Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Sucuri pentru purificarea colonului

Scris de Dr. Luca Catalin

Sucuri pentru purificarea colonului

Sucuri pentru purificarea colonului Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive. De exemplu, dezvoltarea excesivă a bacteriilor nocive sau constipația cronică influențează în mod direct sănătatea colonului.

 Colonul măsoară aproximativ 1.5 metri lungime și are rolul de a sintetiza unele vitamine și de a extrage apa și sarea din reziduurile alimentare înainte ca acestea să fie eliminate din organism. Un alt aspect esențial este acela că o mare parte din sistemul imunitar, precum și endorfinele, denumite și hormonii fericirii, se procesează la nivelul intestinelor.

 Orice tulburare care survine în această parte a organismului nostru se reflectă imediat asupra aparatului digestiv. Totodată, greutatea corporală și inclusiv starea emoțională pot fi afectate în acest caz.

 A avea grijă de sănătatea colonului, prin intermediul detoxifierilor regulate și prin menținerea sa într-o stare bună, având o floră bacteriană rezistentă și variată este sinonim cu sănătatea. Iată 3 rețete de sucuri care ajută la purificarea eficientă a colonului:

1. Suc de mere, morcovi și ghimbir

 Sucul de mere, morcovi și ghimbir este unul dintre cele mai eficiente sucuri naturale care activează funcția colonului.

 Este binecunoscut faptul că sucul de mere este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru detoxifierea colonului. Sucul de mere stimulează peristaltismul intestinal, elimină toxinele, susține sănătatea ficatului și impulsionează funcția sistemului digestiv.

 Dacă, în plus, combinăm sucul de mere cu cel de morcovi și adăugăm puțin ghimbir, obținem un suc bogat în vitamine și minerale, având puternice proprietăți antiinflamatorii. Pentru a prepara acest suc vom folosi următoarele:

Ingrediente:

 - un măr (la alegere)

 - 2 morcovi

 - 1 pahar cu apă (200 ml)

 - 1 linguriță de ghimbir proaspăt, răzuit fin (3 g)

Preparare:

 - Mai întâi se spală bine toate ingredientele, apoi se taie morcovii și mărul în 4 (se păstrează coaja acestuia).

 - Cu ajutorul unui blender se procesează mărul și morcovii împreună cu apa. La sfârșit se adaugă ghimbirul ras și se mai procesează puțin. Se consumă imediat, proaspăt, întotdeauna pe stomacul gol, la micul dejun.

Băutură de kefir cu in

 Consumul kefirului proaspăt în mod regulat ne ajută să ne menținem sănătatea colonului. Fiind prin excelență un aliment probiotic, cu culturi vii și active de bacterii (așa-numitele “bacterii bune”), kefirul are următoarele proprietăți benefice:

 - Ajută la evitarea bolilor inflamatorii ale intestinului;

 - Datorită calciului pe care îl conține, se ține sub control creșterea bacteriilor nocive;

 - Kefirul este un remediu foarte bun contra problemelor stomacale precum indigestia, flatulența, mișcările neregulate ale intestinului și clasica senzație de stomac îngreunat care apare după masă.

 Dacă adăugăm kefirului și câteva lingurițe de in, vom optimiza și mai mult funcționarea colonului.

 - Semințele de in sunt o sursă bogată în acizi grași Omega 3, fibre solubile și lignani având efecte puternic antiinflamatorii și un bun efect lubrifiant care ajută la menținerea sănătății digestive.

 Pentru a prepara această băutură purificatoare avem nevoie de următoarele:

Ingrediente:

 - ½ pahar de kefir proaspăt (100 ml)

 - 1 lingură de făină de in (15 g)

Preparare:

 - Această băutură se prepară foarte ușor, și anume: se adaugă în paharul de kefir semințele de in măcinate și se amestecă bine până când ingredientele se omogenizează (nu este nevoie de blender). Se consumă proaspătă, la micul dejun sau între mese, pe stomacul gol.

Suc natural de struguri roșii

 Conform unui studiu publicat în revista Science translational medicine, resveratrolul, un puternic antioxidant conținut de strugurii roșii sau negri și în special, de pielița acestora, ajută la buna funcționare a colonului și mai ales previne formarea celulelor cancerigene.

 - Resveratrolul are capacitatea de a pătrunde profund în centrul nucleului celulelor care formează colonul, împiedicând mutația ADN-ului ca și consecință a acțiunii nocive a radicalilor liberi.

 - De asemenea, strugurii sunt fructe foarte recomandate pentru detoxifierea organismului, au proprietăți antiinflamatorii, combat obezitatea și susțin sănătatea cardiacă.

Ingrediente:

 - ½ cană de struguri roșii (100 g)

 - 1 pahar cu apă (200 ml)

Preparare:

 - Această băutură naturală se prepară foarte ușor, în doar câteva minute. Strugurii se spală bine și se procesează în blender cu apa.

 - Sucul astfel obținut se poate strecura (dacă doriți) pentru a îndepărta semințele. Sucul de struguri trebuie consumat proaspăt, preferabil dimineața pe stomacul gol.

 Specialiștii în nutriție ne indică de asemenea, faptul că un remediu foarte eficient pentru o bună funcționare a colonului este apa caldă cu lămâie consumată dimineața. Fiind foarte bogate în minerale și vitamine, lămâile ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv. Calitățile digestive ale sucului de lămâie ajută la combaterea simptomelor indigestiei, precum arsurile stomacale, eructațiile și distensia abdominală. Acidul citric din lămâi ajută la maximizarea funcției enzimelor care stimulează ficatul și ajută astfel la detoxifierea eficientă a corpului.

 După ce am consumat apa cu lămâie este necesar să așteptăm o jumătate de oră înainte de a lua micul dejun sau de a consuma una din băuturile naturale recomandate în acest articol.