Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Păducelul: utilizări și beneficii pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Efectele păducelului asupra sănătății

Păducelul: utilizări și beneficii pentru sănătate Păducelul, cunoscut științific sub denumirea de Crataegus monogyna, este un copac sau arbust care a fost utilizat încă din secolul al XIII-lea în regiunile Angliei în diverse scopuri medicinale. Printre diferitele indicații medicinale ale utilizării păducelului sunt favorizarea circulației, relaxarea și chiar scăderea nivelului de anxietate.

Pe lângă beneficiile descrise mai sus, păducelul este o plantă care are și următoarele efecte:

 - Sedative

 - Calmante

Cele 5 utilizări mai importante ale păducelului

 Păducelul este adesea folosit atunci când manifestăm probleme legate de:

 - Sănătatea inimii: deoarece stimulează circulația sanguină, prin antioxidanții pe care îi conține, îmbunătățind astfel sănătatea cardiovasculară.

 - Insomnie: componentele sale sedative ajută la relaxarea organismului favorizând relaxarea necesară în fazele anterioare ale somnului, precum și în fazele care apar în timpul repausului.

 - Probleme musculare: păducelul este calmant, sedativ și relaxant este benefic pentru toate problemele musculare ușoare.

 - Anxietate: flavonoidele din păducel reglează stările de nervozitate și anxietate.

 - Infecții urinare: proprietățile sale diuretice ajută la crearea de urină care ajută la expulzarea toxinelor, precum și a bacteriilor, ciupercilor sau a diferitelor microorganisme care provoacă infecții urinare.

Cum se administrează păducelul?

 Păducelul poate fi consumat în diverse moduri, precum următoarele:

 - Infuzii: fie prin infuzarea frunzelor acestei plante sau a pliculețelor de ceai care se găsesc în magazinele naturiste și în unele farmacii.
 - Capsule: pe care le putem găsi în magazinele naturiste și în parafarmacii.
 - Salate: există persoane care preferă consumul direct al acestei plante medicinale prin salate.

 Păducelul este indicat să fie consumat atunci când suntem pregătiți să ne relaxăm sau să dormim. Nu este recomandat să îl consumați dimineața înainte de o zi dinamică și plină de activități.

Contraindicații pentru păducel

 Păducelul, ca aproape toate remediile naturiste, trebuie să fie consumat cu precauție și mai ales sub supravegherea unui fitoterapeut sau a medicului dumneavoastră de familie.
 În ceea ce privește contraindicațiile, următoarele persoane nu ar trebui să utilizeze păducelul:

 - Persoanele cu hipertensiune arterială: persoane care suferă de tensiune ridicată sau decompensată sau care iau medicamente pentru această problemă.
 - Persoanele cu boli de inimă: persoane care iau medicamente pentru problemele legate de inimă sau sistemul circulator, deoarece aportul de păducel poate crește efectele unor astfel de medicamente.
 - Femeile însărcinate: întrucât în acest caz aportul excesiv de păducel poate cauza probleme în timpul sarcinii.