Omega 3: proprietăți și beneficii
Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun faptul că sunt insolubili în apă și solubili în anumiți dizolvanți organici. Acizii grași formează parte din compoziția grăsimilor și exercită anumite funcții fundamentale în organism: constituie o importantă sursă de energie, sunt o componentă esențială a membranelor celulelor și intervin în controlul și reglarea unei mari varietăți de procese vitale precum coagularea sanguină, reacția inflamatorie a organismului, reglarea temperaturii corpului, funcționarea normală a creierului sau a sănătății pielii, a unghiilor și a părului, printre multe alte funcții.
Există diverse tipuri de acizi grași, care se grupează în trei familii: omega-3, omega-6 și omega-9.
Acizii grași esențiali
Unii din acizii grași primesc numele de acizi grași esențiali, deoarece organismul nu îi poate sintetiza, ci este necesar să fie obținuți prin intermediul alimentației. Aceștia sunt acidul alfa linolenic (din familia omega-3) și acidul linoleic (din familia omega-6).
Acidul alfa linolenic se găsește în pește, semințele de in, legumele cu frunze verzi, uleiul de canola, sau nuci.
Acidul linoleic se găsește în uleiul de floarea soarelui, măsline, susan, porumb, nucă de cocos sau macadamia.