Catalin Luca

Rolul potasiului în alimentație

Ce este potasiul și care este rolul său?

Rolul potasiului în alimentație Potasiul este mineralul care apare în cantitatea cea mai mare în organism după calciu și fosfor și apare întotdeauna asociat cu sodiul. Acest macromineral menține presiunea normală în interiorul și în exteriorul celulelor, reglează echilibrul de apă din organism, reduce efectele negative ale excesului de sodiu și participă la mecanismul de contracție și de relaxare a mușchilor (mai ales în cazul pacienților cardiaci). Un procent de 97% de potasiu se găsește la nivel intracelular, iar restul de 3% se găsește la nivel extracelular. Potasiul se găsește în alimente precum cereale, carne, legume, fructe și leguminoase. Aproximativ 90% din potasiul ingerat este absorbit în intestinul subțire și este eliminat prin urină. Consumul excesiv de cafea, ceai, alcool și/sau zahăr crește pierderea acestui mineral prin urină.

Citește mai mult:Rolul potasiului în alimentație

Biotina (Vitamina B7): funcții, beneficii și surse naturale

Ce este biotina?

Biotina (Vitamina B7): funcții, beneficii și surse naturale Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fiecărei celule din corp. Vitaminele din grupul B sunt un tip de vitamine care sunt distincte din punct de vedere chimic și care ajută corpul să proceseze alimentele în energie. Cunoscută și ca vitamina H, coenzima R și vitamina B7, biotina ajută corpul să metabolizeze grăsimile, proteinele și carbohidrații. Corpul uman are nevoie de biotină pentru creșterea și dezvoltarea sa normală, iar această vitamină este în special esențială pentru creșterea sănătoasă a fătului. Biotina ajută de asemenea la menținerea sănătății pielii, unghiilor și părului.

Citește mai mult:Biotina (Vitamina B7): funcții, beneficii și...

Carbohidrații în dietă: sursă de energie

Ce sunt carbohidrații?

Carbohidrații în dietă: sursă de energie

 O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți înfloritoare, iar aceasta înseamnă un aport adecvat de apă și cei trei nutrienți de bază: carbohidrați, proteine și grăsimi, precum și vitamine, minerale și alți micronutrienți. Toate aceste elemente sunt importante în cadrul unei diete sănătoase.

 Pentru ca organismul nostru să funcționeze în mod de optim, este bine să alegem formele cele mai sănătoase ale fiecăruia dintre nutrienți și să-i consumăm în mod echilibrat. Carbohidrații ne oferă energia necesară pentru ca organismul nostru să poată funcționa corect.

Citește mai mult:Carbohidrații în dietă: sursă de energie

Enzime și probiotice: diferențe și beneficii

Ce sunt enzimele digestive?

Enzime și probiotice: diferențe și beneficii

 Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acționează în principal asupra intestinelor, iar semnalele organismlui că are nevoie de enzime sau de probiotice sunt asemănătoare, uneori acestea se pot confunda, însă este important să subliniem că sunt două substanțe complet diferite.

 Să vedem în acest articol care sunt diferențele dintre enzimele digestive și probiotice, precum și beneficiile acestora asupra organismului.

Citește mai mult:Enzime și probiotice: diferențe și beneficii

Colina, nutrient cheie pentru ficat și creier

Ce este colina?

 Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, datorită faptului că din punct de vedere chimic este foarte asemănătoare cu această vitamină.

 Ficatul produce în mod natural colină, însă o putem obține de asemenea din alimente precum germenii de grâu, legume, nuci, pește și ouă. Cu toate că organismul este capabil să sintetizeze colina, în rândul nutriționiștilor există o preocupare referitoare carența de colină din dietele persoanelor vegetariene. Colina este în special recomandată în dieta femeilor însărcinate, deoarece aceasta este foarte importantă pentru o bună dezvoltare neuronală a fătului în ultimul trimestru de sarcină.

Citește mai mult:Colina, nutrient cheie pentru ficat și creier

Niacina: beneficii pentru sănătate

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima

Niacina: beneficii pentru sănătate

 Niacina (Vitamina B3), cunoscută și sub denumirea de “acid nicotinic” este un nutrient din familia vitaminelor B. Niacina joacă un rol crucial în producerea de energie, expresia genică și sinteza hormonilor. Ființele umane nu pot trăi fără această vitamină esențială.

 Vitamina B3 sau niacina este necesară pentru funcționarea normală a sute de enzime și pentru metabolismul normal al carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, mai exact a tuturor surselor principale de nutriție din corp. De asemenea, vitamina B3 este eficientă în cazul persoanelor care sunt diagnosticate cu diabet de tip 1 după perioada pubertății, deoarece acestea răspund mai bine la tratamentul cu vitamina B3.

Citește mai mult:Niacina: beneficii pentru sănătate

Importanța sulfului pentru sănătate (II)

Importanța sulfului pentru sănătate (II)

 Sulful are un rol important în multe procese biologice, unul dintre acestea fiind metabolismul. Sulful este prezent în insulină, hormonul esențial determină utilizarea zahărului derivat din carbohidrați ca și combustibil pentru celulele musculare și cele adipoase.

Cum se poate crește consumul de sulf?

 Una dintre modalitățile de bază pentru a obține sulf este prin consumul de apă. De fapt, 10% din cantitatea de sulf din corp se obține în acest mod. Bineînțeles, dacă doriți să creșteți consumul de sulf, una din cele mai bune opțiuni este consumul alimentelor bogate în sulf. De exemplu, consumul zilnic al alimentelor bogate în sulf cum este usturoiul (spre deosebire de suplimentele alimentare cu usturoi) ajută foarte mult la creșterea nivelelor acestui mineral din corp.

Citește mai mult:Importanța sulfului pentru sănătate (II)