Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Regimul Oshawa

Scris de Dr. Luca Catalin

Regimul Oshawa

george Oshawa George Ohsawa, pe numele său adevărat Yukikazu Sakurazawa este fondatorul dietei macrobiotice. Alimentaţia macrobiotică mai este denumită şi arta longevităţii şi a reîntineririi, deoarece dieta macrobiotică este de fapt un mod de viaţă, în armonie cu natura şi cu mediul. De-a lungul anilor, ea a fost folosită pentru a vindeca unele boli, inclusiv cancerul.

 Dieta macrobiotică creată de George Ohsawa se bazează pe conceptul oriental de energii complementare yin şi yang - două forţe opuse, dar complementare care guvernează toate aspectele vieţii. Pentru a menţine un echilibru natural şi armonia întregului corp, cele două energii trebuie să fie echilibrate, reinstaurarea acestui echilibru având ca efecte vindecarea, detoxifierea şi echilibrarea fluxurilor de energie din corp.

 Ohsawa a pus bazele unui sistem de dietă de 10 zile în care se consumă cereale Yang precum grâul, orezul, orzul, ovăzul, secara, meiul şi hrişca. Prelucrând aceste cereale la minim pentru a păstra principiile active cât mai puternice, cura macrobiotică are efecte extraordinar de benefice asupra sănătăţii, cunoscut fiind faptul că însuşi George Ohsawa s-a vindecat la vârsta de 19 ani de tuberculoză, folosindu-se de aceste principii ale dietei macrobiotice.

 Dieta Oshawa se ţine timp de 10 zile şi poate fi reluată după o pauză de 3-5 zile. Aceasta dietă extraordinară este atât simplă cât şi puţin costisitoare. 

În ce constă regimul Oshawa nr. 7?

 Regimul Oshawa nr. 7 este cel mai eficient regim indicat de doctorul George Oshawa, având efecte de reechilibrare şi vindecare în aproape toate bolile, inclusiv a cancerului. Regimul prevede ca pe o durată de 10 zile să se consume numai următoarele cereale Yang: grâu, orez, hrişcă şi mei, în orice combinaţie sau proporţie dorim, fierte sau coapte, singurul condiment admis fiind sarea grunjoasa. În cazul unor boli severe se recomandă perioade de regim succesive (mai multe grupe de câte 10 zile), cu o pauză de 3- 5 zile între două grupe, în timpul acestor pauze putând fi consumate şi alte alimente, de preferinţă tot yang, usor de digerat, dar foarte nutritive. Regimul se repetă până când se obţine efectul dorit, adică eliminarea definitivă a bolii sau a dezechilibrului.

 Atragem atenţia asupra faptului că în timpul celor 10 zile de regim nu trebuie să se consume decât grâu, orez, hrişcă şi mei şi absolut nimic altceva! Se admite doar sarea grunjoasă ca şi condiment, iar ca lichid trebuie să se consume doar apă, de preferinţă cât mai pură. Cerealele respective este foarte bine să fie integrale, dar se poate consuma din când în când și orez alb. Grâul să fie cumpărat din piață de la țărani, nu din supermarket si pe cât posibil din culturi în care nu s-au folosit îngrășăminte chimice.

 Cerealele se pot prepara în orice combinaţie sau proporţie dorim: fierte, coapte, măcinate, sub formă de terci (ca mămăliga) sau turtiţe . Se pot mânca în orice cantitate, de preferință cât mai mult, repartizate în mai multe mese pe zi.

 Băuturile răcoritoare, fresh-urile, cafeaua şi chiar ceaiul sunt interzise pe toată perioada de regim Oshawa.

 Numai în cazuri excepţionale, se poate consuma macerat de busuioc, iar în cazul în care urmăm un tratament naturist, remediile prescrise de medic se pot lua in paralel cu regimul Oshawa.

Efectele extraordinare ale regimului Oshawa

 Regimul Oshawa, ţinut cu stricteţe, înlătură aproape orice boală, chiar și unele aparent incurabile, acţiunea  regimului Oshawa fiind aproape miraculoasă.

 Studii medicale realizate la universități din USA au arătat că regimul Oshawa scade cantitatea de radicali liberi din sânge, ceea ce îl face extrem de eficient în tratamentul cancerului și în eliminarea oricăror tumori în genere. Regimul are ca efect imediat o limpezire şi o claritate considerabilă a minţii, digestia devine mult mai bună, iar secreţiile hormonale sunt reglate. Tenul devine curat şi luminos, ochii vii şi strălucitori, iar forţa şi pofta de viaţă sunt mult amplificate. În urma acestui regim, este îmbunătăţit controlul asupra energiei vitale şi al celei sexuale, ajutând la vindecarea impotenţei.

 Cele patru cereale consumate în timpul regimului Oshawa sunt foarte hrănitoare, sănătoase şi ele conferă energie pe tot parcursul zilei. De altfel, majoritatea celor care au ţinut regimul Oshawa mărturisesc că, încă, din primele zile de regim, au simţit o creştere a nivelului de energie şi a poftei de viaţă. Persoanele supraponderale vor fi foarte bucuroase să constate cum acest regim nu le normalizează doar greutatea, ci le armonizează şi forma corporală, rezistenţa la temperaturi extreme cald-rece se amplifica, iar secreţiile rezultate în urma transpiraţiei se reduc şi au un miros mai puţin intens.

 Un efect important al acestui regim este şi acela că ajută la diminuarea poftelor şi a diferitelor dependenţe  alimentare mai mult sau mai puţin nesănătoase. Este posibil (dar nu obligatoriu) ca în primele 2-3 zile să ne confruntăm cu anumite pofte, însă acestea dispar pe măsură ce continuăm regimul. Chiar şi unele dependenţe psihice sunt eliminate. Aceasta deoarece acest regim amplifică autocontrolul mental şi chiar fizic.

 De asemenea, se poate ca la debutul acestui regim să apară, la unele persoane care au acumulat multe toxine de-a lungul vieţii, reacţii fiziologice mai neplăcute, datorate purificării intensive şi a dezintoxicării masive a corpului. Continuând însă cu perseverenţă acest regim, aspectele neplăcute vor dispărea destul de repede, toxinele vor fi eliminate din organism, iar condiţia fizică, psihică și mentală va fi mult îmbunătăţită. Este recomandat chiar şi persoanelor sănătoase să recurgă la cel puțin două astfel de regimuri Ohsawa (de câte 10 zile) pe an, pentru o reîmprospătare şi o purificare generală a organismului.

 Este indicat ca pentru acest regim să fie realizată o scurtă perioadă de pregătire, mai ales dacă este prima oară când ținem regimul Oshawa şi în special în cazurile în care se trece direct de la o alimentaţie bogată în carne, prăjeli, dulciuri, cafea şi băuturi carbogazoase la o alimentaţie bazată doar pe 4 feluri de cereale. Această pregătire este bine să se facă înainte cu o săptămână de a începe regimul, perioadă în care se va reduce consumul de carne, prăjeli, dulciuri şi mâncăruri grele.

 De asemenea, este foarte importantă perioada care urmează imediat după încheierea celor 10 zile de regim Oshawa. Aceasta este numită „perioada de reacomodare”. Sub nici o formă nu se va trece brusc la o alimentație grea bazată pe carne sau chiar lactate. Trecerea se va face foarte lent, introducând în primele 2-3 zile în special fructe, supe ușoare din legume, legume fierte sau gătite la aburi şi ceaiuri. După aceste 2-3 zile se va trece gradat la alimentația uzuală, dar recomandarea este să se păstreze o alimentaţie sănătoasă, bazată pe fructe, legume şi cereale, pentru a beneficia din plin de efectele acestui regim excepţional.

 Foarte importantă este readaptarea organismului la multitudinea de nutrienţi întâlniţi în diferitele alimente consumate. În etapa următoare, după ce corpul s-a purificat, trebuie consumate alimente cât mai pure şi hrănitoare, pentru refacerea şi regenerarea organismului după cura de purificare. De regulă, în această etapă se consumă alimente energizante, uşor de asimilat şi bogate în vitamine şi minerale naturale; exemple de asemenea alimente ar fi: cerealele integrale, mierea, polenul, fructele şi legumele proaspete, condimentele aromatice, leguminoasele şi seminţele oleaginoase (nuci, migdale, susan etc.).

Reţete pentru regimul Oshawa

grau, faina integrala, retete oshawa

 Pe lângă grâul, orezul, hrişca sau meiul preparate simplu prin fierbere în apă cu sare, se mai pot consuma şi următoarele combinaţii:
 - orez fiert împreună cu făină de grâu, hrişcă sau mei coapte;
 - grâu fiert împreună cu făină de orez copt;
 - hrişcă fiartă împreună cu făină de grâu copt;
 - hrişcă fiartă împreună cu făină de hrişcă.

 Se pot prepara, de asemenea:

Turtiţe de grâu sau hrişcă

 Ingrediente: 500g grâu sau hrişcă, 1 linguriţă de sare grunjoasă şi 150 ml apă.

 Grâul se macină fin cu o râșniță de cafea şi se amestecă împreună cu apa şi sarea. Coca obţinută astfel se lasă să se înmoaie timp de o jumătate de oră după care se modelează turtiţele şi se coc într-o tigaie fără ulei la foc mic. La cuptor se pot face covrigi, batoane sau orice alte forme. Se procedează la fel în cazul turtelor din hrişcă. Se recomandă să se facă turtiţe din făină de grâu amestecată cu făină de hrişcă sau/şi cu făină de mei, făina de grâu fiind în proporţia cea mai mare.

Placintă de grâu cu orez fiert

 Ingrediente: 500g faină de grâu integrală, 200g orez, 1 linguriţă de sare grunjoasă.

 Din făina de grâu şi apa calduţă se obţine un aluat. În timp ce aluatul se frământă, se fierbe orezul cu puţină sare. Se întinde coca pentru a obţine o foaie mai groasă. Se adaugă orezul la mijloc şi se rulează foaia ca un rulou. Se aşează într-o tavă tapetată cu faină integrală şi se coace la foc iute timp de 10-20 de minute.

Lipie şi turte din mei

 Făina de mei se combină cu apă şi sare până devine un terci subţire. Se lasă 2 ore, după care se frământă bine timp de câteva minute. Se pune în tavă la cuptor, timp de 30 de minute. Din acelaşi aluat se pot face turte cu diametrul de 3 cm, care se coc pe o tablă încinsă sau într-o tigaie fără ulei la foc mic.

Supă de orez cu găluşti de grâu

 Folosind faină integrală de grâu, sare şi apă se prepară o cocă moale din care se modelează găluşti mici care se pun în apa clocotită. După ce au fiert se adaugă orez sau faină de orez. Se mai fierbe 10-15 minute, amestecând des dacă am pus făină de orez pentru a nu se lipi. În loc de orez se poate folosi şi hrişcă.

Terci de grâu şi orez

 Aşa cum se prepară şi mămăliga, se pune apa la fiert cu puţină sare, iar când apa clocoteşte se adaugă în ploaie făina de grâu integral şi făina de orez. Se fierbe amestecul timp de 20-30 de minute. Deoarece atât grâul cât şi orezul se umflă la fiert, va trebui să se lase compoziţia mai moale şi să nu se adauge prea multă făină. De asemenea, se poate realiza şi terci din făină de mei sau amestecat cu făină de grâu sau orez.

Grâu, hrişcă sau mei copt

orez, yang

 Se spală foarte bine grâul şi se pune într-o tigaie cu sare, în strat subţire, cât să o acopere. Se pune pe foc puternic şi se amestecă în continuu cu o lingură de lemn. Se coace până când boabele de grâu plesnesc toate şi îşi schimbă uşor culoarea. Se verifică dacă grâul a devenit crocant şi uşor de mestecat. E necesar ca grâul să fie luat de pe foc înainte de a se arde, deoarece începe foarte rapid să se închidă la culoare după ce s-a evaporat apa din boabele de grâu.

 Pentru hrişcă sau mei se procedează la fel, cu observaţia că acestea se vor coace fără a fi umezite înainte. În schimb, se adaugă sarea umezită pentru ca aceasta să adere la boabele de hrişcă sau mei.

Supă de tăiţei de hrişcă

 Se prepară un aluat tare din făină de hrişcă măcinată fin, sare şi apă, aluat care apoi se întinde cu făcăleţul pe o masă presărată cu făină. Se rulează apoi foaia obţinută şi se taie felii subţiri. Din aceste felii, când se desfac, se obţin tăiţei care se pun într-o sită şi se scutură de făină. Se mai ţin un sfert de oră să se usuce, apoi se fierb în apă clocotită cu sare timp de 10-15 minute. Opţional se poate adăuga şi o mână de orez.

Mămăligă din mei

 Ingrediente: 100 g făină de mei, 500 ml apă

 Făina de mei se pune în apă la foc mic. Se acoperă şi se amestecă periodic timp de 20-25 minute.

Cremă de orez

 Se prăjeşte moderat orezul până ce devine rumen. Se macină şi se adaugă la făina rezultată trei pahare de apă la patru linguri de făină astfel obţinută. Se fierbe totul aproximativ 25 de minute, adăugând apă dacă mai este necesar. Sarea se adaugă la final.

Cremă de hrişcă (1)

 Se rumeneşte făina de hrişcă, după care se adaugă apă şi se lasă să fiarbă până se îngroaşă. Se sărează după gust.

Cremă de hrişcă (2)

 Într-o cratiţă se pune apă la fiert până dă în clocot. Se pune „în ploaie” făina de hrişcă şi sarea; se lasă să fiarbă până se îngroaşă.

Găluşti de hrişcă în stil japonez (Soba-dango)

 Se prepară un aluat din făina de hrişcă şi apa uşor sărată, frământând bine. Din aluatul rezultat se face un sul (diametrul de aproximativ 2 cm) şi se taie bucăţi de 5 cm grosime. Se fierb aceste găluşti în 4 pahare cu apă. Când clocoteşte apa, se adaugă ½ pahar cu apă rece. La o nouă clocotire, se stinge focul şi se scurge apa, iar găluştile se stropesc cu apă rece.

 Cea mai mare eficacitate o are însă hrana netratată termic. Următoarele reţete au avantajul că evită fierberea cerealelor:

Hrişcă înmuiată în apă (1)

 Se spală hrişca, se toarnă apă clocotită puţin sărată, peste ea, apoi se lasă la înmuiat până când bobul de hrişcă devine moale.

Hrişcă înmuiată în apă (2)

  Hrişca spălată se lasă la înmuiat în apă rece cu sare timp de minim o oră, până ce bobul devine moale. Timpul de înmuiere depinde de calitatea şi vechimea boabelor de hrişcă.

Terci de hrişcă (1)

 Este o mâncare delicioasă şi foarte sănătoasă, care poate fi consumată des în acest regim. Se macină hrişca cu o râșniță de cafea până se obţine o făină fină. Se toarnă apă clocotită, puţin sărată, peste ea şi se amestecă, obţinându-se o compoziţie moale care se lasă la umflat 15-20 de minute. Se observă apoi că făina de hrişcă a absorbit toată apa şi terciul a devenit consistent, fiind foarte gustos şi hrănitor.

Terci de hrişcă (2)

 Terciul de hrişcă poate fi preparat şi cu apă rece puţin sărată, caz în care va trebui lăsat ceva mai mult timp la umflat. Preparat astfel, terciul de hrişcă este la fel de gustos şi hrănitor.

Pâine „harică” (consumată de călugării isihaşti)

 Făina completă (integrală) de grâu se amestecă cu apă, formându-se o pastă moale. Se lasă la înmuiat 7 ore, apoi se fac turtiţe foarte subţiri,care se lasă să se usuce la soare.

Mai poti citi din Detoxifiere si purificare

Regimul Oshawa

15-02-2013 Hits:713143 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Regimul Oshawa  George Ohsawa, pe numele său adevărat Yukikazu Sakurazawa este fondatorul d...

Mai mult

Zeolit

20-08-2012 Hits:129725 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Zeolitul, un remediu natural de excepţie Zeolitul este una din componentele de bază ale prod...

Mai mult

Clisma

15-02-2013 Hits:120511 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Clisma Beneficiile clismei au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri, aceasta fiind o met...

Mai mult

Sucurile de legume

15-02-2013 Hits:99679 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Sucurile de legume Folosirea sucurilor pentru purificarea, regenerarea şi vindecarea organi...

Mai mult

Postul cu apă – o ui…

07-08-2015 Hits:73188 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Postul cu apa – o uimitoare metodă terapeutică Condițiile vieții moderne, cu tot ceea c...

Mai mult

Despre post

11-04-2013 Hits:67738 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Despre post: Primavara – timp al purificării şi al schimbării Suntem deja în mijlocul ...

Mai mult

Cura cu ulei de floarea…

11-04-2013 Hits:56977 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Cura cu ulei de floarea-soarelui  Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia în gură o lingură d...

Mai mult

Purificarea colonului c…

03-07-2012 Hits:52403 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Colonul curat - cheia sănătății tale! Doctorul Cătălin Luca consideră că 90% din îm...

Mai mult

4 sucuri pentru curăț…

14-10-2015 Hits:50058 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot sl...

Mai mult

De ce este bine să ți…

07-01-2014 Hits:46413 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

De ce este bine să ținem post? Postul este o perioadă deosebit de importantă în perioad...

Mai mult

Detoxifierea corpului …

10-02-2013 Hits:42703 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Detoxifierea corpului şi a minţii pentru o sănătate deplină  "Bolile nu sunt altceva dec...

Mai mult

10 moduri de eliminare …

01-05-2017 Hits:23247 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Despre importanța detoxifierii  O detoxifiere completă realizată prin intermediul postului...

Mai mult

Cele mai bune diuretice…

05-04-2016 Hits:21571 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizi...

Mai mult

10 produse nocive pentr…

15-06-2015 Hits:13829 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Să renunțăm la produsele nocive pentru sănătate  În fiecare zi, suntem în contact cu u...

Mai mult

Plan detox de 15 zile

29-07-2016 Hits:13542 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Plan detox de 15 zile  O mare parte din alimentația acestor timpuri moderne se bazează pe c...

Mai mult

Chlorella elimină toxi…

24-07-2015 Hits:13083 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Chlorella este o sursă completă de proteine  Chlorella este o algă de apă dulce unicelula...

Mai mult

Cura ayurvedică de toa…

16-09-2014 Hits:12579 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

O cură ayurvedică la început de toamnă  Specialiștii ne recomandă ca, la fiecare înc...

Mai mult

Postul cu apă reduce e…

31-08-2015 Hits:12545 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Postul cu apă – reduce efectele negative ale chimioterapiei  Postul cu apă reduce efectel...

Mai mult

Sucuri pentru purificar…

27-05-2016 Hits:12466 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Mai mult

Alternative naturale la…

03-11-2015 Hits:11942 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Ce este cafeina?  Pe lângă faptul că furnizează energie, alternativele la cafeină ne ofe...

Mai mult

Cele mai bune ceaiuri d…

28-11-2016 Hits:11867 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Despre importanța detoxifierii  Medicina tradițională indiană numită Ayurveda consideră...

Mai mult

10 semne ale intoleran…

14-12-2016 Hits:9628 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Ce este glutenul?  În ultimii ani, multe dintre produsele alimentare pe care le găsim în m...

Mai mult

Care sunt beneficiile a…

15-09-2015 Hits:9486 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

De ce este important să echilibrăm pH-ul corpului?  Echilibrul pH-ului corpului este o chei...

Mai mult

Detoxifierea prin consu…

04-07-2014 Hits:7752 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Detoxifierea prin consumul de alimente vii În cartea intitulată “Bucătăria bazată pe ...

Mai mult

Curățarea colonului: …

07-10-2019 Hits:6138 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Care sunt funcțiile colonului?  Colonul este o parte a intestinului gros. Acesta este situ...

Mai mult

Dependența de cafeină…

14-06-2018 Hits:5197 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Care sunt efectele cafeinei asupra organismului?  Deși cafeaua este caracterizată prin fapt...

Mai mult

5 modalități de a det…

26-02-2019 Hits:5096 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

De ce apare necesitatea unei detoxifieri?  O detoxifiere completă a corpului este un proces ...

Mai mult

Detoxifierea picioarelo…

02-09-2019 Hits:4864 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

6 modalități eficiente pentru detoxifierea picioarelor  Băile ionice pentru picioare nu su...

Mai mult

10 chei pentru o dietă…

19-03-2019 Hits:4814 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

În ce constă dieta-antiaging?  Nutriția anti-îmbătrânire sau dieta anti-aging are ca sc...

Mai mult

10 alimente care protej…

08-10-2018 Hits:4802 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Alimente și nutrienți care protejează copiii de toxine  Există o problemă reală care se...

Mai mult

Detoxifierea picioarelo…

14-07-2019 Hits:4537 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Ce este o detoxifiere?  Detoxifierea este un procedeu care ajută la eliminarea sau neutraliz...

Mai mult

Xilitolul, un îndulcit…

20-05-2019 Hits:4361 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Xilitolul, o alternativă sănătoasă la zahăr  Xilitolul are cu 40% mai puține calorii de...

Mai mult

Obiceiuri alimentare di…

26-05-2020 Hits:2987 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Pandemia de Covid-19 și creșterea în greutate  După multe săptămâni de carantină la d...

Mai mult

Metale toxice și nutri…

01-11-2021 Hits:2912 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Metale toxice provoacă afecțiuni metabolice grave  De la așa-numita revoluție industrial...

Mai mult