Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cura cu catină

Scris de Dr. Luca Catalin

CĂTINA – MIRACOL PENTRU SĂNĂTATE

cura cu catina

CE CONȚIN FRUCTELE DE CĂTINĂ ȘI CUM NE AJUTĂ ACESTEA ORGANISMUL?

 Fructele de cătină sunt cele mai bogate în vitamina C naturală, precum și în vitamina E, vitamina A, K, F, P, complexul de vitamine B, proteine, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, betacaroten, ulei, celuloză.

 Cum ne ajută acestea organismul? Prin simpla descriere a conținutului fructelor de cătină ne putem da seama de faptul că fructele de cătină sunt o adevărată bombă de vitamine pentru organismul nostru. Cătina poate fi consumată în mai multe feluri, de exemplu în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai, tinctură, etc.

 Cătina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic,  afrodisiac. Este folosită în prepararea diferitelor creme, în industria cosmetică, farmaceutică, etc. și are foarte multe indicatii terapeutice:  în afecțiuni ale ficatului,  răceală și gripă, depresie, anemie, cancer, ulcer, gastrită, afecțiuni cardiovasculare, artrită, hipertensiune, anemie, nevroze, spasmofilie.

 Recomandare: Pentru a profita la maxim de proprietățile excepționale ale cătinei, cea mai bună modalitate este aceea de a folosi cătină măcinată fin cu o râșniță de cafea și apoi ținută sublingual timp de câteva minute pentru ca substanțele active din plantă să fie astfel asimilate în mod direct în organism. Este indicat să se procedeze în acest mod de trei ori pe zi, consumând câte o linguriță de cătină măcinată de fiecare dată. Rezultatele unei astfel de cure nu vor întârzia să apară, organismul va fi vitaminizat și revigorat foarte repede, iar sistemul imunitar va fi puternic stimulat, ajutând extraordinar de mult atât la vindecarea unor afecțiuni deja existente, dar și la prevenirea multor boli.

ULEIUL DE CĂTINĂ

 Uleiul de cătină este excelent pentru tratarea arsurilor, a ulcerului, gastritei, alergiilor, diareei, reumatismului, alcoolismului, stresului, asteniei, anemiei, bolilor endocrine și hepatice. Uleiul de cătina stimulează sistemul imunitar, este folosit și pentru tratarea bolilor de piele, a ulcerului, a bolilor de ficat, ajută la scăderea colesterolului, etc. Doza zilnică pentru adulți este de 10-20 picături de 3 ori pe zi administrate simplu sau în amestec cu miere de albine. Cura durează până la 3 luni, dar minim 2 săptămâni.  De asemenea, pentru tratarea diverselor plăgi, răni, arsuri, uleiul de cătină se folosește extern cu rezultate spectaculoase.

SIROPUL DE CĂTINĂ

 Siropul de cătină poate fi preparat chiar de dumneavoastră în casă sau îl puteți procura de la magazine specializate. Astfel, din patru kilograme de cătină dată prin storcător obțineți circa doi litri de suc de cătină, pe care îl puneți într-un vas curat și îl amestecați cu trei litri de miere de albine. Se păstrează apoi la rece. Se va consuma diluat cu apă. Siropul de cătină este excelent, atât pentru adulți, cât și pentru copii, fiind un foarte bun imunostimulator si antibiotic natural.

DULCEAȚA DE CĂTINĂ

 Un alt mod de a prepara cătina este sub formă de dulceață, dar trebuie să țineți cont că prin fierbere se pierd proprietățile curative ale catinei . Din punct de vedere terapeutic nu este recomandată, ci doar ca să aveți un desert gustos. Se prepară foarte simplu: la șase căni de fructe de cătină sunt necesare patru căni de zahăr, 100 de mililitri de apă, două lingurițe de zeamă de lămâie și un plic de zahăr vanilat. După ce spălați fructele, le amestecați cu apa și jumătate din cantitatea de zahăr . Le puneți într-un vas pe foc și când fierbe, adăugați restul de zahăr și amestecați. După ce fierbe din nou, lăsați încă cinci, zece minute și opriți focul.

CĂTINA CU MIERE

 Cătina cu miere stimulează imunitatea, crește pofta de mâncare, curăță pielea și aduce aportul zilnic de vitamine și minerale, este un foarte puternic energizant, iar câteva lingurițe de dimineață nu numai că vă ajută digestia și tranzitul intestinal, ci vă umple cu energie pentru întreaga zi. Cătina cu miere se prepară fie din pulberea pe care o găsim în plafare, dar cel mai recomandat este să folosiți fructele proaspete. Se spală fructele de cătină foarte bine, se usucă și se pun într-un borcan mare de 800 de grame până se umple trei sferturi. Borcanul se umple cu miere de albine polifloră și timp de o săptămână se lasă la macerat. Puteți consuma câte trei linguri pe zi, iar copiii o linguriță.

PULBEREA DE COAJĂ DE CĂTINĂ

 Pulberea de cătină o putem obține foarte ușor. Lăsăm coaja de cătină la uscat timp de două-trei săptămâni și o măcinăm la râșnița de cafea. Acest praf care se obține foarte ușor are proprietăți vindecătoare miraculoase. Putem consuma o linguriță de două ori pe zi și poate fi amestecată cu apă sau miere.

TINCTURA DE CĂTINĂ

 Tinctura de cătină este excelentă pentru stimularea sistemului imunitar, pentru combaterea anemiei, a stresului, a hepatitei cronice,  a gripei și răcelii,  impotenței,  sterilității, precum și a insuficienței ovariene. Iar extern poate fi folosită cu succes la tratarea arsurilor, radiațiilor, degerăturilor, etc. Aceasta se prepară foarte simplu. Aveți nevoie de 14 linguri de praf din coajă de cătină, care se amestecă cu 500 ml de alcool alimentar de 80 de grade și se lasă la macerat vreme de două săptămâni, după care se strecoară. Puteți consuma câte o linguriță de trei ori pe zi diluată în apă sau ceai.

PULBEREA DE FRUCTE USCATE DE CĂTINĂ

 Pulberea de fructe de cătină se obține la fel de ușor ca și cea din coajă de cătină, astfel că trebuie doar să măcinați fructele uscate cu o râșniță de cafea și să consumați câte o linguriță de trei ori pe zi, amestecată cu miere, sau simplă, pentru a vă vitaminiza și remineraliza corpul.

CE BOLI TRATEAZĂ ȘI PREVINE CĂTINA?

 Cătina este foarte indicată în stimularea sistemului imunitar, în tratarea răcelilor, gripei, infecțiilor.  Pentru tratarea hepatitei și a cirozei, sucul de cătină precum și decoctul de cătină sunt excelente. În caz de răceli, gripe, pneumonii, se consumă sirop de cătină pe stomacul gol sau se face o cură de cătină cu miere, grăbind astfel vindecarea. Hemoragiile interne, bolile splinei și ale ficatului se tratează tot cu suc sau ulei de cătină, precum și cu pulbere din scoarță de cătină. Sterilitatea, depresia, anxietatea, diareea sau dizenteria se tratează cu ajutorul sucului sau a pulberii de cătină. Spre exemplu, ca remediu de urgență în cazul dizenteriei și a diareei, precum și a colitelor, se ia o linguriță de pulbere de scoarță. Râia și plăgile, precum și arsurile pot fi tratate cu ulei de cătină.

 Se recomandă să consultați un medic specialist sau un fitoterapeut înainte de a începe o cură de cătină pe termen lung!

Mai poti citi din Cure si diete

Cura cu sfecla rosie

28-09-2012 Hits:615981 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu sfeclă roșie este eficientă în tratarea cancerului  Încă din Antichitate, sfe...

Mai mult

Cura cu catină

02-10-2012 Hits:424274 Cure si diete Dr. Luca Catalin

CĂTINA – MIRACOL PENTRU SĂNĂTATE CE CONȚIN FRUCTELE DE CĂTINĂ ȘI CUM NE AJUTĂ ACES...

Mai mult

Dieta alcalină ca mod …

02-02-2013 Hits:221805 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Ce este alcalinitatea?  Odată încheiat procesul digestiei, alimentele, conform calităţii ...

Mai mult

Diverse cure cu lămâi…

15-01-2013 Hits:205924 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu lămâie și ulei de măsline  Un tratament extraordinar de eficient pentru bila l...

Mai mult

Cura cu patrunjel

27-09-2012 Hits:192977 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Pătrunjelul – antialergic şi antioxidant  Unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi, p...

Mai mult

Cura cu oțet de mere

07-01-2014 Hits:149136 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu oțet de mere Oțetul de mere este un leac cunoscut din bătrâni pentru tratarea mu...

Mai mult

Cura cu varză

02-10-2012 Hits:140596 Cure si diete Dr. Luca Catalin

VARZA ȘI BENEFICIILE SALE ASUPRA ORGANISMULUI Din cele mai vechi timpuri, varza este cunosc...

Mai mult

Cura cu boabe de ienupa…

21-10-2013 Hits:82385 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu boabe de ienupăr   Ienupărul este un arbust cu frunze asemănătoare cu cele ale br...

Mai mult

Cura cu urzică

07-01-2014 Hits:81861 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu urzică  Urzica este atât o plantă medicinală, cât și o plantă comestibilă c...

Mai mult

Cura cu usturoi

10-04-2013 Hits:73928 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu usturoi Cura cu usturoi se ţine o dată pe an, timp de 7 săptămâni, în felul ur...

Mai mult

Cura cu nuci

07-01-2014 Hits:60328 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu nuci  Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva cure şi diete pe bază de nuci...

Mai mult

Micul dejun Kollath

28-03-2013 Hits:43187 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Micul dejun Kollath  Profesorul Kollath, dietetician și doctor în medicină, a elaborat a...

Mai mult

Reţete fără proteine…

08-04-2013 Hits:35145 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Reţete fără proteine animale, preparate fără foc Este indicat ca sarea folosită în ac...

Mai mult

Cura cu tije de păpăd…

10-05-2013 Hits:33317 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu tije de păpădie Păpădia este o plantă care ne poate fi de mare ajutor în perio...

Mai mult

Cura cu mere

10-11-2013 Hits:25793 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu mere  Merele sunt poate cele mai răspândite fructe de pe glob. Cultivarea lor nu...

Mai mult

Sfaturi pentru o dieta …

10-11-2013 Hits:21838 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Sfaturi pentru a urma o dietă echilibrată și pentru o alimentație sănătoasă  Societate...

Mai mult

Cura cu măceșe

11-11-2013 Hits:20923 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cura cu măceșe Măceșele sunt un remediu universal care tratează mai multe afecțiuni ș...

Mai mult

Regimul alimentar Yang

21-10-2013 Hits:20581 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar predominant Yang Regimul alimentar predominant Yang este un regim mai blâ...

Mai mult

Cura cu apă de izvor

07-01-2014 Hits:19913 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Apa ca element primordial al vieții Se știe din vremuri imemoriale că apa este elementul ...

Mai mult

Dieta complet vegetaria…

21-10-2013 Hits:17304 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Dieta complet vegetariană („vegană”): de ce să ţinem o astfel de dietă  Dieta comple...

Mai mult

Regimul alimentar Yin

21-10-2013 Hits:17240 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar predominant Yin Vă recomandăm să citiţi şi articolele despre regimul ...

Mai mult

Reguli pentru o dietă …

21-10-2013 Hits:16838 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Reguli de aur pentru o dietă sănătoasă Indiferent de tipul de dietă pe care îl ţineţ...

Mai mult

Regimul alimentar Yin Y…

21-10-2013 Hits:16782 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Regimul alimentar echilibrat Yin – Yang Acest articol încheie, cel puţin deocamdată, se...

Mai mult

9 sfaturi pentru a-ți …

08-11-2014 Hits:16622 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Alcalinizarea, cheia unei vieți sănătoase  Dacă ești vegetarian sau vegan, știi deja ...

Mai mult

Sfaturi pentru un stil …

14-02-2015 Hits:10342 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Cei patru piloni ai izvorului tinereții  Există oare așa ceva numit “izvorul tinereții...

Mai mult

Nutriția și inteligen…

12-02-2015 Hits:10051 Cure si diete Dr. Luca Catalin

O nutriție corectă poate amplifica inteligența  Dacă doriți să vă amplificați intelig...

Mai mult

Dieta mediteraneană po…

02-10-2015 Hits:8295 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Dieta mediteraneană și beneficiile sale  În prezent, tot mai multe studii medicale au conf...

Mai mult

Piramida dietei vegane

23-08-2016 Hits:7721 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Beneficiile dietei vegane  Spre deosebire de alimentația vegetariană, dieta vegană nu incl...

Mai mult

Principiile dietei orto…

28-06-2016 Hits:7550 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Despre medicina ortomoleculară  Medicina ortomoleculară, cu toate că are precedente anteri...

Mai mult

10 strategii pentru a n…

05-07-2017 Hits:7059 Cure si diete Dr. Luca Catalin

Care este legătura dintre hormoni și apetit?  Reglarea consumului de alimente se realizea...

Mai mult