Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare
Sunătoarea sau pojarnița este una din plantele cele mai folosite din întreaga lume pentru proprietățile sale extraordinare asupra organismului, având efecte minunate atât asupra trupului cât și asupra echilibrului emoțional. Foarte multe afecțiuni pot fi tratate și chiar prevenite consumând această plantă sub diverse forme, atât sub formă de ceai cât și capsulele care sunt foarte eficiente și se găsesc la farmaciile naturiste, uleiul de sunătoare, unguentul din sunătoare sau chiar mierea obținută exclusiv din sunătoare. Sunătoarea este un excelent sedativ, antiseptic, astringent, antiinflamator, vasodilatator, cicatrizant, afrodisiac și antidepresiv. Să descoperim minunatele sale efecte și multiplele sale întrebuințări.
Descrierea sunătoarei
Sunătoarea mai poartă și denumirile populare de pojarniță, sunaică, drobișor, floare de năduf sau iarba sângelui. De asemenea, trebuie să menționăm faptul că sunătoarea este o plantă perenă ce poate fi întâlnită în toată țara și în zonele de câmpie,dar și în zonele deluroase sau chiar la munte, în regiunile subalpine. Această plantă miraculoasă are un aspect foarte plăcut și este ușor de recunoscut. Tulpina de sunătoare este dreaptă și lemnoasă în partea inferioară, atingând înălțimi de până la 100 de cm. Frunzele au formă ovală, iar florile au o culoare galbenă superbă fiind grupate în mai multe inflorescențe. Această plantă se recoltează în lunile iunie-august, în zilele cu soare, la amiază și se lasă la uscat la loc umbrit, datorită faptului că lumina soarelui le înroșește.
Sunătoarea - scurt istoric
Sunătoarea este o plantă utilizată din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale terapeutice foarte importante. Între timp, recent, cercetătorii au mai găsit unele întrebuințări și efecte benefice asupra organismului, însă efectele sale sunt cunoscute din strămoși. Fitoterapeuții recomandă o cură cu ceai de sunătoare pentru a trata afecțiuni ale sistemului nervos, digestiv și de asemenea ale inimii, fierii, și ficatului. Sunătoarea este o farmacie în sine, datorită compușilor săi foarte importanți. Strămoșii noștri foloseau această sunătoarea pentru proprietățile sale afrodisiace, mai ales asupra bărbaților și de asemenea pentru a aduce liniștea sufletească și un somn plăcut și relaxant celui care o consumă. Până și vechii egipteni foloseau sunătoarea pentru proprietățile sale vindecătoare ale afecțiunilor cardiovasculare și biliare.
Ce conține sunătoarea?
Întrebarea cea mai interesantă este care este compoziția acestei plante, ce compuși are și ce anume o face atât de miraculoasă? Răspunsul este unul foarte complex. Sunătoarea conține mai mulți compuși care o transformă într-o plantă miraculoasă. Așadar, sunătoarea conține peste 15 compuși activi, printre care enumerăm colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile, etc., dar să vedem fiecare din acești compuși ce întrebuințare are. Saponinele au proprietăți expectorante și febrifuge, așadar ceaiul de sunătoare este foarte indicat în tratarea răcelilor și virozelor. De asemenea, substanțele amare din sunătoare îi atribuie acesteia proprietăți aparitive, stimulează digestia, tratează hemoroizii și alungă paraziții intestinali. Mai mult decât atât, acidul clorogenic și cafeic are proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante, iar flavonoidele prețioase conținute de această plantă îi atribuie acesteia proprietăți vasodilatatoare și hipotensoare cardiace. Hiperforina este substanța antidepresivă și antinevralgică, iar hipericina este un antiseptic urinar excelent. Uleiul eteric atribuie acestei plante proprietăți astringente și cicatrizante la nivel extern.
Ce afecțiuni tratează sunătoarea?
Afecțiuni ale sistemului nervos
Sunătoarea este un excelent calmant, fiind recunoscută pentru calmarea migrenelor, combaterea depresiei, alungarea durerilor de cap, a nevrozelor, tratarea isteriei și a nevralgiilor faciale. De asemenea, persoanele care suferă de somnambulism, anxietate, tulburări de vorbire, traumatisme craniene își pot trata aceste afecțiuni cu ajutorul tratamentului cu produse din sunătoare. Tulburările de somn și depresia însă sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale secolului în care ne aflăm, așadar somnul agitat poate fi tratat cu ajutorul unei cure de tinctură de sunătoare. Se consumă câte 15 picături de tinctură, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, în cure de câte trei săptămâni, cu pauze. Această cură va trata foarte multe afecțiuni ale sistemului nervos, precum și depresii biologice. De asemenea, se mai poate face o cură cu infuzia de sunătoare, pentru a combate îngrășarea ce poate apărea pe sistem nervos. Vreme de patru săptămâni, se consumă câte o cană de infuzie cu jumătate de oră înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi, iar după o pauză de o lună, se poate repeta.
Afecțiuni ale sistemului digestiv
Bolile sistemului digestiv sunt foarte ușor de tratat cu ajutorul unui aliat de nădejde, ceaiul de sunătoare. Așadar, sunătoarea are efecte astringente, antiseptice și antiinflamatoare și este recomandată bolnavilor ce suferă de hepatită acută, hepatită cronică, ascită, ciroză, dischinezie biliară și se face un tratament cu tinctură de sunătoare sau cu infuzie din aceeași plantă. Vreme de trei săptămâni se consumă câte zece picături de tinctură, de trei ori pe zi și de asemenea se recomandă și consumul de infuzie de sunătoare în același tratament. Sunătoarea are proprietatea de a trata gastritele, ulcerul, crampele stomacale, lipsa poftei de mâncare și paraziții intestinali.
Afecțiuni cardiovasculare
Afecțiunile inimii, precum hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie sau cardiacă, artrita obliterantă pot fi tratate cu ajutorul infuziei de sunătoare, în cure de câte o lună, de trei ori pe zi înainte de mesele principale, datorită proprietăților sale vasodilatatoare.
Afecțiunile pulmonare
Cura cu infuzie de sunătoare poate trata cu succes astmul bronșic, bronșitele acute, tusea, răcelile puternice.
Afecțiunile genitale și reumatismale
Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, infuzia de sunătoare este indicată în tratarea afecțiunilor genitale feminine. De asemenea, se recomandă cura cu infuzie de sunătoare și pentru tratarea durerilor articulare, a reumatismelor și a gutei.
Afecțiuni bucale
Inflamațiile gâtului, gingiilor și ganglionilor pot fi tratate cu ajutorul infuziei de sunătoare, fie băută ca atare, fie sub formă de gargară sau comprese. Așadar, gargara cu infuzie de sunătoare tratează eficient abcesele dentare, aftele, rănile, etc.
Afecțiuni dermatologice
Rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, eczemele, acneea furunculele, înțepăturile de insecte pot fi tratate cu ajutorul fie a infuziei de sunătoare fie a uleiului de sunătoare. Afecțiunile pielii mai pot fi tratate și cu ajutorul unguentului din flori de sunătoare ce poate fi găsit în farmacii naturiste sau preparat acasă. Sunătoarea combate senzația de durere, de usturime și de mâncărime, calmând suferințele la nivelul pielii și vindecând arsurile. De asemenea, uleiul de sunătoare aplicat pe piele poate vindeca alergiile, arsurile, iritațiile și eczemele.
Efect afrodisiac
Sunătoarea conține tanini ce produc un efect afrodisiac prin excitarea sistemului nervos ce corespunde zonei genitale. Se face o cură cu infuzie din zece grame de plantă la un litru de apă și se bea neîndulcit, de trei ori pe zi. Și vinul de sunătoare are efecte afrodisiace.
Produse din sunătoare
Infuzie de sunătoare
Sunătoarea, ca orice altă plantă, este cel mai des folosită sub formă de infuzie. Așadar, infuzia de sunătoare se prepară din o lingură de plantă mărunțită peste care se adaugă 200 de ml de apă clocotită, se lasă la infuzat vreme de un sfert de oră, douăzeci de minute și apoi se strecoară. De asemenea, puteți procura de la farmacii naturiste, de la plafaruri, pliculețe cu ceai de sunătoare pe care să le preparați așa cum scrie pe prospect. Infuzia cu ceai de sunătoare se poate face sub formă de cură, vreme de trei săptămâni, cu pauze, pentru tratarea diverselor afecțiuni. Se consumă două-trei căni pe zi și se recomandă să se consume neîndulcită.
Tinctura de sunătoare
Este foarte bine să aveți în casa, la îndemână, tinctură de sunătoare pentru a trata diverse afecțiuni. Cura cu tinctură se sunătoare se ține vreme de două-trei săptămâni, cu pauze, și se dizolvă un anumit număr de picături de tinctură în apă sau în ceai, în funcție de vârstă. tinctura de sunătoare poate fi consumată de la vârsta de doi ani, și se recomandă un dozaj astfel - 2-5 ani - de 3 ori pe zi, câte 4-7 picături; 5-12 ani - de 3 ori pe zi, câte 7-10 picături; peste 13 ani - de 3 ori pe zi, câte 10-20 picături. Tinctura de sunătoare se poate prepara în casă sau se poate procura de la magazinele specializate. O puteți prepara astfel din doi pumni de iarbă uscată la un litru de alcool concentrația 400, și se lasă la macerat vreme de trei săptămâni, după care se strecoară și se toarnă în sticluțe închise la culoare.
Vinul de sunătoare
Vinul de sunătoare se prepară din 50 de grame de iarbă uscată la un litru de vin alb, lăsat la macerat vreme de zece zile. Se consumă trei păhărele pe zi, pentru tratarea afecțiunilor pulmonare și a leucoreei, dar și pentru efectele sale afrodisiace asupra bărbaților.
Uleiul de sunătoare
Uleiul de sunătoare este excelent în tratarea diverselor afecțiuni, și se găsește la magazinele specializate sau se poate prepara după o rețetă minuțioasă - 20 g flori uscate umezite cu 50 ml alcool 700; după 12 ore se adaugă 200 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui şi se lasă la macerat 4-6 săptămâni. După fiecare săptămână se mai pun în macerat câte 100 g vârfuri înflorite.
Pulberea de sunătoare
Pulberea de sunătoare se obține prin măcinarea plantei uscată și se ține la loc răcoros, în pungi de hârtie. Se consumă cu o lingură de miere, de două ori pe zi pentru tratarea afecțiunilor neurologice și biliare.
Unguentul de sunătoare
Unguentul de sunătoare poate fi găsit de asemenea în farmacii și în plafaruri, dar poate fi preparat și în casă și este bine să îl aveți la îndemână. Pentru a prepara acest unguent, florile uscate de sunătoare se mărunțesc și se amestecă cu unt încins într-un vas. Se amestecă bine, până ce compoziția se răcește, și după aproximativ opt ore se pune amestecul la foc mic vreme de câteva zeci de minute. Se strecoară printr-un tifon și se obține astfel un unguent roșiatic excelent.
Ce afecțiuni putem trata cu sunătoarea și cu ajutorul cărui preparat?
Diabetul poate fi prevenit cu ajutorul pulberii de sunătoare, consumată în cure de câte o lună, trei lingurițe pe zi.
Indigestiile pot fi tratate cu ajutorul unei cure cu infuzie combinată de sunătoare și busuioc, vreme de o lună, câte trei căni pe zi. Această cură poate fi repetată de trei ori pe an.
Tromboflebita, o afecțiune foarte gravă, poate fi tratată cu ajutorul capsulelor cu extract de sunătoare, câte patru capsule pe zi, vreme de 30 de zile. De asemenea, această cură ajută persoanele ce vor să se lase de fumat.
Anxietatea, tulburările obsesiv-compulsive, obezitatea pe fond nervos pot fi tratate cu ajutorul unei cure cu infuzie de sunătoare sau cu capsulele cu extract de sunătoare, dovedite a fi foarte eficiente.
Insomnia, dependența de alcool și nicotină sunt tratate printr-o cură de pulbere extract de sunătoare, câte un gram pe zi, vreme de șase săptămâni.
Arsurile, vânătăile, dermatita atopică, rănile sunt afecțiuni externe ce pot fi tratate cu ajutorul cataplasmelor cu ulei de sunătoare, cu infuzie de sunătoare, sau aplicarea tincturii sau unguentului de sunătoare pe piele.
Sunătoarea - precauții, contraindicații, atenționări!
Efectele adverse ale curei cu sunătoare sunt fotosensibilitatea, arsurile pe piele, durerile de cap, amețeli, uscăciunea gurii, tulburări gastro-intestinale, tulburări de concentrare, etc. Se recomandă să nu se consume produse de sunătoare de către femeile însărcinate sau care alăptează.