Reţete fără proteine animale, preparate fără foc
Este indicat ca sarea folosită în aceste rețete să fie sare de mare sau sare de Himalaya. Se pot adăuga uleiuri presate la rece de măsline, de cânepă sau de floarea soarelui, după preferinţe. Supele se pot consuma fie reci, fie încălzite uşor pentru a-şi păstra proprietăţile. Aveţi nevoie de un blender şi de un robot de bucătărie.
Pesto de măsline
Acest pesto se poate servi ca aperitiv alături de legume sau pâine.
Ingrediente pesto de măsline:
- 300 gr măsline fără sâmburi
- 60 ml apă
- 2-3 fire pătrunjel verde
- 1 căţel de usturoi
- 1 lingurita pudră de turmeric
- 1 linguriţă pudră de chimen
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură ulei (opţional)
Preparare pesto de măsline:
Se amestecă toate ingredientele în blender, iar dacă nu aveţi un blender puternic, se poate folosi şi robotul de bucătărie.
Salată de castraveţi cu avocado
Ingrediente:
1 castravete
1 avocado copt
1 căţel de usturoi
2 fire de ceapă verde
2 fire de pătrunjel verde
1 lingură seminţe de cânepă (opţional)
1 lingură sos de soia
1 lingură suc de lămâie
Preparare:
Se taie castravetele şi avocado cubuleţe. Ceapa verde, usturoiul şi pătrunjelul se toacă mărunt, se adaugă restul ingredientelor şi se amestecă. Dacă doriţi puteţi adăuga şi câteva măsline.
Pateu din seminţe de dovleac
Pateul din seminte de dovleac se poate servi cu pâine şi legume ca fel principal sau ca aperitiv.
Ingrediente:
100 gr seminţe de dovleac
50 gr ceapă
50 gr ardei rosu
1 tulpină ţelină verde
1 căţel de usturoi
4 fire pătrunjel verde
4 frunze de salvie
1 linguriţă de turmeric (opţional)
sare
Preparare:
Seminţele de dovleac se lasă la înmuiat în apă cel puţin 4 ore, după care se scurg şi se clătesc.
Se amestecă toate ingredientele în robotul cu lama S până la consistenţa dorită.
Ciuperci cu maioneză
Ingrediente:
350 gr ciuperci
20 gr pătrunjel sau mărar
Preparare:
Se taie ciupercile şi pătrunjelul/mărarul la mărimea dorită şi se aşează într-un castron.
Ingrediente maioneză varianta 1:
100 gr seminţe de floarea soarelui
150 ml apă
2-4 căţei de usturoi
1 lingura de ulei
1 lingurită praf de muştar (opţional)
sucul de la o jumătate de lămâie
piper
sare
Seminţele de floarea soarelui se lasă la înmuiat în apă cel puţin 30 minute după care se scurg de apă şi se clătesc.
Ingrediente maioneză varianta 2:
70 gr nuci braziliene,150 ml apă
2-4 căţei de usturoi
sucul de la o jumătate de lămâie
piper
sare
Nucile braziliene se lasă la înmuiat în apă 8-24 de ore, se scurg de apă şi se clătesc.
Preparare:
Se amestecă toate ingredientele în blender până când se formează o pastă cremoasă.
Dacă este nevoie se mai adaugă apă.
Maioneza se amestecă cu ciupercile şi se pot servi imediat. Acest pateu se poate servi ca aperitiv sau cu pâine şi roşii la o masă principală.
Supă cremă de ţelină
Ingrediente:
400 gr ţelină rădăcină
80 gr ţelină tulpini
90 gr ceapă
50 gr seminţe crude de florea soarelui
4 fire de pătrunjel verde
1 căţel de usturoi
1 lingură suc de lămâie
piper
sare
Preparare:
Seminţele de floarea soarelui se pun la înmuiat în apă cel puţin 30 min.
Se scurg seminţele de apă şi se amestecă cu toate ingredientele într-un robot cu lama S până devine o pastă omogenă.
Supa de mazăre şi spanac
Se foloseşte mazăre verde congelată (este mult mai gustoasă), dezgheţată înainte de folosire.
Ingrediente:
350 gr mazăre proaspătă sau îngheţată
50 gr spanac
50 gr ceapă
1 căţel de usturoi
3-4 fire de mărar verde
2 linguri suc de lămâie
1 lingură de ulei
250 ml apă
Preparare:
Toate ingredientele se amestecă în blender până se transformă într-o cremă omogenă.
Dacă doriţi ca supa să fie caldă, se poate încălzi uşor, la maxim 40 de grade, pentru a nu se distruge enzimele vegetale.
Salată detoxifiantă de primăvară
Ingrediente:
200 gr castravete
50 gr frunze de salată
50 gr frunze de spanac
30 gr rucola
30 gr usturoi verde sau leurdă
20 gr mărar verde
15 gr pătrunjel verde
15 gr leuştean verde
1-2 linguri suc de lămâie
Preparare:
Toate ingredientele se toacă mărunt şi se amestecă cu sucul de lămâie. Se serveşte imediat.
Salată de roşii cu avocado
Ingrediente:
2 roşii
1 avocado
30 gr frunze de spanac verde
2 fire de ceapă verde
2 fire de pătrunjel verde
1 căţel de usturoi
1 lingură seminţe crude de floarea soarelui sau de cânepă
1 lingura suc de lămâie
1 lingura sos de soia
Preparare:
Se toacă toate legumele la mărimea dorită şi se amestecă cu sosul de soia şi sucul de lămâie.
Supă de ţelină cu leuştean
Ingrediente:
250 gr ţelină rădăcină
1 tulpină ţelină verde
1 ceapă alba
1 căţel de usturoi
4 fire de leuştean verde
2 nuci braziliene (opţional)
1 lingură suc de lămâie
400 ml apă
piper
sare
Preparare:
Se taie toate legumele bucăţi, se adauga într-un blender cu restul ingredientelor și se amestecă până când supa este complet omogenă.
Broccoli marinate cu ciuperci
Ingrediente:
600 gr broccoli
300 gr ciuperci
1 dovlecel
1 ceapă
1 căţel de usturoi
4 fire de pătrunjel verde
8 linguri sos de soia
6 linguri ulei de măsline
suc de la o jumătate de lămâie
sare
Preparare:
Broccoli se taie în bucheţele mici, se așează într-un castron şi se adaugă sarea şi sucul de lămâie şi se amestecă uşor cu mâna până se înmoaie.
Ciupercile, dovlecelul, ceapa, usturoiul şi patrunjelul se toacă la mărimea dorită şi se adaugă peste broccoli.
Se amestecă toate ingredientele cu uleiul şi sosul de soia.
Pastă de măsline
Se poate servi cu legume sau întinsă pe pâine.
Ingrediente:
150 gr de măsline fără sâmburi
60 gr ceapă roşie
1 căţel de usturoi
2 linguri ulei de măsline
1 lingură zeamă de lămâie
Se amestecă toate ingredientele într-un blender sau într-un robot de bucătărie până devine o pasta.
Se păstrează la frigider.
Salată de conopidă şi broccoli
Ingrediente:
400 gr conopidă
300 gr broccoli
1 ceapă roşie (80 gr)
Toate ingredientele se toacă într-un robot cu lama S având grijă să nu se mărunţească prea tare.
Ingrediente sos:
100 gr seminţe de susan măcinate (făină) sau tahini
250 ml apă
1 căţel de usturoi
3 linguri ulei de măsline
2 linguri sos de soia
2 linguri suc de lămâie
piper
sare
Preparare:
Toate ingredientele se amestecă într-un blender. Se adaugă peste conopida şi broccoli şi se amestecă.
Se poate servi cu rosii, este o combinaţie gustoasă.
Se poate păstra la frigider 3 zile.
Lapte de migdale
Migdalele sunt bogate în proteine, fibre, minerale, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, fier, zinc, cupru, calciu, vitamina B17 care este cunoscută pentru combaterea cancerului, vitamina A, F, E si Omega 6 care ajută şi întreţin frumuseţea, elasticitatea şi sănătatea pielii.
Ingrediente:
100 gr migdale
1 l apă
Preparare:
Migdalele se lasă la înmuiat în apă peste noapte, se scurg şi se clătesc.
Se adaugă migdalele şi apa din blender şi se amestecă cam 1 min.
Se strecoară laptele prin săculeţul de lapte sau cu un tifon/sită.
Se păstrează la frigider 3 zile.
Lapte de susan
Laptele de susan este foarte bogat în calciu.
Se poate consuma cu cereale la mic dejun sau în orice băutură doriţi.
Se poate îndulci cu miere, se poate adăuga cacao, scorţişoară sau alte mirodenii.
Ingrediente:
100 gr seminţe de susan
1 l apă
Preparare:
Seminţele de susan se pun peste noapte la înmuiat în apă. A doua zi se scurg de apa în care au fost înmuiate şi se clătesc puţin.
Se adaugă apa şi seminţele de susan într-un blender şi se amestecă până seminţele sunt bine mărunţite.
Se strecoară laptele printr-un tifon.
Se pune într-un recipient şi se păstreaza la frigider 3 zile. Înainte de folosire, se agită/amestecă bine.
Mini-prajitură cu banane
Ingrediente:
2 banane
100 gr curmale fără samburi
1 lingură de cacao crudă
1/2 lingurita de scorţiţoară
1/4 lingurita pudra de vanilie
Preparare:
Dacă este nevoie, curmalele se înmoaie în apă cât să le acopere pentru 10-30 min.
Curmalele se amestecă cu toate ingredientele în afară de banane în blender cu putină apă cât să meargă blenderul. Se amestecă până când obţinem o pastă cremoasă.
Se taie bananele felii şi se montează prajitura cu un strat de banane, un strat de pastă de curmale şi tot aşa.
Se termină cu un strat de pastă de curmale.
Bomboane din curmale cu cocos
Ingrediente:
- curmale uscate - 500 g
- fulgi de cocos - 200 g
Instrucţiuni:
Curmalele se lasă în prealabil la înmuiat 30 minute cu puţină apă, apoi se fac pastă cu robotul cu lamă în S. Dacă mai e nevoie de lichid adaugăm din apa în care au stat la hidratat. Adaugăm apoi fulgii din nuca de cocos şi frământăm până când obţinem o compoziţie de o consistenţă densă dar elastică. Formăm biluţe de mărimea dorită, pe care le tăvălim apoi prin fulgii de cocos. Putem să introducem în centru alune intregi, stafide sau migdale.
Tort cu portocale şi ciocolată
Pentru blat:
- 1/2 cană cu seminţe de floarea soarelui crude;
- cacao pudră;
- 1/2 cană curmale curăţate de sâmburi;
- un vârf de linguriţă de scorţişoară;
- puţină sare de mare.
Pentru cremă:
- 1 cană nuci caju înmuiate peste noapte în apă;
- zeama şi coaja de la 3 portocale mai mici;
- 1 mango (opţional);
- un sfert de linguriţă cu ghimbir proaspăt răzuit;
- miere sau zahăr brut;
- 3/4 cană ulei de cocos (poţi opta şi pentru uleiul de palmier nerafinat).
Pentru topping-ul de ciocolată:
- sirop de agave;
- cacao pudră;
- puţină apă sau zeamă de portocale, în funcţie de consistenţa dorită.
Metoda de preparare:
1. Pentru prepararea blatului, se mărunţesc seminţele de floarea-soarelui în robotul de bucătărie, după care se încorporează pe rând curmalele, cacaua şi scorţişoara. Blatul trebuie să fie lipicios şi se presează cu ajutorul degetelor în forma pentru tort.
2. Pentru prepararea cremei, trebuie să adaugi toate ingredientele în blender, cu excepţia uleiului de cocos. Vei obţine o cremă pufoasă, iar la final se adaugă uleiul de cocos, topite în prealabil pe baie de abur. Se toarnă crema peste blat şi să lasă la frigider 1-2 ore.
3. Topping-ul de ciocolată se prepară amestecând mierea cu cacao şi puţină apă sau zeamă de portocală, până când obţii consistenţa dorită. Se toarnă peste tort şi se ornează apoi cu felii şi coajă răzuită de portocală.
Tort cu nucă de cocos şi ciocolată
Ingrediente pentru blat:
- 1/2 cană migdale;
- 1/2 cană curmale;
- puţină sare de mare;
- 1/4 linguriţă de scorţişoară;
- 2 linguri cacao pudră.
Se mixează migdalele în robotul de bucătărie, după care se adaugă pe rând curmalele şi restul ingredientelor. Se presează cu ajutorul degetelor în forma pentru tort.
Ingrediente pentru crema cu nucă de cocos:
- 1 nucă de cocos de mărime medie;
- miere sau zahăr brut, după gust;
- 6 linguri ulei de cocos topit la abur (sau ulei de palmier);
- puţină zeamă de lămâie;
- apă, cât să permită blenderului să omogenizeze crema.
Se mixează în blender nuca de cocos decojită de pieliţa maronie şi tăiate bucăţele. Se adaugă apa, mierea, zeama de lămâie şi la final uleiurile. Se toarnă peste crustă şi se lasă la frigider 4-5 ore sau peste noapte.
Ingrediente pentru crema de ciocolată:
- 2 avocado (sau 2 banane);
- 4-5 linguri de cacao pudră;
- miere sau zahăr brut, după gust;
- 6 linguri ulei de cocos topit la abur (sau ulei de palmier).
Se mixează în robot toate ingredientele, iar crema obţinută se toarnă peste stratul cu nucă de cocos, după ce acesta a stat în prealabil la frigider pentru a se întări. Se ornează cu felii subţiri de nucă de cocos sau cu fulgi de cocos.
3. Tort cu vanilie şi căpşuni
Ingrediente pentru blat:
- 1/2 cană migdale crude;
- 1/2 cană curmale curăţate de sâmburi;
- cacao sau pudră de roşcove, după gust;
- puţină sare de mare.
Se mărunţesc migdalele în robot, după care se adaugă curmalele pentru a lega ingredientele. La final, se amestecă pudra de cacao pentru a-i conferi aroma delicioasă de ciocolată. Se presează blatul în formele dorite.
Ingrediente pentru crema de căpşuni:
- 1/2 cană nuci caju înmuiate 3-4 ore;
- miere sau zahăr brut, după gust;
- 1 cană căpşuni proaspete sau congelate;
- 4-5 linguri ulei de cocos topit la bain marie.
Se amestecă toate ingredientele în blender, se toarnă peste crusta şi se lasă la frigider o jumătate de oră până se întăreşte puţin crema.
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 1/2 cană nuci caju înmuiate 3-4 ore;
- miere sau zahăr brut, după gust;
- căteva picături esenţă de vanilie/extract de vanilie/baton de vanilie
- 1 lingură seminţe de mac;
- 4-5 linguri ulei de cocos topit la bain marie.
Se amestecă toate ingredientele în blender şi se toarnă peste crema de căpşuni. Se ornează tarta cu felii de căpşuni.
Prajitura cu ciocolata şi portocale
Ingrediente blat:
150 gr fulgi de cocos
1 portocală (100 gr)
Preparare:
Se amestecă ingredientele în robotul cu lama S până când se formează o pastă care se poate modela.
Se aşează pasta în forma dorită cu ajutorul unei linguri.
Ingrediente crema:
600 gr avocado bine copt
100 gr portocale
20 gr curmale
3 linguri cacao
miere după gust
3 picături esenţă de portocală (opţional)
1 linguriţă de scorţşioară
Preparare:
În robotul cu lama S se adaugă avocado tăiat cuburi şi curmalele şi se amestecă până devine o pastă cremoasă omogenă.
Se adaugă şi restul ingredientelor şi se amestecă până când crema este omogenă.
Dacă doriţi puteţi să adăugaţi câteva linguri cu apă.
Crema se aşează peste blat şi se nivelează. În cremă se pot pune bucaţi de portocale.
Se dă la frigider pentru 2 ore înainte de servire.
Batoane cu migdale şi merişoare
Ingrediente:
- 1 cană cu migdale şi seminţe de floarea soarelui;
- 1 cană cu prune uscate şi curmale;
- 3 linguri ulei de cocos (sau unt de cacao, ulei de palmier);
- puţină sare de mare;
- 1 baton de vanilie (opţional).
Mod de preparare:
1. Se mixează nucile în robotul de bucătărie, după care se pun pe rând fructele uscate şi batonul de vanilie.
2. La final se încorporează uleiul de cocos, sarea de mare şi se toarnă amestecul într-o caserolă/tavă pătrată sau dreptunghiulară.
3. Foloseşte o folie alimentară pe care să o aranjezi în recipientul ales înainte de a pune amestecul pentru batoane. Astfel, îţi va fi mai uşor să-l scoţi din tavă/caserolă.
4. După ce ai nivelat “aluatul” cu ajutorul unui pahar sau cu mâna, se lasă la frigider câteva ore.
5. După ce s-a întărit bine, se taie cu un cuţit formele dorite şi se ambalează fiecare baton în folie alimentară.
6. Se păstrează la frigider.
Prăjitura Negresă
Ingrediente:
- 1 cană nucă crudă;
- 1/2 cană prune uscate;
- 1/2 cană curmale;
- 1/4 cană cacao sau pudră de roşcove;
- 3-4 linguri lapte de migdale sau apă.
Mod de preparare
1. Mixează nucile în robotul de bucătărie sau într-o maşină de râşnit;
2. Curăţă prunele uscate şi curmalele de sâmburi;
3. Adaugă în robotul de bucătărie curmalele şi prunele uscate şi mixează până obţii o compoziţie lipicioasă;
4. La final se adaugă pudra de cacao sau de roşcove;
5. Pune o folie alimentară în tava pe care o foloseşti pentru prăjitură;
6. Toarnă compoziţia în tavă şi întinde-o cu ajutorul unei spatule;
7. Înveleşte prăjitura cu folia şi las-o la congelator 5 ore, după care o poţi păstra la frigider;
8. Se taie foarte uşor în forma dorită. În prăjiturică poţi să inserezi şi nuci mărunţite, migdale, vişine, în funcţie de preferinţele tale.
Sursa: Marie-Raluca