Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cum se previne faringita cronică?

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este faringita?

Cum se previne faringita cronică? Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului sau a faringelui datorită, în general, unei infecții bacteriene sau virale. Faringita cauzează dureri, senzația de usturime și iritarea gâtului, precum și dificultatea de a înghiți. În unele cazuri, faringita provoacă de asemenea febră, congestie, tuse și alte simptome neplăcute.

 Știați că pâinea și produsele lactate nu sunt recomandate persoanelor care suferă de faringită? Aceasta datorită faptului că favorizează producerea excesivă de mucus și pot determina cronicizarea congestiei, de aceea este important să se evite aceste produse. În acest articol vă prezentăm câteva recomandări și remedii eficiente pentru a preveni și a trata faringita în mod natural.

Prevenirea faringitei este posibilă

 Întotdeauna este mult mai ușor să previi decât să vindeci. În cazurile în care suferim de o anumită boală în mod frecvent, ar trebui să luăm în considerare realizarea unui tratament complet.

 Dacă nu vom face aceasta, riscăm ca boala respectivă să devină cronică, prelungind astfel durerile și tulburările cauzate de aceasta.

 De exemplu, prevenirea faringitei cronice este posibilă cu ajutorul remediilor simple și naturale și a unor schimbări ale stilului de viață. Ameliorarea pe care o vom resimți va compensa în mare măsură aceste eforturi simple.

 Faringita este o afecțiune foarte neplăcută, deoarece la înghițirea oricărui tip de alimente produce o durere puternică, uneori aproape insuportabilă.

Care sunt cauzele apariției faringitei?

 Infecțiile virale care sunt cauza răcelilor și a gripei sunt cele care determină adeseori inflamația faringelui, acesta fiind plasat în partea posterioară a gâtului, între amigdale și laringe.

 Această inflamație poate fi cauzată de asemenea de unele bacterii cum sunt de exemplu streptococii; aceasta se produce destul de frecvent deoarece în mediul înconjurător se găsesc zilnic mii de bacterii care ne pot afecta starea de sănătate. În unele țări, în timpul sezonului rece aceste situații cresc în mod dramatic, producându-se unele infecții care pot produce totodată inflamația faringelui.

Ce alte simptome ne indică o faringită?

 Inflamarea faringelui cauzează dureri intense atunci când încercăm să mâncăm sau să bem lichide, însă poate produce de asemenea febră, dureri puternice de cap, dureri musculare și inflamația ganglionilor din zona gâtului. Aceste semnale ale corpului ne indică în mod clar faptul că ne confruntăm cu o infecție în zona faringelui.

Ce tratamente există pentru faringită?

 Dacă durerile în gât sunt produse de bacterii, tratamentul indicat în cazul faringitei se face cu antibiotice, cum sunt penicilina, cefalexina sau amoxicilina. Aceste medicamente pot fi recomandate pe rețetă doar de către un medic, fiind eficiente doar contra infecțiilor bacteriene și nu atunci când durerile în gât sunt produse pe cale virală. În cazul în care faringita este cauzată de o răceală comună, nu se recomandă ca aceasta să fie tratată cu antibiotice.

 Este bine de știut că nu toate persoanele nu pot fi tratate cu antibiotice, din cauza pericolului declanșării unei reacții alergice. Din acest motiv, aceste medicamente se vor administra doar la recomandarea unui medic și sub supravegherea acestuia.

 Tratamentul contra faringitei în care se utilizează antibiotice este eficient deoarece distruge bacteriile și reduce pericolul de a contagia și alte persoane după 24 ore după ce s-a început tratamentul respectiv. De fapt, antibioticele activează sistemul imunitar, iar acesta se apără de alte infecții, calmând durerea și accelerând în acest mod procesul de vindecare.

Recomandări pentru prevenirea și tratarea faringitei

 Persoanele care au faringită și picioarele reci, pot recurge la băile calde cu sare care sunt un remediu foarte bun contra faringitei. Atunci când se declanșează o inflamație în zona gâtului, de cele mai multe ori picioarele devin reci, iar o modalitate eficientă de a echilibra temperatura corpului este de a face o baie caldă la picioare timp de 20 minute, apoi se șterg bine picioarele și se acoperă cu ceva călduros. O altă opțiune bună este de a recurge la bicarbonatul de sodiu deoarece acționează ca un factor alcalinizant și ajunge în fluxul sanguin prin intermediul porilor pielii.

 Este important de asemenea să subliniem faptul că o alimentație preponderent alcalină ajută la tratarea simptomelor faringitei. Pentru aceasta se recomandă consumul fructelor de sezon și a celor uscate, precum și a citricelor, a legumelor cu frunze verzi, a cerealelor integrale, a verdețurilor proaspete, a usturoiului și a cepei crude. O alimentație sănătoasă și plină de nutrienți constituie baza pentru ca organismul să se poată recupera cât mai repede și mai ușor.

 Pe lângă antibioticele prescrise de un medic, putem urma unele recomandări utile pentru a preveni sau vindeca faringita, și anume:

 - Menținerea unei hidratări adecvate: o modalitate de a realiza aceasta este consumul apei pure cu miere și suc de lămâie, remediu care va calma gâtul iritat și va înlătura durerile.

 - De asemenea se poate face gargară cu apă caldă cu sare de mare; utilizarea unui vaporizator este la fel, o bună opțiune.

 - Consumați frecvent apă sau sucuri naturale pentru a menține umiditatea faringelui: se recomandă ca acestea să fie la temperatura camerei, deoarece cele reci vor irita și mai tare gâtul.

 - Renunțați la fumat: fumul de țigară poate înrăutăți situația în cazul unei faringite. Dacă nu puteți renunța total la acest obicei nociv, cel puțin nu fumați atunci când aveți faringită.

 - Evitați fumatorii și locurile unde se fumează: chiar și inhalarea pasivă a fumului de țigară irită faringele. Dacă locuiți cu o persoană care fumează, insistați ca aceasta să fumeze în afara locuinței.

 - Abțineți-vă de la băuturle alcoolice: alcoolul deshidratează și irită, iar faringele are nevoie din contră, de menținerea unui nivel adecvat de hidratare.

 - Reduceți sau renunțați la consumul de cafeină: la fel ca și alcoolul, cafeina din cafea și răcoritoarele de tip cola deshidratează organismul.

 - Mențineți umiditatea aerului: sistemul de încălzire internă din locuințe extrage umiditatea aerului pe timpul iernii. De aceea, este important să se folosească un umidificator sau un vaporizator. De asemenea, se pot realiza inhalații dintr-un vas cu apă fierbinte în care s-au adăugat diverse plante medicinale (busuioc, mentă, mușetel, cimbru, etc.) având capul acoperit cu un prosop mare.

 - Evitați zonele și locurile cu mult praf: praful este un factor iritant, iar zonele cu praf sunt adeseori uscate, ceea ce poate agrava o faringită de exemplu.

 - Respirați întodeauna pe nas pentru a încălzi aerul înainte ca acesta să intre pe căile respiratorii.

 - Aveți grijă cu unele medicamente: de exemplu, unele medicamente cum sunt cele antihistaminice și cele diuretice pot usca gura și gâtul. Este important să discutați cu un medic specialist dacă luați aceste medicamente și aveți în același timp și faringită, pentru a vă recomanda alte remedii.

 - Consultați neapărat un doctor în următoarele cazuri:

             - dacă apar dureri puternice;

             - dacă apare febră mare care nu cedează;

             - dacă aveți probleme cu respirația;

             - dacă tușiți cu sânge.

Atenție la lapte și pâine

 Există unele alimente care pot contribui la înrăutățirea simptomelor faringitei și facilitează cronicizarea acesteia. Cele mai dăunătoare alimente în cazul faringitei sunt considerate laptele, toate produsele derivate din laptele de vacă și pâinea care determină producerea unui exces de mucus și a congestiei.

Cu ce putem înlocui aceste alimente?

 - Pâinea poate fi înlocuită cu rondele din porumb sau orez expandat.

 - Ca alternativă la laptele de vacă există băuturile vegetale obținute din migdale, cocos, orez, ovăz, alune de pădure, etc., care nu provoacă un exces de mucus în corp.

Legătura dintre faringită și sănătatea intestinală

 Persoanele care suferă de faringită cronică pot avea de asemenea anumite tulburări intestinale cum ar fi constipația, diareea sau sindromul colonului iritabil. Sănătatea intestinelor are o strânsă legătură cu faringele, astfel încât este necesar să avem grijă și de aparatul digestiv pentru a preveni faringita cronică.

 - Dacă suferim de diaree vom observa dacă avem vreo intoleranță la un anumit aliment. Putem consuma zilnic infuzii de ceai verde și capsule de cărbune vegetal.

 - Dacă suferim de constipație cronică, putem recurge la remedii binecunoscute precum semințele și uleiul de in, semințele de psylium, prunele uscate sau apa de mare, consumul alimentelor bogate în fibre alimentare și hidratarea adecvată.

 - Dacă ne confruntăm cu sindromul colonului iritabil, se recomandă administrarea unor suplimente alimentare pe bază de probiotice, care vor echilibra flora bacteriană.

Homeopatie preventivă

 O altă modalitate eficientă și naturală de a preveni faringita constă în administrarea în perioadele în care suntem predispuși la apariția acestei boli a acestor două remedii homeopatice:

 - Ferrum phosphoricum D6 și

 - Kalium Chloratum D6.

 Se va lua câte o doză din fiecare, de trei ori pe zi și se vor exclude alimentele sau băuturile cu arome puternice și mentolate (pastă de dinți, gumă de mestecat, bomboane, caramele, etc.).

 De asemenea, se poate recurge la aceste remedii când începem să simțim primele simptome ale faringitei. Remediile homeopatice nu au contraindicații și nici efecte secundare și se pot lua la orice vârstă.

 

                        Remedii naturiste contra faringitei

Infuziile medicinale

 În primul rând, este necesar să ne obișnuim să detectăm în ce momente apare cu frecvență faringita. De exemplu, în mod obișnuit faringita se poate declanșa în zilele cu schimbări bruște de temperatură, cu multă umiditate sau după o perioadă foarte solicitantă și stresantă, etc.

 În aceste perioade este bine să recurgem la remedii naturale cum este de exemplu gargara cu unele infuzii din plante medicinale.

 În acest caz, plantele cele mai eficiente sunt nalba, limba-oii și lemnul dulce. Trebuie însă să avem în vedere faptul că lemnul dulce poate crește puțin tensiunea arterială, de aceea nu este indicat persoanelor hipertensive care pot să consume celelalte două plante.

 Dacă dorim, putem îndulci infuziile respective cu puțin extract de stevia pură sau miere de albine de bună calitate, deoarece ambele au proprietăți benefice pentru combaterea infecțiilor. Se va realiza gargară de două sau de trei ori pe zi, infuziile fiind călduțe și nu fierbinți.

 Unul dintre remediile naturale cele mai eficiente pentru tratarea faringitei și care ajută la tratarea primelor simptome ale acestei boli este ceapa crudă. De la primele semne ale faringitei care sunt iritația și usturimea gâtului, se recomandă să se taie în două o ceapă crudă și să se plaseze lângă pat pe timpul nopții, aceasta absorbind bacteriile nocive.

 De asemenea, hidratarea este importantă pentru reducerea simptomelor neplăcute cauzate de faringită, iar în acest caz se recomandă consumul unor ceaiuri de plante cu adaos de miere și suc de lămâie.

 Pe de altă parte, apa solarizată este un tratament natural eficient contra faringitei, deoarece ajută la dezinflamarea zonei respective. Pentru a prepara acest remediu este nevoie de o carafă sau un recipient din sticlă de culoare albastră, care umple cu apă plată și se plasează în exteriorul locuinței pentru a avea contact direct cu soare timp de cel puțin două ore. Pentru ameliorarea simptomelor neplăcute cauzate de faringită, se va consuma apă solarizată la temperatura camerei, între mesele principale ale zilei.

  Să vedem în continuare și câteva remedii naturiste eficiente pentru tratarea faringitei:

 Remediu contra faringitei nr. 1: Adăugați la o jumătate de litru de apă fierbinte o lingură de flori de soc, lăsați la infuzat timp de 15 minute, apoi strecurați și lăsați să se răcească. Faceți gargară cu această infuzie de cinci ori pe zi timp de câte 5 minute.

 Remediu contra faringitei nr. 2: Adăugați la o cană de apă fierbinte o lingură de cimbrișor, lăsați la infuzat timp de 15 minute, apoi strecurați și lăsați să se răcească. Adăugați sucul de la o jumătate de lămâie și o lingură de miere de albine. Faceți gargară cu o parte din acest lichid timp de 5 minute, iar restul consumați de trei ori în timpul zilei. Acest remediu este antiinflamator și în același timp, analgezic.

 Remediu contra faringitei nr. 3: Dați pe răzătoare 2 morcovi și lăsați-i la macerat peste noapte cu 4 linguri de miere de cimbru sau de salcâm. Dimineața următoare, filtrați lichidul astfel obținut și adăugați sucul de la o lămâie. Consumați de-a lungul zilei câteva înghițituri din acest preparat, la nevoie.

 Remediu contra faringitei nr. 4: Fierbeți 100 grame de orz integral măcinat într-un litru de apă timp de 30 minute. Strecurați lichidul, adăugați puțină miere și faceți gargară de 5 ori pe zi (atenție: nu folosiți acest remediu dacă aveți intoleranță la gluten).

 Remediu contra faringitei nr. 5: Umeziți un prosop sau un tifon curat cu apă caldă și plasați-l pe zona gâtului. Mențineți compresa până se răcește.

 Remediu contra faringitei nr. 6: Faceți o gargară cu un amestec dintr-o lingură de oțe de mere la o jumătate de pahar cu apă călduță.

 Remediu contra faringitei nr. 7: Spălați două roșii, tăiați-le felii și scoateți-le semințele. Cu ajutorul unui blender procesați-le împreună cu o jumătate de pahar cu apă. Beți acest suc cu înghițituri mici.

 Remediu contra faringitei nr. 8: Adăugați o lingură de echinaceea la o cană cu apă caldă. Acoperiți și lăsați să se răcească. Consumați câte o cană din această infuzie zilnic, timp de o săptămână (în special în perioada răcelilor și a gripei) pentru a preveni bolile căilor respiratorii cum sunt laringita și faringita.

 Remediu contra faringitei nr. 9: Adăugați 2 linguri de salvie la o jumătate de litru de apă. Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 10 minute. Apoi strecurați faceți gargară cu lichidul călduț de câteva ori pe zi până la dispariția simptomelor faringitei.

 Remediu contra faringitei nr. 10: Stoarceți sucul de la o lămâie, adăugați o linguriță de miere și un vârf de cuțit de ghimbir pulbere. Faceți gargară cu acest preparat de câteva ori pe zi.

 Remediu contra faringitei nr. 11: Adăugați 30 g de frunze și flori de gheara-mâței la un litru de apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de 10 minute. După aceea, filtrați lichidul și faceți gargară cu acesta de câteva ori pe zi.

 Remediu contra faringitei nr. 12: Adăugați o lingură de frunze uscate de lemongrass la o cană cu apă fierbinte și consumați câte o cană din această infuzie de trei ori pe zi, timp de șapte zile.

 Remediu contra faringitei nr. 13: Fierbeți un pumn de frunze uscate de turiță mare într-un litru de apă până când se evaporă jumătate din lichid. Lăsați la răcit, apoi adăugați puțină miere de albine și faceți gargară cu acest preparat de câteva ori pe zi.

 Remediu contra faringitei nr. 14: Se folosește infuzia de frunze, de preferat proaspete, de muștar sălbatic sau brâncuță, câte 6 grame la o cană cu apă fierbinte și se lasă să se infuzeze timp de 20 minute. Muștarul sălbatic sau brâncuța este un remediu excelent atât pentru reducerea senzației de uscăciune și inflamație a faringelui, cât și a simptomelor traheitei. De asemenea, această plantă este foarte bună pentru persoanele care vorbesc mult în public, precum profesori, actori, cântăreți, avocați, conferențiari, etc.

 Remediu contra faringitei nr. 15: Adăugați 10 g de flori de eufrasia (denumită și silur sau floarea-de-ochi) într-un litru de apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de 10 minute. Strecurați și faceți gargară cu această infuzie de câteva ori pe zi.

 Remediu contra faringitei nr. 16: Procesați cu ajutorul unui blender sucul de la o rodie și sucul de la o portocală. Consumați acest suc de 3 ori pe zi.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult