Bolile psihosomatice – date generale
În același mod în care bolile fizice tind să influențeze în mod negativ starea de dispoziție, cauzându-ne în multe cazuri teamă, neliniște sau iritare, tot așa există și multe probleme și tulburări psihologice care tind să cauzeze la rândul lor simptome fizice. Acestea sunt cele care în lumea medicală se cunosc sub denumirea de boli psihosomatice.
Se estimează că un procent de aproximativ 15% din populația Europei suferă de boli psihosomatice, astfel încât se poate afirma că acest tip de “boli” sunt în realitate foarte frecvente. De fapt, statisticele indică faptul că un sfert dintre pacienții care apelează la medicul de familie prezintă boli psihosomatice.
Se poate afirma că o persoană are o boală psihosomatică atunci când prezintă unul sau mai multe simptome fizice și care în urma unui consult medical nu pot fi explicate printr-o boală anume. Mai exact, în aceste cazuri, medicul nu găsește o cauză fizică reală care să fi provocat apariția simptomelor respective.
Pe de altă parte, cu toate că persoana în cauză sau pacientul poate să sufere în realitate de o boală, atât simptomele, cât și consecințele acestei boli tind să fie mai excesive, în comparație cu ceea ce ar fi de așteptat din punct de vedere medical.
De cele mai multe ori, aceste persoane consultă mai mulți medici în căutarea unui diagnostic care se lasă așteptat și continuă să se simtă rău și să prezinte aceleași simptome care l-au determinat să recurgă la primul consult al unui medic specialist.
Din acest motiv, este ceva obișnuit ca medicii să-i trateze pe acești pacienți prin administrarea unor medicamente anxiolitice, care calmează persoana respectivă o perioadă de timp. Însă de cele mai multe ori acești pacienți se întorc având aceleași simptome (sau altele diferite), dintr-un motiv foarte simplu: problema nu s-a rezolvat.
Este necesar să luăm în considerare faptul că majoritatea persoanelor care suferă de boli psihosomatice nu consideră că au o problemă psihologică, astfel încât continuă să viziteze medicii cu scopul de a descoperi cauzele bolii respective.
De ce apar bolile psihosomatice?
Dacă pacientul care are o boală psihosomatică merge în profunzimea ființei sale și dorește să afle cauzele bolii respective, va descoperi că obiceiurile zilnice, modul de a gândi și de a acționa au o influență majoră asupra apariției acestor boli.
Anxietatea pe care o generează problemele de familie, îngrijirea copiilor, preocuparea pentru starea de sănătate și bunăstarea celor apropiați, stresul de la locul de muncă sunt factori care influențează în mod direct apariția bolilor psihosomatice.
Astfel, stresul, anxietatea, epuizarea, neliniștea pot provoca un anumit dezechilibru emoțional, determinând bolile fizice de la nivelul sistemului digestiv, boli care au primit denumirea de boli psihosomatice.
Aceste boli psihosomatice sunt produse de somatizările unei persoane; mai exact, sunt expresia acelor preocupări care ies la suprafață sub formă de boli fizice. De cele mai multe ori sistemul digestiv este cel care primește aceste informații și reproduce simptomele sub forma unor boli.
Aici trebuie să menționăm faptul că vindecarea acestor boli, în cazul sistemului digestiv, nu constă în a urma o dietă anume și a evita anumite alimente, ci în a vindeca în primul rând starea emoțională, în a ne alimenta optimismul zi de zi. De asemenea, este importantă conștientizarea faptului că preocupările fac parte din viață și că le putem gestiona cu ajutorul unor exerciții simple de respirație, de vizualizare creatoare sau prin rugăciune. Este important să găsim modalitățile specifice care să ne ajute mintea și corpul să se afle într-o stare de echilibru și de armonie.
Partea mentală a bolii psihosomatice
În cazul bolilor psihosomatice întotdeauna există un aspect care are legătură cu mintea, iar aceasta este modalitatea în care fiecare individ reacționează în cazul unui anumit simptom. Două persoane pot suferi de aceeași afecțiune de sănătate și totuși să aibă atitudini diferite. De exemplu, în cazul aceluiași diagnostic o persoană poate să cadă în depresie, iar cealaltă să-și păstreze optimismul și să nu simtă că e atât de grav.
Partea fizică a bolii psihosomatice
În general, multe boli sunt agravate de stres și anxietate, de exemplu, în cazul persoanelor care suferă de ulcer, psoriazis, căderea părului, alergii, urticarii, etc.
Tulburările psihosomatice sunt o altă formă de manifestare la nivel fizic a ceea ce se petrece la nivel mental. De exemplu, o persoană care simte anxietate are palpitații în zona cardiacă, însă fără ca acestea să indice o boală fizică.
1. Sindromul intestinului iritabil
Specialiștii în psihoterapie afirmă că această boală este produsă de stres și se manifestă prin simptome precum distensie abdominală, gaze intestinale, grețuri, diaree sau constipație. Sindromul intestinului iritabil apare mai frecvent în cazul femeilor, iar până în prezent nu s-a găsit un remediu exact pentru tratarea acestei afecțiuni de sănătate.
2. Ulcerele
Apariția ulcerelor poate fi determinată prezența unor bacterii cum sunt Helicobacter pylori sau de stres. Chiar dacă aceste pot fi tratate cu remedii antiacide, uneori este necesar să se recurgă la administrarea unor antibiotice puternice.
3. Acneea provocată de stres
Se pare că stresul este un factor cheie în declanșarea bolilor psihosomatice; unica modalitate de a trata acneea în cazul adulților este prin intermediul unor soluții aplicate local și prin administrarea unor medicamente indicate de către un medic dermatolog.
Conform unui studiu realizat în cadrul Universității Stanford, responsabil de această afecțiune este hormonul testosteron, al cărui nivel crește atunci când suntem supuși stresului. Ca și consecință a unei perioade stresante și tensionate, adulții se pot confrunta de asemenea și cu creșterea nivelelor de corticosteroizi (hormoni care sunt secretați de zona corticală a glandelor suprarenale fiind derivați din colesterol) și care pot stimula producerea acneei și agrava această afecțiune odată cu înaintarea în vârstă.
4. Afecțiunile imunitare
Așa cum se știe, în perioadele în care suntem mai stresați și nervoși, sistemul imunitar nu mai funcționează la nivel optim, iar pe un fond de slăbiciune se instalează mai ușor răcelile, gripa și diverse alte afecțiuni. Dacă observăm că randamentul sistemului imunitar scade și ne simțim slăbiți, obosiți și tensionați este indicat să recurgem la diverse remedii care au rolul de a fortifica sistemul imunitar cum sunt produsele stupului (polen, miere, păstură, lăptișor de matcă, propolis), algele spirulina și chlorella care aduc un extra aport de clorofilă organismului, sucul de aloe vera, echinaceea, uleiul esențial de oregano, extractul din sâmburi de grapefruit, etc.
5. Urticariile
Se pare că urticariile sunt un răspuns al sistemului imunitar la situațiile foarte stresante; mai ales dacă aceste erupții apar și nu este găsită o cauză precisă a acestora (care poate fi o reacție alergică la unele alimente sau medicamente, etc.) este necesar să se consulte un medic pentru a se administra dacă este cazul antihistaminice sau pentru a se aplica creme cu corticoizi pentru a ameliora afecțiunea.
În loc de concluzie: Majoritatea bolilor psihosomatice cele mai comune sunt relaționate cu stresul, tocmai de aceea, cheia esențială în acest caz este reducerea pe cât posibil a acestuia și gestionarea sa corectă cu ajutorul unor terapii specifice, activități relaxante și remedii naturiste. Nu în ultimul rând, este important să se descopere cauza emoțională a bolilor psihosomatice pentru a se obține o vindecare cât mai rapidă și eficientă.