Cum pătrunde coronavirusul în organism?
Deși COVID-19 a apărut în urmă cu doar trei luni, sunt deja disponibile mai multe studii științifice care au elucidat aspecte ale virusului care provoacă infecția cauzată de acesta. Până acum, totul indică faptul că virusul este răspândit prin picăturile de salivă sau mucoasă care ies dintr-o persoană infectată, când tușește, strănută sau vorbește. Dacă intră în contact cu ochii, nasul sau gura unei alte persoane, virusul COVID-19 intră în corpul acesteia. Odată ajunse în organismul nou infectat, picăturile se deplasează rapid în spatele nărilor și mucoasei gâtului. Apoi, un fel de „cârlig” apare între virus și celulele destinatarului. Astfel, SARS-CoV-2 sau COVID-19 începe călătoria infecțioasă care duce la deteriorarea organismului.
Similar cu alte sindroame respiratorii, boala cauzată de coronavirusul COVID-19 poate include febră, tuse uscată, astenie și dispnee (respirație dificilă). Cu toate acestea, manifestările clinice sunt diferite între pacienți: unele persoane sunt complet asimptomatice sau cu simptome foarte ușoare, iar altele cu pneumonie severă, care au nevoie de spitalizare. Alte simptome descrise sunt mialgia (durerile musculare), cefaleea (durerile de cap), diareea, stările de greață, amețelile. Răspunsul imunitar este esențial în controlul și eliminarea infecțiilor cu COVID-19 și ar putea oferi o explicație pentru diferențele din tabloul clinic.
Un studiu medical publicat pe 3 martie în jurnalul Intensive Care Med aduce o nouă lumină asupra modului în care coronavirusul acționează asupra celulelor pulmonare. De asemenea, se presupune că SARS-CoV-2 (COVID-19) ar putea intra în organism și prin intestin. Informațiile culese până acum indică faptul că cel mai vizibil efect al contagiunii cu coronavirusul COVID-19 este o afecțiune a celulelor pulmonare.
Coronavirusul COVID-19 are vârfuri de proteine peste tot. Acestea se agață de membranele celulelor pe care le găsește și le invadează cu materialul lor genetic. Efectul este că organismul însuși începe să ajute virusul să se înmulțească și împiedică sistemul imunitar să acționeze așa cum trebuie. În acest fel, apar copii ale virusului, apoi copii noi, etc. Fiecare celulă se descompune, eliberând particule virale care infectează celulele vecine. Încetul cu încetul, coronavirusul avansează de la gât la bronhii.
Când SARS-CoV-2 sau coronavirusul COVID-19 ajunge în plămâni, mucoasele pulmonare se inflamează. Când se întâmplă acest lucru, alveolele, care sunt ca niște mici buzunare de aer, pot fi deteriorate. Inflamația obligă alveolele să acționeze mai mult pentru a aduce oxigenul în sânge și să expulzeze dioxidul de carbon. Inflamația, cuplată cu deteriorarea fluxului de oxigen, poate duce la umplerea plămânilor cu lichid, puroi și celule moarte. Aceasta ar putea duce la o infecție: pneumonia. La rândul său, pneumonia duce în cele din urmă la sindromul de detresă respiratorie acută. În acel moment, se poate respira doar cu ajutorul unei aparat.
Coronavirusul COVID-19 și celulele pulmonare
Un studiu publicat recent în revista Intensive Care Med a reușit să descrie mai detaliat procesul prin care coronavirusul aderă la celulele pulmonare. Pentru a face cercetarea, specialiștii au folosit o simulare pe computer. Conform concluziilor lor, virusul poate adera la celulele pulmonare, deoarece proteinele cu vârf pe care le deține sunt foarte asemănătoare cu un receptor - ACE2, care este și o proteină - prezentă în celulele plămânului uman. Această asemănare le face să „se potrivească perfect”, ca să zicem așa.
Oamenii de știință compară această afinitate cu o cheie și broasca acesteia. Acest lucru ar explica și motivul pentru care această boală este atât de contagioasă. Cercetătorii spun că virusul recunoaște mai bine acest receptor în celulele pulmonare și, prin urmare, este ușor de transmis. Menționat într-un mod metaforic, este ca și cum broasca atrage cheia și invers. Proteinele coronavirusului COVVID-19 au o afinitate pentru celulele pulmonare, provocând acolo cele mai multe pagube.
Efectele coronavirusului COVID-19 asupra plămânilor
Oamenii de știință au detaliat că 83% dintre celulele care servesc drept „broască” pentru acea „cheie” care este virusul sunt localizate în alveolele pulmonare. Prin urmare, celulele pulmonare facilitează invazia virală. Este locul în care SARS-CoV-2 (COVID-19) se potrivește cel mai bine. Cu toate acestea, studiul menționat a observat, de asemenea, că aceste celule pulmonare nu sunt singurele care se potrivesc cu coronavirusul COVID-19. Există și alte organe care au „încuietori” similare și acestea sunt inima, rinichii, intestinul și endoteliul.
Oamenii de știință consideră că intestinul este, în special, un loc important de intrare pentru coronavirus. Aceste date vor corobora ipoteza că pandemia a început prin consumul anumitor alimente pe piața Wuhan. Dacă se verifică acest lucru, ar fi de mare importanță, deoarece ar arăta un alt mod de contagiune și ar fi foarte relevant pentru soluționarea pandemiei.
Deoarece ne confruntăm cu o problemă nouă și cu o pandemie despre care răspunsurile nu abundă, orice avans științific este important. Grupurile de cercetare din întreaga lume își împărtășesc rezultatele, practic în timp real, pentru a avansa mai repede. Cunoașterea mecanismului afectării pulmonare este un instrument important pentru ca medicii să știe cum să trateze complicațiile determinate de infecția cu coronavirusul COVID-19.