Ce este biotina?
Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fiecărei celule din corp. Vitaminele din grupul B sunt un tip de vitamine care sunt distincte din punct de vedere chimic și care ajută corpul să proceseze alimentele în energie. Cunoscută și ca vitamina H, coenzima R și vitamina B7, biotina ajută corpul să metabolizeze grăsimile, proteinele și carbohidrații. Corpul uman are nevoie de biotină pentru creșterea și dezvoltarea sa normală, iar această vitamină este în special esențială pentru creșterea sănătoasă a fătului. Biotina ajută de asemenea la menținerea sănătății pielii, unghiilor și părului.
Biotina este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă), spre deosebire de cele solubile în grăsimi (liposolubile). Vitaminele solubile în apă și care nu sunt utilizate de către organism (complexul B și vitamina C) trec rapid prin corp și sunt eliminate prin urină. Corpul nu le depozitează, astfel încât trebuie să fie oferite în mod regulat. Datorită faptului că organismul elimină cantitățile în exces, în general, vitaminele solubile în apă nu se acumulează în nivele toxice.
Biotina este crucială pentru menținerea unei sănătăți bune și există două surse esențiale din care corpul uman obține această vitamină: prima este dieta, iar a doua sursă sunt bacteriile intestinale benefice. Biotina poate fi sintetizată de către microbiom sau flora intestinală.
Vă prezint în acest articol beneficiile pentru sănătate ale biotinei sau vitamina B7, precum și sursele naturale care conțin această vitamină importantă pentru organism.
Beneficiile pentru sănătate ale biotinei (vitamina B7)
1. Biotina susține procesele metabolice
Biotina este un cofactor cerut de diverse enzime pentru a realiza transferul dioxidului de carbon. În termeni mai simpli, biotina ajută celulele să metabolizeze acizii grași și aminoacizii, iar în plus ajută la formarea chimică a glucozei din surse care nu sunt carbohidrați. Aceasta înseamnă că biotina sau vitamina B7 este crucială pentru menținerea unui metabolism normal și echilibrat.
2. Biotina menține sănătatea părului, pielii și unghiilor
Biotina este un nutrient important pentru menținerea sănătății părului, unghiilor și pielii. Un studiu dublu orb controlat cu placebo realizat în cazul unor femei care aveau părul subțire și fragil a arătat că biotina poate fi un supliment capabil să stimuleze creșterea sănătoasă a părului. Studiul respectiv a indicat faptul că femeile care au luat suplimente cu biotină au înregistrat o creștere semnificativă a volumului și grosimii firului de păr, în comparație cu grupul de control. Un alt studiu a demonstrat că biotina este o vitamină esențială pentru creșterea unor unghii puternice și sănătoase.
Deficiența de biotină poate determina apariția unor erupții și leziuni cutanate. Studiile medicale de specialitate au evidențiat că suplimentele cu biotină pot ajuta la remedierea problemelor de piele cauzate de deficiența acestei vitamine în organism. În cadrul unui studiu efectuat recent, un lot de pacienți care aveau afecțiuni ale pielii și părului au primit suplimente orale de biotină. Aproximativ 60% dintre pacienți au înregistrat o recuperare completă după tratament, iar un procent de 31% a înregistrat ameliorări ale aspectului pielii. Doar un procent minor de 9% nu a înregistrat niciun efect notabil.
3. Biotina poate echilibra nivelele de glucoză
Biotina joacă un rol important în metabolismul carbohidraților. Multiple studii medicale au sugerat faptul că biotina simplă sau în combinație cu cromul stimulează nivelele normale de zahăr din sânge. Nivelele dezechilibrate de zahăr din sânge sunt însoțite în mod frecvent de nivele scăzute de biotină.
4. Biotina și sarcina
Obținerea unor cantități suficiente de biotină ar trebui să fie în atenția femeilor însărcinate. În cazul testelor pe animale de laborator s-a dovedit că deficiența de biotină poate cauza defecte de naștere. Datorită faptului că biotina nu este asimilată ușor de făt, o deficiență de ușoară de biotină în cazul mamei poate însemna o deficiență gravă pentru făt. Aceasta poate cauza probleme în ceea ce privește o dezvoltare fetală sănătoasă, determinând în special malformații la nivelul sistemului scheletic.
Alimente bogate în biotină
Cea mai bună modalitate de a oferi corpului o cantitate corectă de biotină este consumul alimentelor bogate în biotină. Alimentele bogate în biotină sunt aceleași alimente care sunt în general surse bune de vitamine din complexul B. Sursele animale precum gălbenușul de ouă și laptele de vacă sunt bogate în biotina. Sursele vegane de biotină includ drojdia de bere, legumele, fructul de avocado, nucile și ciocolată neagră.
Suplimentele cu biotină
În timp ce alimentația rămâne cea mai bună modalitate de a oferi corpului nutrienții necesari, suplimentele cu biotină pot fi necesare dacă dieta nu oferă o nutriție consistentă și completă. Există diferite varietăți de biotină, dintre care d-biotina este recomandată, fiind unica formă de biotină activă de origine naturală.