Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Recomandări și remediii pentru combaterea anxietății

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?

Recomandări și remediii pentru combaterea anxietății Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ignorăm. A suferi de anxietate poate fi foarte dificil, deoarece această tulburare poate transforma orice activitate zilnică într-un efort supraomenesc. În acest articol vom analiza care sunt cele mai bune recomandări și remedii naturale pentru calmarea nervilor și combaterea anxietății.

 Anxietatea este o tulburare care poate fi devastatoare pentru viața de zi cu zi. Anxietatea este un răspuns normal al organismului la stimuli negativi, cum ar fi problemele sau pericolele. Cu toate acestea, anxietatea devine o tulburare atunci când această stare de alertă este prelungită chiar și atunci când problema a dispărut deja sau se manifestă într-un mod exagerat față de unii stimuli care nu sunt atât de îngrijorători.

 Anxietatea poate fi cauzată de mai mulți factori. Orice situație problematică sau traumatizantă o poate declanșa. Cu toate acestea, anxietatea poate persista pe termen nelimitat, chiar dacă evenimentul respectiv s-a întâmplat deja sau a fost rezolvat. Anxietatea poate provoca atât simptome fizice, cât și psihice, care vă pot împiedica să vă desfășurați activitățile zilnice într-un ritm normal:

Simptomele fizice ale anxietății:

 - Palpitații sau tahicardie

 - Stări de presiune în piept

 - Tensiune arterială ridicată

 - Spasme sau ticuri musculare

 - Rigiditate sau tensiune musculară

 - Transpirație excesivă

 - Dureri de stomac

 - Diaree

 - Amețeli, grețuri și vărsături

 - Dispnee

 - Oboseală

 - Insomnie

Simptomele psihice ale anxietății:

 - Probleme de concentrare

 - Probleme de memorie

 - Stări de nesiguranță

 - Gânduri negative

 - Iritabilitate

 - Senzația de împovărare

 - Senzația de pericol

Recomandări pentru a controla anxietatea

 În primul rând vom vedea câteva sfaturi pentru a controla anxietatea pentru ca aceasta să nu fie prelungită sau exacerbată. Învățați să vă controlați și să vă liniștiți mintea, acesta ar fi primul pas pentru a depăși anxietatea. Iată care sunt recomandările noastre pentru a controla anxietatea:

 - Învățați să respirați: Când suferiți de anxietate, este normal să respirați repede și adânc, iar acest lucru crește frecvența cardiacă și poate provoca amețeli, ușurință, leșin sau un atac de panică. Când observați că respirația se accelerează, faceți exerciții profunde de respirație. Pentru a face acest lucru, expirați tot aerul din plămâni și respirați aerul foarte lent și adânc, până când vă simțiți din nou plămânii plini. Țineți aerul timp de câteva secunde și lăsați-l să iasă puțin câte puțin. Repetați acest proces de câte ori este necesar. Concentrându-vă atenția asupra respirației, veți putea să vă liniștiți, iar această oxigenare suplimentară vă va ajuta să reduceți tensiunea arterială și anxietatea.

 - Controlați-vă mintea: Tăiați din rădăcină gândurile negative. Gândindu-vă la ceva care nu are nici o soluție, care s-a întâmplat deja sau care nu s-a întâmplat niciodată, nu vă va face nici un bine. Concentrați-vă mai bine pe o activitate sau pe un hobby care vă place și care vă păstrează mintea departe de problemele și gândurile negative.

 - Rememorați situațiile pozitive: Uneori, din păcate, ne concentrăm doar pe gândirea negativă și uităm toate lucrurile pozitive care sunt în jurul nostru. Uitați de griji, rememorând situațiile pozitive și momentele fericite pe care le-ați trăit. Ocupați-vă mintea cu optimism, și nu cu negativitate.

 - Stabiliți-vă scopuri pe termen scurt: De multe ori anxietatea apare din cauza unei nesiguranțe puternice asupra viitorului sau asupra senzației că nu ne atingem obiectivele. Proiecția unor obiective pe termen lung poate contribui la acest sentiment de eșec prin faptul că nu ne avansăm cât de repede am dori. Cel mai bun lucru este să stabilim obiective intermediare, mai mult pe termen scurt, pentru a simți că într-adevăr progresăm.

 - Găsiți-vă timp pentru voi înșivă: Anxietatea poate avea cauze foarte diferite, dar, fără îndoială, una dintre ele este epuizarea datorită obligațiilor și stresului de fiecare zi. Găsiți-vă timp în fiecare zi, chiar dacă este vorba doar de o jumătate de oră sau o oră și exersați un hobby pe care sunteți pasionat, mergeți la o plimbare, ieșiți la cină, ascultați muzică, faceți o baie, citiți o carte, urmăriți serialele preferate sau faceți-vă siesta în liniște.

 - Programați situațiile: Când vă confruntați cu o situație care vă generează anxietate, imaginați-vă și programați-vă tot ce trebuie să faceți sau cum se va dezvolta situația respectivă. Programarea acțiunilor vă va genera un sentiment de control și vă va ajuta să înfruntați situațiile complicate sau stresante cu mult mai calm.

 - Folosiți tehnici de relaxare: Practicarea unei anumite tehnici de relaxare vă poate ajuta foarte mult să vă clarificați mintea și să controlați anxietatea. Tehnicile cum ar fi yoga, meditația sau atenția pe momentul prezent sunt ideale pentru a calma mintea goală și pentru a uita de stresuri și îngrijorări.

 - Practicați exerciții fizice: Realizarea exercițiilor fizice este o altă modalitate bună de a ne deconecta creierul de la gândurile și preocupările negative. Beneficiile cele mai importante ale exercițiilor fizice sunt modificările pe care le produc asupra stării de dispoziție. Când realizăm un sport, organismul produce serotonină, dopamină și endorfine, hormoni care sunt asociați cu senzația de bună dispoziție. Prin urmare, este indicat să realizați cât de des exerciții fizice, chiar și ușoare, pentru a combate problemele de nervozitate, anxietate și chiar depresie.

 - Organizați-vă: Organizarea timpului și a vieții în general este foarte importantă atunci când vine vorba de combaterea anxietății. De multe ori puteți simți că pierdeți controlul, însă nu lăsați acel copleșitor sentiment să se instaleze. Luați o agendă și organizați-vă timpul, și cel mai important aspect, prioritizați sarcinile.

 - Faceți curățenie: Dezordinea din jur poate provoca uneori o afecțiune emoțională, iar acest lucru creează un cerc vicios care poate ajunge să ne depășească și să creeze anxietate. Încercați să vă organizați casa sau spațiul de lucru. Ordinea și simetria conferă întotdeauna un sentiment de calm și bunăstare.

 - Consumați nutrienți esențiali: Unele deficiențe ale substanțelor nutritive esențiale pot afecta, de asemenea, starea emoțională. De exemplu, deficitul de magneziu sau de vitaminele B1 și B12 poate determina simptome de anxietate sau de stres. Prin urmare, este important să consumați alimente bogate în aceste substanțe nutritive, pentru a elimina orice deficiență nutrițională care vă poate afecta în sens negativ.

 - Beți suficientă apă: Poate părea prea simplu, însă consumul de apă și menținerea hidratării pot ajuta la calmarea nervilor și a anxietății. Deci, asigurați-vă că beți cel puțin 1,5-2 litri de apă zilnic.

11 remedii naturiste pentru combaterea anxietății

 Există mai multe plante care pot ajuta la inducerea unei stări de relaxare și la reducerea anxietății. Cel mai bine este să le pregătiți sub formă de infuzie, deși unele se pot găsi și sub formă de supliment. De asemenea, puteți alege să utilizați uleiurile esențiale în aromoterapia sau chiar să le adăugați la o baie fierbinte.

 1. Mușețelul: Mușetelul are proprietăți relaxante și calmante, care sunt ideale pentru ameliorarea anxietății și obținerea unui somn mai bun. Mușețelul este, de asemenea, un bun relaxant muscular, deci ajută la ameliorarea unora dintre simptomele fizice ale anxietății, cum ar fi rigiditatea și tensiunea musculară, precum și crampele stomacale.

 2. Sunătoarea: Sunătoarea este o plantă foarte folositoare pentru tratarea anxietății și a depresiei, deoarece este capabilă să restabilească echilibrul neurotransmițătorilor, acționând astfel direct asupra stării de spirit, aducând echilibru, liniște și optimism.

 3. Valeriana: O altă plantă populară pentru calmarea nervilor și reducerea anxietății este valeriana. Indiferent dacă o consumați ca infuzie sau sub formă de capsule, valeriana are un efect sedativ care ajută la reducerea anxietății și stresului, deoarece acționează direct asupra sistemului nervos.

 4. Teiul: Teiul este o altă plantă cunoscută pentru relaxarea și calmarea nervilor. Deși valeriana este puțin mai puternică, teiul poate fi, de asemenea, foarte eficient pentru ameliorarea anxietății, fiind consumat sub formă de infuzie, de 3-4 ori pe zi.

 5. Passiflora: Floarea pasiunii sau passiflora are proprietăți analgezice și sedative și este foarte eficientă pentru tratarea cazurilor de anxietate, depresie și insomnie. Pe de altă parte, passiflora contribuie și la calmarea durerii de cap și a tahicardiei sau a palpitațiilor.

 6. Lavanda: Lavanda are proprietăți sedative ușoare, care ajută la calmarea nervilor și la obținerea unei stări de calm și de relaxare. Puteți să o consumați sub formă de infuzie sau să preparați o baie fierbinte cu câteva picături de ulei esențial.

 7. Frunzele de portocale: Frunzele de portocale au proprietăți sedative, așadar sunt de mare ajutor atunci când vine vorba de calmarea nervilor și de combaterea anxietății. Ceaiul se prepară din 10 frunze care se fierb într-un litru de apă timp de 5 minute, se lasă să se răcească și se consumă câte două căni pe zi, îndulcind cu puțină miere. Se vor folosi doar frunzele de portocale bio.

 8. Hameiul: Hameiul poate ajuta la reducerea și controlul anxietății, datorită efectului său relaxant. Infuzia de hamei este ideală pentru o mai bună conciliere a somnului, pentru eliberarea tensiunii musculare și chiar pentru controlul foamei nervoase.

 9. Ovăzul: Ovăzul este o cereală ideală pentru relaxarea nervilor și pentru îmbunătățirea stării de spirit și înlăturarea împotriva simptomelor de anxietate. Ovăzul este capabil să echilibreze nivelurile de zahăr din sânge și să stimuleze creierul să producă serotonină (un hormon asociat sentimentului de bună-dispoziție), datorită conținutului său complex de carbohidrați. Este recomandabil să consumați fulgi de ovăz la micul dejun, în combinație cu diverse fructe proaspete sau uscate, deoarece vor furniza energia necesară pentru a face față unei noi zile.

 10. Ceaiul verde: Datorită conținutului său în L-teanină, ceaiul verde este capabil să stimuleze neurotransmițătorii din creier care produc senzația de relaxare. Acesta este motivul pentru care ceaiul verde poate fi un bun remediu pentru calmarea nervilor și reducerea anxietății, cu condiția să nu fie consumate mai mult de 2 căni pe zi și nu după ora 17.

 11. Lemnul dulce: Rădăcina de lemn-dulce este un agent de calmare natural foarte eficient, deoarece oferă în mod natural efecte similare celor produse de cortizon. În plus, lemnul-dulce ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, care ajută la relaxarea corpului. Se consumă sub formă de infuzie, de 2 ori pe zi.