Ce este gingivita?
Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea și sângerarea gingiilor. Gingivita poate fi cauzată de o igienă dentară deficitară, de o alimentație dezechilibrată sau chiar de anumite probleme digestive.
Conform gravității acestei boli, gingivita poate deveni cronică și poate provoca mobilitatea dinților, o respirație urât mirositoare (halenă), sângerări și în timp, pierderea dinților.
Supraîncărcarea organismului cu toxine
Gingiile inflamate, sensibile sau care sângerează sunt provocate atunci când drenajul limfatic din zona gurii nu funcționează corect datorită unei supraîncărcări cu toxine la nivelul intestinului și din cauza unui exces de aciditate în sânge. De fapt, aceasta este cauza principală a declanșării majorității bolilor, iar problemele gingiilor sunt un semnal că trebuie îmbunătățită funcționarea organelor.
Alimentația recomandată în caz de gingivită
Dieta zilnică va cuprinde următoarele alimente:
- Fructe proaspete și de sezon
- Legume și salate de crudități
- Leguminoase
- Cereale integrale (orez, mei, quinoa, ovăz, etc.)
- Fructe uscate (caju, migdale, nuci, etc.)
- Semințe (de floarea soarelui, de susan, de floarea soarelui)
Se vor evita în principal alimentele acidifiante precum:
- Laptele de vacă și produsele lactate
- Pâinea albă
- Zahărul alb
- Băuturile răcoritoare
- Mezelurile
Un intestin sănătos
Așa cum menționam la începutul acestui articol, sănătatea intestinelor influențează orice tip de inflamație din organism. De aceea, trebuie să avem grijă și să evităm orice disfuncție. Dacă suferim des de constipație, vom consuma zilnic unele dintre aceste alimente:
- Semințe de in înmuiate în apă peste noapte
- Stafide
- Curmale
- Alune de pădure
- Smochine proaspete coapte
- Kiwi
- Miere de salcâm
- Castane comestibile
- Psyllium
- Agar agar
- Mere coapte
- Ceai verde
Rolul vitaminei C în prevenirea gingivitei
Vitamina C ne poate ajuta foarte mult să îmbunătățim sănătatea dinților și gingiilor. Vitamina C este implicată în numeroase reacții ale corpului și are o funcție importantă în menținerea sănătății, în lupta contra infecțiilor, în reducerea efectelor stresului și fortifică sistemul imunitar, fiind totodată și un puternic antioxidant.
Vitamina C intervine în sinteza colagenului, care este un component esențial al pielii, oaselor, ligamentelor și tendoanelor. Colagenul face parte de asemenea din peretele vaselor de sânge, a gingiilor și a corneei, precum și din țesutul conjunctiv care protejează mușchii și organele.
Vitamina C se găsește în mod natural în fructele și în legumele intens colorate. Alimentele cele mai bogate în această vitamină (cu mai mult de 50 mg pentru fiecare 100 grame de aliment) sunt:
- cătina
- brocoli
- conopida
- varza creață
- spanacul
- căpșunii
- portocalele
Cu un conținut între 25 și 50 mg pentru 100 grame de aliment sunt:
- varza
- lămâile
- pomelo
- mandarinele
Roșiile, mazărea și ridichile conțin mai puțin de 25 mg de vitamina C.
Importanța igienei orale
Este fundamental să curățăm bine resturile de mâncare care pot rămâne în cavitățile gurii. Pentru aceasta putem folosi zilnic ața dentară, însă cu multă grijă pentru a nu provoca sângerarea gingiilor. Putem folosi de asemenea ape de gură cu ingrediente cât mai naturale, care să nu conțină lauryl sulfat, care este o substanță destul de abrazivă pentru gură. În unele farmacii sau magazine naturiste se găsesc de asemenea paste de dinți care conțin printre ingrediente coenzima Q10, care este foarte benefică și ajută la reducerea inflamației.
Rețetă de pastă de dinți naturală
Putem prepara acasă propria noastră pastă de dinți naturală amestecând următoarele ingrediente:
- trei linguri de argilă albă de uz intern
- apă minerală
- sare marină bine diluată în apă
- 2 picături de ulei esențial de oregano
Amestecăm bine toate ingredientele cu o linguriță de lemn sau de porțelan până când obținem o pastă omogenă pe care o păstrăm într-un recipient de sticlă.
Spălături cu plante medicinale
În cazu în care aveți gingivită, se recomandă evitarea apelor de gură care conțin alcool și alte substanțe prea agresive pentru pH-ul gurii. În schimb, se pot face spălaturi cu infuzie călduță de limba oii, mentă, busuioc sau salvie de două sau de trei ori pe zi, după periajul dinților.
O altă opțiune pentru a face spălături naturale este apa de mare, care este alcalinizantă și remineralizantă, în proporție de o parte de apă marină și două părți și jumătate de apă plată. Dacă nu avem apă de mare, putem prepara un amestec cu sare marină sau sare de Himalaya diluată.
Uleiul de cocos ca pastă naturală de dinți
În cadrul unui studiu care a analizat proprietățile bioacide ale uleiului de cocos contra bacteriei responsabile de apariția cariilor dentare, uleiul s-a dovedit a fi un remediu foarte eficient.
Acțiunea uleiului de cocos a fost analizat în starea sa naturală și după ce a fost tratat cu enzime, într-un proces similar digestiei. Uleiului a fost testat contra culturilor de bacterii de tip streptococ, care se află în mod obișnuit în gură. Cercetătorii au descoperit faptul că uleiul de cocos modificat cu enzime inhibă puternic creșterea majorității culturilor de bacterii de tip Streptococcus, inclusiv de Streptococcus mutans, o bacterie care produce acid și care este una din cauzele importante ale apariției cariilor. Cercetătorul șef al acestui studiu, Dr. Damien Brady a afirmat următoarele:
"Incorporarea uleiului de cocos modificat cu enzime în produsele de igienă dentară poate fi o foarte bună alternativă față de aditivii chimici, în particular, deoarece acționează în concentrații relativ scăzute. În plus, odată cu creșterea resistenței la antibiotice, este important să ne focalizăm atenția asupra noilor modalități de a combate infecțiile microbiane."
5 motive pentru a folosi uleiul de cocos ca pastă de dinți
Cercetătorii au afirmat, în urma numeroaselor studii efectuate în acest sens, că uleiul de cocos are o compoziție aproape perfectă pentru a acționa ca o pastă de dinți eficientă. Cele cinci motive principale, așa cum specifică MindBodyGreen, pentru a folosi uleiul de cocos ca pastă de dinți, sunt următoarele:
1. Nu conține substanțe chimice dăunătoare
Pasta de dinți convențională conține de obicei o substanță chimică antibacteriană numită triclosan, care a fost relaționată recent, în urma unor studii rezistență la antibiotice și diferite tulburări endocrine.
Substanțele chimice care sunt dăunătoare pentru sistemul endocrin pot provoca o mare varietate de probleme de sănătate, printre care menționăm: cancerul de sân, de ovare, de prostată și testicular, bebeluși născuți prematur și cu o greutate scăzută la naștere, pubertate precoce în cazul copiiilor. Unele studii au demonstrat că triclosanul a cauzat malformații osoase fetale în cazul cobailor, ceea ce arată anumite efecte hormonale nocive.
Fluorura de sodiu este o altă substanță chimică obișnuită din pasta de dinți convențională. Fluorura de sodiu este un produs toxic pentru corp, inclusiv în cantități mici.
2. Este eficientă contra bacteriilor care cauzează cariile
Cercetările au arătat că masajul zilnic al gingiilor cu ulei de cocos timp de 10 minute (timp de trei săptămâni) reduce semnificativ bacteria Streptococcus mutans care cauzează apariția cariilor și a plăcii dentare.
3. Nu conține agenți spumanți
Multe paste de dinți conțin de asemenea spumanți precum Lauril sulfat de sodiu, sulfat de sodiu laureth (SLS) sau eter sulfat de sodiu (SLES). Spumanții sunt substanțe chimice responsabile de crearea efectului de spumă în pasta de dinți și interferează cu producerea lipidelor de la nivelul gurii. În schimb, uleiul de cocos funcționează foarte bine pentru igiena bucală, deoarece ajută la menținerea unui echilibru mai natural al lipidelor, având totodată puternice proprietăți antibacteriene.
SLS a fost relaționat inclusiv cu ulcerele dureroase, iar cercetările medicale au sugerat că dolorosas, persoanele care au ulcere recurrente trebuie să folosească pastă de dinți fără SLS.
4. Este un produs economic
Este nevoie doar de o mică cantitate de ulei de cocos (aproximativ o linguriță) pentru a menține dinții curați, iar un borcan cu ulei de cocos poate fi folosit pentru igiena dentară timp de 2-3 luni. Așadar, este un produs economic și ușor de găsit. Pentru a beneficia din plin de proprietățile uleiului de cocos este necesar să-l cumpărăm dintr-un magazin cu produse naturiste de calitate, având în vedere ca uleiul să fie organic și nu procesat.
5. Este ușor de preparat
Pasta de dinți cu ulei de cocos este ușor de preparat și necesită doar câteva ingrediente:
- Ulei de cocos;
- Bicarbonat de sodiu, care acționează ca un abraziv și ajută la albirea dinților;
- Sare de mare sau sare de Himalaya;
- Argila bentonită, care conferă o consistență păstoasă și poate ajuta la extragerea toxinelor din gingii și limbă;
- Eritritol, xilitol sau stevia (opțional), care sunt îndulcitori naturali. Xilitolul, în particular, a fost relaționat cu reducerea cariilor;
- Uleiuri esențiale pentru a-i oferi aromă pastei de dinți și pentru beneficii terapeutice suplimentare. De exemplu, extractul de ulei de mentă, s-a demonstrat că este mai bun decât clorhexidina chimică pentru a inhiba formarea biopeliculei relaționate cu apariția cariilor dentare.
Terapia cu ulei de cocos pentru sănătatea dinților
În mod tradițional, în India se folosea uleiul de susan, însă cea mai cunoscută variantă este cea cu ulei de floarea soarelui. Iată ce s-a consemnat refeitor la terapia cu ulei de cocos în revista de specialitate Indian Journal of Dental Research:
"Terapia cu ulei de susan și ulei de cocos este utilizată ca un remediu tradițional în India de mii de ani și a avut ca rezultate întărirea dinților, a gingiilor și maxilarelor, prevenirea cariilor, a halenei (respirației urât mirositoare), a sângerării gingiilor, uscăciunea gurii și crăparea buzelor."
Terapia cu ulei de cocos implică clătirea gurii cu ulei de cocos, la fel ca în cazul terapiei cu ulei de floarea soarelui. O linguriță cu ulei de cocos se folosește pentru a clăti bine întreaga cavitate bucală, timp de 10-15 minute. Dacă dorim să accelerăm procesul de vindecare, putem realiza procedeul de 2-3 ori pe zi.
Acest procedeu permite ca uleiul "să extragă" bacteriile care cauzează apariția cariilor și alte resturi alimentare din gură. Odată ce uleiul se diluează și devine lăptos, se va scuipa, apoi se va clăti bine gura cu apă călduță sau cu o infuzie de plante (mentă, busuioc, salvie) și se vor spăla dinții în mod obișnuit. Trebuie însă să fim atenţi să nu înghiţim nicio picătură, deoarece acest ulei este plin de bacterii şi de microbi. Această metodă ajută foarte mult la prevenirea și tratarea gingivitei, precum și a altor probleme de la nivelul cavității bucale.
Terapia cu ulei de cocos are efecte curative semnificative, care sunt recunoscute și de către oamenii de știință, după cum urmează:
- Terapia cu ulei de cocos reduce încărcătura de bacterii de tip Streptococcus mutans - un important factor care contribuie la apariția cariilor dentare - din placa și saliva copiilor. Cercetătorii au concluzionat următoarele: " Terapia cu ulei de cocos poate fi utilizată ca o măsură preventivă eficientă pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății orale."
- Terapia cu ulei de cocos reduce în mod significativ placa bacteriană, îmbunătățește sănătatea gingiilor și reduce microorganismele aerobe în cazul tinerilor adolescenți care au gingivită indusă de placa. bacteriană;
- Terapia cu ulei de cocos este un remediu natural foarte eficient contra halenei și pentru reducerea microorganismelor care generează halena;
Primele efecte vizibile ale acestei cure atât de simple sunt albirea dinţilor şi înviorarea întregului organism. Efectele care apar în timp se adresează însă întregului organism: se pot vindeca bronşitele, durerile de cap, durerile de dinţi, tromboflebitele, bolile cronice ale sângelui, afecţiunile cardiace, renale, ginecologice și articulare.
Alte recomandări pentru sănătatea danturii
O pastă de dinți care conține ingrediente naturale, cum sunt bicarbonatul de sodiu, uleiurile esențiale, xilitolul și altele, este o alternativă mult mai eficientă și mai sigură decât pastele de dinți care conțin fluorură. Iată câteva linii directoare de bază pentru a optimiza sănătatea dentară, într-un mod sigur și natural:
Evitați apa de gură fluorurată și pasta de dinți fluorurată. În locul acestora folosiți o pasta de dinți naturală fără fluor, fie preparată în casă sau cumpărată de la un magazin naturist.
- Reduceți consumul de zahăr și de cereale refinate. Mențineți consumul de fructoză la mai puțin de 25 grame zilnic. Evitați alimentele procesate.
- Asigurați-vă că aveți o alimentație bogată în alimente proaspete, integrale, care conțin multe minerale importante pentru menținerea sănătății dinților și oaselor.
- Practicați o bună igienă orală și consultați în mod regulat un dentist.
- Pentru o bună sănătate dentară, evitați tutunul, care irită și acidifică pH-ul gurii.
- Dacă suferiți de bruxism trebuie să-l tratați, deoarece poate înrăutăți gingivita.
- Nu în ultimul rând, amintiți-vă că natura ne oferă multe soluții naturale pentru reîmprospătarea respirației. De exemplu, puteți mesteca după masă frunze proaspete de pătrunjel, mentă, salvie, coriandru sau cuișoare. De asemenea, conform principiilor din Ayurveda, consumul de castraveți ajută la eliberarea excesului de căldură din stomac, care este considerată una din cauzele principale ale halenei (respirația urât mirositoare).