Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cele mai bune diuretice naturale

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este retenția de lichide?

Cele mai bune diuretice naturale Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie sau edem și reprezintă acumularea excesivă de lichide în țesuturi. Mai ales femeile însărcinate sau persoanele care au kilograme în plus sunt afectate de retenția de lichide. În cazul particular al rinichilor, aceștia sunt unul din principalele  filtre ale sângelui și care ne purifică reținând ceea ce organismul nostru va folosi și eliminând prin urină ceea ce acesta nu mai are nevoie.

 Pentru a preveni apariția bolilor renale, este fundamental în primul rând să eliminăm excesul de lichide din corp pentru a evita astfel acumularea toxinelor. Putem să folosim pentru aceasta anumite infuzii din plante și unele alimente diuretice.

 Retenția de lichide nu este o boală în sine, ci este un simptom al altor tulburări care pot fi probleme circulatorii, o proastă funcționare a tiroidei, tulburări cardiace, renale sau hepatice. Din fericire, consumul regulat al anumitor remedii diuretice, poate ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni, pentru ca aceasta să nu devină o problemă majoră sau să nu interfereze cu funcțiile principale ale corpului precum metabolismul.

 Diureticele naturale sunt acele alimente și plante medicinale ale căror calități ajută la creșterea diurezei în corp, adică, a capacității de a elimina excesul de lichid care este reținut în țesuturi.

 Să vedem în acest articol care sunt cele mai bune diuretice naturale:

        Care sunt cele mai bune diuretice naturale?

Pepenele roșu

 Pepenele roşu conţine 91% apă. Acest fruct este alcalinizant, detoxifiant și mineralizant, menținând o bună sănătate atât a rinichilor, cât și a intestinelor, deoarece elimină toxinele din corp. Deoarece pepenele roșu conține o mare cantitate de apă este un puternic diuretic natural. De asemenea, pepenele roșu este o sursă bună de licopen și de antioxidanți care permit corpului să prevină daunele cauzate de radicalii liberi. Aminoacizii din pepenele roșu ajută la eliminarea lichidelor în exces din țesuturi.

Pepenele galben

 Pepenele galben este unul din fructele cele mai răcoritoare datorită conținutului său mare de apă (aproximativ 80%). Totodată, pepenele galben este o sursă bogată de vitamine, fibre și alți compuși importanți care ajută la eliminarea retenției de lichide.

 Pepenele galben are un conținut ridicat de betacaroten și antioxidanți care previn îmbătrânirea prematură prin combaterea stresului oxidativ. Acești antioxidanți stimulează rinichii pentru a elimina lichidele în exces. Dacă vom consuma în mod regulat pepene galben și mai ales, la primele ore ale dimineții, acesta ne va ajuta să eliminăm toxinele și să începem ziua cu energie, având un organism mai purificat.

Ananasul

 Este un fruct tipic din zonele tropicale și care a devenit popular în întreaga lume datorită gustului său dulce caracteristic, dar și conținutului său ridicat de apă.

 Se estimează că un procent de 85% din ananas este apă, dar este o sursă excelentă și de fibre, vitamina C și bromelină, toate aceste elemente fiind esențiale pentru eliminarea lichidelor excesive din corp.

 Ananasul oferă o cantitate semnificativă de potasiu, care intervine în echilibrul sodiului în corp și care totodată, stimulează eliminarea lichidelor din corp și îmbunătățește funcționarea anumitor organe vitale.

Strugurii

 Strugurii conțin și ei multă apă și potasiu, fiind un puternic diuretic natural. În plus, nivelele de sodiu din struguri sunt scăzute, aceștia fiind un fruct ideal pentru a elimina prin urină toxinele acumulate în corp.

Grapefruitul

 Grapefruitul este un fruct diuretic și depurativ prin excelență. Aproximativ 90% din conținutul acestui fruct este apă, ceea ce ajută la eliminarea surplusului de lichide din organism.

 De asemenea, grapefruitul conține mari cantități de vitamina C și acid folic, carotenoizi antioxidanți, minerale precum potasiu și magneziu, dar și acid malic, oxalic, tartaric și citric.

Morcovii

 Morcovii oferă organismului o mare cantitate de antioxidanți, minerale și vitamine, fiind unul dintre cele mai bune diuretice naturale. Sucul de morcovi detoxifică corpul, accelerează metabolismul și previne tulburările de vedere. Sucul de morcovi este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale care susțin buna funcționare a principalelor organe din corp.

 Sucul de morcovi are un puternic efect diuretic care favorizează eliminarea excesului de lichide, precum și a substanțelor nocive care se acumulează în corp.

Țelina

 Una dintre proprietățile cele mai importante ale țelinei este aceea de a fi un excelent diuretic, deoarece activează funcționarea rinichilor, ajutând la tratarea problemelor precum guta, pietrele la rinichi sau insuficiențele renale. Țelina este un aliment depurativ, diuretic, hipocaloric, antioxidant, o sursă bogată de zinc, vitaminele A, B, C și D și magneziu. În special semințele de țelină determină eliminarea acidului uric și cresc producerea de urină, ceea ce ajută la detoxifierea corpului.

Sfecla roșie

 Sfecla roșie stimulează funcțiile rinichilor și ale ficatului. Este o sursă excelentă de fier, care previne apariția anemiei. Sfecla roșie este excelentă pentru repararea celulelor deteriorate de radicalii liberi și pentru creșterea nivelelor de minerale precum potasiu și magneziu, care sunt foarte eficiente pentru combaterea inflamației. Fie că o consumați crudă, sub formă de salată, sau în sucuri de legume, sfecla roșie trebuie să fie nelipsită dacă vă confruntați cu retenție de lichide.

Ceapa

  Ceapa, această legumă atât de populară este o sursă bogată de minerale și oligoelemente cum ar fi calciu, magneziu, clor, cobalt, fier, potasiu, dar și vitaminele A, B, C și E.

 Aproximativ 91% din conținutul cepei este apă, tocmai de aceea este inclusă în rândul alimentelor care au acțiune diuretică. Consumul regulat de ceapă, în special crudă, activează funcția renală, ajutând la drenarea cu ușurință a lichidelor din corp.

Castraveții

 Având un conținut ridicat de apă, castraveții sunt un diuretic natural excepțional. În plus, castraveții ne oferă sulf și siliciu, două componente care ajută rinichii să elimine acidul uric din corp.

Roșiile

 Roșiile au și ele un conținut de 90% apă și diverși antioxidanți importanți (vitamina C, seleniu, betacaroten și licopen). Roșiile ajută la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi, care deteriorează pereții vaselor de sânge, cauzând inflamația și retenția de lichide. Sucul proaspăt de roșii este un excelent diuretic natural, fiind foarte recomandat în cazul în care vă confruntați cu retenția de lichide.

Anghinarea

 Anghinarea ajută la îmbunătățirea funcției renale, datorită aportului de acid cafeic și flavonoizi, dar și de minerale și vitamine care au un efect diuretic. La rândul său, cinarina din anghinare îmbunătățește fluxul biliar, ajutând la eliminarea retenției de lichide.

Sparanghelul

 Sparanghelul conține asparagină, un aminoacid care are o mare putere diuretică și care ajută de asemenea la tratarea durerilor cauzate de reumatism, retenția de lichide (datorită sindromului premenstrual) și de artrită. Pe de altă parte, datorită conținutului său ridicat de fibre, sparanghelul ajută la curățarea tractului intestinal.

Feniculul

 Feniculul poate fi folosit atât ca aliment (sub formă crudă), dar și în scopuri terapeutice ca și condiment, în infuzii sau în tincturi alcoolice. Principalul său beneficiu este o puternică acțiune diuretică ce ajută la eliminarea excesului de lichide din corp, însă ajută și la reglarea anumitor procese digestive.

Salata verde

 Această legumă atât de cunoscută, se remarcă datorită aportului său ridicat de fibre și apă. Ambele elemente participă la reglarea tranzitului intestinal și la eliminarea excesului de lichid reținut în țesuturi. Salata verde conține fier și magneziu, două minerale care ajută la eliminarea celulelor grase din corp.

Ceaiul verde

 Ceaiul verde este una dintre băuturile cele mai populare din medicina tradițională orientală, fiind faimos datorită concentrației sale ridicate de antioxidanți și compuși care împiedică acumularea grăsimii corporale. Proprietățile sale includ un puternic efect diuretic și depurativ, care este important pentru echilibrarea lichidelor din organism și eliminarea toxinelor acumulate.

Sucul de merișoare

 Sucul de merișoare (fără adaos de zahăr) are o binecunoscută capacitate de a trata infecțiile urinare. Sucul de merișoare are o mare putere antibiotică și ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Este de asemenea recomandat persoanelor diabetice.

Ceaiul de coada-calului

 Ceaiul de coada-calului are o importantă acțiune diuretică asupra organismului, fiind și o sursă naturală de potasiu, magneziu și aluminiu. Se pare că consumul regulat al acestui ceai poate crește cu până 30% producerea de urină, ceea ce facilitează eliminarea diferitelor substanțe nocive din corp și previne formarea calculilor renali.

 Această plantă are un puternic efect diuretic, dar trebuie să fie consumată cu precauție, pentru a nu genera efecte contrare.

Ingrediente:

 - 1 cană cu apă (250 ml)

 - ½ linguriță de coada-calului (2,5 g)

Preparare:

 - Puneți apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere luați de pe foc și adăugați lingurița de plantă.

 - Acoperiți și lăsați să se infuzeze 5 minute. Puteți consuma maxim 3 căni de ceai zilnic, timp de o săptămână.

Ceaiul de păpădie

 Ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai bune remedii diuretice naturale. Infuzia de păpădie impulsionează eliminarea deșeurilor nocive din corp și favorizează o bună funcționare renală.

Ingrediente:

1 litru de apă

3 linguri de păpădie uscată (30 g)

Preparare:

Puneți apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere luați de pe foc și adăugați 3 linguri de plantă.

Acoperiți și lăsați să se infuzeze 10 minute.

Puteți consuma infuzia de-a lungul întregii zile. Acest tratament se realizează timp de 15 zile consecutive.

Ceaiul de urzică

 Ceaiul de urzică este un alt remediu natural foarte recomandat pentru reglarea excesului de lichide din corp și protejarea rinichilor.

Ingrediente:

 - 1 cană de apă (250 ml)

 - 1 linguriță de urzică uscată (5 g)

Preparare:

 - Puneți apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere luați de pe foc și adăugați lingurița de plantă.

 - Acoperiți și lăsați să se infuzeze 3-5 minute.

 - Consumați trei căni de ceai pe zi, timp de o săptămână.

 Incluzând aceste alimente și remedii diuretice în dieta zilnică, veți obține o reglare a lichidelor din corp, ceea ce va aduce doar beneficii pentru starea de sănătate.