hidrați de carbon (între 8% și 20% dintre care majoritatea sunt polizaharide cu absorbție lentă, un conținut foarte redus de grăsimi (5%, însă bogate în acizi grași esențiali Omega 6), fibre dietetice, enzime, clorofilă, etc.
Spirulina poate fi o bună opțiune pentru a ne suplimenta dieta în mod temporar și punctual în etapele în care desfășurăm o activitate fizică sau mentală mai intensă.
Tabel nutrițional pentru spirulină
Pentru fiecare 100 grame, acestea sunt cantitățile de nutrienți care se găsesc în spirulină:
- Calorii: 290Kcal
- Proteine: 57g
- Hidrați de carbon: 23g
- Grăsimi: 5g
- Fibre: 3g
- Vitamina A: 29mcg
- Vitamina B1: 2mg
- Vitamina B2: 3.5mg
- Vitamina B3: 13mg
- Vitamina B5: 3mg
- Vitamina B6: 0.3mg
- Vitamina E: 5mg
- Calciu: 120mg
- Fier: 28.5mg
- Magneziu: 195mg
- Zinc: 2mg
Proprietățile terapeutice ale spirulinei
Datorită bogăției sale nutriționale, spirulina se utilizează ca supliment alimentar și are diverse efecte benefice asupra organismului, ca de exemplu, stimularea sistemului imunitar. Aceasta se petrece datorită faptului că spirulina determină producerea anticorpilor care acționează contra virusurilor și bacteriilor și inclusiv are un efect anticancerigen natural.
De asemenea, conținutul de fibre din spirulină acționează ca un prebiotic la nivelul intestinelor, favorizând activitatea microflorei din organism. În același timp, spirulina are capacitatea de a reduce neurotoxicitatea metalelor grele acumulate în corp și a radiotoxicității (în cazul persoanelor care urmează chimio și radioterapie).
Pe de altă parte, conținutul bogat în proteine și în antioxidanți ai spirulinei, o recomandă sportivilor și atleților, deoarece poate reduce deteriorările musculare și stresul oxidativ pe care îl pot cauza exercițiile fizice intense și de asemenea, spirulina poate reduce oboseala fizică și favorizează recuperarea după un efort susținut.
Totodată, datorită conținutului său bogat de antioxidanți, proteine, fibre și micronutrienți esențiali, spirulina poate preveni bolile cardiace și vasculare datorită acțiunii sale hipolipemiante și antiinflamatorii. În plus, spirulina contribuie la reducerea sau controlarea nivelelor de glucoză din sânge, ceea ce înseamnă un bun efect antidiabetic.
Să vedem în continuare care sunt 14 dintre principalele beneficii ale consumului de spirulină:
14 beneficii ale consumului de spirulină
1.- Spirulina este o excelentă sursă de proteine vegetale, astfel, fiecare 100 g de spirulină conține 58 de proteine;
2.- Spirulina încetinește procesul de îmbătrânire determinat de oxidarea celulară;
3.- Spirulina ne poate proteja față de reacțiile alergice, precum rinita alergică, datorită efectului său de a reduce eliberarea histaminei în corp;
4.- Spirulina stimulează sistemul imunitar și protejează organismul de virusuri, bacterii și infecții;
5.- Spirulina menține sănătatea vederii și ajută la prevenirea bolilor sistemului vizual precum degenerarea maculară și cataracta;
6.- Spirulina stimulează creșterea florei bacteriene benefice, fiind un bun remediu prebiotic;
7.- Spirulina are un efect depurativ și ajută la eliminarea metalelor grele din corp;
8.- Spirulina are o acțiune hipolipemiantă, ajutând la reducerea nivelului de grăsimi din sânge și poate reduce nivelele de colesterol rău sau LDL;
9.- Spirulina protejează ficatul, stimulându-i în același timp funcțiile;
10.- Spirulina are un efect antiinflamatoriu, care este în special benefic în cazul bolilor cronice sau acute;
11.- Spirulina ajută la controlarea glicemiei pentru pacienții care au diabet de tip II;
12.- Spirulina ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular și previne bolile cardiovasculare;
13.- Spirulina este un supliment nutrițional perfect pentru îmbunătățirea randamentului fizic și mental;
14.- Spirulina are acțiune antivirală, inhibând proliferarea virusului herpes simplex.
Dozele recomandate de spirulină
Dozele recomandate pentru alga spirulină sunt de aproximativ 4 g zilnic. Totuși, este indicat ca spirulina să fie introdusă treptat în dietă, de exemplu, se poate începe cu un 1g pe zi și se crește treptat, în funcție de modul în care ne simțim după consumul acesteia.
De asemenea, un aspect important este acela că dozele de spirulină trebuie să fie relaționate cu consumul energetic al organismului. De exemplu, o persoană sportivă și activă va avea un consum energetic mult mai mare față de o persoană sedentară. Dozele orientative sunt următoarele:
- Adulți sportivi: între 5 și 10 g zilnic
- Adulți sedentari: între 3 și 6 g zilnic
- Copii: între 2 și 3 g zilnic
- Femeile însărcinate: între 1 și 2 g zilnic
Contraindicații pentru spirulină
Cu toate că în condiții normale consumul spirulinei este sigur, este necesar să se ia în considerare următoarele cazuri:
- În cazul femeilor însărcinate, acestea vor consulta un medic specialist;
- Când se introduce spirulina în dietă, uneori, în funcție de toleranța fiecărei persoane, aceasta poate cauza grețuri, constipație, diaree sau dureri de stomac. În aceste cazuri se va reduce doza sau se va opri administrarea, iar dacă simptomele nu dispar se va consulta un medic.