Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

5 remedii naturale cu avocado

Scris de Dr. Luca Catalin

Avocado și beneficiile sale

5 remedii naturale cu avocado  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai sănătoase care există. Arborele de avocado este originar din Mexic și America Centrală și poate ajunge până la 20 metri în înălțime.

 Fructul de avocado conține aproape 20 de nutrienți esențiali binefăcători pentru sănătate, cum ar fi:

 - Fibre

 - Vitamina E

 - Vitamine din grupul B

 - Acid Folic

 - Potasiu (cantitate dublă decât cea care se găsește în banană) și care poate ajuta la echilibrarea relației sodiu-potasiu și care este de o importanță vitală pentru organism

 De asemenea, avocado este bogat în vitaminele D și E și în uleiuri esențiale, de aceea ne ajută să menținem elasticitatea și hidratarea pielii.

 Pentru a profita de beneficiile pe care ni le oferă, putem consuma fructul crud ca atare sau putem consuma uleiul de avocado presat la rece, care este o modalitate excelentă de a ne bucura de toate proprietățile sale.

 Avocado este recomandat să fie consumat în mod regulat de persoanele care au nivele ridicate de colesterol “rău” sau LDL. Conform mai multor cercetări medicale, consumul unui fruct de avocado pe zi ajută la reducerea trigliceridelor cu aproximativ 17%.

 Dacă cumpărați un avocado necopt și doriți ca acesta să se coacă mai repede, înveliți-l în hârtie de ziar sau țineți-l lângă mere și banane. Iar dacă tăiați fructul în două și doriți să consumați doar o jumătate, păstrați cealaltă jumătate fără să aruncați sâmburele din interior, astfel nu se va înnegri (nu se va oxida).

 

Cum se poate consuma fructul de avocado?

 De obicei, avocado se consumă crud sau în salată alături de legume, însă există și alte modalități de a consuma avocado. Gustul său specific și cremos, ușor neutru, se îmbină bine cu alte alimente, atât cu legume, cât și cu fructe, astfel încât poate fi folosit în diferite rețete. De exemplu, puteți utiliza avocado în următoarele moduri:

 - Pentru a înlocui grăsimile pentru gătit. Înlocuiți pur și simplu întreaga cantitate de grăsimi pe care o indică rețeta (precum untul sau uleiul vegetal) cu o cantitate similară de avocado;

 - Puteți folosi avocado ca prim aliment pentru bebeluși, în loc de alimentele procesate pentru bebeluși;

 - Puteți folosi avocado de asemenea, pentru a prepara diferite supe cremă;

 - Avocado poate fi folosit și ca substitut pentru banană în smoothi-uri sau shake-uri;

 - Avocado este foarte des folosit pentru prepararea deserturilor raw-vegan, a cremelor și budincilor de tip raw, în adaos cu alte ingrediente sau fructe.

 

             5 remedii naturale cu avocado preparate în casă

1. Remediu cu avocado pentru psoriazis

 Uleiurile esențiale din avocado calmează simptomele cauzate de această boală de piele. Unele persoane folosesc felii de avocado pentru a le aplica pe zona de piele afectată.

 Alții aleg alternativa de a îmbiba cu câteva picături de ulei de avocado o dischetă de bumbac și de a o aplica pe piele înainte de culcare, menținând-o astfel pe durata nopții.

2. Remediu cu avocado pentru părul uscat

 Dacă aveți părul uscat, fructul de avocado vă poate fi de mare ajutor. Puteți prepara în casă un tratament foarte eficient pentru a remedia această problemă.

Ingrediente:

 - 1 cană de maioneză preparată în casă (235 g)

 - ½ avocado copt

Preparare:

 - Într-un recipient (un bol) puneți maioneza. Curățați fructul de avocado și adăugați-l în bol.

 - Pisați cu o furculiță și amestecați până se formează o pastă omogenă.

 - Aplicați pasta pe păr, apoi acoperiți capul cu o cască de plastic și deasupra cu un prosop cald.

 - Lăsați să acționeze timp de 20 minute și apoi clătiți cu apă călduță din abundență.

 - Spălați părul ca de obicei și repetați procedeul o dată pe săptămână.

 Pentru a completa tratamentul pentru părul uscat se poate prepara de asemenea în casă un șampon cu avocado. Pentru aceasta aveți nevoie de următoarele:

Ingrediente:

 - 1 avocado

 - 1 cană de săpun lichid neutru (250 ml)

 - 1 lingură de suc de lămâie (10 ml)

 - 2 linguri de ulei de măsline (32 g)

 - 1 cană de apă (250 ml)

Preparare:

 - Tăiați fructul de avocado și procesați într-un blender pulpa fructului împreună cu sucul de lămâie și uleiul de măsline.

 - Introduceți într-un recipient. Turnați săpunul neutru și apa și amestecați bine.

 - Păstrați produsul bine acoperit în frigider până în momentul în care îl folosiți.

3. Remediu cu avocado pentru mătreață

 Deoarece vorbim de tratamente cu avocado pentru păr, iată încă o rețetă pentru îngrijirea părului dacă avem mătreață. Avem nevoie de următoarele:

Ingrediente:

 - 1 sâmbure de avocado

 - 1 cană de iaurt natural (245 g)

 - 2 linguri de ulei de măsline (32 g)

 - 1 gălbenuș de ou

 - Câteva picături de lămâie

 - Cantitatea necesară de apă

Preparare:

 - Dați pe răzătoare sâmbure și amestecați cu puțină apă.

 - Amestecați-l într-un bol cu iaurtul și uleiul de măsline.

 - Adăugați gălbenușul de ou și sucul de lămâie.

 - Procesați toate ingredientele în blender până obțineți o pastă bine omogenizată.

 - Turnați apoi pasta într-un recipient din sticlă acoperit cu un capac ermetic și păstrați în frigider.

 - Înainte de a folosi preparatul agitați-l bine. Cu un masaj blând, aplicați-l pe pielea capului.

 - Lăsați ca remediul să acționeze câteva minute și clătiți cu apă călduță din abundență. Apoi spălați părul ca de obicei, cu șamponul dumneavoastră preferat.

4. Remediu cu avocado pentru riduri

 Pentru a preveni sau trata ridurile deja apărute, puteți prepara în casă o mască având efecte puternice antirid. Pentru această rețetă simplă, este suficient să zdrobiți cu furculița pulpa unui avocado până obțineți un piure fin. Apoi aplicați-l pe față și lăsați-l să acționeze timp de 10 minute. Clătiți cu apă călduță din abundență și aplicați o cremă hidratantă. Nutrienții din acest fruct îi vor conferi tenului elasticitatea și hidratarea necesară.

5. Remediu cu avocado pentru vergeturi

 Responsabilă de combaterea vergeturilor este vitamina E care se găsește din abundență în avocado. Dacă în timpul sarcinii sau din cauza unei slăbiri sau din contră a unei îngrășări bruște au apărut pe piele vergeturi, puteți aplica acest remediu obținut în casă de 3 ori pe săptămână în zona afectată (abdomen, picioare, coapse, etc). Pentru aceasta aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente:

 - ½ avocado

 - 1 lingură de miere (25 g)

 - 1 lingură de suc de lămâie (10 ml)

Preparare:

 - Tăiați în două fructul de avocado și scoateți pulpa unei jumătăți de fruct.

 - Amestecați cu celelalte două ingrediente până se formează o pastă omogenă.

 - Aplicați această pastă pe vergeturi, pe pielea curată și uscată, cu mișcări circulare.

 - Lăsați ca remediul să acționeze pe piele timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă călduță din abundență.

 

Fructul de avocado detoxifică organismul

  Pentru a vă detoxifia organismul cu ajutorul fructului de avocado, singurul lucru pe care trebuie să-l faceți este...să-l consumați! Un avocado pe zi va susține buna funcționare a stomacului, intestinelor și ficatului. Toxinele vor fi eliminate mai ușor din corp și vă veți simți mai sănătos și mai plin de energie.

 Fructul de avocado este unul dintre alimentele cele mai nutritive care există și este recomandat mai ales dacă aveți probleme de rezistență la insulină sau leptină, diabet sau alți factori de risc pentru bolile cardiace. În ultimul rând, dar nu mai puțin important este faptul că avocado nu trebuie să fie neapărat organic, deoarece coaja sa fermă protejează fructul de pesticide.

Sursa: Mdoris