Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Retete vegetariene yang, partea a 3-a

Scris de Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang

         Deserturi şi băuturi

Retete vegetariene yang

Continuăm prezentarea reţetelor complet vegetariene, adaptate regimului alimentar predominant Yang. Vă poftim, cu această ocazie, la încântătoare şi sănătoase deserturi şi băuturi.

Dejunul Kollath

 Se pun la înmuiat timp de minim 6 ore 150 g făină de grâu complet, astfel încât apa să fie cu un deget deasupra. Separat se pune la înmuiat o mână de stafide uscate. Este important ca stafidele pe care le folosiţi să nu conţină ulei adăugat şi nici conservanţi. După acest interval de timp se mărunţeşte miezul de la 10 nuci, se rad 2-3 mere curăţate de coajă şi se încorporează împreună cu stafidele în făina înmuiată. Se îndulceşte cu puţină miere. Se poate servi cu scorţişoară măcinată. La dejunul Kollath se pot adăuga şi alte fructe Yang de sezon (fragi, zmeură, mure, afine, coacăze, merişoare etc.).

Mic dejun cu fulgi de ovăz

 Fulgii de ovăz se pun la înmuiat peste noapte în apă. Dimineaţa se amestecă cu măr ras, miere şi zeamă de lămâie; se serveşte imediat.

Suc de fragi sau zmeură

 Se pun în mixer fragi sau zmeură, miere de albine şi un măr curăţat şi tăiat cuburi. Se completează cu apă şi se mixează până ce toate ingredientele se omogenizează.

Salată de fructe Yang

 Se aleg fructe Yang (mere, fragi, zmeură etc.), care se taie cubuleţe (fructele mici se pun întregi). Se adaugă nuci pisate, stafide (cât mai naturale, fără ulei adăugat şi fără conservanţi) şi se îndulceşte cu miere după gust. Se poate adăuga şi scorţişoară.

Salată de mere și morcovi

 Se dau prin răzătoare un morcov şi 2 mere decojite. Se adaugă nuci măcinate, 2-3 linguri de miere de albine, scorţişoară şi opţional, puţină vanilie.

Cocteil de morcovi

 Se obţine un suc de morcovi la storcător. Se adaugă puţin suc de mere dacă vrem ca băutura să fie puţin acrişoară, iar dacă sucul nu este suficient de dulce, puţină miere. Se pot adăuga şi nuci măcinate, după care se mixează bine.

Cocteil de mere

 Se curăţă de coajă 2 mere, se taie felii eliminând cotorul şi se introduc în mixer. Se adaugă miere, scorţişoară, apă minerală. Se mixează până se zdrobesc complet merele.

Clătite cu mere

 Se prepară o pastă de clătite din făină de grâu integral diluată cu apă şi puţină sare, la care se adaugă mere curăţate de coajă şi rase, coajă de lămâie sau de portocală rasă şi scorţişoară măcinată. Se formează clătite cu ajutorul unui polonic şi se rumenesc în ulei încins. Se rulează, iar apoi se servesc. Se pot face si clătite mai mici, care se rulează şi se servesc cu ajutorul unei scobitori.

Mere la cuptor

 Se scot căsuţele de seminţe de la mere, având grijă să nu se găurească de tot. Se umplu merele cu pastă de susan (tahini) şi se introduc şi stafide (cât mai naturale, fără ulei adăugat şi fără conservanţi). Se coc la cuptor la foc mic.

Mere în aluat

 Se prepară un aluat din grâu integral cu apă, 3 linguri de ulei presat la rece şi sare. Se întinde o foaie subţire şi se taie bucăţi astfel încât să se poată înfăşura un măr. Se pregătesc merele ca în reţeta „Mere la cuptor” şi se îmbracă în aluat care se întinde deasupra mărului prin presarea cu degetele. Se pun merele într-o tavă unsă cu ulei şi se dau la cuptor (care a fost încins dinainte).

Compot de mere şi gutui

 Se curăţă merele şi gutuile şi se taie felii subţiri sau cubuleţe. Se pune apă la fiert, iar când clocoteşte se adaugă merele şi gutuile tăiate. Se fierbe până se înmoaie fructele; se adaugă scorţişoară. Se serveşte cald, cu puţină miere după gust.

Hrişcă cu mere

 Se curăţă de coajă 6 mere şi se rad pe răzătoarea mare. Se fierbe ½ kg de hrişcă, apoi se adaugă merele rase. Se acoperă cu un capac şi se dă la cuptor timp de 10 minute. Se adaugă apoi coajă de lămâie rasă. Se lasă la răcit şi se adaugă miere după gust.

Hrişcă cu miere şi migdale

 Hrişca se spală, se scurge şi se pune la fiert cu puţină sare. După ce bobul se înmoaie, se scurge hrişca de apă. Se adaugă migdale uşor prăjite şi tăiate mărunt, iar după ce se răceşte, se adaugă miere după gust.

Hrişcă cu brânză de soia şi miere

 Se fierbe hrişca, apoi se scurge de apă. Se adaugă brânză de soia nesărată și nuci măcinate; se amestecă, se lasă la răcit, apoi se adaugă miere de albine.

Grâu fiert cu mere şi nuci

 Se fierbe grâul în apă cu puţină sare, după aceea se scurge de apă, se amestecă cu mere curăţate de coajă şi rase, nuci măcinate, puţină miere după gust şi scorţişoară măcinată.

Orez cu migdale sau nuci

 Se fierbe orezul integral şi apoi se adaugă puţin ulei presat la rece. Deasupra se presară migdale sau nuci şi stafide. Se îndulceşte cu miere.

Budincă de orez cu mere

 Se tapetează o cratiţă şi se pune în ea un strat de orez fiert amestecat cu puţin ulei de susan presat la rece şi opţional, stafide (cât mai naturale, fără ulei adăugat şi fără conservanţi); se pune apoi un strat de mere tăiate felii sau rase, amestecate cu scorţişoară măcinată, apoi iar orez, stafide, mere, ultimul strat fiind de orez. Deasupra se unge cu puțin unt sau ghee şi se presară cu nuci pisate. Se coace la cuptor timp de 15-20 de minute.

Budincă de mei

 Se încălzesc pe aburi 2 căni apă. Se introduce ½ cană făină de mei, care se fierbe pe aburi timp de 30 de minute. Se serveşte caldă, cu adaos de miere după gust.

Budincă de mei cu afine

 Se prepară o budincă din făină de mei şi apă, în proporţie de 5 părţi apă la o parte făină de mei. Se fierbe 25-30 de minute. Când e gata se ia de pe foc, se lasă să se răcească un pic şi se adaugă afine din abundenţă. Se recomandă în caz de diaree.

Budincă de mei şi hrişcă

 Se pune la fiert făină de mei în suficient de multă apă. După ce a fiert aproximativ 20 minute, se adaugă în ploaie făină de hrişcă. Se omogenizează şi se mai lasă pe foc aproximativ 5 minute, după care se adaugă condimente sub formă de pulbere după gust: scorţişoară, cardamom, ghimbir, turmeric, nucşoară. Se amestecă şi se acoperă. Se lasă puţin la răcit. Se poate consuma caldă sau rece, cu adaos de miere de albine după gust.

Cremă de secară

 Se fierb 2 căni apă şi se adaugă peste o cană făină de secară, amestecând continuu, până la omogenizare. Se adaugă puţină sare şi se pune compoziţia la foc mic aproximativ 15 minute, amestecând în acest interval de timp. Se serveşte caldă, cu ulei presat la rece şi miere după gust.

Crochete de susan

 Se face un aluat din apă, 2 ceşti făină integrală de grâu, 2 linguri susan şi scorţişoară. Se întinde şi se taie fâşii care se prăjesc în ulei până devin crocante. Se pot face diverse forme. Se pot face şi din făină integrală de grâu amestecată cu mălai în părţi egale. De asemenea se pot face înlocuind făina de grâu integral cu făină de hrişcă.

Crochete de mei

 Se amestecă făină de mei şi făină de grâu integral în părţi egale. Se adaugă alune, nuci sau migdale tăiate fin. Se amestecă cu apă şi se frământă până se obţine un aluat ca la crochetele de susan. Se procedează apoi identic.

Halva de griş

 Se rumeneşte o ceaşcă de griş din grâu integral în 4 linguri de ulei presat la rece. Se adaugă 2 linguri de stafide şi un măr curăţat şi tăiat în bucăţi. Se toarnă apoi apă în acest amestec de patru ori cât volumul său şi puţină sare. Se fierbe la foc moale şi, după ce s-a îngroşat, se adaugă două linguriţe de scorţişoară şi 4 linguri pastă de susan. Se toarnă într-o formă şi se lasă să se răcească.

Prăjitură de susan

 Se prăjesc seminţele de susan şi se zdrobesc. Separat se înmoaie trei linguri de făină de grâu integral cu apă, sare şi se fierbe apoi terciul obţinut până se îngroaşă. Se adaugă susanul şi puţină miere, apoi se pune într-o formă. Se lasă să se răcească. Se serveşte cu nuci, migdale şi fistic tăiate mărunt. Se poate face această prăjitură şi cu pastă de susan (tahini).

Prăjitură de migdale

 Se face un aluat din făină integrală, ulei presat la rece, sare şi puţină apă; se garniseşte o tavă cu aluat. Se amestecă lapte de soia cu puţină vanilie, făină de migdale sau migdale tocate şi uşor prăjite. Se toarnă această compoziţie peste aluat; se ornează cu migdale feliate; se poate presăra şi nucşoară măcinată. Se coace la cuptor timp de 30-40 de minute.

Prăjitură de mere

 Din făină de grâu complet, apă şi puţină sare se face o cocă potrivit de tare. Se împarte în două. Se prepară umplutura din mere rase, stafide, scorţişoară şi nuci măcinate. Jumătate din aluat se întinde pe fundul tăvii peste care se pune umplutura şi deasupra se aşează cealaltă jumătate de aluat. Se unge cu puţin ulei şi se presară cu nuci măcinate. Se coace la foc potrivit aproximativ o oră. După ce se scoate din cuptor şi se mai răceşte puţin se toarnă deasupra un sirop din miere şi apă.

Plăcintă de mere

 Se face un aluat din o ceaşcă de făină integrală, 3 linguri de ulei presat la rece (se poate folosi ulei de susan), sare, scorţişoară, coajă de portocală rasă şi puţină apă. Se împarte aluatul în două părţi egale. Se garniseşte o tavă cu jumătate de aluat; se aşează pe aceasta bucăţi de mere, stafide, nuci, scorţişoară. Se acoperă cu o foaie făcută din cealaltă jumătate de aluat; se toarnă deasupra un sos din făină integrală de grâu, 2 linguri de ulei presat la rece şi apă. Se coace la cuptor timp de 30-40 de minute.

Plăcintă de dovleac

 Se ia ½ kg de dovleac care se taie bucăţi. Se căleşte puţin o ceapă tăiată mărunt în ulei presat la rece şi puţină apă şi se adaugă dovleacul, apă şi sare. Se fierb împreună. Pentru foaia de plăcintă se procedează la fel ca la plăcinta de mere. Se întinde din jumătate de compoziţie o foaie care se aşează într-o formă de tartă. Se pune apoi compoziţia de dovleac peste care se aşează bucăţi de mere. Se acoperă cu o foaie făcută din cealaltă parte de compoziţie. Se unge cu puţin ulei, se decupează o cruce deasupra, cu un cuţit. Se coace la cuptor timp de aproximativ o oră.

Plăcintă de castane comestibile şi mere

 Se fierb castanele în apă, se curăţă de coajă, se adaugă scorţişoară, coajă de portocale rasă şi se amestecă obţinând o pastă ca pentru plăcinta de dovleac. În continuare se procedează la fel ca pentru plăcinta de dovleac.

Tartă de mere

Se amestecă într-un castron făină integrală de grâu, puţin ulei presat la rece şi apă, până se obţine un aluat omogen. Se frământă acest aluat, apoi se împarte în două. Se ia o porţie şi se pune într-o tavă pentru tartă. Se pun deasupra mere decojite, scobite şi tăiate în felii subţiri, stafide, cuişoare şi scorţişoară măcinată. Se toarnă puţină apă pe margini. Se întinde restul de aluat şi se pune deasupra tartei. Se presează bine marginile, se face o gaură la mijloc şi se lasă la frigider 20 de minute. Se stropeşte cu apă, se presară seminţe de susan şi se pune la cuptorul bine încins timp de 30-40 de minute.

Tartă de merişoare

 Se prepară un aluat ca la tarta de mere. Se tapetează o tavă cu aluat; deasupra se pun merişoarele (dacă se folosesc merişoare uscate, acestea vor fi înmuiate şi stoarse înainte) şi scorţişoară măcinată; se coace în cuptorul încins timp de 30-40 de minute.

Tartă de afine

 Se prepară un aluat ca la tarta de merişoare. Se tapetează o tavă cu jumătate din aluat; deasupra se pun afinele şi scorţişoara măcinată; se poate adăuga şi coajă de lămâie rasă. Se întinde aluatul rămas şi se taie în benzi late, care apoi se aranjează sub formă de zăbrele deasupra tartei. Se presează bine marginile, apoi se dă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Aceeaşi reţetă poate fi preparată şi cu coacăze.

Lapte de soia

 Se pun 500 g de soia într-un vas şi se adaugă apă cât să acopere soia. Se lasă la înmuiat 12 ore. Apoi se spală bine, se adaugă apă proaspătă şi se pune la fiert, dar nu într-un vas de aluminiu. Se schimbă apa în timpul fiertului de 2 ori. După ce a fiert cel puţin 2 ore la foc mic, se strecoară şi se dă prin maşina de tocat carne. Se pune într-un sac de tifon, iar sacul se pune într-un vas mare în care se adaugă 2 l de apă călduţă. Se frământă bine sacul cu soia de mai multe ori. Lichidul obţinut se pune într-un alt vas. Se mai adaugă 2 l de apă călduţă peste pasta rămasă şi se repetă procedeul de strecurare. Apoi se amestecă lichidul rezultat cu cel obţinut prima dată. Se fierbe acest lichid 20 de minute amestecând continuu cu o lingură de lemn. Se ia de pe foc. Se serveşte ca laptele obişnuit.

Lapte de migdale

 Pentru a prepara lapte de migdale se utilizează 50 g migdale şi 50 g miere de albine la un litru de apă. Se înmoaie migdalele timp de câteva minute în apă călduţă şi apoi se curăţă de coajă. Se pisează cu puţină apă rece, până se obţine o pastă; se diluează pasta în apa rămasă şi se adaugă mierea de albine.

 Laptele de migdale astfel preparat se recomandă contra spasmelor şi inflamaţiilor stomacului, intestinului, căilor urinare, în palpitaţii, în caz de tuse cu accese violente. Este indicat mai ales convalescenţilor şi copiilor.

 

Mai poti citi din Retete vegetariene

Reţete cu germeni de c…

21-10-2013 Hits:23711 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete cu germeni de cereale pentru dieta complet vegetariană Germenii de cereale pot fi c...

Mai mult

Lactate vegetale

21-10-2013 Hits:16413 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Lactate vegetale pentru dieta complet vegetariană  Vă prezentăm în continuare câteva r...

Mai mult

Reţete cu „carne” …

21-10-2013 Hits:15020 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete cu „carne” vegetală pentru dieta complet vegetariană Vă prezentăm, în cele ...

Mai mult

Retete cu nuci pentru d…

07-01-2014 Hits:14137 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Rețete cu nuci pentru dieta complet vegetariană  Reţetele cu nuci prezentate în aceast...

Mai mult

Retete vegetariene yang…

23-10-2013 Hits:11942 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang Vă prezentăm în cel...

Mai mult

Retete lacto-vegetarien…

21-10-2013 Hits:11623 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang  Vă oferim o selecţi...

Mai mult

Retete cu nuci pentru d…

07-01-2014 Hits:10498 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete cu nuci pentru dieta lacto-ovo-vegetariană  Atenţie! Reţetele din această rubri...

Mai mult

Retete vegetariene yang…

23-10-2013 Hits:10277 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang          Desertu...

Mai mult

Retete vegetariene yang…

23-10-2013 Hits:9029 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang             A...

Mai mult

Retete lacto-vegetarien…

21-10-2013 Hits:8790 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang Salate şi aperitive ...

Mai mult

Retete lacto-vegetarien…

21-10-2013 Hits:8603 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang Deserturi şi băuturi ...

Mai mult

4 rețete de înghețat…

28-08-2017 Hits:5707 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Ce este o dietă vegană și care sunt beneficiile sale?  Veganismul, mai mult decât o ali...

Mai mult

Supe vegetariene și ve…

06-08-2018 Hits:4456 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Supe vegetariene și vegane  Supele vegetariene și cele vegane sunt delicioase, hidratează ...

Mai mult