Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Sunătoarea

Scris de Dr. Luca Catalin

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare

sunatoarea

 Sunătoarea sau pojarnița este una din plantele cele mai folosite din întreaga lume pentru proprietățile sale extraordinare asupra organismului, având efecte minunate atât asupra trupului cât și asupra echilibrului emoțional. Foarte multe afecțiuni pot fi tratate și chiar prevenite consumând această plantă sub diverse forme, atât sub formă de ceai cât și capsulele care sunt foarte eficiente și se găsesc la farmaciile naturiste, uleiul de sunătoare, unguentul din sunătoare sau chiar mierea obținută exclusiv din sunătoare. Sunătoarea este un excelent sedativ, antiseptic, astringent, antiinflamator, vasodilatator, cicatrizant, afrodisiac și antidepresiv. Să descoperim minunatele sale efecte și multiplele sale întrebuințări.

Descrierea sunătoarei

 Sunătoarea mai poartă și denumirile populare de pojarniță, sunaică, drobișor, floare de năduf sau iarba sângelui. De asemenea, trebuie să menționăm faptul că sunătoarea este o plantă perenă ce poate fi întâlnită în toată țara și în zonele de câmpie,dar și în zonele deluroase sau chiar la munte, în regiunile subalpine. Această plantă miraculoasă are un aspect foarte plăcut și este ușor de recunoscut. Tulpina de sunătoare este dreaptă și lemnoasă în partea inferioară, atingând înălțimi de până la 100 de cm. Frunzele au formă ovală, iar florile au o culoare galbenă superbă fiind grupate în mai multe inflorescențe. Această plantă se recoltează în lunile iunie-august, în zilele cu soare, la amiază și se lasă la uscat la loc umbrit, datorită faptului că lumina soarelui le înroșește.

Sunătoarea - scurt istoric

 Sunătoarea este o plantă utilizată din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale terapeutice foarte importante. Între timp, recent, cercetătorii au mai găsit unele întrebuințări și efecte benefice asupra organismului, însă efectele sale sunt cunoscute din strămoși. Fitoterapeuții recomandă o cură cu ceai de sunătoare pentru a trata afecțiuni ale sistemului nervos, digestiv și de asemenea ale inimii, fierii, și ficatului. Sunătoarea este o farmacie în sine, datorită compușilor săi foarte importanți. Strămoșii noștri foloseau această sunătoarea pentru proprietățile sale afrodisiace, mai ales asupra bărbaților și de asemenea pentru a aduce liniștea sufletească și un somn plăcut și relaxant celui care o consumă. Până și vechii egipteni foloseau sunătoarea pentru proprietățile sale vindecătoare ale afecțiunilor cardiovasculare și biliare.

Ce conține sunătoarea?

 Întrebarea cea mai interesantă este care este compoziția acestei plante, ce compuși are și ce anume o face atât de miraculoasă? Răspunsul este unul foarte complex. Sunătoarea conține mai mulți compuși care o transformă într-o plantă miraculoasă. Așadar, sunătoarea conține peste 15 compuși activi, printre care enumerăm colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile, etc., dar să vedem fiecare din acești compuși ce întrebuințare are. Saponinele au proprietăți expectorante și febrifuge, așadar ceaiul de sunătoare este foarte indicat în tratarea răcelilor și virozelor. De asemenea, substanțele amare din sunătoare îi atribuie acesteia proprietăți aparitive, stimulează digestia, tratează hemoroizii și alungă paraziții intestinali. Mai mult decât atât, acidul clorogenic și cafeic are proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante, iar flavonoidele prețioase conținute de această plantă îi atribuie acesteia proprietăți vasodilatatoare și hipotensoare cardiace. Hiperforina este substanța antidepresivă și antinevralgică, iar hipericina este un antiseptic urinar excelent. Uleiul eteric atribuie acestei plante proprietăți astringente și cicatrizante la nivel extern.

Ce afecțiuni tratează sunătoarea?

Afecțiuni ale sistemului nervos

 Sunătoarea este un excelent calmant, fiind recunoscută pentru calmarea migrenelor, combaterea depresiei, alungarea durerilor de cap, a nevrozelor, tratarea isteriei și a nevralgiilor faciale. De asemenea, persoanele care suferă de somnambulism, anxietate, tulburări de vorbire, traumatisme craniene își pot trata aceste afecțiuni cu ajutorul tratamentului cu produse din sunătoare. Tulburările de somn și depresia însă sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale secolului în care ne aflăm, așadar somnul agitat poate fi tratat cu ajutorul unei cure de tinctură de sunătoare. Se consumă câte 15 picături de tinctură, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, în cure de câte trei săptămâni, cu pauze. Această cură va trata foarte multe afecțiuni ale sistemului nervos, precum și depresii biologice. De asemenea, se mai poate face o cură cu infuzia de sunătoare, pentru a combate îngrășarea ce poate apărea pe sistem nervos. Vreme de patru săptămâni, se consumă câte o cană de infuzie cu jumătate de oră înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi, iar după o pauză de o lună, se poate repeta.

Afecțiuni ale sistemului digestiv

 Bolile sistemului digestiv sunt foarte ușor de tratat cu ajutorul unui aliat de nădejde, ceaiul de sunătoare. Așadar, sunătoarea are efecte astringente, antiseptice și antiinflamatoare și este recomandată bolnavilor ce suferă de hepatită acută, hepatită cronică, ascită, ciroză, dischinezie biliară și se face un tratament cu tinctură de sunătoare sau cu infuzie din aceeași plantă. Vreme de trei săptămâni se consumă câte zece picături de tinctură, de trei ori pe zi și de asemenea se recomandă și consumul de infuzie de sunătoare în același tratament. Sunătoarea are proprietatea de a trata gastritele, ulcerul, crampele stomacale, lipsa poftei de mâncare și paraziții intestinali.

Afecțiuni cardiovasculare

 Afecțiunile inimii, precum hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie sau cardiacă, artrita obliterantă pot fi tratate cu ajutorul infuziei de sunătoare, în cure de câte o lună, de trei ori pe zi înainte de mesele principale, datorită proprietăților sale vasodilatatoare.

Afecțiunile pulmonare

 Cura cu infuzie de sunătoare poate trata cu succes astmul bronșic, bronșitele acute, tusea, răcelile puternice.

Afecțiunile genitale și reumatismale

 Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, infuzia de sunătoare este indicată în tratarea afecțiunilor genitale feminine. De asemenea, se recomandă cura cu infuzie de sunătoare și pentru tratarea durerilor articulare, a reumatismelor și a gutei.

Afecțiuni bucale

 Inflamațiile gâtului, gingiilor și ganglionilor pot fi tratate cu ajutorul infuziei de sunătoare, fie băută ca atare, fie sub formă de gargară sau comprese. Așadar, gargara cu infuzie de sunătoare tratează eficient abcesele dentare, aftele, rănile, etc.

Afecțiuni dermatologice

 Rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, eczemele, acneea furunculele, înțepăturile de insecte pot fi tratate cu ajutorul fie a infuziei de sunătoare fie a uleiului de sunătoare. Afecțiunile pielii mai pot fi tratate și cu ajutorul unguentului din flori de sunătoare ce poate fi găsit în farmacii naturiste sau preparat acasă. Sunătoarea combate senzația de durere, de usturime și de mâncărime, calmând suferințele la nivelul pielii și vindecând arsurile. De asemenea, uleiul de sunătoare aplicat pe piele poate vindeca alergiile, arsurile, iritațiile și eczemele.

Efect afrodisiac

 Sunătoarea conține tanini ce produc un efect afrodisiac prin excitarea sistemului nervos ce corespunde zonei genitale. Se face o cură cu infuzie din zece grame de plantă la un litru de apă și se bea neîndulcit, de trei ori pe zi. Și vinul de sunătoare are efecte afrodisiace.

Produse din sunătoare

Infuzie de sunătoare

Sunătoarea, ca orice altă plantă, este cel mai des folosită sub formă de infuzie. Așadar, infuzia de sunătoare se prepară din o lingură de plantă mărunțită peste care se adaugă 200 de ml de apă clocotită, se lasă la infuzat vreme de un sfert de oră, douăzeci de minute și apoi se strecoară. De asemenea, puteți procura de la farmacii naturiste, de la plafaruri, pliculețe cu ceai de sunătoare pe care să le preparați așa cum scrie pe prospect. Infuzia cu ceai de sunătoare se poate face sub formă de cură, vreme de trei săptămâni, cu pauze, pentru tratarea diverselor afecțiuni. Se consumă două-trei căni pe zi și se recomandă să se consume neîndulcită.

Tinctura de sunătoare

Este foarte bine să aveți în casa, la îndemână, tinctură de sunătoare pentru a trata diverse afecțiuni. Cura cu tinctură se sunătoare se ține vreme de două-trei săptămâni, cu pauze, și se dizolvă un anumit număr de picături de tinctură în apă sau în ceai, în funcție de vârstă. tinctura de sunătoare poate fi consumată de la vârsta de doi ani, și se recomandă un dozaj astfel - 2-5 ani - de 3 ori pe zi, câte 4-7 picături; 5-12 ani - de 3 ori pe zi, câte 7-10 picături; peste 13 ani - de 3 ori pe zi, câte 10-20 picături. Tinctura de sunătoare se poate prepara în casă sau se poate procura de la magazinele specializate. O puteți prepara astfel din doi pumni de iarbă uscată la un litru de alcool concentrația 400, și se lasă la macerat vreme de trei săptămâni, după care se strecoară și se toarnă în sticluțe închise la culoare.

Vinul de sunătoare

Vinul de sunătoare se prepară din 50 de grame de iarbă uscată la un litru de vin alb, lăsat la macerat vreme de zece zile. Se consumă trei păhărele pe zi, pentru tratarea afecțiunilor pulmonare și a leucoreei, dar și pentru efectele sale afrodisiace asupra bărbaților.

Uleiul de sunătoare

Uleiul de sunătoare este excelent în tratarea diverselor afecțiuni, și se găsește la magazinele specializate sau se poate prepara după o rețetă minuțioasă - 20 g flori uscate umezite cu 50 ml alcool 700; după 12 ore se adaugă 200 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui şi se lasă la macerat 4-6 săptămâni. După fiecare săptămână se mai pun în macerat câte 100 g vârfuri înflorite.

Pulberea de sunătoare

Pulberea de sunătoare se obține prin măcinarea plantei uscată și se ține la loc răcoros, în pungi de hârtie. Se consumă cu o lingură de miere, de două ori pe zi pentru tratarea afecțiunilor neurologice și biliare.

Unguentul de sunătoare

Unguentul de sunătoare poate fi găsit de asemenea în farmacii și în plafaruri, dar poate fi preparat și în casă și este bine să îl aveți la îndemână. Pentru a prepara acest unguent, florile uscate de sunătoare se mărunțesc și se amestecă cu unt încins într-un vas. Se amestecă bine, până ce compoziția se răcește, și după aproximativ opt ore se pune amestecul la foc mic vreme de câteva zeci de minute. Se strecoară printr-un tifon și se obține astfel un unguent roșiatic excelent.

Ce afecțiuni putem trata cu sunătoarea și cu ajutorul cărui preparat?

Diabetul poate fi prevenit cu ajutorul pulberii de sunătoare, consumată în cure de câte o lună, trei lingurițe pe zi.

Indigestiile pot fi tratate cu ajutorul unei cure cu infuzie combinată de sunătoare și busuioc, vreme de o lună, câte trei căni pe zi. Această cură poate fi repetată de trei ori pe an.

Tromboflebita, o afecțiune foarte gravă, poate fi tratată cu ajutorul capsulelor cu extract de sunătoare, câte patru capsule pe zi, vreme de 30 de zile. De asemenea, această cură ajută persoanele ce vor să se lase de fumat.

Anxietatea, tulburările obsesiv-compulsive, obezitatea pe fond nervos pot fi tratate cu ajutorul unei cure cu infuzie de sunătoare sau cu capsulele cu extract de sunătoare, dovedite a fi foarte eficiente.

Insomnia, dependența de alcool și nicotină sunt tratate printr-o cură de pulbere extract de sunătoare, câte un gram pe zi, vreme de șase săptămâni.

Arsurile, vânătăile, dermatita atopică, rănile sunt afecțiuni externe ce pot fi tratate cu ajutorul cataplasmelor cu ulei de sunătoare, cu infuzie de sunătoare, sau aplicarea tincturii sau unguentului de sunătoare pe piele.

Sunătoarea - precauții, contraindicații, atenționări!

 Efectele adverse ale curei cu sunătoare sunt fotosensibilitatea, arsurile pe piele, durerile de cap, amețeli, uscăciunea gurii, tulburări gastro-intestinale, tulburări de concentrare, etc. Se recomandă să nu se consume produse de sunătoare de către femeile însărcinate sau care alăptează.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult