Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Tratamentul naturist

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este tratamentul naturist?

tratament naturist

 Tratamentul naturist este tratamentul prin intermediul metodelor terapeutice naturiste, în care se folosesc remedii naturale, preluate din natură și metode care se bazează pe forțele proprii ale organismului și pe reactivitatea organismului.

Cele mai cunoscute metode naturiste sunt:

 Fitoterapia, apiterapia, aromoterapia, mineraloterapia, homepatia, acupunctura, dietoterapia, balneoterapia, cromoterapia, sacroterapia.

De cele mai multe ori, termenul de tratament naturist se referă la fitoterapie (sau tratamentul cu ajutorul plantelor).

 Fitoterapia utilizează ca mijloace de tratament plantele medicinale din flora Romaniei (de exemplu mentă, cimbrișor, busuioc, roință, sunătoare etc.) sau chiar din afara granițelor țării (de ex. ginseng, astragalus, gingko- biloba, neem, etc).

 Un aspect important, care deosebește mult fitoterapia de medicina clasică (alopată) este că aceasta folosește planta întreagă sau părți întregi de plantă și nu doar substanțe active izolate (așa cum procedează medicina alopată), iar acestea se prelucrează cât mai puțin posibil, pentru a li se păstra toate principiile active. Există și în medicina clasică (alopată) medicamente pe bază de plante, însă în cazul acestora se utilizează doar substanțele active izolate.

Acest mod de administrare a plantelor ca întreg, folosit de fitoterapie are avantajul ca acționează în mod dublu asupra organismului:

 - în mod direct prin acțiunea specifică a principiilor active din planta medicinală cu rol în tratarea afecțiunilor;

 - în mod indirect- planta fiind o structură complexă, pe lângă princiipiile active necesare realizării tratamentului, aduce un plus de vitamine, minerale, oligoelemente care contribuie în mod sinergic la creșterea rezistenței organismului și se adresează mai multor organe și sisteme.

Istoria tratamentului naturist

medicina alternativa Fitoterapia are o vechime de mii de ani.Termenul fitoterapie derivă din grecescul phyton = plantă și therapie = stiința tratării și vindecării bolilor.

 Există scrieri care atestă faptul că plantele medicinale se foloseau din cele mai vechi timpuri. Primele scrieri legate de utilizarea plantelor medicinale datează din vremea fenicienilor și asirienilor. De asemenea, grecii, egiptenii și romanii utilizau plantele medicinale pentru tratamente, pentru îmbalsamare sau pentru uz cosmetic. Scrierile lui Hipocrates, Plinius cel Bătrân sau Dioscorides atestă acest lucru.

 Fitoterapia veche avea însă alte repere decât cele din zilele noastre, vindecătorii înțelepți din acele vremuri cunoșteau analogiile și simbolurile - care îi ghidau în alegerea plantelor medicinale. Astăzi, aceste metode sunt considerate empirice și odată cu descoperirile științifice ale secolului XX, fitoterapia a trebuit să se alinieze noii tendințe. În prezent, alegerea plantelor medicinale se face pe baze științifice, fapt care îi aduce un statut demn de luat în considerare, plasând-o în rândul științelor medicale.

 Fitochimia a adus informații știintifice plantelor medicinale, de exemplu mucilagiile au acțiune emolientă (florile și frunzele de nalbă conțin mucilagii și au acțiune emolientă), saponinele au acțiune expectorantă (florile de ciuboțica cucului conțin saponine și au acțiune expectorantă), taninurile au acțiune astringentă (frunzele de afin), substanțele amare au efect coleretic-colagog (radacina de ghintura). etc.

 Astfel s-a putut dovedi ceea ce strămoșii noștri știau de mii de ani despre anumite plante, chiar dacă nu pe baza fitochimiei. Totuși, aceste cercetări au dus și la descoperirea unor caracteristici noi ale anumitor plante sau la modalități noi de întrebuințare a lor.

Rolul tratamentului naturist:

 Tratamentul naturist cu plante medicinale are un important rol în îmbunatățirea imunității corpului, jucând rol de prevenție (de exemplu, fructele de cătina care au un conținut ridicat de vitamina C, provitamina D, carotenoide, oligoelemente, etc.), în detoxifierea organismului (cu ajutorul plantelor diuretice sau laxative) și în tratarea diferitelor afecțiuni. Putem aminti aici rolul antiinflamator și antipiretic al florilor de crețuscă, rolul antifebril, analgezic și sedativ al scoarței de salcie, acțiunea antibacteriană, antivirală și antifungică a scorțișoarei și cuișoarelor, etc.

 Există însă și situații de urgență când ajutorul medicinii alopate este necesar și de aceea trebuie sa alegem cu discernământ situațiile în care beneficiem de o terapie sau alta.

Modul de administrare al plantelor medicinale :

tratamentul naturist al bolilor

Plantele medicinale se pot administra intern sub formă de :

 - pulbere (rezultată în urma uscării plantei și apoi a râșnirii acesteia cu ajutorul râșniței de cafea);

 - macerat (extragerea hidrică la temperatura camerei timp de 6-8 ore vara și 10-12 ore iarna); se folosește mai ales pentru extragerea mucilagiilor din unele plante, de exemplu din rădăcina de nalbă - radis malvae), frunze și ramuri de vâsc (folium visci);

 - decoct (extragerea hidrică prin fierbere, se folosește de obicei pentru rădăcini, rizomi, scoarță;

 - infuzie - cea mai simplă metodă de extragere a substanțelor active este extragerea hidrică la cald, se folosește de obicei pentru flori sau frunze;

 - tinctura - extract hidroalcoolic (obținut prin macerarea plantelor în alcool etilic);

 - ulei medicinal -obținut prin macerarea plantelor medicinale în ulei timp de 4-6 săptămâni;

Plantele medicinale se pot utiliza și extern sub formă de cataplasme, unguente, băi de plante, etc.

 În urma modernizării fitoterapiei, există pe piață și produse standardizate sub formă de capsule sau comprimate care sunt uneori mult mai ușor acceptate de către pacienți și totodată sunt mai u.or de administrat.

 Avantajele incontestabile ale tratamentului naturist sunt: remediile sunt accesibile, sunt mult mai bine tolerate de către pacienți (rareori sunt semnalate alergii la anumite plante), nu au efecte secundare, nu dau dependență, se pot lua și concomitent cu tratamentul alopat.

 Există desigur și anumite inconveniente ale tratamentului naturist: uneori instalarea efectelor se face mai lent, este necesar un tratament de 2-3 luni sau forma de administrare poate fi mai puțin comodă decât cea folosită în medicina alopată.

Reguli de bază pentru prescripția plantelor medicinale:

 Prescripția plantelor medicinale presupune din partea medicului cunoașterea părtilor utilizate, a principiilor active, a acțiunii farmaco-dinamice. Prescripția trebuie să fie rațională și justificată, cunoscând în același timp și efectele adverse, eventualele contraindicații sau interacțiuni cu medicamentele de sinteză.

 Intr-o rețetă combinată din mai multe ceaiuri, trebuie să existe unul sau mai multe ingrediente de bază, unul sau mai multi adjuvanți (cu actiune sinergică), un excipient și în unele cazuri un corector de gust sau miros.

Durata tratamentului:

 Tratamentul naturist durează între o luna și 6 luni, în funcție de afecțiune și de pacient, după care urmează o pauză cu o durată egală cu jumătatea perioadei de tratament, iar apoi tratamentul naturist se poate relua până la vindecarea completa.

Etape în realizarea tratamentului naturist:

tratamentul naturist 1. Detoxifierea organismului: este foarte importantă și necesară. De realizarea sa corectă depinde în mare măsură succesul tratamentului naturist. Pe lângă toxinele pe care organismul le-a acumulat de-a lungul vietii, în timpul bolii se acumulează suplimentar deșeuri toxice, rezultate din lupta sistemului imunitar cu agenții patogeni. Organismul nu mai poate face față acestor impurități și ele trebuie eliminate pentru a facilita acțiunea remediilor terapeutice.

 În procesul de detoxifiere, un rol important il au: postul cu lichide, mineraloterapia (utilizarea argilei și a zeolitului), plantele diuretice, sudoripare sau laxative și dietoterapia.

 2.Tratamentul propriu-zis care include tratamentul cu plante medicinale în care se specifică modul, forma și durata de administrare. De asemenea, se pot face asocieri și cu alte forme de tratament naturist (de exemplu balneoterapie, mineraloterapie, cromoterapie, etc).

 3. Pauza necesară pentru conștientizarea efectelor și pentru prevenirea inducției patogenezice - reacție adversă ce apare uneori în urma folosirii îndelungate a unui remediu sau aliment.

 Tendința actuală în fitoterapie pune accent și pe amplificarea conștientizării din partea pacientului a greșelilor care au dus la instalarea bolii și necesitatea schimbării stilului de viață prin înlocuirea cu un stil de viață în acord cu armonia și ritmurile naturii.

Mai poti citi din Tratamente medicale

Tratamente naturiste î…

20-03-2014 Hits:501190 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratamente naturiste împotriva hemoroizilor  Hemoroizii reprezintă o afecțiune din ce î...

Mai mult

Colonul iritabil

04-03-2013 Hits:260792 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Cum se manifestă sindromul colonului iritabil?  Sindromul de colon iritabil constă în pe...

Mai mult

Tratează alergiile în…

19-03-2014 Hits:203594 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează alergiile în mod naturist Alergiile reprezintă afecțiuni destul de frecvente, c...

Mai mult

Tratează herpesul în …

25-03-2014 Hits:183980 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează herpesul în mod natural  Foarte mulți dintre noi cunoaștem neplăcutele efecte...

Mai mult

Menopauza, tratamente …

24-05-2014 Hits:172911 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este menopauza ?  Menopauza este o perioadă prin care trece fiecare femeie la un moment...

Mai mult

Scăderea colesterolulu…

25-03-2014 Hits:145669 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Scăderea colesterolului cu ajutorul plantelor Colesterolul reprezintă o parte extrem de im...

Mai mult

Depresia – cauze şi …

29-03-2013 Hits:127934 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Depresia – cauze şi remedii vindecătoare  Numită de către medici "boala secolului XXI...

Mai mult

Remedii pentru tratamen…

05-06-2013 Hits:116497 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii pentru tratamentul naturist  al negilor  Negii sau verucile sunt acele excrescenţe ...

Mai mult

Psoriazis

07-08-2013 Hits:82995 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Psoriazis: sfaturi pentru a-l învinge pe cale naturală În domeniul naturopatiei, psoriazi...

Mai mult

Atacurile de panică ş…

25-05-2013 Hits:79565 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Atacurile de panică și anxietatea Anxietatea este o tulburare care provoacă atacuri de pa...

Mai mult

Remedii naturale împot…

10-05-2013 Hits:45419 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva oboselii  Solicitările extrem de variate şi ritmul alert al v...

Mai mult

Tratează febra în mod…

25-03-2014 Hits:35921 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Tratează febra în mod natural Febra este primul semnal de alarmă pe care organismul ni-l ...

Mai mult

Criza de vindecare (I)

17-06-2013 Hits:31341 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza de vindecare (I)   În sănătate nu există boală. Cancerul nu se instalează ...

Mai mult

Criza de vindecare (II)

18-06-2013 Hits:24769 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza de vindecare (II)   Extras din cartea Să Trăim Sănătos fără Toxine – Ghi...

Mai mult

5 sucuri anticancerigen…

30-09-2015 Hits:24012 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-...

Mai mult

Criza de vindecare (III…

19-06-2013 Hits:20660 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Despre criza vindecare (III) Extras din cartea Să Trăim Sănătos fără Toxine – Ghid fun...

Mai mult

Tratamentul naturist

15-04-2014 Hits:17597 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este tratamentul naturist?  Tratamentul naturist este tratamentul prin intermediul metod...

Mai mult

Alimentatia la premenop…

17-09-2014 Hits:17135 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Alimentația la premenopauză  Trebuie să considerăm hrana drept un medicament având un ...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

18-04-2015 Hits:15638 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Plantele și condimentele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți  Plantele și condimentel...

Mai mult

7 plante medicinale car…

28-05-2015 Hits:15446 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Plantele vindecătoare sunt folosite din cele mai vechi timpuri  Înainte să existe medicina...

Mai mult

Cinci sfaturi pentru s…

16-05-2015 Hits:15036 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului  Ficatul este un organ de mare importanță care p...

Mai mult

Insomnia

27-08-2013 Hits:14947 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Insomnia – remedii naturale  Pasagere sau cronice, insomniile sunt cel mai adesea legate ...

Mai mult

Remedii naturiste pent…

14-10-2013 Hits:14929 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru afecțiuni ale sexului frumos Reprezentantele sexului frumos, femei...

Mai mult

Remedii naturiste împo…

08-08-2013 Hits:12201 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva oboselii Există mai multe tipuri de oboseală – oboseala cro...

Mai mult

Plante medicinale și a…

09-03-2016 Hits:9425 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și co...

Mai mult

7 plante pentru sănăt…

02-06-2017 Hits:8403 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Natura care vindecă  Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în trat...

Mai mult

Programul 4R pentru să…

07-03-2018 Hits:5537 Tratamente medicale Dr. Luca Catalin

Intestinele și sănătatea organismului  De mult timp se știe că microorganismele prezente...

Mai mult