Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Seleniul și beneficiile sale pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este seleniul?

Seleniul și beneficiile sale pentru sănătate Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și este un nutrient esenţial pentru organismul uman, având un rol fiziologic important în prevenirea şi chiar vindecarea unor boli. Din punct de vedere biochimic, seleniul este un component al enzimei glutation-peroxidaza care, alături de alte enzime precum superoxid-dismutaza, catalaza şi vitamina E, protejează componentele celulare de efectele negative produse de acumularea de peroxizi în ţesuturi.

 În prezent, se estimează că aproximativ 1 bilion de persoane din întreaga lume au o deficiență de seleniu. Seleniul este un mineral esențial care se găsește în sol, în concentrații variabile. Seleniul se găsește și în alimente precum nucile de Brazilia, semințele crude de floarea soarelui și usturoi, însă cantitatea de seleniu prezentă într-un anumit aliment depinde de conținutul de seleniu din solul unde se cultivă aceste alimente.

Cum ne protejează seleniul sănătatea?

 De ce este atât de important să se asigure organismului nivelele optime de seleniu? Răspunsul este că seleniul acționează ca un puternic antioxidant (iar efectele sale antioxidante cresc atunci când seleniul se combină cu vitamina E).

 Seleniul este necesar pentru organismul uman deoarece oferă o protecție eficientă contra cancerului și a bolilor infecțioase severe. Seleniul este antioxidant și anticancerigen, contribuie la realizarea respirației celulare, la absorbția vitaminei E în organism și menține elasticitatea țesuturilor.

 Seleniul joacă, de asemenea, un rol important în funcţionarea creierului. S-a dovedit că seleniul poate influenţa pozitiv funcţia cognitivă şi starea emoţională. Tocmai de aceea, schimbările statusului seleniului pot avea implicaţii în boala Alzheimer sau în boala Parkinson.

 Corpul uman are nevoie doar de o cantitate mică de seleniu. Consumul alimentar recomandat zilnic (RDA este abrevierea în engleză) al acestui mineral este de 55 micrograme (mcg) pentru adulți, seleniul fiind un nutrient care nu este necesar într-o cantitate prea mare.

 Deși cantitățile mici de seleniu oferă beneficii importante, consumul excesiv al acestui mineral (de exemplu, 400 mcg pe zi) a fost relaționat cu un risc mai mare de diabet. Totuși, cu excepția faptului că se ia un supliment de seleniu, este dificil să se consume o "supradoză" de seleniu.

 Totuși, se pare că în prezent multe persoane au dificultăți în a obține o cantitate suficientă de seleniu din alimente. Acest lucru poate fi explicat dacă se consumă în principal alimente procesate, deoarece seleniul este distrus prin rafinarea și procesarea alimentelor.

Efectele antioxidante ale seleniului pot ajuta la prevenirea bolilor cronice

 Conform specialiștilor, seleniul are un rol semnificativ în prevenirea bolilor cronice și este important pentru buna funcționare a tiroidei și a sistemului imunitar. Conform unui studiu publicat recent în revista Microbial Ecology in Health and Disease din Statele Unite:

 "Seleniul [SE] este vital pentru sănătatea ființelor vii. S-a afirmat faptul că majoritatea populației mondiale actuale are un consum deficient de SE, tocmai de aceea este supusă unui risc crescut de boli grave precum cancer,  boli cardiace,  afecțiuni virale și alte tulburări de sănătate care implică nivele mai mari de stres oxidativ.

 Există diverse boli (de exemplu, diabetul, unele boli infecțioase și posibil astmul), în cazul cărora un aport adecvat de SE în combinație cu un consum adecvat al altor nutrienți antioxidanți poate susține celulele și țesuturile să combată daunele provocate de stresul oxidativ.

 Eforturile de a crește concentrația de SE din alimentație sunt urgente pentru generațiile actuale și cele viitoare".

Nivelele scăzute de seleniu pot crește riscul de cancer

 Nivelele scăzute de seleniu sunt relaționate cu un risc crescut de deces din cauza cancerului. S-a demonstrat că există o corelaţie directă a nivelului redus de seleniu plasmatic cu incidenţa cancerului tiroidian, existenţa de leziuni pre-canceroase la nivelul cavităţii bucale, a adenomului colo-rectal, cancerului pulmonar, gastric, de sân sau de prostată.

 În anul 2015, o cercetare publicată în International Journal of Cancer a indicat faptul că nivelele mai ridicate de seleniu sunt relaționate cu un risc mai mic de cancer colo-rectal, în special în cazul femeilor. Acest studiu a mai arătat că majoritatea europenilor au nivele insuficiente de seleniu în organism.

 În anul 2016, o meta-analiză a aproximativ 69 de studii de specialitate a demonstrat că o expunere ridicat la seleniu (prin alimentație și nu prin suplimente) a avut un efect protector în ceea ce privește riscul de cancer și a redus semnificativ riscul apariției următoarelor tipuri de cancer:

 - Cancer de sân

 - Cancer pulmonar

 - Cancer esofagian

 - Cancer gastric

 - Cancer de prostată

 Seleniul a mai fost relaționat cu un risc mai scăzut de cancer de vezică, iar unul dintre cele mai cunoscute studii realizate despre legătura dintre cancer și seleniu a fost realizat în 1996 de Dr. Larry Clark, de la Universitatea din Arizona (Statele Unite), care a relaționat seleniul cu un risc mai scăzut de deces din cauza cancerului.

 În cadrul unui studiu realizat pe 1300 de persoane adulte, s-a observat că incidența cancerului s-a redus cu aproximativ 42% la acele persoane care au luat 200 micrograme de seleniu zilnic timp de aproximativ șapte ani, în comparație cu persoanele care au primit un placebo.

 În plus, bărbații care au luat seleniu au avut un risc cu 63% mai mic de apariție a cancerului de prostată, un risc cu 58% mai mic de cancer colo-rectal, un risc cu 46% mai mic de cancer de plămâni și în general, un risc cu 37% mai mic de cancer.

 Unele explicații științifice asupra efectelor anticancerigene ale seleniului includ:

 - O mai bună protecție antioxidantă și întărirea sistemului imunitar;

 - Reglarea procesului de proliferare celulară și a apoptozei (moartea celulară programată)

 - Activarea reparării ADN-ului în celulele deteriorate;

 - Suprimarea dezvoltării vaselor sanguine care furnizează nutrienți celulelor canceroase;

 - Inhibarea invaziei celulelor tumorale.

Seleniul întărește sistemul imunitar

 Se consideră că seleniul își exercită efectele anticancerigene, atât datorită proprietăților sale antioxidante, cât și datorită capacității sale de stimulare a funcției sistemului imunitar.

 Un studiu publicat în North American Journal of Medical Sciences a arătat că o combinație dintre seleniu și beta-glucani (polizaharide cu lanț lung care se găsesc în ciuperci) este în mod particular benefică. Cercetătorii care au realizat acest studiu au concluzionat că:

 "S-a demonstrat că o combinație de tip SE/glucani poate suprima dezvoltarea cancerului, probabil prin intermediul stimulării sistemului imunitar. O combinație de glucani cu SE oferă o stimularea adecvată sistemului imunitar și inhibă dezvoltarea cancerului".

 Pe lângă prevenirea cancerului, această stimulare imunologică este benefică și pentru prevenirea bolilor infecțioase. Se pare că atât persoanele care au cancer, cât și persoanele care sunt diagnosticate cu virusul HIV au nivele foarte scăzute de seleniu.

Seleniul combate infecțiile virale și cele bacteriene

 Seleniul este util și pentru combaterea altor infecții virale, inclusiv a gripei, dar și a infecțiilor potențial bacteriene. Iată ce au afirmat în revista de specialitate Advances in Nutrition:

 "În mod frecvent, infecțiile virale și bacteriene sunt relaționate cu deficiențe de macro și micronutrienți, inclusiv de oligoelementul esențial,  seleniu. Având o deficiență de seleniu, tulpinile benigne ale virusului Coxsackie și ale gripei se pot transforma în tulpini patogene.

 Suplimentele alimentare care oferă un aport adecvat sau supranutrițional de seleniu, sunt benefice pentru pacienții care suferă de unele boli virale, mai ales SIDA (cauzată de virusul HIV) și infecțiile cauzate de virusul gripal de tip A (IAV este abrevierea în engleză)".

 O modalitate prin care seleniul influențează răspunsul sistemului imunitar este prin intermediul selenoproteinelor (proteine care conțin seleniu). Selenoproteinele individuale ajută la reglarea răspunsului inflamator din corp și fortifică sistemul imunitar. Totuși, sunt necesare nivele adecvate de seleniu pentru stimularea sistemului imunitar, reglarea inflamației cronice și a răspunsului imunitar excesiv.

Alte beneficii ale seleniului:

 În prezent se continuă cercetările asupra efectelor benefice ale seleniului, însă se cunoaște deja că seleniul are un rol important în susținerea funcției tiroidiene. Tiroida conține cel mai mult seleniu și selenoproteine specifice (per gram de țesut) decât orice alt organ.

 Oamenii de știință investighează de asemenea rolul seleniului în cazul tiroiditei Hashimoto și a bolii Basedow-Graves (o boală automiună, care este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului), precum și în cazul femeilor însărcinate având anticorpi anti-TPO (peroxidaza tiroidiană). Chiar şi o deficiență mai ușoară de seleniu contribuie la dezvoltarea și la menținerea bolii tiroidiene autoimune. Carența de seleniu asociată cu cea de iod exacerbează hipotiroidismul. Suplimentarea cu seleniu este benefică în cazul bolnavilor cu tiroidită autoimună.

 Există de asemenea unele indicii asupra faptului că seleniul poate fi util pentru persoanele care suferă de astm cronic, iar numeroase studii observaționale au demonstrat că persoanele având astm cronic au nivele mai scăzute de seleniu decât persoanele care nu au această boală. Este posibil de asemenea ca nivelele scăzute de seleniu din timpul sarcinii să aibă un rol declanșator în cazul astmului infantil, cu toate că cercetările medicale continuă în această direcție. Totuși, anumite cercetări au demonstrat că suplimentarea cu seleniu în timpul sarcinii și după naștere inhibă progresia tiroiditelor cronice autoimune.

 În plus, deficiența de seleniu a mai fost relaționată cu stările depresive și cu anxietatea, de aceea este recomandat ca în aceste cazuri să se ia suplimente care conțin seleniu.

Cele mai bune surse alimentare de seleniu

 O alimentație echilibrată și variată poate asigura necesarul zilnic de seleniu. Cantitatea de seleniu pe care o luăm din alimente depinde de tipul alimentului, de influența factorilor de mediu asupra alimentului respectiv (tipul de sol pe care a crescut planta sau tipul de hrană de care a beneficiat animalul) și de intervenția umană asupra alimentului (prin măcinare, preparare, gătire, etc). În prezent, numeroși medici recomandă mărirea dozei de seleniu din dietă şi folosirea de suplimente nutritive cu seleniu, mai ales ca mijloc de reducere a riscului apariției unor tipuri de cancer.

Cele mai bune surse naturale de seleniu sunt următoarele:

 - Nucile de Brazilia (cu o medie de aproximativ 70 - 90 micrograme de seleniu la o singură nucă)

 - Germenii de grâu

 - Ouăle organice

 - Semințele crude de floarea soarelui

 - Semințele de chia

 - Ciupercile

 - Usturoiul

 - Ceapa

 - Arahidele

 - Lintea

 - Somonul

 - Sardinele

 O observație importantă este aceea că nivelele de seleniu din organism scad în cazul fumătorilor, persoanelor care consumă frecvent alcool, dar și în cazul celor care au avut o intervenție chirurgicală, celor care au boala Crohn sau colită ulceroasă. Dacă decideți să luați un supliment cu seleniu pentru menținerea unei bune stări de sănătate, este necesar să folosiți întotdeauna un supliment de foarte bună calitate.

 Traducerea și adaptarea unui articol scris de Dr. Mercola

Mai poti citi din Nutritienti esentiali

Deficiența de B12 și…

Deficiența acestui nutrient este legată de depresie  Cercetările publicate în decembrie 2...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19  În articolul ante...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19  În acest articol vă prezint c...

Mai mult

Rolul potasiului în a…

Ce este potasiul și care este rolul său?  Potasiul este mineralul care apare în cantitatea...

Mai mult

Biotina (Vitamina B7):…

Ce este biotina?  Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fi...

Mai mult

Carbohidrații în die…

Ce sunt carbohidrații?  O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți î...

Mai mult

Enzime și probiotice:…

Ce sunt enzimele digestive?  Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acțio...

Mai mult

Colina, nutrient cheie…

Ce este colina?  Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, ...

Mai mult

Niacina: beneficii pen…

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima  Niacina (Vitamina B3), cunoscu...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Importanța sulfului pentru sănătate (II)  Sulful are un rol important în multe procese bi...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Sulful este esențial pentru sănătate  Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” de...

Mai mult

7 minerale cheie pentr…

 7 minerale cheie pentru sănătate  Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitat...

Mai mult

Seleniul și beneficii…

Ce este seleniul?  Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și...

Mai mult

5 beneficii ale clorof…

Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

Mai mult

Beneficiile steviei pe…

Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un r...

Mai mult

Vitamina E contra boli…

Vitamina E contra bolilor cronice și a îmbătrânirii  A avea o dietă echilibrată, bogat...

Mai mult

Probioticele și afec…

Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Ag...

Mai mult

Alimente bogate în fl…

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o...

Mai mult

7 alimente pentru stim…

Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Mai mult

Cum să identificăm d…

De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie defici...

Mai mult

Combate depresia cu aj…

Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor  Mai mult de 70% dintre subiecții care au ...

Mai mult

Vitaminele care reduc …

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale...

Mai mult

Hidratarea corectă - …

Beți apă pentru sănătate!  A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), e...

Mai mult

Nutrienți pentru rege…

Ce este mielina?  Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor...

Mai mult

Magneziul reduce riscu…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternic...

Mai mult

Lista alimentelor boga…

Lista alimentelor bogate în minerale  Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, m...

Mai mult

7 nutrienți pentru o …

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime  A avea o piele frumoa...

Mai mult

Dieta pentru un păr s…

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație  Spune-mi ce mănânci și î...

Mai mult

Alimente bogate în ma…

Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate  Magneziul este un mineral destul de...

Mai mult

Cei mai buni antioxida…

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?  Antioxidanții sunt substanțe care prote...

Mai mult

Enzimele și rolul lor…

Ce știm despre enzime?  Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja câ...

Mai mult

Vitamina E: proprietă…

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare  Principala funcție a vitaminei E este cea de...

Mai mult

Omega 3, beneficii și…

Omega 3: proprietăți și beneficii   Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun...

Mai mult