Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Păducelul: utilizări și beneficii pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Efectele păducelului asupra sănătății

Păducelul: utilizări și beneficii pentru sănătate Păducelul, cunoscut științific sub denumirea de Crataegus monogyna, este un copac sau arbust care a fost utilizat încă din secolul al XIII-lea în regiunile Angliei în diverse scopuri medicinale. Printre diferitele indicații medicinale ale utilizării păducelului sunt reglarea tensiunii arteriale, echilibrarea functiilor inimii, favorizarea circulației, relaxarea și chiar scăderea nivelului de anxietate.

Pe lângă beneficiile descrise mai sus, păducelul este o plantă care are și următoarele efecte:

 - Sedative

 - Calmante

Cele 5 utilizări mai importante ale păducelului

 Păducelul este adesea folosit atunci când manifestăm probleme legate de:

 - Sănătatea inimii: deoarece stimulează circulația sanguină, prin antioxidanții pe care îi conține, îmbunătățind astfel sănătatea cardiovasculară.

- Hipertensiune : regleaza tensiunea arteriala

 - Insomnie: componentele sale sedative ajută la relaxarea organismului favorizând relaxarea necesară în fazele anterioare ale somnului, precum și în fazele care apar în timpul repausului.

 - Probleme musculare: păducelul este calmant, sedativ și relaxant este benefic pentru toate problemele musculare ușoare.

 - Anxietate: flavonoidele din păducel reglează stările de nervozitate și anxietate.

 - Infecții urinare: proprietățile sale diuretice ajută la crearea de urină care ajută la expulzarea toxinelor, precum și a bacteriilor, ciupercilor sau a diferitelor microorganisme care provoacă infecții urinare.

Cum se administrează păducelul?

- Cea mai eficienta forma de administrare a plantelor medicinale este sub forma de macerat la rece sau pulbere sublinguala . Maceratul la rece se pregateste astfel : seara se iau 3 linguri de planta si se pun intr un litru de apa. A doua zi dimineata se strecoara si se  bea pe parcursul zilei cu minim 30 de minute inainte de masa ( eventual se tine la rece pentru a nu fermenta) . Pentru pulberea sublinguala se rasneste fin cu o rasnita de cafea planta medicinala , apoi se administreaza  cate o lingurita de 3-4 ori pe zi cu o cana de apa cu minim 30 de minute inainte de masa.

-  Gemoterapic de paducel
 - Capsule: pe care le putem găsi în magazinele naturiste și în unele farmacii

Contraindicații pentru păducel


 - Femeile însărcinate: întrucât în acest caz aportul excesiv de păducel poate cauza probleme în timpul sarcinii.