Ce știm despre enzime?
Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja cât sunt de importante acestea pentru digestie. Însă poate că nu ați aflat încă cât de necesare sunt enzimele pentru toate celulele corpului – nu doar pentru digestie, ci și pentru toate procesele fiziologice.
Enzimele sunt compuse din aminoacizi și sunt secretate de corp pentru a ajuta la catalizarea funcțiilor care în mod normal nu se produc la temperaturi fiziologice.
S-au identificat mai mult de 3000 de enzime diferite, iar unii experți consideră că ar putea exista alte 50000 care încă nu au fost descoperite. Fiecare enzimă are funcții diferite - așa cum ar fi de exemplu 3000 de chei specializate care au fost create special pentru a deschide 3000 de lacăte diferite. În această analogie, lacătele reprezintă reacțiile biochimice.
Enzimele impulsionează procesele biologice necesare pentru ca corpul să construiască materii prime, nutrienți, elimină substanțele chimice nedorite și miriada de alte procese biologice care au loc în organism.
Iată câteva din activitățile corpului pentru care sunt necesare enzimele:
- Producerea energiei
- Absorbția oxigenului
- Combaterea infecțiilor și vindecarea rănilor
- Reducerea inflamațiilor
- Obținerea nutrienților celulari
- Eliminarea acumulărilor toxice
- Transformarea grăsimilor în sânge, reglarea colesterolului și a nivelelor trigliceridelor
- Dizolvarea cheagurilor de sânge
- Reglarea hormonilor în mod adecvat
- Încetinirea procesului de îmbătrânire
Enzimele chiar și în cantități mici pot avea un impact profund. Enzimele sunt cataliza care provoacă desfășurarea multor reacții chimice – totuși, enzimele nu se “irosesc” în aceste reacții. Enzimele accelerează reacțiile - uneori provoacă milioane de reacții pe secundă.
Enzimele diminuează cantitatea de energie care este necesară pentru ca o reacție să aibă loc. Fără ajutorul lor, unele reacții nici nu ar putea fi finalizate.
Enzimele nu reacționează singure.
Enzimele depind de alte elemente care le ajută să-și îndeplinească misiunea, precum anumite vitamine și minerale. Aceste elemente sunt cunoscute sub numele de “coenzime”.
Probabil sunteți familiarizați cu unele dintre ele, în special - coenzima Q10. Coenzima Q10 se găsește în mitocondriile celulelor, unde este însărcinată să producă ATP, principala sursă de energie a celulelor. Alt exemplu este magneziul, care are participarea acestei coenzime în mai mult de 300 de reacții enzimatice.
Conceptul de “Potențial de enzime”
Doctor Edward Howell și-a petrecut întreaga viață profesională studiind enzimele și poate fi acreditat prin investigația asupra catalizării enzimelor.
Howell credea că ne naștem cu o capacitate limitată de a produce enzime, iar desfășurarea vieții depinde de cât de bine ne păstrăm “potențialul de enzime”. Teoria sa era că dacă nu se obțin enzime suficiente din alimentele pe care le consumăm, se creează o mare tensiune în sistemul digestiv, de exemplu produce doar enzimele necesare pentru realizarea acestei sarcini.
O deficiență de enzime digestive reduce disponibilitatea enzimelor metabolice. Howell credea că acest deficit de enzime metabolice era cauza principală a majorității problemelor de sănătate cronice.
Principiile de bază referitoare la enzime
Există trei categorii de bază ale enzimelor:
1. Digestive
2. Metabolice
3. Pe bază de alimente
Enzimele digestive, așa cum arată și numele lor, ajută la descompunerea alimentului în părți mici pentru a putea fi absorbite, transportate și utilizate de fiecare celulă din corp. Enzimele digestive sunt extra-celulare, adică, se găsesc în exteriorul celulelor.
Enzimele metabolice sunt intra-celulare, adică se găsesc în interiorul celulelor, unde ajută celula să realizeze o varietate de funcții relaționate cu reproducerea sa.
Pancreasul produce majoritatea enzimelor digestive și metabolice.
Noi obținem (sau ar trebui să obținem) multe enzime din alimentele pe care le consumăm -mai ales din alimentele crude. Acestea ajută în mod direct la buna desfășurare a procesului digestiv.
Cu cât consumați mai multe alimente crude, cu atât mai puține enzime va trebui să producă corpul, nu doar pentru digestie, ci practic pentru tot. Enzimele care nu se utilizează pentru digestie sunt disponibile pentru a ajuta în desfășurarea altor procese fiziologice foarte importante.
Călătoria alimentelor, din farfurie în sistemul digestiv
Odată ce este consumată, mâncarea începe o călătorie complicată pentru a descompune și a transforma nutrienții pe care corpul îi poate utiliza. Acest proces este, desigur, numit digestie, iar enzimele au un rol cheie în cadrul acestui proces.
Există opt enzime digestive principale, fiecare pentru a ajuta la descompunerea diferitelor tipuri de alimente:
1. Proteaza: digeră proteinele
2. Amilaza: digeră carbohidrații
3. Lipaza: digeră grăsimile
4. Celulaza: descompune fibrele
5. Maltaza: transformă zaharurile complexe din cereale în glucoză
6 Lactaza: digeră zahărul din lapte (lactoza)
7. Fitaza: ajută digestia în general, în special cu producerea vitaminei B
8. Zaharaza: digeră majoritatea zaharurilor
Digestia începe încă din gură, datorită salivei. Știați că o persoană produce aproximativ 1,7 litri de salivă pe zi? Gura este locul în care enzimele (în principal amilaza) încep să-și desfășoare acțiunea specifică. Amilaza din salivă începe să descompună carbohidrații.
În timp ce alimentele trec prin stomac, proteinele sunt digerate de protează. De aici, alimentul trece prin intestinul subțire, unde lipaza începe să descompună grăsimile, iar amilaza descompune carbohidrații.
Știați că 90% din procesul digestiei și absorbției nutrienților are loc în intestinul subțire?
Începând de aici, micronutrienții sunt absorbiți în fluxul sanguin prin intermediul a milioane de mici vilozități din peretele intestinal. Însă ce se petrece atunci când acest proces dă greș? Apare boala - sau “indispoziția”.
Consecințele nefaste ale dietei occidentale: deficiența de enzime
Producerea insuficientă a enzimelor este cauza multor “probleme stomacale” cu care se confruntă foarte multe persoane. De exemplu, problemele digestive îi costă pe americani aproximativ 50 de bilioane de dolari anual!
Este un fapt foarte trist că un procent major de 90% din mâncarea locuitorilor din Statele Unite îl constituie alimentele procesate. Alimentația bogată în alimente procesate, care conțin mult zahăr și gătite în exces, în combinație cu folosirea excesivă a medicamentelor farmaceutice precum antibioticele, epuizează capacitatea naturală a corpului de a produce enzime.
Încălzirea alimentelor la mai mult a de 116 grade F face ca majoritatea enzimelor să devină inactive.
Acesta este unul din motivele pentru care este atât de important să se consume legume și fructe crude. Alimentele crude sunt bogate în enzime, iar consumul lor astfel, reduce însărcinarea corpului de a produce propriile sale enzime. Cu cât consumați mai multe alimente crude, cu atât mai bine. Ideal este ca 75% dintre enzimele digestive să provină din alimente proaspete și crudități.
Pe lângă căldură, enzimele sunt de asemenea foarte sensibile la transformările pH-ului, ceea ce determină ca diferitele enzime să lucreze în diferitele părți ale tractului digestiv, pe baza pH-ului de care fiecare enzimă are nevoie pentru a funcționa.
Deficiența de enzime are ca rezultat o digestie și o absorbție foarte proastă a nutrienților. Aceasta provoacă o varietate de simptome gastrointestinale, incluzând:
- Constipație
- Balonare
- Crampe
- Flatulență și eructații
- Aciditate și reflux acid
O absorbție slabă cronicizată poate provoca o mulțime de boli. Gândiți-vă – dacă corpul nu are o bază nutrițională, sănătatea și capacitatea de a se recupera în urma unei boli va fi compromisă.
Pe lângă descompunerea alimentelor, enzimele (proteaza în particular) pot ajuta la vindecarea intestinului, controlarea germenilor patogeni și întărirea sistemului imunitar. Sistemul imunitar începe din intestin - iar dacă aveți probleme digestive și enzimatice, probabil că sistemul dumneavoastră imunitar nu funcționează așa cum ar trebui.
Capacitatea proprie a organismului de a produce enzime diminuează odată cu înaintarea în vârstă.
Cum afectează procesul de îmbătrânire capacitatea organismului de a produce enzime?
Numeroase investigații medicale au demonstrat că producerea naturală a enzimelor începe să se deterioreze în momentul în care se apropie vârsta de douăzeci de ani.
Studiile științifice au arătat de asemenea că, la fiecare zece ani, numărul enzimelor se reduce cu 13%. Astfel încât, în jur de 40 de ani, totalul enzimelor ar putea fi cu 25% mai mic decât în copilărie. Iar la vârsta de 70 de ani, corpul va putea produce doar un sfert din enzimele de care are nevoie.
De asemenea, stomacul produce mai puțin acid clorhidric pe măsură ce înaintăm în vârstă, iar acidul clorhidric este este mai dificilă, de exemplu dacă s-au consumat preparate grele și/sau alcool, necesarul de enzime se epuizează, iar capacitatea de a produce mai multe enzime este compromisă. De ce acest lucru este atât de important? Deoarece cererea mare de enzime digestive reduce producerea enzimelor metabolice, care sunt necesare pentru ca celulele din corp să poată funcționa la parametri normali.
Diferitele roluri ale enzimelor metabolice
Dată fiind importanța enzimelor digestive și rolul lor în obținerea nutrienților, să vedem în continuare și un alt tip de activitate enzimatică, și anume enzimele metabolice. Enzimele metabolice sunt în strânsă legătură cu buna funcționare a sistemului circulator, limfatic, cardiac, neurologic, endocrin, renal, hepatic și reproducător și de asemenea pentru menținerea sănătății pielii, a oaselor, a articulațiilor, a mușchilor și a altor țesuturi.
Fiecare dintre cele 10 trilioane de celule depinde de aceste enzime și de capacitatea lor de a cataliza producerea energiei. Așa cum am menționat anterior, fiecare dintre aceste enzime este specializată într-o funcție anume datorită structurii sale moleculare în particulare.
Luați în considerare aceste două exemple:
- Polimeraza RNA este o enzimă pe care corpul o utilizează petnru a transforma ADN-ul în ARN, care este utilizat pentru producerea proteinelor;
- Enzima lisosomală, produsă în lizozomul din fiecare celulă descompune macromoleculele și alte particule străine pe care celula le-a ingerat (precum bacteriile) pentru ca acestea să poată fi eliminate. Lizosoma este un așa-numit purificator al intrușilor microscopici.
Una din funcțiile cele mai importante ale enzimelor metabolice are loc în sânge. Știm că bacteriile, ciupercile și paraziții sunt compuși din proteine. Enzimele din sânge, proteaza în principal (enzimele proteolitice) - folosesc la descompunerea intrușilor pe bază de proteină și curăță sângele în mod eficient.
Ca și agenți purificatori ai sângelui, aceste enzime combat inflamațiile cronice, care dacă nu sunt rezolvate pot provoca orice tip de boală autoimună, de la boli cardiovasculare până la cancer. Enzimele reduc inflamația din corp prin:
- Descompunerea proteinelor din sânge care cauzează inflamația și facilitează eliminarea lor prin fluxul sanguin și sistemul limfatic;
- Îndepărtarea “fibrinei”, un material coagulant care poate prelungi inflamația;
- Reducerea edemului din regiunile inflamate.
Deci orice boală care este cauzată de inflamație - care sunt practic toate bolile cronice cu care se confruntă omenirea în prezent – poate fi afectată în mod pozitiv de creșterea nivelelor de enzime funcționale din sânge.
Cu toate că introducerea unui supliment de enzime ar putea fi util, totuși, adevărul este că nici un produs fabricat nu poate duplica efectele pozitive ale unei alimentații bogate în nutrienți.
Creșterea nivelelor de enzime în mod natural
Există patru modalități de a crește nivelele enzimelor în mod natural:
1. Creșterea consumului de alimente crude
2. Consumul a mai puține calorii
3. Mestecarea îndelungată a mâncării
4. Evitarea gumei de mestecat
Cea mai bună modalitate de a obține enzime este consumând cel puțin 75% de alimente crude. Pentru multe persoane însă, care nu sunt obișnuite din păcate, cu o alimentație sănătoasă, va fi necesar să introducă treptat în alimentație cruditățile, încercând să atingă astfel treptat procentul recomandat de nutriționiști.
Cu toate că toate alimentele crude conțin enzime, alimentele care conțin cele mai multe enzime sunt cele care germinează (semințe și legume). Procesul germinării crește enorm conținutul de enzime din aceste alimente, de aceea este foarte indicat să se introducă în dieta zilnică germeni de diferite legume sau cereale (de grâu, lucernă, brocoli, ridichi, ceapă roșie, rucola), acestea aducând un plus de prospețime și de sănătate hranei pe care o consumați.
Pe lângă alimentele care germinează, alte alimente bogate în enzime sunt și:
- Papaya, ananas, mango, kiwi și struguri
- Avocado
- Mierea crudă (de fapt, în acest caz enzimele provin din saliva albinei)
- Polenul crud
- Uleiul de măsline extra virgin și uleiul din nucă de cocos
Cea mai bună modalitate de a crește nivelul enzimelor metabolice este de a-i oferi corpului materiile prime și energia care îi sunt necesare pentru a le produce. A consuma acest tip de alimente vă va ajuta corpul cu aminoacizii și enzimele necesare pentru a crește producerea naturală a enzimelor.
Altă modalitate de a diminua cererea de enzime este prin reducerea consumului caloric. Știați că o persoană consumă 80% din energia sa digerând alimentele?
De o importanță maximă pentru producerea enzimelor este mestecatul corect al mâncării. În afară de plăcerea estetică a luării mesei fără grabă, există motive fiziologice pentru a mesteca în mod corect alimentele.
Mestecarea corectă stimulează producerea salivei și cu cât mestecăm mai mult, cu atât mai mult timp vor avea enzimele pentru a lucra încă din interiorul gurii, diminuând mult sarcina digerării de către stomac și intestinul subțire. Mestecarea stimulează de asemenea un reflex care trimite un mesaj pancreasului și celorlaltor organe digestive.
Folosirea gumei de mestecat păcălește corpul, făcându-l să creadă că digeră ceva, de aceea se produc enzime digestive care nu sunt necesare. De ce să irosim aceste resurse prețioase?
Suplimentele de enzime digestive
Dacă suferiți de balonare ocazională, durere abdominală ușoară și constipație ocazională aceasta înseamnă că nivelul enzimelor este scăzut și este posibil să luați în considerare introducerea unui supliment de enzime digestive, pe lângă consumul mărit de alimente crude.
Enzimele digestive trebuie luate în timpul mesei. Există sute de mărci pe piață. Însă cum puteți să alegeți o variantă bună? Trebuie să căutați o formulă de enzime având următoarele caracteristici:
- Trebuie să conțină un amestec de diferite tipuri de enzime, pentru a ajuta la digerarea tuturor componentelor diferite din alimentație (incluzând lipaza, proteaza și amilaza);
- Ingredientele trebuie să fie de foarte bună calitate, total naturale și fără alergeni și aditivi;
- Suplimentul trebuie să aibă o etichetă care să menționeze capacitatea enzimatică a fiecărui ingredient;
- Trebuie să fie produs de o firmă care să se supună unui riguros control al calității.
Este foarte important ca pentru a utiliza în mod sistemicatic enzimele, acestea trebuie să fie luate pe stomacul gol. Altfel, corpul le va utiliza pentru digerarea alimentelor, în loc să le absoarbă în sânge.
Să vedem în continuare cum pot îmbunătăți enzimele sistemice sănătatea, examinând aplicarea acestora în cazul a două dintre principalele probleme de sănătate cu care ne confruntăm în prezent: bolile cardiace și cancerul.
Cum combat enzimele sistemice bolile cardiace?
În prezent este bine cunoscut faptul că atacurile cardiace și tulburările cerebrale sunt relaționate cu inflamația, care este motivul pentru care proteina C-reactivă (marcator al inflamației) poate fi predictiv pentru tulburările cardiace.
Totuși, conform articolului excelent despre enzimele sistemice scris de Michael Sellar, cercetătorii francezi au propus faptul că bacteriile ar putea fi un factor cauzant al bolilor coronariene. S-au găsit nivele foarte ridicate de bacterii la pacienții cu plăci arteriale, ceea ce explică nivelele ridicate ale proteinei C- reactive.
Proteina C-reactivă oprește răspândirea bacteriilor în corp.
Dat fiind faptul că enzimele inhibă agregarea plachetară, ajută ca sistemul imunitar să lupte împotriva agenților patogeni și la ruperea fibrinei (ceea ce provoacă cheagurile), acestea ar putea oferi importante beneficii în cazul bolilor vasculare precum tromboza, flebita și varicele.
Michael Sellar îl citează pe cercetătorul enzimelor, Rudolph Kunze:
“Cu toate că enzimele reduc inflamația, obișnuiam să credem că aceasta era tot ceea ce făceau, acum însă credem că obiectivul central al enzimelor sistemice este sistemul imunitar. Opinia mea este că bolile cardiace sunt o boală imună, cu toate că nu este absolut evident, fiind relaționate cu agenții patogeni bacteriani și ai altor agenți invazivi”.
Enzimele în tratarea cancerului
Folosirea enzimelor pentru tratarea cancerului își are originea în jurul anului 1911 odată cu apariția lucrării Tratamentul enzimatic împotriva cancerului și bazele sale științifice, de John Beard. Beard considera cancerul ca fiind rezultatul reducerii nivelului de enzime pancreatice, ceea ce împiedica un răspuns imun adecvat.
Un studiu realizat în 1999 sugerează că Beard ar fi putut să aibă dreptate.
Zece pacienți având cancer de pancreas au fost tratați cu doze mari de enzime pancreatice orale (împreună cu o dezintoxicare și o alimentație organică) iar rata lor de supraviețuire a fost de 3 până la 4 ori mai mare decât cea a pacienților care au primit un tratament convențional. Enzimele proteolitice pot fi foarte utile în tratamentul cancerului deoarece ajută la restaurarea echilibrului sistemului imunitar.
Doctor Nick Gonzales din New York a studiat mult de asemenea utilizarea enzimelor în tratarea cancerului și a scris o carte pe această temă.
Câteva dintre modalitățile prin care enzimele proteolitice pot fi utile pentru combaterea cancerului sunt:
- Creșterea citocinelor, în particular factorul interferon și necroza tumorală, care sunt factori importanți care distrug celulele canceroase;
- Reducerea inflamației;
- Dizolvarea fibrinei: celulele canceroase se ascund sub un strat de fibrină pentru a nu fi detectate. Odată ce celulele canceroase sunt expuse, ele pot fi atacate de către sistemul imunitar. Se consideră de asemenea că fibrina determină ca celulele canceroase să se “unească”, ceea ce crește probabilitatea unei metastaze.
- Studiile medicale desfășurate în Germania au demonstrat că enzimele sistemice cresc puterea celulelor macrofage de a distruge celulele bolnave de 12 ori.
Sperăm că acum este mai clară importanța enzimelor pentru sănătatea noastră în general, chiar de la nivel celular. Odată ce înțelegeți toate acestea, veți începe să realizați importanța includerii în alimentația zilnică a alimentelor proaspete, crude și organice. Ați putea chiar să încercați și să folosiți tot mai mult sucurile proaspete din legume și fructe pentru a obține și mai mulți nutrienți și implicit enzime benefice pentru sănătate.
Se afirmă adeseori: “Ești ceea ce mănânci”, însă considerăm că sintagma “ești ceea ce digeri” se apropie mult mai mult de realitate.