Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

Ultimele comentarii

  • Prevenirea bolilor

    Mihai Mariana 25.06.2017 08:19
    diagnostic autism
    Buna ziua! Am si eu rugamintea daca puteti sa-mi dati un sfat profesional despre autism. Baiatul meu ...

    Read more...

     
  • Rezultate uimitoare în urma tratamentului d-lui dr. Cătălin Luca la un pacient cu INSUFICIENTA RENALA CRONICA stadiul IV.

    petre 22.06.2017 16:05
    insuficienta renala acuta
    buna ziua,pe langa alte afectiuni,am descoperit de curand aceasta afectiune care imi face mari ...

    Read more...

     
  • Tratamente naturiste împotriva hemoroizilor

    Mihai Moscu 19.06.2017 23:56
    hemoroizi interni
    nu am durere deloc merg des la baie de vreo 6 ori pe zi nustiu de ce asa des imi vine dintr-o data ...

    Read more...

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Importanța proteinelor pentru sănătate

Alimente bogate în proteine vegetale  Proteinele participă la numeroase funcții în interiorul organismului, tocmai de aceea este necesar să fie incluse într-o dietă echilibrată și adecvată necesităților noastre pentru a evita posibilele carențe și probleme de sănătate. În general, în funcție de obiceiurile alimentare, geografice și culturale, se recomandă diete care să ofere între 10 și 30% proteine din caloriile totale zilnice. În timpul sarcinii și al alăptării, precum și în cazul persoanelor convalescente, aportul de proteine trebuie să fie în jur de 30%. Un terapeut sau un nutriționist va ajusta acest procentaj în funcție de necesitățile nutriționale ale fiecărei persoane.

 Există mai mult de 20 aminoacizi diferiți care se combină în mod diferit între ei conform funcției pe care aceștia o îndeplinesc. Dintre aceștia 9 aminoacizi sunt considerați esențiali (izoleucina, leucina, treonina, lisina, metionina, triptofanul, valina, fenilalanina și histidina în cazul copiilor). Aceasta înseamnă că organismul uman nu este capabil să-i “fabrice” și este foarte important să ne asigurăm că ne luăm necesarul de aminoacizi esențiali din alimentele pe care le consumăm, în special în dietele vegane.

 În general, este puțin frecvent să apară deficiențe de proteine, de fapt, sunt mult mai întâlnite problemele de sănătate cauzate de un consum excesiv de proteine. Acestea apar în principal când există un exces din acest nutrient în organism. Corpul folosește proteinele ca sursă de energie, iar în urma acestui proces rezultă metaboliți sau deșeuri (amine și amoniac) care sunt toxice și dăunătoare pentru sănătatea noastră. Aceste deșeuri sau toxine se transformă în uree, iar acumularea lor în organism poate produce hiperuricemie, acid uric crescut sau gută.

Funcțiile proteinelor în organism

 - Proteinele ajută la formarea tendoanelor, mușchilor, unghiilor și pielii și participă la regenerarea acestora;

 - Proteinele ajută la transportul oxigenului în corp;

 - Proteinele pot fi utilizate ca sursă energetică atunci când organismul nu dispune de carbohidrați;

 - Proteinele ajută la întărirea sistemului imunitar;

 - Proteinele participă la metabolismul anumitor nutrienți;

 - Proteinele mobilizează grăsimile în fluxul sanguin;

 - Proteinele ajută la crearea hormonilor și a enzimelor digestive;

 - Aminoacizii sunt componente de bază a ADN-ului nostru.

    

              Necesarul zilnic de proteine

 Recomandări generale privind necesarul zilnic de proteine per kg de greutate:

 - Între 0 și 6 luni > 2 grame de proteine pentru fiecare kg al bebelușului

 - Între 6 și 12 luni > 1.5 g de proteine pentru fiecare kg

 - Între 1 și 15 ani > 1 g de proteine pentru fiecare kg

 - Peste 16 ani > 0.8 g de proteine pentru fiecare kg

 - Femei însărcinate > primul trimestru 1 g/kg, al doilea trimestru 6 g/kg și al treilea trimestru 10 g/kg

 - Mame care alăptează > între 10 și 14 g/kg

 În cazul proteinelor putem distinge proteinele de origine animală și proteinele de origine vegetală. În acest caz ne vom centra atenția asupra proteinelor din cel de-al doilea grup.

Alimente bogate în proteine vegetale

 Conținutul de proteine vegetale pentru 100 grame de aliment este următorul:

 - Drojdie de bere 45 g

 - Germeni de grâu 27 g

 - Bob uscat 27 g

 - Linte 25 g

 - Semințe de cânepă 25 g

 - Semințe de floarea soarelui 23 g

 - Fasole uscată 23 g

 - Năut 22 g

 - Fistic 21 g

 - Mazăre uscată 21 g

 - Arahide 20 g

 - Semințe de pin 20 g

 - Semințe de dovleac 19 g

 - Semințe de susan 18 g

 - Migdale 18 g

 - Amarant 17 g

 - Semințe de chia 16 g

 - Fulgi de ovăz 15 g

 - Nuci 15 g

 - Quinoa 14 g

 - Alune de pădure 13 g

 - Nuci de Brazilia 12 g

 - Făină integrală de grâu 11 g

 - Orz 10 g

 - Ovăz 9 g

 - Porumb 9 g

 - Făină de grâu (rafinată) 9 g

 - Fulgi de porumb 8 g

 - Pâine albă 8 g

 - Orez integral 7 g

 - Orez sălbatic 7 g

 - Mazăre proaspătă 7 g

 - Germeni de lucernă 6 g

 - Orez alb 6 g

 - Usturoi 6 g

 - Fulgi de cocos 6 g

 - Cartofi 6 g

 - Trufe 6 g

 - Cacao 5 g

 - Castane comestibile 5 g

 - Spanac 5 g

 - Curmale uscate 5 g

 - Pătrunjel 5 g

 - Ciuperci 5 g

Add comment


Security code
Refresh