Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Ciocolata neagră și beneficiile ei pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Ciocolata neagră de calitate este benefică pentru sănătate

Ciocolata neagră și beneficiile ei pentru sănătate Un număr considerabil de studii au concluzionat că ciocolata neagră are într-adevăr beneficii incontestabile asupra sănătății – doar atunci când este consumată cu moderație și se folosește ciocolată de cea mai bună calitate, cu un conținut de cacao de minim 70%.

Folosirea ciocolatei ca instrument terapeutic

 În general, pare preferabil să se consume cantități mai mici de ciocolată la intervale mai frecvente, cu scopul de a asigura un flux mai stabil de nutrienți în fluxul sanguin. Conform Dr. Beatrice Golomb, care a cercetat îndeaproape acest subiect, studiile arată că un consum zilnic de ciocolată neagră în doze împărțite (de două-trei ori pe zi) cu condiția să se controleze consumul acesteia și să fie de bună calitate.

 Totuși, nu se poate afirma același lucru și despre ciocolata cu lapte. Există o mare diferență între o ciocolată cu lapte care în general conține mult zahăr sau îndulcitori și ciocolata care poate fi numită "ciocolată terapeutică." Pentru a înțelege mai bine acest aspect, iată în continuare câteva detalii despre ingredientele din ciocolată:

 - Cacao: Se referă la planta de cacao Theobroma, cultivată pentru semințele sale, cunoscute ca boabe de cacao.

 Cacaua este în mod natural bogată în antioxidanți și alți compuși naturali care sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară și pentru a ține greutatea corporală sub control. În total, s-au evidențiat aproximativ 40 de beneficii diferite pentru sănătate în cazul unui consum regulat de ciocolată neagră.

 - Cacao pulbere: Se referă la pulberea obținută din semințele de cacao prăjite și măcinate, iar în general această varietate nu conține grăsimi.

 - Untul de cacao: Este componentul de grăsime din semințele de cacao. Untul de cacao are un conținut bogat în grăsimi nesaturate, omega 3 şi omega 6 şi vitaminele A, E şi K. De asemenea, untul de cacao reprezintă componenta de bază a oricărei ciocolate de calitate. Antioxidanții pe care îi conține luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea pielii.

 - Ciocolata: Este alimentul solid sau dulce obținut în urma preparării semințelor de cacao (în mod obișnuit prăjite). Dacă semințele de cacao nu se prăjesc, atunci se obține ciocolata crudă, neprocesată și care de obicei este îndulcită.

 În termeni generali, cu cât ciocolata este mai concentrată, cu atât mai mare va fi conținutul său de antioxidanți. Ciocolata cu lapte are puține sau chiar niciun beneficiu pentru sănătate, deoarece conține cantități limitate de cacao.

 Cacaua pulbere în mod normal este destul de amară și rareori este apreciată de iubitorii de ciocolată, cărora în realitate le este poftă de zahărul rafinat și pe care îl conțin majoritatea sortimentelor de ciocolată și de dulciuri.

 Anumite tipuri de ciocolată neagră sau pulberea de cacao crudă, sunt considerate de către nutriționiști ca fiind superalimente, numărându-se printre alimentele cele mai bogate în antioxidanți și substanțe antiinflamatorii.

 Multe cercetări medicale recente s-au focalizat asupra mecanismului care face ca pulberea de cacao (și ciocolata neagră) să fie atât de benefică pentru inimă și vasele de sânge. Aceste beneficii se pare că depind în mare măsură de acțiunea bacteriilor benefice din intestin.

Ciocolata neagră are proprietăți antiinflamatorii

 O cercetare prezentată în cadrul Conferinței naționale a Societății americane de chimie (ACS) afirmă că s-a descoperit motivul pentru care ciocolata neagră este atât de benefică pentru sănătate.

 Chiar dacă se știe că pulberea de cacao este bogată în antioxidanți puternici numiți polifenoli, mai demult se considera că aceste molecule erau greu digerate și absorbite datorită mărimii lor.

 În prezent, cercetătorii au descoperit faptul că anumite bacterii din intestin în realitate descompun și fermentează componenții prezenți în ciocolata neagră, transformându-i în compuși antiinflamatorii ușor absorbiți de către organism.

 În particular, microbii benefici inclusiv Bifidobacterium și bacteriilor din acidul lactic le place să se hrănească cu cacao, conform cercetătorilor. Acești microbi benefici rup de asemenea fibrele care se găsesc în cacaua pulbere, transformându-le în lanțuri scurte de acizi grași foarte bine absorbiți de organism și care dau senzația de sațietate.

 Acest studiu ar putea explica motivul pentru care ciocolata neagră este atât de bună pentru inimă, deoarece compușii anti-inflamatorii pot reduce inflamația țesutului cardiovascular. Autorul principal al studiului, a oferit următoarele explicații:

 "Fibrele conținute în ciocolata neagră de exemplu, sunt fermentate, iar polimerii polifenolici mari sunt metabolizați în molecule mai mici, care sunt absorbite mai ușor.

 Acești polimeri mai mici prezintă o activitate anti-inflamatorie… Când acești compuși sunt absorbiți de corp, ajută la diminuarea inflamației țesutului cardiovascular, ceea ce reduce riscul pe termen lung de a suferi de accident cerebrovascular.”

 Alte cercetări anterioare au demonstrat de asemenea că un consum regulat de ciocolată neagră poate ajuta la o bună sănătate intestinală, alimentând în mod selectiv bacteriile benefice, în locul celor dăunătoare. Se pare că ciocolata neagră acționează ca un probiotic, contribuind astfel la menținerea unei flore intestinale sănătoase.

Beneficiile consumului de cacao crudă pentru sănătatea cardiovasculară

 Așa cum s-a menționat, o serie de studii medicale au descoperit faptul că pulberea de cacao crudă, neprocesată ajută la reducerea riscului de a suferi tulburări cardiovasculare și metabolice, inclusiv:

 - Boala cardiacă coronariană

 - Hipertensiune

 - Tulburări cerebrale

 - Diabet

 - Nivele de glucoză ridicate pe stomacul gol

 - Sindromul metabolic

 - Colesterol ridicat

 - Obezitate abdominală

 O meta-analiză publicată în anul 2011 a evidențiat că persoanele care consumau cantități mari de ciocolată neagră aveau un risc cu 37% mai mic de a suferi de boli cardiovasculare și un risc cu 29% mai mic de tulburări cerebrale, în comparație cu persoanele care consumau puțină ciocolată neagră sau deloc.

 Studiile au arătat că mici cantități de ciocolată neagră pot reduce de asemenea riscul de atac cardiac deoarece, la fel precum aspirina, are un efect biochimic care reduce aglutinarea plachetelor care determină coagularea sângelui. Aglutinarea plachetelor poate fi fatală dacă se formează un cheag și se blochează un vas de sânge, cauzând un atac cardiac.

 Cercetătorii au descoperit de asemenea că un compus flavonoid numit epicatechină conținut de ciocolata neagră (dar și de ceaiul verde) poate proteja creierul după un atac cerebral, crescând semnalele celulare care împiedică deteriorarea celulelor nervoase.

 Un atac cerebral este similar unui atac cardiac, însă apare atunci când fluxul de sânge este blocat sau redus, în comparație cu cazul în care se blochează fluxul de sânge către inimă, ceea ce determină un atac cardiac.

 O altă modalitate în care ciocolata neagră neprocesată ar putea oferi un beneficiu cardiovascular este prin impulsionarea metabolismului oxidului nitric. Oxidul nitric protejează inima prin relaxarea vaselor de sânge, reducând în acest mod tensiunea arterială.

 Totuși, producerea de oxid nitric produce reacții adverse și metaboliți toxici, care trebuie să fie neutralizați de către corp pentru a nu cauza daune oxidative vaselor de sânge. Polifenolii din cacao protejează corpul de acești metaboliți și ajută la contracararea declinului tipic relaționat cu vârsta a producerii de oxid nitric.

Alte beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre

 Pe lângă antioxidanți, ciocolata conține și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv anandamida, numită astfel după termenul sanscrit "ananda," care poate fi tradus prin "fericire" și care este un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzațiile de durere și de anxietate. Cafeina și teobromina din ciocolată se pare că produc nivele mai ridicate de energie fizică și de agilitate mentală. Iată câteva din beneficiile pe care le oferă boabele de cacao pentru sănătatea noastră:

 - sunt antiinflamatorii;

 - sunt anti-cancerigene;

 - sunt anti-trombotice, îmbunătățesc inclusiv funcția endotelială

 - reduc riscul apariției bolii Alzheimer

 - au proprietăți anti-diabet și anti-obezitate

 - ajută la reducerea proteinei C-reactive

 - sunt cardioprotectoare, reduc inclusiv tensiunea arterială și ajută la prevenirea fibrilației auriculare

 - îmbunătățesc funcționarea rinichilor la persoanele cu ciroză

 - sunt neuroprotectoare

 - îmbunătățesc flora gastrointestinală

 - reduc hormonii de stres

 - reduc simptomele de glaucom și cataractă

 - diminuează progresia parodontitei

 - cresc randamentul fizic

 - pot ajuta la creșterea duratei de viață

 - protejează contra preclamsiei în cazul femeilor însărcinate

Ce trebuie să citiți pe etichetă când cumpărați ciocolată?

 În general, cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât are un conținut mai mare de cacao. Totuși, cacaua naturală este destul de amară, iar cu cât este mai mare procentajul de cacao, cu atât va fi mai amară. Flavanoizii sunt cei care dau gustul amar ciocolatei, însă aceștia sunt responsabili de multiplele beneficii pentru sănătate a ciocolatei negre. Pentru a contracara gustul preponderent amar, majoritatea sortimentelor de ciocolată sunt îndulcite, de aceea, dacă doriți să consumați o ciocolată cât mai bună, citiți cu atenție eticheta. Pe lângă un conținut ridicat de cacao, este recomandabil să evaluați și următoarele ingrediente din produs:

 - Tipul de îndulcitor: Cel mai sănătos este să alegeți o ciocolată neagră cu un conținut slab de zahăr și să analizați tipul de alt îndulcitor în afara de acesta, pe care l-ar putea conține (de exemplu, zahăr din trestie de zahăr, extract de stevie, fructoză, etc.). Dacă găsiți delicatese care să conțină ca îndulcitor stevie sau zahăr de cocos, aceste sunt de preferat zahărului din trestie, fructozei sau siropului de porumb care conține multă fructoză. Evitați cu strictețe orice produs care conține îndulcitori artificiali.

 Fructoza va anula unele din beneficiile pozitive ale ciocolatei, deoarece se descompune într-o varietate de produse care sunt dăunătoare pentru organism, unul din acestea fiind acidul uric. Acidul uric crește tensiunea arterială împiedicând producerea de oxid nitric în vasele de sânge, ceea ce ajută ca acestea să-și mențină elasticitatea. Astfel, excesul de fructoză poate cauza tensiune mare, ca rezultat al suprimării oxidului nitric. Un exces de fructoză determină de asemenea rezistența la insulină, care este caracteristică aproape tuturor bolilor cronice.

 - Boabe de cacao modificate genetic: Selecționați produsele de ciocolată care sunt certificate ca fiind organice dacă doriți să fiți siguri că acestea nu sunt varietăți modificate genetic.

 - Tipul de grăsime: Grăsimea din ciocolată, dacă este tipul corect, este un produs bun. Aceasta încetinește absorbția zahărului, ceea ce împiedică creșterile bruște ale insulinei. Ideal este ca tipul de grăsime din tableta de ciocolată să fie untul de cacao. Acidul gras principal din untul de cacao este acidul stearic, care este singura grăsime saturată care afectează în mod favorabil nivelul de colesterol bun HDL, fără să afecteze în mod negativ nivelul de colesterol rău LDL. De exemplu, uleiul de cocos ar fi următoarea cea mai bună opțiune de grăsimi sănătoase din ciocolată. Asigurați-vă că evitați uleiul de soia (și orice altă formă de soia) și alte uleiuri vegetale și grăsimi trans. Grăsimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora.

Mai poti citi din Alimente remediu

Polenul crud, unul dint…

08-01-2013 Hits:229250 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Polenul crud, unul dintre cele mai valoroase daruri ale naturii               ...

Mai mult

Uleiul din seminţe de …

08-05-2013 Hits:170245 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Uleiul din semințe de cânepă Cânepa este una din cele mai vechi plante cultivate în ța...

Mai mult

Mierea de albine

01-06-2013 Hits:107298 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mierea de albine – alimentul zeilor  Despre mierea de albine se spune că, în vremurile ...

Mai mult

Otetul de mere

23-05-2014 Hits:68234 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile magice ale oțetului de mere  Pe vremuri, oțetul de mere era folosit pentr...

Mai mult

Ceapa, medicamentul din…

09-11-2013 Hits:65219 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceapa, medicamentul din grădină  Ceapa este una din legumele cele mai des folosite de că...

Mai mult

Lista alimentelor Yang

21-10-2013 Hits:54395 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang, adaptată la dieta complet vegetariană ...

Mai mult

Beneficiile uleiului de…

28-05-2014 Hits:46690 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cunoști beneficiile uleiului de susan?  Beneficiile semințelor de susan asupra sănătă...

Mai mult

Curcumina din turmeric …

16-03-2015 Hits:45563 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este turmericul?  Turmericul (Curcuma longa) este o plantă din familia zingiberacea. Acea...

Mai mult

Nucile

07-01-2014 Hits:37073 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Nucile: tratamente şi reţete  Nucul (denumirea latină: Juglans regia) este un arbore nat...

Mai mult

5 motive pentru a consu…

27-09-2015 Hits:34973 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Strugurii negri – o comoară pentru sănătate  Struguri albi sau struguri negri? Care sunt...

Mai mult

Gutuile

22-10-2013 Hits:27277 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Gutuile: remedii şi reţete  Gutuile sunt unul din fructele asociate anotimpului de toamn...

Mai mult

Prazul

03-08-2013 Hits:26992 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Prazul și efectele sale benefice  Prazul face partea din aceeași familie botanică cu cea...

Mai mult

Bananele

13-01-2013 Hits:26163 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Bananele asigură un nivel optim de energizare a organismului   Bananele sunt bogate în fib...

Mai mult

15 beneficii al piperul…

08-03-2017 Hits:26118 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este piperul de Cayenne?  Piperul de Cayenne, denumit astfel datorită orașului Cayenne d...

Mai mult

Citricele: izvor de să…

08-01-2013 Hits:26001 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Citricele: izvor de sănătate și bună-dispoziție   Celebrul medic oftalmolog american, Dr...

Mai mult

Fructele usate

27-05-2013 Hits:24063 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructele uscate: proprietăți și beneficii pentru sănătate  Fructele uscate sunt unul d...

Mai mult

Beneficiile sucului de …

15-12-2014 Hits:23908 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucul de rodie și beneficiile sale pentru sănătate  Rodia, acest fruct exotic, este boga...

Mai mult

Migdalele dulci

22-10-2013 Hits:21520 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Migdalele dulci: tratamente şi reţete  Migdalul este un pom fructifer originar din Orient...

Mai mult

Țelina

14-12-2013 Hits:21276 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Consumul de țelină și beneficiile sale asupra sănătății  Țelina este o rădăcinoas...

Mai mult

Beneficii ale ceaiul al…

29-11-2014 Hits:19479 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

4 beneficii pe care le aduce ceaiul alb sănătății  Ceaiul alb provine din mugurii cei m...

Mai mult

Cele 8 beneficii pentru…

21-04-2015 Hits:19018 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Conopida este o sursă excelentă de nutrienți valoroși  Conopida este un membru al familie...

Mai mult

18 alimente care luptă…

25-02-2015 Hits:17846 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente miracol pentru sănătate  Conform Institutului American de Investigare a Cancerului...

Mai mult

Ciocolata neagră și b…

24-07-2015 Hits:17669 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciocolata neagră de calitate este benefică pentru sănătate  Un număr considerabil de stu...

Mai mult

Beneficiile morcovului

18-09-2014 Hits:17340 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile morcovului  Morcovul este cu siguranță una din legumele cele mai calitative, ...

Mai mult

Iarba de grâu: benefic…

11-09-2016 Hits:17065 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este iarba de grâu?  Iarba de grâu crește din semințele de grâu comun (triticum aesti...

Mai mult

Beneficiile kefirului p…

27-06-2016 Hits:16091 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid ș...

Mai mult

Uleiul de cocos pentru …

01-11-2015 Hits:14466 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Alimente antiinflamator…

25-01-2016 Hits:14387 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popu...

Mai mult

Mango, regele fructelor…

05-03-2015 Hits:14017 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mango, regele fructelor și prietenul sănătății  Sunt delicioase, dulci, nu îngrașă ș...

Mai mult

8 beneficii ale orezulu…

02-06-2017 Hits:13673 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Orezul negru oferă incredibile beneficii pentru sănătate  Orezul negru a fost folosit de m...

Mai mult

Iaurtul – un aliment …

13-05-2013 Hits:12817 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Iaurtul – un aliment binefăcător  Produsele lactate sunt binecunoscute pentru valoarea lo...

Mai mult

Seminte cu valoare nutr…

18-09-2014 Hits:12608 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Topul celor mai nutritive semințe  Adesea avem tendința să uităm de ele sau să nu le i...

Mai mult

Germenii din plante, o …

10-03-2015 Hits:12035 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Includerea germenilor în alimentație este o modalitate simplă de a vă îmbunătăți dieta ...

Mai mult

Semințele de cânepă:…

05-10-2016 Hits:11685 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Semințele de cânepă: proprietăți și beneficii  În prezent, cânepa este considerată d...

Mai mult

Alimentația antistres

02-12-2014 Hits:11529 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentația antistres este o sursă de energie și relaxare  Pastele, cerealele precum ore...

Mai mult

7 alimente care scad co…

04-07-2015 Hits:11400 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Colesterolul bun protejează inima  Următoarele alimente conțin grăsimi bune care cresc ni...

Mai mult

Ciresele, remediul natu…

10-06-2014 Hits:10739 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cireșele, remediul naturist de sezon  Putini sunt cei care cunosc efectele miraculoase ale...

Mai mult

11 beneficii ale smochi…

04-03-2016 Hits:10650 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru s...

Mai mult

Beneficiile surprinzato…

02-10-2014 Hits:10616 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 beneficii surprinzătoare ale algelor  Algele, consumate mai ales în Asia până acum ce...

Mai mult

Beneficiile extraordina…

29-11-2015 Hits:10131 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe...

Mai mult

Beneficiile cruditatilo…

18-06-2014 Hits:10064 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile fizice, mentale și spirituale ale crudităților și alimentelor vii   În ca...

Mai mult

Fructe cu indice glicem…

18-09-2017 Hits:10044 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructe benefice în caz de diabet  Fructele, alături de legume și cereale ne oferă mari ca...

Mai mult

Bromelina din ananas di…

20-04-2015 Hits:10020 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce este atât de nocivă chimioterapia?  Unul din motivele pentru care tratamentul conven...

Mai mult

Varza de Bruxelles și …

22-12-2015 Hits:9989 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este...

Mai mult

6 motive ca să incluzi…

19-03-2015 Hits:9865 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele amare: 6 motive ca să le incluzi în dietă  În cultura gustului dulce și a cel...

Mai mult

Mierea crudă - eficien…

02-06-2015 Hits:9836 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mierea cea vindecătoare  Mierea a fost considerată și apreciată încă din vremuri străv...

Mai mult

9 alimente care combat …

19-10-2015 Hits:9752 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tensiunea arterială, rezultatul dintre sodiu și potasiu  Tensiunea arterială este rezultat...

Mai mult

9 beneficii extraordina…

21-09-2015 Hits:9738 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde  Când ne este sete, apa pură este întotdeauna...

Mai mult

Avocado este benefic pe…

25-05-2015 Hits:8992 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Avocado este un energizant perfect natural  Fructul de avocado este o sursă excelentă de gr...

Mai mult

Beneficiile legumelor c…

28-11-2016 Hits:8850 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Despre beneficiile generale ale legumelor  Legumele sunt sărace în calorii, însă sunt bog...

Mai mult

Alimente cu putere anti…

18-11-2015 Hits:8839 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, e...

Mai mult

10 alimente pentru a ev…

19-12-2014 Hits:8691 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentația te ajută să eviți un atac cardiac   Pentru a avea o inimă puternică și ...

Mai mult

5 remedii naturale cu a…

22-03-2016 Hits:8657 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai...

Mai mult

Lămâile – propriet…

03-09-2015 Hits:8157 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Lămâile – proprietăți și beneficii  Având numele botanic Citrus limon, binecunoscutel...

Mai mult

Ouăle de prepeliță: …

29-11-2017 Hits:7930 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile ouălor de prepeliță  Ouăle de prepeliță sunt apreciate ca fiind un alim...

Mai mult

Sucul de sfeclă și s…

10-05-2017 Hits:7879 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucul de sfeclă: un aliat pentru creier  Sfecla roșie este o legumă foarte bogată în a...

Mai mult

Beneficiile modestului …

03-03-2015 Hits:7759 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile modestului pătrunjel  Pătrunjelul este o plantă aromatică des întâlnită ș...

Mai mult

Cele mai bune legume an…

22-01-2016 Hits:7747 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cele mai bune legume anticancer  Cancerul este o boală care se caracterizează prin dezvolta...

Mai mult

10 alimente pentru a pr…

20-04-2015 Hits:7672 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Recomandările unei femei, de profesie medic, care a învins cancerul  În prezent există mu...

Mai mult

4 sucuri excelente pent…

08-01-2016 Hits:7599 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile pentru sănătate ale sucurilor naturale  Sucurile naturale au devenit în ultima...

Mai mult

Cartofii dulci: proprie…

06-10-2017 Hits:7582 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cartofii dulci, benefici pentru ficat  Cartoful dulce este un aliment originar din America de...

Mai mult

5 beneficii ale fructel…

18-01-2017 Hits:7529 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructele goji sunt utilizate de mii de ani  Fructele goji sunt considerate un superaliment in...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

21-07-2015 Hits:7480 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cele mai bune alimente pentru perioada verii  Alimentele răcoritoare tind să existe din abu...

Mai mult

8 beneficii pentru săn…

03-09-2015 Hits:7398 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților  Castraveții aparțin aceleiași familii de...

Mai mult

Brocoli are proprietă…

22-07-2015 Hits:7091 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Brocoli poate preveni anumite probleme de sănătate  S-a demonstrat în repetate rânduri c...

Mai mult

Roșiile, un aliment re…

05-09-2016 Hits:7071 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Roșiile, un aliment remediu  În prezent, există sute de varietăți de roșii. Roșiile (S...

Mai mult

Alimente bogate în pro…

26-09-2016 Hits:7005 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Importanța proteinelor pentru sănătate   Proteinele participă la numeroase funcții în i...

Mai mult

Mango poate preveni can…

28-12-2015 Hits:6547 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

Mai mult

Alimente pentru oase ș…

02-11-2016 Hits:6226 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente bogate în calciu pentru oase și dinți puternici  Dacă doriți să aveți oase ș...

Mai mult

Mandarinele ajută la p…

07-03-2016 Hits:5766 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mandarinele și prevenirea cancerului  Consumul acestui fruct delicios pe care îl găsim cu ...

Mai mult

10 proprietăți și be…

02-07-2018 Hits:5206 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Afinele: beneficii nutriționale  În general, fructele de pădure sunt unele dintre cele mai...

Mai mult

15 alimente pentru comb…

12-05-2018 Hits:5070 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce apare constipația?  Constipația este dintre cele mai frecvente tulburări ale sistemu...

Mai mult

Gutuile: proprietăți …

06-10-2017 Hits:4823 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile nutriționale ale gutuilor  Gutuile sunt fructe specifice toamnei și au un...

Mai mult

8 alimente care echilib…

14-05-2021 Hits:4648 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele care reglează hormonii  Cu ajutorul alimentației putem reduce estrogenii și reg...

Mai mult

Alimentația ideală pe…

04-06-2018 Hits:4348 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este alergia?  Alergia este o reacție a organismului nostru împotriva substanțelor ...

Mai mult

Caracteristicile și pr…

25-07-2018 Hits:3968 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Vinetele – date generale  Vinetele sunt fructele plantei Solanun melongena, o plantă erbac...

Mai mult

Tofu: 12 beneficii și …

28-10-2019 Hits:3683 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tofu, un aliment foarte sănătos  Tofu este un aliment de origine orientală cu beneficii su...

Mai mult

Nucile, adevărate alim…

11-11-2018 Hits:3643 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Nucile, o alegere pentru sănătate  Deși mulți consideră că fructele cu coajă lemnoasă...

Mai mult

5 motive pentru a consu…

15-06-2020 Hits:3450 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Semințele de in au multiple beneficii pentru sănătate  Semințele de in ar putea fi acel a...

Mai mult

7 beneficii esențiale …

03-06-2019 Hits:3410 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Usturoiul, efecte de excepție asupra sănătății  Usturoiul este extrem de aromat și gust...

Mai mult

Salata de alge, benefic…

25-01-2022 Hits:1742 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Algele marine, o alegere sănătoasă  În timp ce mulți oameni se bucură de gustul legumel...

Mai mult