Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Emoțiile și cancerul: calea către recuperare

Scris de Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat

Emoțiile și cancerul: calea către recuperare Există foarte puține fraze în această lume care sunt atât de temut precum “Aveți cancer.” Când auziți aceste cuvinte care sună ca o sentință, nici nu vă mai gândiți ce mărime are, de ce tip este vorba, care este gradul său de dezvoltare și care sunt probabilitățile de recuperare: nimeni nu dorește vreo clipă să se confrunte cu această boală. Din păcate, statisticile indică faptul că există tot mai multe cazuri de cancer diagnosticate în fiecare an, iar cancerul nu cunoaște limite de vârstă sau condiție socială.

 Odată primit acest diagnostic, este de înțeles că pacienții resimt un amestec de emoții negative și profunde de tipul: Ce o să fac? În cine să am încredere? Să urmez recomandarea acestui doctor, să cer o a doua opinie medicală sau să încerc un tratament alternativ? Să lupt până la capăt sau să mă pregătesc să mor?

 Confruntându-ne simultan cu atâția factori și decizii pe care trebuie să le luăm, este logic că devenim vulnerabili și că experimentăm în diferite grade frica, anxietatea, tristețea, culpabilitatea și depresia. În cazul acestei boli este foarte dificil să ne echilibrăm starea emoțională, să ne menținem speranța în timpul tratamentelor agresive precum chimioterapia, să mai avem energia de a ne îndeplini în continuare sarcinile zilnice și să reușim să ne mai bucurăm de micile plăceri ale vieții.

 Însă tabloul general nu trebuie să fie atât de negativ: marea provocare pe care o aduce diagnosticul de cancer nu înseamnă automat o condamnare la moarte. Cancerul se poate transforma pentru multe persoane într-un maestru ascuns, care ne va indica în ce zone ale vieții noastre există dezechilibre și poate accelera procesul de introspecție necesar pentru a ne vindeca din punct de vedere emoțional.

 Cum este posibil ca toate acestea să se petreacă? Răspunsul constă într-un studiu realizat de Doctor Kelly A. Turner, PhD a Universității Harvard și autoarea cărții intitulate Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds (Remisia radicală: cum să supraviețuim cancerului în ciuda tuturor dificultăților) și care a demonstrat importanța emoțiilor în procesul de recuperare.

Cheile remisiei cancerului

 Cu toate că cancerul este considerată o boală serioasă, există totuși multe persoane care se recuperează chiar și în aceste cazuri. Unele urmează recomandările medicului specialist, altele urmează atât tratamentele medicinei tradiționale cât și a celei alternative, iar un al treilea grup respinge medicina occidentală. În cadrul acestor trei grupuri, există pacienți care obțin o remisie radicală a cancerului, iar aceștia au fost studiați de Dr. Turner.

 Conform studiilor realizate de aceasta, există 9 factori cheie pentru a obține o remisie completă a cancerului. Specialista i-a identificat după cum urmează, fără a le da o prioritate:

 Conform Dr. Turner, factorii cheie în remisia cancerului sunt:

 1. Schimbarea radicală a dietei prin includerea alimentelor și suplimentelor naturale

 2. Asumarea propriei vindecări și recuperări

 3. Ascultarea propriei intuiții

 4. Folosirea plantelor și suplimentelor naturale

 5. Eliberarea emoțiilor reprimate

 6. Amplificarea emoțiilor pozitive

 7. Căutarea și acceptarea sprijinului mediului social

 8. Aprofundarea propriilor noastre conexiuni spirituale

 9. Găsirea unor motive puternice pentru a ne continua viața

 Cel mai interesant aspect referitor la toți acești factori este acela că, cu excepția factorului privind alimentația și plantele medicinale, celelalte elemente se referă la rezolvarea și vindecarea aspectelor emoționale și spirituale privind propria viață. De ce este atât de importantă aceasta? Răspunsul este următorul: atât corpul cât și mintea și spiritul nostru sunt intim și profund relaționate.

 Dintr-un punct de vedere holistic, bolile nu au doar cauze bio-chimice, ci se știe deja că există factori psihici și spirituali care afectează echilibrul chimic al corpului nostru. Rezultă deci concluzia evidentă că atât sănătatea cât și boala nu pot fi înțelese în mod izolat. Propria noastră istorie personală, experiențele de viață, contextul social și tiparele emoționale: toți acești factori împreună joacă un rol fundamental în procesul recuperării.

 Să analizăm în continuare cel de-al cincilea factor cheie menționat de Dr. Turner și anume eliberarea emoțiilor reprimate, iar pentru început vom vedea care este definiția emoțiilor.

Ce sunt emoțiile?

 Din punct de vedere fiziologic, emoțiile sunt descărcări electrice, chimice și hormonale ale sistemului nostru nervos. Ca atare, emoțiile influențează în mod direct funcționarea multiplelor zone ale corpului nostru, în special a sistemului imunitar.

 Emoțiile, biologic vorbind, au de asemenea un motiv de a exista. De exemplu, în cazul fricii, există o funcție evolutivă datorită căreia această emoție ne poate face să evităm pericolul: ne temem în mod natural de foc pentru că știm că ne putem arde sau chiar muri din cauza lui.

 Stresul, la rândul său, este un sentiment care ne poate ajuta să secretăm adrenalină și să scăpăm de exemplu de un animal sălbatic, evitând astfel să fim atacați. Iar emoția iubirii exprimată atât față de un partener de cuplu, cât și față de proprii copii ne întărește sistemul imunitar, ne face mai puțin vulnerabili la bolile mai puțin grave precum răcelile, gripa, infecțiile, dar și față de bolile cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.

 Emoțiile sunt necesare pentru supraviețuirea noastră ca și individ, dar și pentru supraviețuirea speciei. De aceea există un echilibru între creier, sistemul nervos, glandele endocrine și sistemul imunitar, care comunică între ele prin intermediul acestor descărcări electrice, chimice și hormonale pe care le numim emoții.

Care este legătura dintre emoții și cancer?

 Este adevărat că nu mai trăim în peșteri și că nu este necesar să ne ferim de atacul vreunui animal sălbatic, însă rolul emoțiilor nu este mai puțin important pentru corpul nostru în aceste timpuri moderne. De fapt, rolul emoțiilor noastre este în prezent mai important ca niciodată.

 Stilul de viață modern tinde să creeze un dezechilibru emoțional la majoritatea oamenilor. Stresul prelungit, lipsa de somn, excesul de muncă, expunerea la toxinele medioambientale, consumarea unor alimente de calitate scăzută și lipsite de nutrienți, toți aceștia sunt factori care pot crea o stare de disociere în corp, iar, ca și consecință, rezultă un grad important de deconectare de la propriile noastre emoții.

 Iar când suntem deconectați de la propriile noastre emoții, când nu le mai recunoaștem sau când nu le lăsăm să se manifeste, vorbim de emoții reprimate. În general este vorba de emoții inconștiente, însă uneori reușim să ne identificăm starea emoțională (cum ar fi frica de a primi diagnosticul de cancer), însă de cele mai multe ori nu știm cum să procedăm cu emoția respectivă și să o lăsăm să se exprime. Conform listei oferite de Dr. Turner, a scoate la suprafață emoțiile reprimate este un act fundamental pentru a obține remisia cancerului.

Emoțiile reprimate sunt întotdeauna negative?

 Nu neapărat. Emoțiile reprimate pot avea asociații negative (precum stresul, mânia, teama sau tristețea), însă pot avea de asemenea asociații pozitive, dar se pare că mai rar.

 De exemplu, atunci când ne gândim în mod constant la anumite perioade din viața noastră în care eram fericiți, dorind să retrăim acel trecut, suntem deconectați de la propria realitate prezentă și o respingem. În special în cazul pacienților cu cancer, agățarea de fericirea trecutului poate fi problematică, deoarece aceasta arată că pacientul respectiv nu dorește să accepte prezentul, iar șansele de a se mobiliza în vederea vindecării sunt mici. A trăi în trecut și a respinge prezentul, așa cum este el, înseamnă a nega însăși viața.

 În cazul pacienților cu cancer mai ales, apare în mod obișnuit neacceptarea bolii actuale, rememorarea vremurilor în care erau sănătoși și fără probleme, iar aceștia, de cele mai multe ori, nu doresc să se centreze asupra “părții negative” pe care o trăiesc în prezent. Însă ceea ce se petrece dincolo de această fațadă uneori falsă de optimism poate fi de multe ori frică reprimată: frica de a nu se vindeca, frica de reapariție a cancerului, frica de a nu avea parte de ajutor sau de a nu ști să-l ceară, frica de a nu mai putea recupera niciodată viața pe care o aveau înainte de a fi diagnosticați cu cancer…

Care este influența emoțiile reprimate asupra procesului de recuperare?

 Așa cum am văzut anterior, emoțiile sunt descărcări electrice, chimice și hormonale ale sistemului nostru nervos care influențează în mod direct funcționarea organismului nostru. Atunci când ne reprimăm emoțiile, ne reprimăm de fapt chiar aceste procese electrice, chimice și hormonale care activează diferiți centrii biologici. În special, emoțiile negative și emoțiile reprimate tind să inhibe reacțiile sistemului imunitar.

 Mai exact, reprimându-ne emoțiile ne alterăm în mod automat propriul sistem de apărare, deoarece alterarea răspunsurilor chimice și hormonale la nivel celular dezorganizează și creează haos total în corp.

 Acceptarea și exprimarea emoțiilor negative nu este întotdeauna un proces ușor de realizat, în special dacă este vorba de emoții inconștiente. Însă este cu adevărat necesar și important să ne creem obiceiul de “igienă emoțională”, adică să lucrăm cu cu emoțiile noastre în mod regulat, să le scoatem la suprafață și să ajungem la cauza lor, favorizând astfel restaurarea stării de echilibru fizic, mental și emoțional al organismului nostru.

Ce practici emoționale putem să includem în rutina noastră?

 Practicile cele mai indicate pentru eliberarea emoțiilor reprimate sunt meditația, exprimarea recunoștinței (se poate ține un jurnal al recunoștinței), tehnica de tapping sau EFT și ținerea unui jurnal zilnic în care să ne exprimăm emoțiile și stările pe care le experimentăm. Prin toate aceste metode de vindecare emoțională se urmărește identificarea și dizolvarea tiparelor negative emoționale și de gândire și înlocuirea lor treptată cu tipare pozitive.

 Tehnicile de Eliberare Emoțională sau EFT sunt un ansamblu de tehnici neconvenționale, din grupa “terapiilor energetice de meridian”, care se adresează atât profesioniștilor cât și neprofesioniștilor și sunt metode de vindecare și de auto-vindecare atât a problemelor emoționale cât și a celor fizice.

 EFT se mai numește de asemenea acupunctură emoțională, deoarece combină stimularea centrilor energetici de la capetele meridianelor – prin bătăi ușoare (presopunctură) – cu elemente de stimulare a emisferelor cerebrale, în timp ce ne concentrăm atenția pe ceea ce ne-a provocat durere, amintiri nefericite, emoții care cauzează disconfort, anxietate, diferite vicii, pofte, dependențe, etc.

 Realizarea în mod regulat a acestor modalități de introspecție și vindecare emoțională va facilita cu siguranță propriul tău proces de recuperare și renaștere emoțională.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poti citi din Vindecarea emotionala

Vindecarea minţii şi …

20-05-2013 Hits:29409 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului  Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biolog...

Read more

Legătura dintre emoți…

10-02-2016 Hits:23558 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “av...

Read more

Cum afectează emoţiil…

29-05-2013 Hits:20659 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum afectează emoţiile corpul şi mintea?  Pentru a avea o viaţă echilibrată şi săn...

Read more

Inteligenţa emoţional…

19-05-2013 Hits:19501 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor Medicina tradiţională ...

Read more

Prevenirea bolilor

18-05-2013 Hits:17120 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor  Există situaţii care ne pot predispune la boal...

Read more

Importanta Serotoninei …

20-06-2014 Hits:14571 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor n...

Read more

Vindecarea conştientă

24-05-2013 Hits:13721 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre atitudinea cea mai eficientă în procesul vindecării  "Doctore, vreau să mă faci...

Read more

Cum se transformă gân…

09-11-2015 Hits:13600 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne ...

Read more

Vindecă-ți emoțiile

25-11-2014 Hits:13528 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre noi ca ...

Read more

Emoțiile și cancerul …

20-04-2015 Hits:10387 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Povestea mea  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legă...

Read more

Vindecarea apetitului e…

31-08-2015 Hits:10295 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți est...

Read more

Forța gândirii: cheia…

16-06-2016 Hits:9925 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată...

Read more

Emoțiile și sănătat…

06-05-2016 Hits:9453 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare sec...

Read more

Știința gândurilor v…

01-04-2016 Hits:8743 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gânduril...

Read more

Durerea cronica

05-12-2014 Hits:8373 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de durere cronică...

Read more

Emoțiile și cancerul:…

15-06-2015 Hits:8334 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraz...

Read more

Legătura dintre stres …

15-06-2015 Hits:8066 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat...

Read more

Cum ne pot îmbolnăvi …

07-09-2015 Hits:8046 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere...

Read more

Ce sunt bolile psihosom…

18-01-2017 Hits:7842 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Bolile psihosomatice – date generale  În același mod în care bolile fizice tind să infl...

Read more

Iubirea te ajută să t…

23-02-2016 Hits:7247 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgo...

Read more

Diferența dintre trist…

13-10-2016 Hits:6752 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diferența dintre tristețe și depresie  De multe ori se poate confunda o stare de tristețe...

Read more

Recomandări și remedi…

29-04-2018 Hits:5420 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?  Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ign...

Read more

10 abilități pentru a…

31-07-2017 Hits:4576 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Ce sunt abilitățile psiho-sociale?  În general, persoanele, ca ființe sociale, sunt m...

Read more

Cum se combat atacurile…

07-12-2018 Hits:4158 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este un atac de panică?  Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți...

Read more

Emoțiile - o cheie uit…

18-10-2016 Hits:3731 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

De ce emoțiile trebuie luate în considerare când vorbim despre stil de viață sănătos ...

Read more

7 semne de epuizare men…

11-03-2019 Hits:3460 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Nivelul de serotonină afectează stările mentale și emoționale  O zi lungă și stresant...

Read more

Mintea creează fericir…

08-10-2019 Hits:3352 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Câteva date despre structura creierului  În prezent, tot mai multe studii științifice din...

Read more

Optimismul ne ajută s…

16-12-2019 Hits:2937 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cele 3 beneficii ale optimismului  Optimismul este hrană pură pentru sistemul nostru imunit...

Read more

Optimismul ne ajută s…

17-02-2020 Hits:2603 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

7 moduri de a crește optimismul și de a reduce anxietatea  De exemplu, tulburările de anxi...

Read more

Cum ne afectează trist…

19-09-2021 Hits:1911 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre pierderea unei persoane și riscul unui atac cardiac  A muri de tristețe ar...

Read more